DEMOLITION GROUP
Bič, luč in upanje
(Dallas, 2001)

Tokrat so se Demolition Group z novim izdelkom pojavili brez posebnih najav, povsem v nasprotju s preteklim zganjanjem medijskega pompa in zadovoljnim opazovanjem učinkov tega. Zdi se, da so se vprašali, koliko so pravzaprav vredni brez medijskih manipulacij, oziroma kaj se zgodi, če vse prepustijo inerciji…
Bič, luč in upanje pomeni vrnitev predvsem k sebi, temu, kar želijo narediti za svojo dušo. Brez pomoči estradnih eminenc, tolkalskega zbora in remiksov, kar je vse v veliki meri krojilo zvočno podobo prejšnjega albuma Neovangelij in bilo obenem izvrsten razlog za natančno doziranje vzbujanja pozornosti. Demolition Group so tokrat v ospredje postavili spontanost tudi na račun manj izdelanih pesmi, raje so prepustili glasbi, da 'govori' neposredno iz njih. Res govori le Goran Šalamun, eden redkih, ki svoje slabosti efektno obrne sebi vprid. Vsa njegova robustnost v interpretaciji podpira vsebino, nekje prevzetno držo, drugje ranljivo, skoraj nežno naravo, v vsakem primeru pa iz njegove poezije veje nepotvorjena želja. Še toliko bolj izražena skozi njegovo meseno pojavo, ki se obiskovalcu katerega od njihovih koncertov zlahka obudi tudi ob poslušanju plošče.
Njegov prispevek je nadvse urejen, verzi v strogih rimah se prilegajo osnovni melodiji. Ostali so v ozadju, zdi se, da je glasba podrejena petju. Kar ne pomeni, da teče prosti tek. Skupina se odlično znajde v vseh slogovnih in dinamičnih razsežnostih, zlahka preskočijo iz žgočega rockovskega drivea v nežno obiranje strun baladnega tipa, v ska poskočnici okusno dodajo pihala, za obvezna nostalgična čustva sežejo v sproščena petdeseta. Vse zaokroženo in prežeto z razpoznavnim glasbenim pečatom Demolition Group.
Če so bili pred leti vzor medijske manipulacije, bi si želel, da bi sedaj postali širši vzor glasbene samostojnosti. Da bi se nadebudne skupine najprej posvetile lastnemu ustvarjanju in se šele nato ukvarjale z vsemi nujnimi promocijskim dejavnostim. Potem bi morebiti dobili še kak tako razpoznaven izdelek kot je Bič luč in upanje.
(Muska)

Janez Golič