CZD
Gverilci brez mej (Izštekani)
(Subkulturni azil, 2003)

Sami sicer trdijo, da so imeli akustične nastope še preden je to postala navada sproducirana s strani MTV-ja, a takole, širše javno so se izštekano predstavili šele lani aprila v Longykovi oddaji na nacionalnem radiu. Dovolj kasno, pravzaprav, da so ubežali glavnemu »unplugged« valu. Da se predstavijo brez opazk, aha, sedaj so klonili še nepopravljivi punksi CZD! In za povrh te posnetke objavijo na CD plošči.
Ampak kaj bi CZD s punkom, ki bi bil zagledan vase, obremenjen z obliko in načinom? Zato ima tale CD v naslovu vsaj dvojni pomen, saj CZD delujejo mednarodno, torej prestopajo dejanske meje, in obenem prestopajo žanrske ograde. In to ne le da so svoje punkovske hite preoblekli v običajno akustično obleko, ampak so za nekaj pesmi vpoklicali tamburaški orkester Cirkovce in se preobrazili še v punkovski pevski zbor.
V teh različicah v njihovih komadih naenkrat zazija prepad. Na eni strani imamo ubrano brenkanje tamburaškega orkestra in domiselno prepletanje strun akustične kitare gosta Danijela Baumana, na drugi strani stoji neomajno punkovsko klen in robat Dušan Hedl. Tu ne bo prave združitve. Hedl se ne podreja nežnejši spremljavi, spremljava se ne podreja njegovi robatosti. Stojijo vsak na svoji strani meje, z vsem dolžnim spoštovanjem do onega, tam čez.
Kaj pa naj bi drugega tudi pričakovali. Še enega «in«-a, ki nam bo odprl svojo romantično plat? CZD so v svoji biti še vedno isti, nepopravljivi v interpretaciji kot v sporočilih. Kupi gnoja in pokozlane trate zaudarjajo enako močno kot v izvirni punkovski inačici. Tudi njihovi bojni klici niso izgubili naboja, le še poudarjeni so, saj bo marsikdo šele sedaj povsem razvozlal besedila!
Med objavljenimi pesmimi so CZD pritaknili odlomke pogovorov z voditeljem oddaje Izštekani. Verjetno kot dodatno pojasnilo za nagibe, ki so jih vodili v tak, za mnoge nenavaden podvig. Napak. Iz naperkovanih izjav ni mogoče razbrati pravega motiva, so le dejstva, iz katerih naj si sliko ustvari vsak poslušalec sam, če to želi. CZD pač odgovarjajo zase in verjamejo vase. S to ploščo so to le še dodatno dokazali.
(Rock Obrobje, marec 2004)

Janez Golič