BLONDIE
Hala Tivoli, Ljubljana
23.oktobra, 1999

Z nekoliko skepse sem v soboto zvečer zavila v halo Tivoli na koncert skupine Blondie. Ne maram te grde, mrzle in neakustične dvorane, edinega rokovskega prireditvenega prostora večjega obsega pri nas. In niso mi všeč nastopi bendov, ki so svoje že izpovedali. Kljub njihovem sicer uspešnem povratku, ko so po sedemnajstih letih premora, lani na obsežni svetovni turneji, predstavljali svoj novi album No Exit.
Če sem iskrena moram priznati, da sem na koncert želela predvsem zaradi nje. Deborah Harry, v sedemdesetih prva pin-up ženska. Ki danes v devetdestih, pri svojih 54 letih, z uspešnico Maria, spet nori po svetovnih odrih. Obisk koncerta kot poklon predstavnici ženskega spola, ki je v tem glasbenem poslu sodobne popularne glasbe pustila svoj pečat in nedvoumen vpliv na mnoge kasnejše glasbenice. Vplivala je na vse od Madonne, Justine Frischmann...Na svoj način. Samosvoja. Avtentična. Tako z zunanjim videzom (prvič si je pobelila lase leta 1959 in njen izgled se je prijel), kot tudi načinom petja, glasbenim izrazom, mimiko predajanja glasbi. Predrzna, zapeljiva in zadržana obenem. Očarljiva pevka in skladateljica. Z nekaj nedvoumnimi besedili v skladbah Heart of Glass, One Way or Another, Call Me, Dreaming, ki smo jih slišali tudi na sobotnem koncertu.
Kar šteje in na koncu ostane je vendarle GLASBA. Bend Blondie, ki sta ga ustanovila skupaj z dolgoletnim življenskim spremljevalcem Chrisom Steinom, je v začetku sedemdesetih združeval kaos punka z zvoki ženskih skupin.
Deborah Harry v devetdesetih ne more več peti skozi znano opcijo angela in prostitutke hkrati. To dvojnost začutiš predvsem skozi njeno petje starejših posnetkov, ki so jih na koncertu spretno mešali z novodobnimi, komercialno veliko uspešnejšimi pop pesmicami, ki pa vendarle vsebujejo nek razpozaven Blondie zvok. Ne samo zaradi še vedno dobrega Debbyinega glasu. Leta 1978 izdan album Parallel Lines je njihovo remek delo. Zlati časi punka. Poznavalci pravijo, da je to album, ki bi ga poleg Never Mind the Bollocks Sex Pistolsov moral imeti vsak pravi zbiratelj plošč.
No Exit (1999) je zadnji izdelek skupine Blondie. Morda naslov več kot očitno ponazarja stanje stvari v skupini. Brezizhodno. Stari slavi navkljub in pompu, ki je medijsko spremljal njihov povratek. Medlo in neprepričljivo.
Pop glasba, ki jo je v soboto zvečer v Ljubljani izvajala skupina Blondie, je odtujena in kot taka lahko danes deluje le kot mit, senzacija in manipulacija obenem. Škoda, tudi zaradi starih, dobrih časov... Ali pač?
(Rock Vibe)

Varja Velikonja