TONY CONRAD
Slapping Pythagoras
(Table Of The Elements, 1995)

Skoro istovremeno probudile se od mrtvih dvije legendi, koje su već prije 22 godine surađivale i izdale zajedničku ploću. Nemački FAUST su se ohrabreni velikom interesom starih i novih poklonika kraj prošle godine vratili beskompromisnom ploćom "Rien" (Ništa), a newyorški violinista Tony Conrad za istu labelu (Table Of The Elements) ponudio je album "Slapping Pythagoras". Ruku na srce, ploča ima veču dokumentarnu nego upotrebnu vrednost. Jer, već u prvoj polovini 60.godina Tony Conrad bio je član avantgardne grupe THE DREAM SYNDICATE, u kojoj su svirali John Cale, Angus McLise i La Monte Young. Po rećima tako Johna Calea i Tonyja Conrada ta grupa bila je nešto najuzbudljivog na tamošnjoj sceni, i vredilo bih bar ćuti, šta su tada stvarali. A La Monte Young sahranio je sve snimke i neće ih objavit, osim pod uslovom, da ostali potpišu, da je on jedini autor svih kompozicija. Sasvim je sigurno, da se to neće dogoditi.
U 1966 grupa se rastaje, Angus McLise i John Cale sretnuli su Louja Reeda i znate već šta se dogodilo, a Tony Conrad ostavio je muziku i prešao u film. Tek 1972 godine je violinom u koferu otputovao u nemački gradič Wumme, gde su svoju komunu i studio imali FAUST. Tamo je za svega tri dana snimljen album "Outside The Dream Syndicate", koji pokazuje na ulogu Tonyja Conrada u originalnim THE DREAM SYNDICATE. To se još utvrdilo sa novim (skupa tek drugim i prvim samostalnim) albumom "Slapping Pythagoras". Sada je jasno, otkud Johnu Caleu razvučene dionice na violi, koju srečemo na prve dve ploće VELVET UNDERGROUND. Kad otmislimo sve, osim viole u pesmi "Venus In Furs", blizu smo pokušaja Tonyja Conrada na ploći "Slapping Pythagoras". A opet vjerujem, ne bih uspio, da nije okružen ljudima, koji mu daju glazbenu i osobno podržku. U prvom redu to su čikaška dvojica iz GASTR DEL SOL, gitarista i producent Jim O'Rourke te klaviaturista Dave Grubbs, a kao inženir zvuka pojavljuje se sam Steve Albini! Ostali su glazbenici, koji inače djeluju u projektu BRISE GLACE.
Album je sastavljen od dve duže kompozicije, gde igru violine samo na početku podpire tačno određen ritam i razvučeni tonovi gitara. Posle nekoliko minuta glavnu ulogu uzima Tony Conrad i razrađuje jednostavan uzorak na svom inštrumentu. U celini to je radikalno djelo, koje zahtjeva puno koncentracije. Podužim tekstom objavljenim na omotu ploće Conrad pomaže slušatelju, kako bih mu približio vlastitu nameru, mada je između misticizma starih egiptčana i njegove glazbe teško povući prave paralele.
(Heroina Nova)

Janez Golič