pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2003

Best of 2003 28.december
Tokrat, v zadnji ediciji Drugega vala v letu 2003 kaj drugega kot pregled skozi lahkotnejše napeve leta. Recimo. Vrtijo se Franz Ferdinand, Arab Strap, Ulan Bator, Yuppie Flu, Yo La Tengo, Stephen Malkmus, Calla in Tindersticks.
Geographic Records 14.december
Osrednji del nocojšnjega prispevka bodo zavzeli izvajalci pri škotsko-londonski založbi Geographic, v lasti skupine The Pastels. Ob Movietone, Directorsound in japonskih Maher Shalal Hash Baz se vrtijo še Crescent, za vzorec Mice Parade in berlinski Guido Mobius.
16 Horsepower - Olden 7.december
V retrospektivi z razlogom se vrtijo doslej neobjavljeni posnetki skupin 16 Horsepower in Gallon Drunk. Prvi so svoje zgodnje demo in koncertne posnetke zbrali na cedeju Olden, Gallon Drunk so dvojno antologijo raritet naslovili z Bear Me Away.
u.n.p.o.c. 30.november
Tokrat predstavljamo dva izvajalca, ki sta izšla izpod okrilja majhne škotske neodvisne založbe Fence Records, kjer je nekdaj snemal tudi vse bolj izpostavljeni James Yorkstone. Ko je on podpisal snemalno pogodbo za Domino Records, je zraven pritegnil še u.n.p.o.c. in Kinga Creosotea. Torej vrtimo njuna albuma prvenca, dodamo še bend Animal Collective in Drugi Val sklene David Sylvian s samozaloženim albumom Blemish.
John Cale 23.november
Nocoj se najprej vrti novi samostojni album Johna Calea, večinoma komponiran kar na domačem računalniku, kar se na zvoku albuma Hobo Sapiens močno pozna. V drugi polovici prispevka pa se zavrti še izbor posnetkov s kompilacijske cedejke newyorške založbe DFA, pod njihovo streho se družijo The Rapture, LCD Soundsystem, Black Dice...
Tindersticks 9.november
Končno, Tindersticks v Ljubljani. Po vztrajnem izogibanju našim krajem se angleška šesterica le napoveduje s koncertom v Cankarjevem Domu, ta naj bi se zgodil v petek, 21.novembra. Pred tem dogodkom vrtimo nekaj studijskih in koncertnih posnetkov, slednje s težko dosegljivih koncertnih plošč.
Domino 10 - Worlds Of Possibility 2.november
Ob deseti obletnici londonske neodvisne založbe Domino (glej predstavitev založbe) gremo skozi izbrane posnetke izvajalcev, ki so zaznamovali in še zaznamujejo njihov katalog. Ob tej priliki je založba objavila dvojno kompilacijsko zbirko Worlds Of Possibility s kar 36 posnetki, zato večina nocojšnjega izbora kar s te dvojne cedejke, nekaj bo tudi odklonov.
dosh 26.oktober
Hiter prelet skozi številne novosti: vrtijo se dosh in Themselves izpod okrilja vse prodornejše založbe Anticon, težko predstavljivo sodelovanje predstavljajo hiphip trio Dalek in nemške kraut legende faust, pri kanadski založbi Constellation tudi ne počivajo, nocoj poslušamo nove ploščo Do Make Say Think in prvenec glasbenika, ki se je skril pod ime Polmo Polpo.
Yes New York 12.oktober
Nocoj posežemo v newyorško klubovje. 16 izvajalcev s prav toliko posnetki se predstavlja na kompilacijskem cedeju Yes New York. Naslov kompilacije se veže na 25 let staro, upravičeno kultno ploščo No New York, ki je prav tako odkrivala (takrat) manj znane newyorške skupine iz t.i. no wave scene v produkciji Briana Ena. Pritaknemo še v evropski licenci objavljen album Gotham! newyorških Radio 4.
Post Punk vol.1 5.oktober
V retrospektivi z razlogom se vrtijo posnetki z dvojne kompilacijske cedejke Post Punk Vol.1, z izborom lastnikov londonske trgovine s ploščami Rough Trade, ki je bila že v izvornih časih t.i. post punka zraven. Večina zabeleženih izvajalcev datira v pozna 70-a leta, nekaj pa je tudi novodobnikov, ki pa se slišno zgledujejo po izvornem post punku. Nocoj le prvoborci, ne morem mimo Gang Of Four, The Pop Group, Raincoats, DNA, Delta 5...
Cha Cha Cohen 28.september
Nocoj brez osrednje predstavitve, saj se na jesen začne poplava novih izdaj. Prispevek uvede Cha Cha Cohen zelo groovy in angažirana muzika z ženskim vokalom v ospredju. Quasi je duo, ki je zunaj že s 6.albumom Hot Shit, prisluhnemo še kvartetu 90 Day Man, pa kanadskemu orkestru Do Make Say Think in se spoznamo z novitetami hip-hop založbe Anticon (Alias, dosh...).
Silver Mt. Zion - This Is Our Punk Rock 14.september
Prispevek uvedejo angleški Clearlake, v malce melanholično razpoloženje nas zazibljejo Grandaddy, tehtnejšo godbo ponudijo Silver Mt. Zion, 6 članski odvod Godspeed You! Black Emperor, zapoje še Nina Nastasia in prispevek sklenejo avstralski The Devastations pred krajšo turnejo po Sloveniji.
Fat Cat Records 7.september
Svojo 6.obletnico obstoja je angleška neodvisna založba Fat Cat (glej portret) obeležila s kompilacijskim, preglednim dvojnim cedejem Branches And Routes. Na njem najdemo kar 27 posnetkov prav toliko izvajalcev, pa še to niso vsi, ki so kdajkoli izdali ploščo pri tej, danes morda najpomembnejši gramofonski založbi na Otoku.
Aereogramme 31.avgust
Premierno se predstavi škotski veliki up Franz Ferdinand, bend, ki je še pred objavo plošče navdušil otoške kritike. Prav tako škotski Aereogramme so zunaj že z drugim albumom Sleep And Release, ki je nenavadna kombinacija težkih kitarskih rifov in melanholičnih vokalov. Drugi val sklenejo newyorški Skeleton Key, s mešanico kalifornijske fuzije rocka in funka in stare dobre industrijske šole. Založba Southern je tudi v evropski licenci izdala njihov lanskoletni album Obtanium.
Ulan Bator - Trnfest, 29.8.2003 24.avgust
Pred koncertom francosko-italijanske naveze Ulan Bator na Trnfestu, v petek 29.avgusta, se vrti izbor z albuma Ego: Echo in aktualnega Nouvel Air. Po vzoru duetov Leeja Hazlewooda bodo zapeli avstralski The Devastations in angleški Tindersticks, za kratki film Slitch sta glasbo prispevala Will Oldham in David Pajo, vse skupaj je objavljeno na DVD+CD-ju, in prispevek sklenejo newyorški TV On The Radio s prvim singlom.
Matt Elliott - The Mess We Made 10.avgust
Nocoj zares Matt Elliott, nekdanji Third Eye Foundation z albumom The Mess We Made, ploščo, ki nadaljuje njegovo preteklo pot, le da je še bolj ozrt vase, manjkajo tisti hitri, umetni drum&bass ritmi, ki so v veliki meri krojili zvok plošč njegove prehodne 'skupine'. Tu je še Kieran Hebdan, ki s stranskim projektom Four Tet počasi prevladuje nad 'matično' zasedbo Fridge. Album Rounds je njegov tretji dolgoigrajoči dokaz za to.
faust - Patchwork 1971-2002 3.avgust
V skrivna področja angleške post-industrijske glasbe nas popeljejo skupine Coil, Nurse With Wound in Current 93, zbrane na skupnem kompilacijskem disku priloženem obširni biografiji omenjenih England's Hidden Reverse. Sledijo faust s kompilacijo Patchwork 1971-2002, ki, kot pove že naslov, prekriva njihovo celotno obdobje, večinoma s še neobjavljenimi posnetki, na novo remiksanimi in dopoljenimi lani. Napovemo še kreativno delavnico Sajeta na Sotočju Soče, z Fenneszem kot 'glavno zvezdo' dogajanja...
Arab Strap - Monday At The Hug & Pint 27.julij
Nocoj po daljšem času 'škotski' paket. Najprej so tu Mogwai, večinsko instrumentalni kvartet s 4.albumom Happy Songs For Happy People, sledijo Arab Strap z odličnim albumom Monday At The Hug & Pint, pa The Pastels s soundtrackom za film The Last Great Wilderness, in prispevek sklene Matt Elliott, nekdanji Third Eye Foundation, s prvim singlom.
UI 13.julij
Po daljšem času izlet v post-rockovske vode, torej v fuzije rocka, jazza, ambienta, elektronike in še česa. Poslušamo novi album newyorških UI, sledi grški dub projekta Data Man Sound, prisluhnemo še španskim Manta Ray, pa newyorško-čikaškemu orkestru HIM ter napovemo predstavitev novega albuma škotskih Mogwai.
High Llamas 6.julij
Prva nedelja v mesecu je razervirana za 'retrospektivo z razlogom', tokrat se z dvojnima kompilacijama predstavita skupini Laika in High Llamas. Obe sta zbirki zastavili podobno - na prvem disku nekaj kot 'najboljše', na drugem težje dostopni posnetki, v primeru Laike še radijski sessioni, koncertni posnetki, remiksi... Vsekakor pa bo to chill out, koktejl muzika, nadvse primerna za vroče poletne dni.
Tindersticks 29.junij
Nocoj se večinoma vrti novi, šesti redni album angleških melanholikov Tindersticks. Z albumom Waiting For The Moon se vračajo v svoje najboljše trenutke, nazaj v evropsko mentaliteto prvega in (prav tako nenaslovljenega) drugega albuma. Temu pritaknemo še prvenec newyorške klubske skupine Ursa Minor, ki je prvenec Silent Moving Pictures objavila pri založbi Smells Like Records (v lasti Steva Shelleya iz Sonic Youth), kar še zdaleč ne opisuje njihove glasbe!
Ulan Bator 22.junij
Po treh letih se z novim albumom vrača francosko-italijanska naveza Ulan Bator, spet s popolnoma predrugačeno godbo na albumu Nouvel Air. Zato pa vztrajajo na francoskem govornem področju, kar jim daje razpoznaven pečat, a obenem verjetno 'varuje' pred množično popularnostjo. Temu pritaknemo še novi album italijanskih Yuppie Flu, ki sicer prepevajo v mednarodno razpoznavnem jeziku, a izhodišče še vedno ni najboljše za mednarodni preboj.
Stereolab 1.junij
Nocoj poslušamo izbor z dvojne cedejke ABC Music angleške skupine Stereolab. Na njej so zbrali posnetke devetih radijskih sessionov narejenih za BBC, večinoma za oddajo Johna Peela. Temu dodamo kak posnetek narejen za Johna Peela skupine Laika in Drugi Val sklene Imitation Electric Piano, projekt, ki ga vodi basist iz Stereolab.
Bonnie 'Prince' Billy 25.maj
Poslušamo predvsem kantavtorje oz. samostojne izvajalce, najprej Billa Callahana, ki deluje pod imenom (Smog), sledi Bonnie 'Prince' Billy z izvrstnim albumom Master & Everyone, poslušamo še Marka Eitzela s ploščo priredb lastnih pesmi še iz časa American Music Club ob pomoči grških glasbenikov, tu je še Kristin Hersh, članica ameriškega benda Throwing Muses, s solo albumom, in Drugi Val sklene Pinkie MaClure.
Stephen Malkmus 11.maj
Poslušamo nova albuma Stephena Malkmusa in Cat Power. Prvi je s spremljevalno zasedbo The Jicks objavil drugi samostojni album Pig Lib, Cat Power že šestega, prvega po petih letih z avtorskimi pesmimi. Vendar se je na CD You Are Free izplačalo čakati...
Everything Is Ending Here 4.maj
Prva nedelja v mesecu prinaša 'retrospektivo z razlogom', tokrat s skupino Pavement. Kar 36 izvajalcev se je 'spopadlo' z njihovimi pesmimi na dvojnem Tribute albumu Everything Is Ending Here, poslušamo izbor 6 pesmi. Za dobro mero dodamo originalne Pavement s ponatisnjenega prvenca Slanted And Enchanted in se poslovimo s solo cedejem Stephena Malkmusa.
Kill Rock Stars 27.april
Najprej se predstavi Frankie Sparo, ki je pred kratkim objavil drugi album Welcome Crummy Mystics, sledi kratka predstavitev kompilacije z nekoliko daljšim naslovom – If 21st Century didn't exist it would be necessary to invent it (Če 21. stoletje ne bi obstajalo, bi ga morali iznajti), gre za kompilacijo različnih izvajalcev založbe Kill Rock Stars, in Drugi Val sklene škotski duo Arab Strap.
13.april
Tokrat nekaj težje glasbene izkušnje. Najprej jo nudijo Black Dice iz Brooklyna, ki so v nekaj letih prešli razvoj od grind core benda do neopsihadeličnega noisea. Vrnemo se še k avstralskim Dirty Three in aktualnemu albumu She Has No Strings Apollo ter oddajo sklenemo s Cul De Sac, kajti album Death Of The Sun je pogumen korak za skupino, ki si je naredila ime z motoričnim ritmom in kitarskimi bravurozami Glenna Jonesa. Tokrat nekaj povsem drugega...
6.april
Prvo nedeljo v mesecu imamo nekje rezervirano za 'retrospektivo z razlogom', tokrat se spomnimo tria Morphine, kajti pred kratkim je izšla kompilacija preprostega naslova The Best Of. Torej vrtimo nekaj pesmi s te cedejke, pritaknemo še izbor pesmi s prvenca tria Twinemen, ki sta jo ustanovila preostala člana Morphine po smrti pevca Marka Sandmana. Ob koncu se dotaknemo še dolgopričakovanega albuma skupine Calexico, Feast Of Wire.
30.marec
Nocoj se vrti novi, tretji album newyorških Calla - Televise. So še eni predstavniki inovativne smeri rockovske melanholije, le da je tokrat njihovo glasbe konciznejša, pesmi krajše, zaokrožene. Calla je odkril prav Michael Gira (ex Swans), saj je njihov prejšnji album Scavenger objavil pri svoji založbi Young God. Pri isti seveda objavlja tudi sam, pred kratkim prav tako tretji studijski album svoje nove zasedbe Angels Of Light. Vmes pritaknemo še priredbo ene pesmi iz repertoarja Swans, nemški duo Tarwater je namreč priredil pesem Miracle Of Love.
23.marec
Pred koncertom na Metelkovi 29.3. poslušamo trio 27, sledijo še pevka in pianistka Azita ob pomoči znanih čikaških glasbenikov s prvencem Enontiodromia , spoznamo Frankieja Spara, predstavi se še duo Hanged'Up izpod okrilja iste založbe Constellation in Drugi Val sklenejo bostonski Cul De Sac, kajti 28.marca nastopijo v zagrebški dvorani KSET. Najprej sami promovirajo novi album Death Of The Sun in v drugem delu spremljajo Dama Suzukija (ex CAN).
9.marec
Tokrat brez osrednje predstavitve, ampak pregled novitet, ki jih je že v prvih dveh mesecih leta nenavadno veliko. Večino bi lahko postavili na skupni imenovalec 'novega tradicionalizma', torej se ti izvajalci vsak po svoje naslanjajo na tradicijo predvsem ameriške folk, country, rock in še kakšne glasbe. Predstavijo se Rainer Ptacek, Bonnie Prince Billy, Angels Of Light, Nick Cave, Dirty Three in Friends Of Dean Martinez.
2.marec
Prva nedelja v mesecu je nekje rezervirana za retrospektivo z razlogom. Tokrat vrtimo izbor z zbirke Retro znamenitih New Order, z vsakega od štirih tematsko zaokroženih diskov po ena pesem! Temu dodam dva koncertna posnetka lanskega koncerta v parku Finsbury, objavljenega le na DVD-ju 511, a zvočni del bo vseeno predstavljen z dvema izvedbama starih Joy Division klasik!!!
23.februar 2003
Predvaja se izbor z novega albuma Louja Reeda, The Raven, navdahnjenega z ameriškim pisateljem in pesnikom Allanom Edgarjem Poejem. Dobršen del vokalov prispeva ameriški transseksualec in izjemen pevec Antony, zato posežemo nazaj k njegovemu solo albumu iz leta 1998. Spomino se še dvojnega cedeja že posvečenega Poeju izpred šestih let in prisluhnemo recitalu Marianne Faithful. Ob koncu opozorimo še na koncert dua Transmissionary Six v KUDu Franceta Prešerna.
9.februar 2003
Nocoj predstavljam dve izmed vse večje množice samostojnih ženskih avtoric, Thalio Zedek in Cynthio Dall. Prva ima za seboj že 20 let glasbenih izkušenj, a šele zadnja tri leta se poskuša samostojno. Nazadnje je svojo izjemno avtorsko-izpovedno moč izkazala na plošči You're A Big Girl Now. Cynthia bi intimne izpovedi najraje zadržala zase, saj je potrebovala 6 let, da je objavila drugi album Sound Restores Young Men.
2.februar 2003
Progresivni kanadski orkester Godspeed You! Black Emperor je konec lanskega leta objavil novi album Yanqui U.X.O., posnet v Chicagu pri Stevu Albiniju. Kar pomeni, da so tokrat snemali hitro in učinkovito, tako, da so na posnetke prenesli čim več koncertne energije. Poslušamo izvlečke sicer radijskemu predvajanju neprimerno dolgih zapisov, dodajamo izbor s kompilacije norveških progresivnih sil Fjord Focus, in morda še kaj...
26.januar 2003
Vrtimo izbor s kompilacije londonske neodvisne založbe Bella Union z naslovom At Least You Can Die With A Smile On Your Face, ki prinaša po en posnetek od vsakega od 22 izvajalcev. Dvojna cedejka je izšla ob 5.obletnici založbe Bella Union, ki jo vodita nekdanja člana eterične pop skupine Cocteau Twins, Robin Guthrie in Simon Raymonde. Kar ne pomeni, da jemljeta pod 'svoje' okrilje le izvajalce, ki na blizu ali vsaj daleč spomijo na njuno nekdanjo matično zasedbo.
12.januar 2003
Po retrospektivi prejšnji teden, novi album The Flaming Lips - Yoshimi Battles The Pink Robots, predstavi se Max Tundra in še en one man band - Echoboy.
5.januar 2003
Retrospektiva z razlogom - The Flaming Lips! V poslušanje dajemo izbor s petorne CD zbirke, ki zajema neodvisna leta te neopsihadelične skupine iz Oklahome.

Prihodnji prispevki za Drugi Val

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2002