BAD SEED
the biography of Nick Cave
Ian Johnston
(Little, Brown And Company, 1995)

Le kaj bi rock'n'roll brez mitologije, kultnih figur in legend? Ostala bi le glasba, ki je ne bi mogli povezati s pregrešnim, mnogokrat zavoženim življenjem njenih protagonistov. Na tej nezanesljivi meji med poveličevanjem in resničnimi doživetji Ian Johnston (brat Jamesa Johnstona iz Gallon Drunk in avtor knjige The Wild, Wild World Of The Cramps) plete zgodbo o Nicku Cavu s pomočjo številnih citatov samega Nicka kot njegovih bližnjih sodelavcev.
Biografija je nevsiljiva študija okoliščin, ki so skupaj z nezadržno željo po notranji izpolnitvi pripeljale do kompleksnega, a nikdar povsem pomirjenega značaja. Ian Johnston mnogo tega prepušča bralcu, poskuša biti karseda nevtralen v pripovedi oz. nizanju dogodkov, ki si sledijo s filmsko naglico. Pot človeka, ki je šel skozi pravi pekel, je predstavljena retrospektivno z izjemo uvodnega "prizora". The Birthday Party so z vsakim svojim nastopom in vsako svojo ploščo šli korak naprej v samouničevanju, in nastop v londonski dvorani Brixton novembra 1982 je bil korak, ki je zanesljivo pripeljal do končnega razsula. Bend se je po rednem delu nastopa sicer vrnil na oder, a je bil nesposoben nadaljevati. Basist Tracy Pew je pozabil riff v Release The Bats, Mick Harvey, vedno razumsko razsoden, je v besu vanj vrgel boben, Howard se je spraševal kje je, Nick je dobesedno pobegnil z odra...
Nick Cave je odraščal v urejeni družini, ki se je mnogokrat selila iz mesta v mesto, vsa blizu Melbourna. Stroga krščanska vzgoja je na njem za vekomaj pustila sledi, a obenem povzročila povratno reakcijo v njegovem obnašanju v najstniških letih. Zaradi nadlegovanja mladoletnice so ga izključili iz srednje šole, in cela družina se je odselila, le da bi Nick lahko nadaljeval šolanje. Tudi drugje ni dal miru, reševala ga je le nadarjenost in zanimanje za angleško literaturo, ki jo je obvladoval z odliko.
Vse se je še "poslabšalo", ko je odkril rock'n'roll. S sošolci je ustanovil skupino, ki je na začetku preigravala standarde, ko pa je tudi v Avstralijo pljusknil val punka, so fantje začeli pisati lastne pesmi, ki jih žal doma skoraj nihče ni maral. V mladostni vnemi so se odločili za odhod v London, kjer je punk tedaj imel domovinsko pravico. Kot The Birthday Party so se lahko le soočili z dejstvom, da je v začetku osemdesetih let v Angliji že zavladal drug trend. Fantje so tedaj preživljali težke čase. Zgodilo se je, da so dobesedno stradali, ko jih je končno (in po naključju) odkril Ivo Watts in jih vzel pod okrilje založbe 4AD. A nemirni duh ne miruje niti pod izboljšanimi pogoji dela. V New Yorku je policija Nicka Cava zaprla zaradi kupovanja droge in nihče v bendu celo noč ni vedel, kje pravzaprav je. Na poti v Grčijo je na vlaku spoznal dve deklini in se z njima zapil do jutra, ko so ga le našli ležečega v grmovju na enem od trgov v Atenah. Le v Berlinu je našel mir, saj je cele dneve prečepel sam v sobi in se učil svetopisemskih besedil.
Bad Seed je več kot biografija Nicka Cava kot glasbenika. Je oris poti človeka, ki je skozi številne izpade iskal moralne obveze, da bi na koncu našel spokoro v samem sebi.
(Muska)

Janez Golič