BELLE AND SEBASTIAN
If You're Feeling Sinister
(Jeepster Recording, 1996)

Posledica razlike med rock in pop glasbo je tudi v tem, da pop underground praktično ne obstaja.Vsaj na zahodnem glasbenem prizorišču je za pop prostor rezerviran v glavnih medijih, ali pa ga preprosto ni. Belle And Sebastian so tu redka izjema. Fantje in dekleti v rodnem Glasgowu delujejo bolj sami zase. Prvi album Tigermilk so objavili v vsega tisoč vinilnih primerkih brez namena, da bi ga ponatisnili. Drugi, konec lanskega leta izdani If You're Feeling Sinister, so le natisnili še na (pravijo da) trajnejšem formatu, a z jasno izraženo afiniteto do vinila. Na plošči najdemo klasičnih deset pesmi v klasičnih štiridesetih minutah, s tem da je premor med peto in šesto skladbo na cedeju približno enak času, ki ga povprečno spreten rokovalec z vinilom potrebuje, da na gramofonu obrne album. Prvi plus.
Ustanovna člana skupine sta kitarist in pevec Stuart Murdoch in basist Stuart David. Zgolj naključje ali odkrito priznanje vpliva skupine Tindersticks (njihov pevec je Stuart Staples, klaviaturist David Boulter)? Kakor koli, prav Tindersticks so posredno zaslužni za relativni preboj škotskega septeta. Lani so jih povabili, da dvakrat nastopijo kot predskupina na njihovih londonskih nastopih, in sprožil se je val zanimanja... Belle And Sebastian se zaenkrat dobro upirajo povečani popularnosti. Ne na ovitkih ne na promocijskih fotografijah se ne pojavljajo sami osebno, temveč Stuart Murdoch raje objavlja fotografije svojih simpatičnih prijateljic. Drugi plus. Prištejemo lahko še, da zaenkrat niso objavili singla niti posneli videospota. Še dva plusa.
In glasba? Sumljivo melanholično petje, preprosto obiranje akordov večinoma na akustični kitari, malce razpuščeni, a neverjetno domiselni aranžmaji, ki spomnijo na zgodnje početje (vzornikov) Tindersticks in predvsem besedila. Stuart najraje pripoveduje o osebah, katerih svetla prihodnost se je sfižila in tako visijo v izmišljenem svetu. Ja, zelo pop. A Stuart zna med vrsticami povedati še kaj več. Lahko je boleče neposreden, a obenem nadvse zadovoljen s položajem človeka na obrobju.
Napovedovanje prihodnosti skupine, ki je šele dobro stopila na spolzka tla glasbenega trgovanja, je nadvse težka naloga. Zgodovina zgovorno opozarja na težavnost ohranjaja integritete v polju pop produkcije. The Smiths, Aztec Camera, Orange Juice, če se omejimo na britanske upe, so le na nekaj prvih ploščah ponudili pristna občutja pop glasbe. Album If You're Feeling Sinister jim zlahka postavimo ob bok. V poplavi pretirano izpostavljenega britpopa, pa so Belle And Sebastian pravi biser.
(Muska)

Janez Golič