RAZLIČITI IZVOĐAĆI
Monsters, Robots and the Bug Men
(Virgin, 1995)

Gramofonska kuča Virgin još jednom pokazuje, da kod njih postoji interes u izdavanju komercialno manje zanimljivih, a glazbeno inovativne ploča. U t.z. ambientalnoj seriji pre mesec dana izdan je dupli CD sa izvođaćima, koje neki (u prvom redu) engleski glazbeni kritiki svrstavaju u t.z. post-rock, odnosno out-rock ili čak novi space-rock. Diskutabilno područje, kojeg je ismislio Simon Raynolds (vidi prošli broj H.N. i izveštaj Ante Čikare iz Amsterdama!), koji pokuša u taj predalčič svrstat sve, što ne može drugdje. Ako uslovno uzmemo post-rock kao žanr (a u stvari se radi o hibridu svih mogučih žanrova), uvjek ima tu loših i dobrih stvari. Kako bih mogli vrednosno opredeliti pojedinog izvođaća, sada ne postoji referencija, odakle bih mogli izvuč zaključke. Ne ostaje ništa drugo, nego naši slušni organi, koji jedini mogu reči, šta nam odgovara i u kakvoj funkciji čemo se poslužiti muzikom.
Bilo kako bilo, kompilacija "Monsters, Robots and the Bug Men" je odličan je pregled tovrstnog zbivanja sa svih strana zemaljske kugle. 26 izvođaća sa tačno toliko kompozicija vode nas u svet gitarskog ambienta, koji se sreče sa gitarskog noiseom, elektronskim eksperimentima i ćak akustičnim pokušajima. Kod izbora opet je pomozio Kevin Martin, vođa više projekata, a tako je lakše "ugurao" i svoje GOD. U ovom izdanju u remiks verziji, kako bih se uklopio u celovito razpoloženje ploče.
Skoro nevjerovatno je, kako je Virgin uspila na jednom mjestu sakupit sve, što vredi na tom glazbenom području. Fale možda jedino TORTOISE, a i engleski MAIN, a prvi zastupljeni su na jednako zanimljivi kompilaciji "Macro Dub Infection", gde su sabrani pokušaji modernog (više manje elektronskog) duba, a grupa nekadašnjeg LOOPA, Robert Hampsona, zastupljena je na takođe duplom CDju "Isolationism" (obe Virgin). "Monsters, Robots and the Bug Men" predstavlja odličan izbor grupa, koje možete kasnije (ako se vam dopadaju) otkriti na njihovih redovnim pločama. Ili čete samo uživati u različitih pristupima (uslovno) rock muzici. Baš zbog tog djela kupaca, sve su kompozicije umiksane jedna u drugu, kako bih željeli smanjit dojam različitosti, i tako psihadelični BARDO POND prelaze u folk-noise LONG FIN KILLIE, ti ulaze u GOD itd. Tu su i pop-modernistički STERELAB, psihadelički freakovi MERCURY REV, lo-fi otkačenci MAGIC HOUR, sentimentalni LABRADFORD, dječje naivni PRAM i drugi manje poznati, ali ništa manje zanimljivi. Jedina prepreka kot nabave tog duplog diska jeste, da je Virgin uspila dobiti licencu samo za englesko tržišće, i tako je moguća kupnja samo direktno sa otoka. A valja se potruditi.
(Heroina Nova)

Janez Golič