ANIMAL COLLECTIVE
Strawberry Jam
(Domino, 2007)

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo katera od številnih skupin in posameznikom s širokega področja, ki mu radi pripenjamo oznake kot so »čudaški«, »novi«, »psihotični« folk, prebila iz ozkega, ljubiteljskega okvira vsaj na mejo sredinske neodvisne produkcije. Animal Collective so bili prvi na spisku možnih kandidatov. Z vsakim od prejšnjih šestih studijskih albumov so za spoznanje trdneje artikulirali lastno početje, od povsem psihadeličnih, improviziranih začetkov so korak za korakom stopali v »pop« teritorij (vsaj po njihovih standardih). Vzporedno z okvirjanjem norosti so se menjale založbe, od Paw Tracks, ki je v lastništvu širšega kolektiva, preko Fat Cat so nazadnje pristali pod streho neodvisnega giganta Domino. Paradnega statusa Franz Ferdinand in Artctic Monkeys sicer še ne ogrožajo, a preskok je očiten. Strawberry Jam že nagiba razmerje med melodijo in kaotičnimi zvočnimi eksperimenti v prid melodijam. Te tokrat prvič dajejo vtis, da so zložene po tehtnem premisleku, ta vtis poudarja še produkcija, ki v ospredje potiska prav vokalne harmonije. Upravičeno. Tu namreč leži glavna kvaliteta te plošče, vse ostalo so Animal Collective v veliki meri ponudili že na prejšnjih ploščah. Če so izostrili občutek za vokalne harmonije, še ne pomeni, da se držijo znanih, preverjenih vzorcev. Uvodna minuta plošče pripada efektu hitrega previjanja magnetofonskega traku, kot da nam želijo sporočiti, da so vehementno preskočili vseh sto let popularne glasbe in pristali v sodobnem času brez letnice. Ne vežejo se na gibanje, trend, razvili so se iz samih sebe in k sreči na poti ohranili večji del razposajenosti. Strawberry Jam pomeni kvečjemu začetek konca otroštva. Pet Sounds za te zmedene čase, če ne že uresničeni Smile. Spremljava je prav tako gibka, vseskozi živa, čeprav tokrat oprta na elektronska pomagala. Le kako jih bo sprejel povprečen konzument »pop« glasbe? Bodo zanj še vedno »novi«, »čudaški« in »psihotični«?
In res, če Strawberry Jam v opusu skupina zagotovo pomeni premik v poslušljivejše vode, kako jih bo dojel nekdo, ki se bo prvič in neobremenjeno srečal z njimi? Glede na promocijsko moč založbe Domino bo takih več kot kdaj prej. Potem lahko razmišljamo o plošči, ki za razliko od ostale »sodobne« produkcije ne doliva le vode v 30 in več let stare vsebine, ampak ponuja zgoščeno zmes izvirnosti in razigrano izvedbo.
Animal Collective so v skladu s premikom v »pop« teritorij na naslovnico postavili fotografijo jagode, kar običajno predstavlja sladek, slasten poobedek. A kaj, ko so jo Animal Collective pomendrali, da sadež ni več videti privlačen. A le pogumno zagrizite vanj!
(Muska, avgust-september 2007)

Janez Golič