DAVID BYRNE
Križanke, Ljubljana
17.junij, 2002

Že zaradi izvrstnega ambienta Plečnikovih Križank, koncert tipa David Byrne ne more biti slab. Za sabo ima 30 let glasbene kariere, s seboj točno tako zasedbo, ki je lahko ugodila njegovih zamislim. V plesnih pesmih z latino pridahom sta mu bila v pomoč črnska basist in bobnar, za dobro mero še en tolkalec in semplarist. Artistične nagibe je izpolnil z godalnim ansamblom, za dobro razpoloženje pa je posrbel še sam s svojim simpatično nerodnim plesom. In seveda glasom, razpoznavnim med tisoči.
David Byrne je že davno tega prešel fazo dokazovanja, stremljenja po vse večjem komercialnem uspehu. Dela točno to, kar ga zadovoljuje, z vso potrebno profesionalnostjo oziroma odgovornostjo do občinstva. Zatorej nekih strašnih novotarij v njegovem nastopu ni bilo pričakovati in jih tudi ni bilo. Pač, pet, šest pesmi iz repertoarja starih dobrih Talking Heads, prav toliko s še vedno aktualnega solo albuma Look Into The Eyeball, ni šlo brez nenadejane uspešnice Lazy v primernejši preobleki kot je v acid izvirniku, vmes pesmi za gledališke predstave in izbrane 'uspešnice' s prejšnjih solo plošč. Vtis je pokvarila le nepotrebna priredba I Wanna Dance With Somebody Who Loves Me (izvirnika se na tej spletni strani ne omenja), ki je le preveč lezla v desno… Če nam je David želel povedati, da je vse le zabava, potem… Take Me To The River je pač imela pečat.
Izvedbam tehniško ni bilo kaj očitati, niti glasovnim in pevskim sposobnostim glavnega protagonista. Predvsem pa se je dobro zabaval, in to je znal - brez pretiranega dobrikanja - prenesti na vse pod odrom.
Težko zapišem, da sem ob koncu odšel navdušen. Manjkala je tista iskrica, ki loči solidne koncerte od nepozabnih. Tega si bom težko priklical v spomin. Recimo, da sem se imel dve uri prav fino.
(Rock obrobje)

Janez Golič