THE DEVASTATIONS
The Devastations
(Spooky Records, 2003)

Nekaj mora biti v avstralskih prostranstvih, da se tamkajšnji rockovski glasbeniki tako radi spreobrnejo. Najprej je to storil Nick Cave, podobno sta iz težkega blues-rocka izšla Rowland S. Howard in pevec Simon Bonney, oba nekaj časa družno v skupini Crime + City Solution, kasneje vsak zase samostojno, tudi Tex Perkins in Kim Salmon sta že imela izlete v melahnolijo in sploh pretanjeno, poetsko izpoved. Po sledeh vseh omenjenih gredo tudi The Devastations, oziroma so najprej prav isti člani (Conrad Standish, Tom Carlyon, Hugo Cran) delovali v skupini Luxedo. Še enkrat je bila odločilna daljša turneja, če ne kar bivanje v Evropi, kjer so Luxedo leta 2001 brez menedžerja tavali kamor je pač naneslo. Verjetno je prav brezciljno potovanje v njih odprlo vrsto malodane eksistencialnih vprašanj, in ko so začeli pisati pesmi za naslednji album, so ugotovili, da to ni več glasba iste skupine! Čeprav se zasedba ni spremenila, so se odločili za spremembo imena.
Ne le, da so se (sedaj) The Devastations umirili, obenem so lahko prišli na površje njihovi 'evropski' zgledi, končno so fantje s pridruženo članico Emilie Martin večino novega gradiva posneli v Pragi in ga skončali v domačem Melbournu pod producentskim vodstvom Tonyja Cohena.
Po uvodnem instrumentalu nenaslovljeni album takoj izkaže novo usmeritev. V duetu zapeta Loene nedvomno spomni na opolzke, a z romantičnim šarmom odpete duete Leeja Hazlewooda in Nancy Sinatre, blizu je tudi Serge Gainsbourg, in ne čudi, da so jih za predskupino že vzeli Tindersticks in Black Heart Procession. Ostalo večinoma odpoje Conrad Standish sam, z globjim, pridušenim glasom je uspešno zamenjal petje Toma Carlyona. Pesmi z njim pridobijo na intimnosti, prepojene so z razočaranji ali vsaj nezmožnostmi iskrenega čustovanja. Le dvakrat se skupina iztrga iz zasanjanega razpoloženja, le dvakrat postrežejo z izstrelom kitarskega hrupa, a le za kratko, kot odmev predhodne inkarnacije…
(predelana najava koncerta za revijo Muska, avgust 2003)

Janez Golič