pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2005

Antony 25. december
V zadnji oddaji v letu 2005 se spodobi narediti en hiter pregled, kaj zanimivega, dobrega, izstopajočega ste lahko poslušali v preteklem letu v tem terminu. Dobrih 20 minut je premalo za tehtnejši pregled, zato gremo po sklopih, iz vsakega izpostavim vidnejšega predstavnika...
The Fall 11. december
V tempu albuma na leto so letos The Fall objavili še en biser v nizu, Fall Heads Roll, svoj vsaj 20.album in to v vsaj deseti povsem prenovljeni zasedbi. V sedlu še vedno trdno sedi Mark E.Smith, on usmerja delo cele skupine, in kot vedno je nezgrešljiv pri interpretaciji besedil. Ob veteranih se vrti še novi maksi singel čikaškega tria Pit Er Pat, 3D Messages.
Gang Of Four 4. december
Nocoj obeležimo dve vrnitvi: po dobrih 20 letih so se na sceno v izvirni zasedbi vrnili Gang Of Four, zatorej se vrti izbor z njihovega dvojnega albuma Return The Gift, na katerega so uvrstili na novo posnete stare pesmi in kot bonus ponudili še remikse/interpretacije istih v izvedbah drugih. Nekje po istem obdobju se vrača še Ari Up, nekdaj prvi glas ženske novovalovske zasedbe The Slits, torej se na hitro posvetimo njenemu albumu More Dread Dan Dead.
Dirty Three - Cinder 27. november
Tokrat se z novima ploščama predstavita dva izvajalca, ki sta oba povezana z Nickom Caveom, oziroma je Mick Harvey z njim že od samega začetka, violinist tria Dirty Three , Warren Ellis, pa nekje zadnjih 10 let. Torej se Harvey predstavi s samostojnim albumom The Man's Treasure in avstralci Diry Three že s sedmim albumom Cinder.
Sufjan Stevens 13. november
Nocoj se najprej predstavi Sufjan Stevens s svojim že 5.albumom Illinoise, drugim v seriji 50-ih albumov, vsak naj bi bil navdahnjen/posvečen eni od ameriških zveznih držav. Sledijo še islandski Sigur Ros z albumom Takk...
OOIOO: Green and Gold 6. november
Nocoj japonska dekleta OOIOO, ki jih vodi Yoshimi iz Boredoms, in z albumom, ki je na japonskem izšel leta 2000. Šele pred kratkim je ploščo za zahodni trg objavila čikaška založba Thrill Jockey. Čakanje se je splačalo, OOIOO na tem albumu strežejo z organsko mešanico psihadelije, space rocka in krauta na način CAN.
Jarboe 23. oktober
Pred koncertom nekdanje pevke v bendu Swans, Jarboe, to sredo 26.oktobra v KUDu Franceta Prešerna, se posvetimo njenemu novemu dvojnemu cedeju The Men, na katerem, kot kaže naslov, sodeluje predvsem z moškimi (impozantno eminentna vrsta jih je). Ker pa še vedno ceni tisto, kar je naredila s Swans, tudi nekaj tega ne bo manjkalo!
Yann Tiersen 9. oktober
Tokrat se posvetimo francoskemu skladatelju in glasbeniku Yannu Tiersenu. Večini je znan po glasbi za film, pri nas smo videli Amelie in Zbogom Lenin, manj pa je znan po samostojnih ploščah. Eno teh, svežo Les Retrouvailles, predstavimo nocoj. Yann je zraven povabil kar nekaj pevcev in pevk (sam ne poje), in tako lahko slišite Elizabeth Frazer (ex Cocteau Twins) in Stuarta Staplesa. Za dobro mero poskrbijo še Calla in kvartet The Double, novo odkritje newyorške založbe Matador.
Terry Edwards 2. oktober
Terry Edwards ni le glasbenik, ampak še vsaj lastnik glasbene založbe Sartorial. Pri tej objavlja predvsem plošče izvajalcev, s katerimi sodeluje tudi sam, objavlja pa tudi povsem samostojne plošče. Na kompilaciji Sartorial Sampler je zbral zanj najboljše trenutke s praktično vseh do sedaj objavljenih plošč, in izbor tega izbora tokrat poslušamo. Za povrh se vrti še povsem svež izdelek neutrudnega Terryja Edwardsa.
Jim Thirlwell - Foetus 25. september
Po 25 letih in nekje 15 albumih, ki jih je Jim Thirlwell objavil pod imenom Foetus, se ni izneveril načelu naslavljanja plošč. Love je spet naslov sestavljen iz 4 črk v enem zlogu. Čeprav je to spet prepoznaven Foetus, so prisotni novi elementi, ki ločujejo to ploščo od vseh prejšnjih. Najbolje da preverite sami na frekvenci Vala 202. Ob Foetuse se predstavi še en one man band - Echoboy, z novim ploščkom Elektrik Soul Psymphonie.
Stuart Staples 11. september
Najprej opozorimo na koncert skupine The Walkabouts v Cankarjevem Domu v Ljubljani (19.9.), osrednji del prispevka pa bo zavzela predstavitev solističnega albuma Stuarta Staplesa, glavnega pevca in avtorja pesmi angleških melanholikov Tindersticks.
Mary Timony 4. september 2005
Nocoj se predstavita Stephen Malkmus in Mary Timony, vsak s svojim 3.solističnim albumom. Malkmus je skozi 90-a vodil bend Pavement, sedaj pa že nekaj let pelje solistično pot. Face The Truth je raznolik album, Malkmus vpeljuje celo nekaj elektronike, mestoma je diskoidno plesen, a večinoma zavito kitarski. Mary Timony je skozi 90-a vodila bend Helium, se solistično obrnila precej v pop, z novim ploščkom Ex Hex pa se vrača v trši zvok.
The Arcade Fire 28. avgust 2005
Najprej se vrti prvenec kanadskih The Arcade Fire, skupine, ki je na drugi strani Atlantika že zabeležila kritiško hvalo, pa tudi kupci njihovega prvenca Funeral so se dobro odrezali. Tik pred zdajci je evropska licenčna izdaja. V drugem delu pa poje še škotska pevka Pinkie Maclure oz. se bo vrtel izbor z njenega albuma Cat's Cradle.
DAAU 7. avgust 2005
Tokrat se osredotočimo na skorajšnji nastop belgijske skupine Die Anarchistische Abendunterhaltung na Trnfestu. Njihovi eklektični glasbi pritaknemo še nekaj podobno samosvojih in odbitih belgijskih skupin, tako, da ne bi kdo mislil, da se med nedelovanjem dEUS v Belgiji nič ne dogaja. Drugi Val sklene še napoved nastopa skupine Wovenhand prav tako na Trnfestu.
Alexander Hacke - Sanctuary 31. julij 2005
Nocoj napovemo dogajanje na kreativnem taboru Sajeta in poslušamo dva nova albuma, solistični izlet Alexandra Hackeja (Einsturzende Neubauten) in skupino Mandarine Movie, ki jo vodi neutrudni Rob Mazurek. Hacke je na plošči Sanctuary zbral nekatere eminentne glasbenike (David Yow, Foetus, Gianna Nannini), Mazurek pa je okoli sebe zbral izkušene in odprte glasbenike na liniji New York - Chicago. Pričakovano nepričakovano!
4 Women No Cry 24. julij 2005
Pod patronatom vsestranske berlinske aktivistke Gudrun Gut je pri njeni založbi Monika Enterprise izšla kompilacija posnetkov štirih avtoric pod naslovom 4 Women No Cry, nekje po vzoru 25 let stare kompilacija No New York. Le da te nove avtorice in izvajalke meseboj ločijo velike zemljepisne razdalje, druži pa enaka strast do lastnega ustvarjanja.
13&GOD 10. julij 2005
Tokrat se najprej predstavi čikaški trio Pit Er Pat s prvencem Shakey, izdanim pri Thrill Jockey Records. Gre za neke vrste art-rockovski trio, v zasedbi ni kitare, le klaviature, bobni in bas. Drugi del bo pripadel sodelovanju nemških Notwist in kalifornijskih hiphoperjev Themselves, njihov skupni projekt in album nosita naslov 13&God.
STEREOLAB - Oscillons... 3. julij 2005
Prva nedelja v juliju je in čas za retro skok. Tokrat se vrtita dve kompilaciji, prvo je objavila londonska skupina Stereolab, gre za trojni CD s 35 pesmi sicer objavljenih na osmih maksi singlih. Večina teh do sedaj ni bila dosegljiva na albumih in obenem zbirka Oscillons From The Anti Sun kaže na širino glasbenega obzorja skupine Stereolab. Lali Puna so svojo zbirko poimenovali I Thought I Was Over That in zajema posnetke s singlov, raritete in dve posebej za to priložnost posneti pesmi. Ena je posvečena lanu umrlemu britanskemu didžeju Johnu Peelu.
NON FINIRe mai 26. junij 2005
Po daljšem času v tem terminu nekaj domače godbe, najprej neobjavljen album prekmurskih Manul, bend je razpadel preden je uspel izdati CD, posnetki obstajajo in menda krožijo po netu celo MP3-ji... Zato pa je Aleš Uratnik uspel objaviti svoj 2.album pod imenom NON FINIRe mai, to je CD Katzenjammer in spet streže z obilico intrigantne muzike.
Caribou 12. junij 2005
Tokrat se z novim albumom predstavi Adam Pierce, še vedno pod imenom Mice Parade. Bem-Vinda Vontade je nadaljevanje "portugalskega" niza začetega s predlanskim ploščkom Obrigado Saudade. Spet precej akustike, res nekaj mediteranskega feelinga in jazz-rockovske ritmike zabeljene s prepoznavnim petjem islanske pevke iz skupine mum. Caribou pa so nadaljevanje Manitobe, še enega one man banda, ki črpa iz (očitno neizčrpnega) vira nemške progresive z začetka 70-ih let, obenem Danu Snaithu niso tuje vokalne harmonije Beach Boys, niti stara dobra psihadelija...
Belle And Sebastian - Push Barman... 5. junij 2005
Prvo junijsko nedeljo se posvetimo dvem kompilacijam dveh skupin, Yo La Tengo so svoj "best Of" naslovili s Prisoners Of Love in na dvojni CD razvrstili pesmi, ki kažejo na širino njihove glasbe. Škotski Belle And Sebastian pa so prav tako na dvojnem CD objavili posnetke s svojih prvih 7 maksi singlov. V njihovih začetkih je še veljalo, da pesmi s singlov niso podvajali s pesmimi na albumih. Tako so vse te pesmi prvič na albumu, in zato je Push Barman To Open Old Wounds poštena kompilacija, in obenem polna izvrstne indie pop muzike.
Hanged'Up - Clatter For Control (Constellation) 29. maj 2005
Tokrat se vrtijo tri novosti kanadske neodvisne založbe Constellation: najprej bo to duo Hang'Up, ki ga sestavljata violinistka Gen Heistek in bobnar Eric Craven, Clatter For Controlo pa je njun 3.album, oba npr sodelujeta na novem albumu skupine Hrsta, ki jo vodi kitarist Mike Moya, in dve psihadelični skladbi s plošče Stem Stem In Electro se prav tako vrtita v tokratnem prispevku. Vmes se vrine še Elizabeth Anka Vajagic z novim maksi singlom.
Ana da Silva: Lighthouse 22. maj 2005
Večinski ženski paket uvede Shannon Wright, najprej sama, zatem v sodelovanju z Yannom Tiersnom. Sledi ženska skupina Chicks On Speed, ki mnogo tega dolguje stari ženski novovalovski skupini The Raincoats, in Ana da Silva je nekdanja članica te zasedbe, ki je pred kratkim objavila samostojni album Lighthouse.
BOTANICA 8. maj 2005
Pred koncertom Lydije Lunch se vrti izbor pesmi z njenega aktualnega albuma Smoke In The Shadows, osrednja točka bodo newyorška Botanica s tretjim albumom Vs Truth Fish, in vmes padejo še eni newyorčani, Shot'nez, zaenkrat še z tasterjem, demo ploščo in posnetkom, na katerem gosti Tod A. iz Firewater.
NEW ORDER 1. maj 2005
Tokrat sredinska alter godba. Ne moremo mimo novega albuma angleškega kvarteta New Order, v 25 letih je Waiting For The Sirens' Call njihov 8.album, v vseh razsežnostih povsem razpoznavna plošča... New Order so pač že davno pojem. Ob tem se vrti še novi album skupine Mercury Rev, Secret Migration bi lahko imeli kar za del trilogije skupaj s prejšnjima dvema ploščama...
Silver Mt.Zion... 24. april 2005
To bo dvojni otožni paket - najprej kanadski orkester Thee Silver Mt. Zion, ki z vsako ploščo spreminja svoj naziv in končno glasbeno usmeritev. Tokrat so vse bolj v folku, himnične, a obenem otožne vrste, le še z redkimi izpadi na način Godspeed You Black Emperor, iz katerih so pravzaprav zrasli. Matt Elliott se še v drugo poskuša s solo ploščo, in res je nekdanjega industrijskega drum&bassa, ki ga je zganjal pod imenom Third Eye Foundation, le še za vzorec. Naslov Drinking Songs pa bo kar primeren...
Nick Cave - B-Sides... 10. april 2005
Nocoj se vrti izbor s trojne CD kompilacije B-Sides & Rarities Nicka Cavea, zbirka prinaša kar 56 pesmi, ki jih Cave ni objavil na svojih rednih albumih, ampak posejal po straneh B singlov, jih prispeval za film, so tudi zanimive verzije znanih pesmi, celo do sedaj neobjavljene različice itn. Ob Caveu se vrti še novi album tria Bender, v katerem deluje James Johnstone (Gallon Drunk, The Bad Seeds).
Tarwater 3. april 2005
Pred koncertom nemških Notwist pri nas se vrti izbor z njihovih zadnjih dveh albumov, Shrink in Neon Golden. Vmes se vrinejo Tarwater z novim albumom Needle Is Traveling, torej še ena nemška skupina, ki na novo definira sodobni neodvisni zvok, saj jih ne moremo umestiti niti med elektronske niti med kitarske skupine. Dodamo se čikaške Pit Er Pat, in to bo to.
The Angels Of Light 27. marec 2005
Nocoj dve noviteti izpod okrilja založbe Young God. Najprej kar novi album lastnika založbe, Michaela Giraja, že 4. pod imenom The Angels Of Light. Tokrat se pod tem imenom združuje kar celotna skupina Akron/Family, še eno Girajevo odkritje, in ti so kar istočasno objavili svoj album prvenec. Po njihovi zaslugi tudi Michealove nove pesmi zvenijo zelo folkish, seveda pa tako Angels Of Light kot Akron/Family odstopajo od ameriških tradicij folka, countryja in bluesa...
Antony: I Am A Bird Now 13. marec 2005
Predvaja se izbor z novega, drugega samostojnega albuma pevca Antonyja, I Am A Bird Now, kjer mu pomaga kopica eminentnih gostov. Ob Boyu Georgeu (ja tistemu iz Culture Club) in Devendri Banhartu je verjetno glavni med temi Lou Reed, ki je nekako "odkril" Antonyja in ga povabil k sodelovanju. Zato se na začetku in na koncu tokratnega prispevka daje v posluh prav dve pesmi, ki jih je Antony posnel z Loujem.
Mark Sandman: Sandbox 6. marec 2005
Tokrat se vrti izbor z dvojne CD zbirke neobjavljenih posnetkov Marka Sandmana. Večina ga pozna le kot nekdanjega vodjo tria Morphine, a Mark je ustvarjal precej širše, kar se je izkazalo šele sedaj, dobrih 5 let po njegovi smrti. Zbirka Sandbox je razdeljena na dva sklopa, eden se osredotoča na njegovo delo v skupini Treat Her Right, drugi se naslanja na Morphine, in v obeh primerih sega daleč naokoli obeh zasedb.
LCD Soundsystem 27. februar 2005
Ko si je pruducentski dvojec in založba DFA skozi številne izdaje za druge naredila ime, je bil že čas, da se polovica tega - James Murphy, predstavi z albumom prvencem pod imenom LCD Soundsystem. Glasba na tem ploščku je zagledana predvsem v sedemdeseta, le s producentskimi fintami postavljena bližje 21.stoletju, ampak poglavitni vplivi so t.i. post-punk in stari dobri disko, za dobro mero je zraven odmerek funka in psihadelije. Kar preveč vsega za en album. Uvodoma pa še enkrat zagordnja Mark E. Smith iz The Fall v sodelovanju z Mouse On Mars!
Ulan Bator 13. februar 2005
Ob izdaji novega albuma in pred napovedanim prihodom na Metelkovo se nocoj predvaja novi CD italijanko-francoske naveze Ulan Bator. Rodeo Massacre je po eni strani rockovska plošča, pod drugi se fantje še vedno spogledujejo s širšimi aranžerskimi rešitvami. Rezultat; večinoma dovolj udarno, a tudi prefinjeno in nežno!
Glitterhouse Records 6. februar 2005 Ob svoji 20.letnici je nemška založba Glitterhouse objavila četvorno CD zbirko Nevermind, Glitterhouse is 20! Poslušamo izbor, večinoma manj znanih izvajalcev, če pa bodo že vmes Walkabouts, bo to njihov eksluzivni prispevek. No, namesto značilnih zvokov Glitterhousa raje posežemo po robnih primerih, ki vključujejo norveški post-rock in napol slovensko skupino S.Y.P.H.
LARSEN 30. januar 2005
Tokrat napol ambientalen, napol elektronski in napol postrockovski prispevek. Najprej se zavrtijo GitHead, neke vrste super-skupine, torej projekt že uveljavljenih glasbenikov. Sledijo The Dears z enim izstopajočim zapisom albuma No Cities Left, in osrednjo minutažo si bodo lastili italijanski Larsen z albumom Play, vmes pa vskoči nizozemski duo Beequeen s podobno lebdečo, a še vedno urbano godbo.
The Dears 23. januar 2005
Nocoj gredo v eter novitete neodvisne gramofonske založbe Bella Union, teksaški Mandarin in kanadski The Dears. Vmes opozorimo na vrnitev kvarteta Gang Of Four v izvirni zasedbi, zaenkrat le na angleške koncertne odre, in za primer ameriškega benda, ki zveni angleško, so tu še Interpol. Na slišanje.
Thalia Zedek 9. januar 2005
Nocoj tri utrjene borke, najprej se predstavi Thalia Zedek s svojim 3. samostojnim albumom Trust Not Those..., sledi jezikava Lydia Lunch z jazzy kabarejsko ploščo Smoke In The Shadow in Drugi Val sklene Ana De Silva, članica stare ženske novovalovske skupine Raincoats, tudi ona s solo cedejem.
DFA 2. januar 2005
Brez nekaterih vrhuncev lanskega leta z avant predznakom tokrat ne bo šlo, kot noviteto pa vseeno ponujamo izbor s trojne CD kompilacije založbe DFA, in sicer je to že #2 - predstavijo se Black Dice v remiksu Yamatake Eyea, japonke j.o.y., mutirani Liquid Liquid... Ob koncu bo hipijevsko razigran Panda Bear in umirja predpremierno Bonnie Prince Billy.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002