CHUMBAWAMBA
Tubthumper
(EMI, 1997)
CORNERSHOP
When I Was Born For The 7th Time
(Wiiija, 1997)

Anarho pop banda je končno dosegla svoje. Preoblečena v eklektično prevzemanje pop obrazcev se je priplazila v vrhove lestvic popularnih tako na tujem kot pri nas. Vprašanj, ki se pri tem odpirajo, je več kot odgovorov. Kajti ideje, ki so se skozi ortodoksno punkovsko držo kakih Crass ustrezno ozvočile, so v primeru Chumbawambe izgubile ost. Še več, naenkrat so vse opazke, sicer krasno ilustrirane skozi številne citate in na ovitku natisnjene ob avtorskih besedilih, postale le romantičen odsev krute resničnosti. Res je, da lahko posladkani ženski zbor, ki običajno vodi refren, deluje kot sprevržen komentar, kot poza pop eskapizmu. A ko doseže občinstvo, ki noče ali kar ne more dojeti posmehljivega tona sporočil, izgine tudi njihov bistveni namen. Chumbawamba so seveda združba, ki dobro obvladuje položaj, v katerem živi in dela. Dobro vedo, kaj je "in" in kaj je "out", kaj lahko prodajo in komu. Kljub razprodaji ostajajo na svoji strani, le zdi se, da so tokrat šli predaleč ali pa so nevede izgubili občutek za krajnosti in ga zamenjali za izčiščeno produkcijo ter zapeljive melodije. Obenem je vprašljiv način spajanja žanrskih oblik, saj jih Chumbawamba zlagajo v nizu, torej enega poleg drugega, in ne enega v drugega. Ali drugače, namenoma so sfižili identiteto in pokradli preverjene oblike od vsepovsod. Morda so pač dojeli le nezmožnost "angažmaja" v post-modernem svetu.

Meje podirajo tudi Cornershop. S prvimi ploščami so nedvomno pokazali, kam spadajo, in to podkrepili s konkretnimi akcijami. Če je tedaj njihov vodja Tjinder Singh v rockovsko tkivo vpletal tradicionalna glasbila svojih prednikov, smo to lahko še pripisali njegovemu indijskemu poreklu. Je pa že to samo po sebi premaknilo meje percepcij in obenem v rasno napetem ozračju na otoku vsaj v določenih krogih sprostilo napetosti. Ampak to je bil šele začetek. Že drugi album Woman Gotta Have It nas je presenetil, saj so se v nekaj pesmih Cornershop močno približali sodobnim plesnim smernicam, kar je z dokaj strogo delitvijo na rockovske in plesne skladbe rušilo celovito podobe tako plošče kot skupine same. Novi album je praktično v celoti sestop v plesni teritorij. Angažma, ki se je prej kazal skozi srdit rockovski udar, se je sedaj potuhnil v spajanja belega funka, indijske tradicije in studijskih prijemov, na krajnih točkah zelo blizu sodobnemu illbientu.
When I Was Born For The 7th Time je mehkobno plesna, poslušljiva, zvočno bogata in obenem dovolj raznolika plošča, da jo zlahka použijemo v enem kosu. Za razliko od predhodnih izdelkov, tokrat Cornershop držijo stil. Celo v (osnovi) country baladi ob pomoči pevke Paule Frazer se ne morejo izogniti novih (funky) navezav, in kljub raznolikosti vse pesmi preveva enoten občutek prijetnega pozibavanja. Še eno združitev polov popularne glasbe so Cornershop prihranili za konec. Tjinder je ob nadvse spoštljivi glasbeni podlagi prepesnil Norwegian Wood v jezik svojih prednikov. Morda kot "maščevanje", ker so Bitli v tej pesmi uporabili "njegov" sitar.
(Muska)

Janez Golič