prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2004

Guided By Voices 26. december
Namesto običajnega pregleda, ki pritiče koncu leta, se raje ozremo po ploščah in izvajalcih, ki smo jih v oddajah tega leta neopravičeno preskočili. Uvedemo s skupino Wilco in eno skladbo z njihovega albuma A Ghost Is Born. Sledijo Guided By Voices, še posebej zato, ker je po njihovih trditvah Half Smiles Of The Decomposed njihov poslovilni album. Vsaj ob koncu leta gre omeniti dvojni album Nicka Cavea in drugi letošnji album Devendre Banhatra, ki je šel letos prav tako neopravičeno "mimo".
Styrofoam 12. december
Dokaj neopazno, nekje na obrobju popularne glasbe, delujejo izvajalci izpod okrilja berlinske neodvisne založbe Morr. Tokrat se na hitro predstavijo trije, vsak s svojim svežim izdelkom. One man band Styrofoam je v določenih okvirih že cenjeno ime, album Nothing's Lost je nastal skozi številna sodelovanja in je zato dokaj raznolik in prvič z vokalnimi pesmimi. The Go Find je po vzoru Styrofoam prav tako skupina enega člana, album Miami pa poln melodičnih indie-elektro-pop pesmi. Ostaneta še Duo 505, s finim elektronskim albumom Late.
Damo Suzuki/Cul De Sac 5. december
V poslušanje se daje dvojni koncertni album nekdanjega pevca CAN - Dama Suzukija in ameriških Cul De Sac, ki vsebuje izbor dveh skupnih turnej, 2002 po ZDA in 2003 po Evropi. Vsa glasba je narejena sproti, na odru, brez vnaprejšnje vadbe ali dogovora, niti niso uporabljene npr stare skladbe kot zasnova - pa še vedno album zveni dovolj koherentno. (glej še intervju z Glennom Jonesom iz Cul De Sac).
Marianne Faithful 28. november
Osrednji del tokratnega prispevka bo pripadel pevki Marianne Faithful, ki sta ji večino pesmi za album Before The Poison napisala Nick Cave in PJ Harvey in obenem zraven tudi igrala oz. pela. Dodamo še Marka Lanegana - tudi tega ob pomoči PJ Harvey - ter sklenemo, kako primerno, s Tomom Waitsom. Ob poslušanju obvezno srkati cenen bourbon!
September Collective 14. november
Tokrat novosti iz kataloga škotske neodvisne založbe Geographic - vrtijo se novi albumi skupin International Airport, Kama Aina in September Collective. Vsem je skupen pristop - daleč od spoliranosti in popolnosti glasbe na površju...
Red Krayola 7. november
Osrednja točka tokratnega prispevka na Drugem valu bo retrospektivna kompilacija Singles avat-rockovske zasedbe Red Krayola, ki, resda z daljšimi premori, deluje že od leta 1967. Pred tem opozorim na ponovne objave treh plošč skupine The Gun Club, nekatere celo prvič na CD formatu, in vredno je omeniti še objavo deluxe izdaje znamenitega albuma Crooked Rain, Crooked Rain tudi že razpadlih Pavement.
Radian 31. oktober
Tokrat elektronsko obarvan prispevek uvede belgijski Styrofoam z gosti Lali Puno in Aliasom, zatem se vrti 8.album dua Mouse On Mars, Radical Connector, prvi z vsemi vokalnimi pesmimi, sledijo še eni naši koncertni znanci, dunajski Radian z eksperimentalnim digi-post-rockom oziroma albumom Juxtaposition in Drugi val sklenejo Chicago Underground Trio z naslovno skladbo aktualnega albuma Slon (naslovljenem po njihovem najljubšem evropskem hotelu!).
American Music Club 24. oktober
Po desetih letih se z novim albumom vračajo American Music Club, angažirani, kakor so tega sploh zmožni, torej se vrti izbor s cedeja Love Songs For Patriots. Sledi David Eugene Edwards s projektom Woven Hand in albumom Consider The Birds, in Drugi val tokrat sklene škotski folker James Yorkston s ploščo Just Beyond The River.
Bark Psychosis 10. oktober
Najprej se vrti novi album razseljenih Windsor For The Derby, ki se raje kot s sodobnostjo spogledujejo s slavno preteklostjo. Album We Fight Till Death namreč kliče v spomin zgodnje New Order in kitarske trenutke Joy Division z značilnim odmerkom melanholičnih Windsor... samih. Še globje v psihadelično zvočnost so potopljeni Bark Psychosis, po desetih letih jim je le uspelo objaviti drugi album Codename: Dustsucker. Ob koncu še The Album Leaf, ki v začetku oktobra niso uspeli priti k nam, morda bo prihodnje leto več sreče.
Merge Records 3. oktober
Ob 15. obletnici neodvisne založbe Merge se vrti izbor s trojne CD zbirke Old Enough To Know Better, ki zajema dobršen del izvajalcev pri tej založbi iz Severne Karoline. Začnemo z lastniki - Superchunk - in s podobno kitarsko našpičeno godbo počasi sledimo razvoju h kantavtorstvu, ki po novem že prevladuje v njihovem katalogu...
Black Dice 26. september
Najprej se predstavi instrumentalna rockovska skupina Giardini Di Miro, ki bi jo, če bi bili površni, lahko oklicali za italijanske Mogwai. Album Hits For Broken Hearts And Asses (glej recenzijo) je kompilacija singlov in kaže na razvoj skupine od začetkov do danes. Brooklynski Black Dice (glej portret) silijo daleč čez meje 'rocka', že v področja eksperimentalne elektronske in avantgardne glasbe iz sredine prejšnjega stoletja.
Young God Records: Michael Gira in Devendra Banhart 12. september
Nocoj bi pripevek lahko naslovil 'akustični val', kajti predstavijo se trije akustični albumi. Devendra Banhart je novodobni trubadur, boem, ki je spomladi posnel za dva albuma gradiva, prvi del je že objavljen na albumu Rejoicing In The Hands. Devendro je na nek način odkril Michael Gira (Ex Swans, Angels Of Light), in očitno ga je prav Devendra napeljal, da še sam objavi povsem akustični solistični album I Am Singing To You From My Room... Ostane še Glenn Jones, kitarist avant-rockovskega benda Cul De Sac s solo akustičnim albumom This Is The Wind That Blows It Out.
Virgin Prunes 5. september 2004
Opomnimo na ponatis vseh albumov irske alternativne skupine Virgin Prunes, ki je razpadla leta 1987. Pevec Gavin Friday je nadaljeval solo, najprej dokaj uspešno, kasneje je tonil nazaj v anonimnost. Preko njegovih literarnih navez pridemo do Louja Reeda, predstavi se njegov novi koncertni album Animal Serenade. Seveda ne bodo manjkala izvedbe starih, nepokvarljivih klasik iz časa The Velvet Underground.
Tuxedomoon 22.avgust 2004
Če se že vsi vračajo, naj se še Tuxedomoon. Ti bolj pri zadnjih vratih, kakega pompa okoli povratniške turneje in novega studijskega albuma, prvega po 17-ih letih namreč ni bilo ne lokalno ne globalno. Se bo pa izbor z albuma Cabin In The Sky izdatno vrtel na Drugem Valu.
Fuck Off Machette 8.avgust 2004
Najprej se predstavi manj znana škotska skupina, trio Fuck Off Machete, katere zametke najdemo v post-rockovskem ansamblu Ganger. To se na prvencu My First Machete komaj pozna, prej so sledi t.i. no-wavea oz. Lydije Lunch in Sonic Youth. Druga novost bo novi, 4.pop-rockovski album Davida Grubbsa, nekdanjega člana Bastro in Gastr Del Sol. A Guess At The Riddle je vrnitev v kitarski zvok, a z nujnimi odmiki...
Brian Eno 1.avgust 2004
Tokrat ponatisi. Brain Eno je ponudil svoje prve 4 albume iz sredine sedemdesetih let, tiste še v rockovski fazi, med tem, ko je zapustil Roxy Music in ko je načel svojo znamenito ambientalno serijo. Svoje prve albume so ponatisnili tudi Tindersticks, vse v dvojnem CD formatu in poslušamo nekaj pesmi, ki so bile doslej težje dosegljive.
Sophia 25.julij 2004
Kar nekaj let je potreboval Robin Proper Sheppard za novi album Sophije, a čakanje se je izplačalo. People Are Like Seasons je nejgov najbolj raznolik, pa tudi zaokrožen izdelek doslej. Podobno velja za trio Blonde Redhead, le da pri njih težje govorimo o raznolikosti, prej o enovitosti. Bolj kot kdajkoli prej. Poslušamo izbor z albuma Misery Is Butterfly.
Tortoise 11.julij 2004
Pred koncertom v Zagrebu in z novim albumom se predstavijo čikaški Tortoise. V nadaljevanju se v ženskem paketu predstavijo Azita, Juana Molina, Elizabeth Anka Vajagic in seveda PJ Harvey, vse z novitetami v svoji diskografiji.
Throbbing Gristle 4.julij 2004
V retrospektivi z razlogom se spoznamo s prvaki t.i. industrijske glasbe, Throbbing Gristle. Resda jim ni uspel festival Re-TG, menda zaradi nepredvidenih stroškov, zato pa nam ostaneta kompilacijski CD Taste Of TG in album remiksov Mutant TG. Vrti se izbor z obeh.
faust 27.junij 2004
Tokrat se spoprimemo z novim albumom brooklynskih Animal Collective, ki na Sung Tongs ponujajo svojo najbolj sprejemljivo zvočno podobo. Ravno obratno je z nemškimi legendami faust, z leti postajajo vse hrupnejši in neznoznejši. Višek tega ponujajo v spopadu z hiphopovskim triom Dalek na albumu Derbe Respect, Alder.
NEW ORDER 6.junij 2004
Tokratni razlog retrospektive z razlogom je album radijskih sessionov angleških New Order. Zabeležena sta sessiona iz let 1998 (pri Johnu Peelu) in iz leta 2001 prav tako na BBC-ju. Takrat so New Order že odvrgli nekatera stara bremena, začeli spet igrati stare pesmi, napisane še v času skupine Joy Division, in na prvem sessionu so npr posneli svoje verzije pesmi Isolation in Atmosphere. Obe nocoj poslušamo, ob 'radijskih' izvedbah Your Silent Face in Rock The Shack.
mum 30.maj 2004
Pred koncertom v Zagrebu se vrti novi album nemških To Rococo Rot, ne moremo mimo novega albuma islandskih Mum, navežemo se še na duo Slowblow in Drugi val sklene Julee Cruise s projektno skupino Pluramon.
STEREOLAB 23.maj 2004
Nekaj dlje kot običajno smo čakali na novi studijski album skupine Stereolab. Vmes se je namreč zgodilo nesrečna smrt pevke Mary Hansen, album Margerine Eclipse je tako lahko posvečen prav njej. Veliko se v slogu Stereolab ni spremenilo, sicer pa prisluhnite izboru s plošče!
Na kratko opomnimo še na koncertni dogodek tedna, nemški elektro-pionirji Kraftwerk končno v Ljubljani, in še kaj se bo našlo.
ADEM 9.maj 2004
Kantavtorski prispevek, skorajda. Uvede Bonnie 'Prince' Billy z albumom Greatest Palace Music, na katerem je objavil na novo posnete stare pesmi še iz časa Palace variacij. Vse v prečiščeni country maniri. Nadaljuje Adem, sicer basist iz postrockovskega tria Fridge, ki se na solo prvencu kaže v povsem drugi luči, še najbližji mu je škotski trubadur James Yorkstone. Torej intimna izpoved v folk in country tradiciji z manjšim naklonom v avant. Drugi Val sklenejo Lambchop, pred koncertom v Zagrebu smo jih kar prehitro odpravili, novi dvojni CD pač zasluži predvajanje še kake pesmi.
Constellation Spring Tour Show 2.maj 2004
Osrednja točka tokratnega prispevka na Drugem valu bo skupen nastop treh izvajalcev, ki delujejo pod okriljem kanadske neodvisne založbe Constellation. V KUDu Franceta Prešeren bodo v sredo nastopili Elizabeth Anka Vajagic, Hanged'Up in Polmo Polpo. Od vseh zavrtimo posnetek ali dva. Napovemo še koncert prav tako kanadskih Manitoba na Metelkovi (petek, 7.maja), ker pa je 1.nedelja v mesecu, prav na hitro pogledamo nazaj oz. zavrtimo kak posnetek z albuma Rocket Redux, ki ga je bend Rocket From The Tombs posnel lani in sicer tako, kot bi ga že moral pred skoraj tridesetimi leti!
festival Žedno uho 25.april 2004
V bistvu prelet številnih novosti, nekatere se bodo prekrivale s programom festivala Žedno uho v Zagrebu. Zatorej se vrti novi albuma Faustov v sodelovanju, ne boste verjeli, s hiphoperji Dalek, no, v Zagrebu bodo Faust sami, vrti se novi album Lali Pune, dvojni Lambchop... Mimo festivalskih napovedi je tu premierno novi album čikaških postrockovskih prvakov Tortoise, ne bomo mogli mimo Bonnieja Princa Billyja, ki na novo prepeva stare pesmi.
TRANS AM - Liberation 11.april 2004
Drugi val ne more mimo dveh koncertov v prihajajočem tednu v Ljubljani. Najprej, v torek, 13.aprila, v KUD Franceta Prešerna prihajajo Friends Of Dean Martinez, ki promovirajo nov album Random Harvest. Po relativno dobro obiskanih koncertih instrumentalnega rocka v zadnjem času pri nas, znajo podobno doživeti tudi instrumentalisti iz Tuscona. Dan kasneje takisto v KUDu nastopajo Trans Am, bend, ki je pri nas že igral, januarja 2000 v MKNŽ-ju v Ilirski Bistrici. Tokrat promovirajo svež album Liberation, katerega izbor prav tako vrtim v tokratnem prispevku na Drugem valu.
FIREWATER - Songs We Should Have Written 4.april 2004
Po rednem, avtorskem albumu, ki smo ga poslušali prejšnjo nedeljo, so tule še priredbe, vse v izvedbi newyorških Firewater. Ob tem se vrti kompilacija do sedaj neobjavljenih sodelovanj angleškega multiinstrumentalista Terryja Edwardsa, Queer Street. To je dvojni CD, drugi disk prinaša še posnetke iz leta 1999, ki jih je Terry naredil s svojo skupino Scapegoats pri angleškem radijskem didžeju Johnu Peelu.
FIREWATER - Man On The Burning Tightrope 28.marec 2004
Najprej napovem vnovični prihod italijansko-francoske naveze Ulan Bator v Ljubljano (31.3.na Metelkovi) in v Kranj (30.3.). Zatem poslušamo album Little Stabs Of Happiness projektne skupine Jamesa Sclavunosa, sicer tolkalca v The Bad Seeds, The Vanity Set. Osrednja točka bo novi album newyorških Firewater, Tod se je tokrat najbolj očitno navezal na cirkuško vzdušje, z glasbo in simboliko hodca po goreči vrvi. Torej bo to izbor s plošče The Man On The Burning Tightrope. In za lahko noč še Hazlewoodova Some Velvet Morning prav tako v izvedbi Firewater.
Alias - Muted 14.marec 2004
Malce pozno sicer, ampak aktualna dogajanja so nas vedno tik pred zdajce prehitela... Torej, tokrat zares Alias z naj-bi-bil instrumentalnim albumom Muted, vseeno na njem eno pesem zapoje Markus Acher iz Notwist/Lali Puna, slednje pa tudi že premierno predstavimo z kakim posnetkom novega albuma. Pritaknemo še komorni ansambel Rachel's z albumom Systems/Layers, njihovim najbolj razvejanim, tudi po zaslugi gostujočih godbenikov.
OOIOO - Kila Kila Kila / Trapist - Ballroom 7.marec 2004
Zaradi koncertne najave tokrat odpade retrospektiva z razlogom. Razlog so Califone, ki nastopijo ta petek, 12.marca v Ljubljani. Vsled tega vrtimo njihov novi album Heron King Blues, objavljen pri čikaški Thrill Jockey. Isto tam sta nova albuma objavili skupini Trapist (bobnar tudi pri Radian, ki smo jih že videli pri nas) in OOIOO, japonska skupina pod vodstvom pevke in multiinstrumentalistke Yoshimi.
Explosions In The Sky / Mice Parade 29.februar 2004
Nocoj nekaj fine post-rockovske godbe, kjer se navkljub že močno prežvečenim vzorcem še najdejo inovativni, ali vsaj sveži prijemi. Adam Pierce, edini član 'zasedbe' Mice Parade, je objavil doslej najbolj zaokrožen in raznolik album, tudi po zaslugi številnih gostov oz. pevke Kristin iz islandskih Mum. Sledijo Explosions In The Sky z drugim albumom The Earth Is Not The Dead Cold Place, še posebej, ker se ta teksaški kvartet pripravlja na prihod v Ljubljano (3.3.2004 v KUDu). Taisti dan v Zagrebu parajo slušne organe Einsturzende Neubauten.
Diamanda Galas 22.februar 2004
Najprej opozorimo na uradni izzid albuma Perpetuum Mobile berlinskih veteranov Einsturzende Neubauten, med veterane bi lahko vpisali tudi Neurosis, ki so album posneli v enakopravnem sodelovanju s pevko Jarboe (ex Swans), vmes se z namišljenim horror soundtrakom predstavijo Fantomas (Patton & Co), za miren spanec pa poskrbi demonična Diamanda Galas, istočasno je objavila kar dva dvojna cedeja!
FRANZ FERDINAND 8.februar 2004
Morda presenetljivo, v seriji singles club založbe FatCat se je znašel čistokrvni rock'n'roll benda The Mutts, katerim prisluhnemo v naslovni pesmi Missing My Devil, sledi težko pričakovani prvenec škotskih Franz Ferdinand, ki ima velike možnosti za hit leta 2004, poslušamo še novince Archie Bronson Outfit s prvim singlom in Drugi Val sklene nekdanji pavementovec Scott Kannberg s skupino Preston School Of Industry.

CAN - DVD 1.februar 2004
V retrospektivi z razlogom se spoznamo z deli posameznih članov nemške legendarne skupine CAN. Dvojnemu devedeju so pred kratkim namreč dodali CD s posnetki Irmina Schmidta, Jakija Liebezeita, Holgerja Czukaya in Michaela Karolija, vsakega v sodelovanju v lastnem projektu. Nekaj tega je narejenega tudi na skupni turneji leta 1999!
Cul De Sac - The Strangler's Wife 25.januar 2004
Bostonski Cul De Sac se predstavijo s soundtrackom za film The Strangler's Wife, svojo doslej najbolj raznoliko ploščo. Duo Matmos je objavil že peti album The Civil War, še enkrat s povsem drugačnim konceptom. Nazadnje so tu še berlinski veterani Einsturzende Neubauten, premierno vrtimo njihov letošnji album Perpetuum Mobile.
The Fall 11.januar 2004
Prazniki so za nami, gremo pogumno naprej z novo godbo. Že z letnico 2004 ožigosanim singlom Take Me Out se predstavijo Franz Ferdinand z resno grožnjo 'naslednje velike stvari'. Sledijo le še žive legende. Če si že kdo zasluži tak naziv, so to The Fall s 'še-sami-ne-vedo-katerim' albumom The Real New Fall LP. Zadnje minute pripadajo neuničljivi in nepopustljivi Lydiji Lunch, Memory And Madnes je koncertni album govorjene besede, spremlja jo Terry Edwards.
Animal Collective 4.januar 2004
V nadaljevanju pregleda najboljšega iz leta 2003 tokrat posežemo po tehtnejših zvokih, na kratko se dotaknemo Mogwai, Do Make Say Think, Four Tet, Black Dice... in premierno, a za nazaj, predstavimo dvojni CD brooklynskih psihadeličnih utrgancev Animal Collective.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002