CONTRIVA
If You Had Stayed
(Monika Enterprise, 2003)

Instrumentalni kitarski rock že dolgo ni več posebnost. Le da se v zadnjih letih pojavlja vse več skupin, ki izpostavlja lirično plat tovrstnega početja, in ga na trenutke kontrapunktira z izbruhi kitarskega hrupa. Pač vsled dinamike, ki se tako vzpostavlja na relaciji tiho-glasno, v nasprotju z nekdanjo počasi-hitro.
Nemški kvartet Contriva se natanko pridružuje temu početju. Resda je njihov pristop manj drzen, manj skrajen v izpostavljanju omenjenega razmerja, najbolje prezentiranega v delu (vsaj zunaj) že močno uveljavljenih Mogwai, zato pa je okvir, v katerem delujejo, toliko bolj izzivalen, prav zaradi omejenih izraznih možnosti.
Ravno spust v preproščino je poglavitni namen Contrive. Že za snemanje prvega albuma Tell Me When so se iz domačega Berlina preselili na Sloveaško, da bi bili čim dlje od urbanih vplivov, tokrat, za drugi album If You Had Stayed so se odpravili na nemško podeželje… Že naslovi nekaterih zapisov dajo slutiti, da je bil to prepotreben umik – Forget About Nightshifts, Pipeline, After Work Club – umik predvsem k sebi, ob zavesti, da se okolju, v katerem so odrasli ne morejo več izogniti, da jih je Berlin s svojo atmosfero dokončno zaznamoval.
Kaj reči o glasbi? V njej se zrcali ta nepretencioznost, ki je morda tudi posledica šibkega tehničnega znanja – a to Contrivi zadošča. Pomembneje je, kako z nekaj preprostih akordov gradijo zvok in razpoloženje, kako dihajo in valovijo, in če bi se znotraj tega pojavil vokal, bi lahko bil le pridušen šepet – predstavljam si, da bi si to instrumentalno predlogo zlahka prisvojili, na primer, Yo La Tengo, če bi se le odrekli še solističnim točkam.
Težava takega, vnaprej zakoličenega okvirja in posledično ozkega manevrskega prostora, je, da se že po nekaj skladbah akordi 'ponovijo'. Najprej pomagajo glasnejše pasaže, prebudijo čute, a ker se tudi te dogajajo v istem kodu, hitro otopijo slušno zaznavo in postanejo le presežek v volumnu.
Contriva zahtevajo posebno razpoloženje. Če tega s strani poslušalca ni, kmalu postanejo le zvočna kulisa, nemoteči, skoraj neslišni…
Ta četrtek, 13.marca, Contriva prihajajo v naše kraje. Na Metelkovi bodo poskušali dokazati, da tovrstna glasba lahko živi tudi na koncertnem podiju.
(Rock obrobje)

Janez Golič