pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2006

24.december
Večeru primerno se vrti izbor s peterne CD zbirke božičnih pesmi Sufjana Stevensa, nekaj je tradicionalnih napevov, nekaj avtorskih skladb, ki jih je Sufjan zadnjih pet let v lastno veselje snemal proti koncu leta. V drugem delu se vrti še izbor novega, trojnega cedeja Toma Waitsa, to je zbirka Orphans, razdeljena na tri podnaslovljene dele, Brawlers, Bawlers in Bastards.
10.december
Po lanskoletnem prvem delu je pred kratkim izšel še 2.del kompilacije 4 Women No Cry. Tudi tokrat je izbor 4 ženskih izvajalk naredila Gudrun Gut, tudi tokrat se te večinoma spremljajo z elektronskimi instrumenti, so avtorice in prihajajo iz vseh koncev razvitega sveta. Dodamo še t.i. Peel Session islandskih Mum in tokratni Drugi Val bo sklenil čikaški trio Pit Er Pat s svojim drugim albumom Pyramids.
3.december
Tokrat se vrti izbor z dvojne tribute kompilacije Silver Monk Time - tribute to the Monks. Zastopane so predvsem nemške skupine oz. izvajalci, kar niti ni čudno če vemo, da so izvirni The Monks delovali prav v Nemčiji. Bili pa so po rodu vsi Američani, ki so služili vojsko v nemških bazah od leta 1961 do 1964. Po končani vojaščini so vojaki-glasbeniki ostali v Nemčiji in tam preigravali anglo-ameriške uspešnice na plesih, dokler jih ni spreobrnila Vietnamska vojna in so začeli pisati lastne pesmi, nadvse angažirane in glasbeno neposrednejše. Po 40-ih letih so se jih vsak na svoj način spomnili nadvse različni izvajalci.
26.november
Lambchop prihajajo iz osrčja ameriške country glasbe, iz Nashvilla, in iz tega tudi črpajo. Ampak, tisto kar nastane po njihovi avtorski obdelavi, ni več podobno posladkani ameriški veselici. Glasba Lambchop je počasna, melanholična, ima več skupnega z angleškimi Tindersticks kot z katerimi od someščanov. Tudi njihov 8.album Damaged v tem pogledu ne prinaša spremembe, kvečjemu je vodja Kurt Wagner po hudi bolezni še bolj trpek, iz njegovih verzov je izginil celo pritlehni humor. Sledi še ameriška pevka Little Annie, ki je večji del kariere delovala v Angliji, tam sodelovala s skupino Crass in ekipo On-U-Sound, novi album pa je posnela in objavila v New Yorku s tamkajšnjimi glasbenimi eminencami undergrounda.
12.november
Najprej se vrti izbor novega cedeja japonskega ženskega kvarteta OOIOO, Taiga je njihov 5.album in še en korak nazaj v primarno obrednost. Sledita še novosti kanadske neodvisne založbe Constellation, najprej bo to album prvenec dua Lullaby Arkestra, ki s pomočjo gostujočih pevcev in godbenikov zares preraste v kričav orkester. Za konec se predstavi še Sandro Perry, on z albumom, na katerem je zabeležil solitične verzije pesmi, ki jih je že objavil na albumu skupine Polmo Polpo.
5.november
Ameriška pop-rock zasedba Mercury Rev je dobrih 15 let delovanja zgostila v kompilacijo The Essential - Stillness Breathes (1991-2006). Poleg običajnega "best of" cedeja je izšla še posebna izdaja na dveh diskih, kjer na drugem disku njdemo 18 manj znanih pesmi skupine, predvsem takih, ki so jih izvirno objavili na B straneh singlov. Med njimi so večinoma priredbe in te nekako določajo poglavitne vplive skupine Mercury Rev. Ob tem se na hitro predszavijo še Švedi Amandine in one man band Songs Of Green Phaesant.
29.oktober
Tokrat se vrti izbor z dvojne CD kompilacije piratskih balad, morskih pesmi in napevov, vse pod naslovom Rogue's Gallery. Izbor izvajalcev je naredil Hal Willner in tudi skoordiniral snemanja. kajti, večina jih je te pomorske pesmi posnela ad hoc, sproti, kakor je naneslo, in tudi v kombinacijah, ki jih niso vajeni. Kakorkoli, med 43 izvajalci sem izbral Three Pruned Men, Gavina Fridaya, Davida Thomasa, Nicka Cavea, Briana Ferryja, Louja Reeda, Antonyja...
22.oktober
Nocoj se vrti izbor novega albuma tria iz Hobokena, Yo La Tengo. I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass je njihov morda najbolj eklektičen album in kar težko bomo s štirimi pesmimi zajeli tisto, kar Yo La Tengo tokrat ponujajo. Sledi še Francoz Olivier Alary, ki je za album prvenec pod zavajajočim imenom Ensemble k sodelovanju povabil Cat Power, Louja Barlowa in pevko Mileece.
8.oktober
V tokratnem prispevku večinoma nastopajo dekleta in žene. Najprej Maria McKee, ona le v duetu s Stuartom Staplesom, še vedno z njegovega odličnega solo albuma Leaving Songs. On Leaving pa je novi solo album newyorške kantavtorice Nine Nastasie, ki je spet nastal v snemalni režiji Stevea Albinija. No, glasba pa je še bolj intimna, osebna kot prej! Sledi še album priredb dua Susanna and the Magical Orchestra, na plošči Melody Mountain sta vzela v precep tako različne avtorje kot so Bob Dylan, Prince, Kiss, AC/DC, Scott Walker in Joy Division. V njunih izvedbah vse te pesmi zvenijo enovito!
1.oktober
Tokratno retrospektivo z razlogom bodo večinoma zapolnimi posnetki s trojne CD kompilacije čikaških Tortoise, na A Lazarus Taxon so namreč zbrali posnetke s singlov, prispevke za raznorazno kompilacije in bonuse z japonskih izdaj albumov. Ob tem opozorim še na best of kompilacijo Stereolab, konec koncev so že večkrat sodelovali s Tortoise.
24.september
Tokrat se z novo ploščo predstavi "mala ljudska pevka" Ani DiFranco, ki je Reprieve posnela le v duu, zato ta plošča precej odstopa od njenega siceršnjega opusa. So pa še drugi vidiki teh slišnih sprememb. Ob Ani se vrti še novi album Davida Eugena Edwardsa, nekdanjega vodje skupine 16 Horsepower, Mosaic je že njegov 4.album, ki ga je objavil pod imenom Woven Hand.
10.september
Malce pozno, a bolje kot nikoli,.. Že nekaj časa čaka na predstavitev novi album kalifornijske skupine Black Heart Procession, ki dobro skriva svoje poreklo. Na albumu The Spell je več gotske atmosfere kot zahodnoobalnega sonca... Sledi Current 93 s ploščo Black Ships Ate The Sky, tokrat s kopico pevcev in drugih gostov. Drugi val pa sklene Chris Cole, nekdanji kompanjon Matta Elliotta v Third Eye Foundation, tokrat že z drugim solo albumom pod imenom Manyfingers.
3.september
Ker je prva nedelja v mesecu, najprej izvedemo en retroskok, razlog je zbirka posnetkov stare post-punk industrijske skupine Ike Yard. Sledi predstavitev novega albuma neuničljivih Red Krayola, ki z Mayom Thompsonom na čelu straši že od leta 1966. Zaključek Drugega vala pripada belgijski skupini The Love Substitutes, ki jo sestavljajo nekdanji in sedanji člani dEUS in se s svojo glasbo vračajo prav v čas zgodnjega eklekticizma in radoživosti te najbolj znane belgijske skupine.
27.avgust
Nocoj se vrti izbor novitet angleške neodvisne založbe Fat Cat, predvsem tiste, ki se spogledujejo z na novo definirano ameriško zapuščino rocka. Predstavi se skupina Vetiver, katere član je tudi Devendra Banhart, njihov 2.album je Find Me Gone in se ukvarja z izkušnjo glasbenika na turneji. Sledi finski multiinstrumentalist Drowsy prav tako z 2.albumom in ob koncu povsem novo odkritje založbe Fat Cat, trio Our Brother The Native.
6.avgust
Tokrat naredim hiter pregled novosti škotske neodvisne založbe Chemikal Underground, v prvi vrsti bo to prvenec tria De Rosa, ki zveni, kot da imajo fantje za seboj že nekaj albumov. Sledi predstavitev kompilacije Chem087, to je zbirka, izdana ob 11,25-letnici založbe in prinaša nekaj manj izpostavljenih skladb varovancev Chemikal Underground. In na koncu še lastniki te založbe, The Delgados, ki so na dveh diskih zbrali posnetke narejene pri Johnu Peelu na BBC.
30.julij 2006
V tednu, ki sledi, bo na Sotočju v Tolminu spet kreativni tabor Sajeta. Glede na to, da festival napreduje, skoraj ne moremo mimo programa, vrti se glasba nekaterih nastopajočih, od beograjčanov Neočekivana Sila..., preko Francozov Cheavueja in Richarda Pinhasa do nemškega multiinstrumentalista Bernharda Fleischmanna. Za zvrhano mero dodam še dve novosti berlinske založbe Morr.
Barry Adamson 23.julij 2006
Album Strangers On The Sofa je Barry Adamson objavil v samozaložbi in na njem preprosto zgostl vse, kar je že počel v preteklih 20 letih glasbenega ustvarjanja. Torej imamo umišljene filmske teme, srhljive naracije in povsem spodobne pop pesmi, ki jih Barry odpoje sam. Predstavi se še newyorška skupina Botanica, ki ima zadnje čase več odziva v Evropi, novi album so posneli v Berlinu in temu je plošča tudi posvečena, kar se kaže kar z naslovom Berlin Hi-Fi.
Scott Walker 9.julij 2006
Tokrat se najprej predstavi duo Matmos s svojim 6.albumom The Rose Has Teeth In The Heart Of A Beast, ki prinaša deset zapisov in vsak je posvečen eni, za Matmos pomembni zgodovinski osebnosti. Med njimi je kralj, pisatelji, punk-roker, tehno DJ, urednik pornografske revije... Tudi Scott Walker v besedila rad vpleta zgodovinske dogodke, le da on ne operira z elektroniko, temveč v ospredje postavlja svoj operetni vokal. Poslušamo ga z albuma The Drift, na katerega je bilo potrebno čakati 11 let.
Delta 5 2.julij 2006
Tokratni retroskok z razlogom bodo zapolnili izvajalci iz izvirnega časa t.i. post-punka, torej se gibljemo nekje v času od konca 70-ih do sredine 80-ih let. Na krilih novega zanimanja za tedanje dogajanje je izšlo kar nekaj ponatisov in kompilacij, poslušamo skupine Delta 5, Wire, The Fall, A Witness, kompilacijo posvečeno producentu Martinu Hannettu...
Sonic Youth - Rather Ripped 25.junij 2006
Po rednem štetju 14., po razširjenem pa nekje 20. album so objavili veterani Sonic Youth. Torej se vrti izbor s cedeja Rather Ripped, ene bolj lahkotnih in na hitro narejenih plošč sonične mladine. Pritaknemo še neopsihadelično zasedbo Bardo Pond iz Filadelfije, saj so pred kratkim objavili že 6.album Ticket Crystals. V spanec pa nas bodo pred polnočjo zazibali Larsen.
Loose Fur - Born Again In The USA 11.junij 2006
Najprej se posvetimo poslovilnemu albumu skupine Grandaddy, po dobrih desetih letih imajo dovolj, pred sporazumnim razhodom pa so posneli in objavili album Just Like A Fambly Cat. Osrednja tema prispevka bo vseeno trio Loose Fur, sestavljajo ga dva člana benda Wilco in Jim O'Rourke. Če je res, da se slednji poslavlja z glasbenega prizorišča, bo Born Again In The USA prav lahko njihov zadnji CD.
Faust IV 4.junij 2006
prva nedelja v mesecu prinaša retroskok, tokrat s prvim albumom angleškega tria This Heat, originalno izdanega leta 1978, sledi ponatis 4.albuma nemških faust, tokrat je to dvojni CD z dodanimi verzijami skladb izvirnega albuma, tu bo še skupni album Davida Byrnea in Briana Enoa, prvotno izdanega leta 1982 in ob koncu ena prava novost, ameriško-afriška naveza Extra Golden z albumom izdanim pri Thrill Jockey.
Carla Bozulich 28.maj 2006
Tokrat naredimo en hiter pregled čez novosti kanadske neodvisne založbe Constellation. Najprej se predstavi duo Glissandro 70 s prvencem, ki ne nosi posebnega naslova, sledi Carla Bozulich, sploh prva izvajalka pri Constellation, ki prihaja izven kanadskih meja. Prvenec je objavila še skupina Feu Therese, sestavljena iz že prekaljenih glasbenih mačkov, in Drugi val tokrat sklene židovsko usmerjen orkester Black Ox Orkestar.
COIL 14.maj 2006
Ko je novembra leta 2004 umrl John Balance, je to pomenilo konec skupine oz. dua Coil. Lani je drugi ustanovni član, Peter Christopherson le zbral neobjavljene posnetke v zadnji album The Ape Of Naples, ki ga nocoj poslušamo. Vmes se vrtijo še novi Mogwai in japonski multiinstrumentalist Kazumasa Hashimoto.
MY LATEST NOVEL 7.maj 2006
Pred koncertom v KUDu Franceta Prešerna v Ljubljani se predstavi 7 članska skupina Thee Silver Mt Zion Memorial Orchestra and Tra la La Band, odvod slavnih Godspeed You Black Emperor. Prav tu nekje črpajo tudi Škoti My Latest Novel, ob tem se na njihovem albumu prvencu Wolves na daleč slišijo še The Arcade Fire in stari dobri škotski neodvisni pop.
CALEXICO 30.april 2006
Najprej se zavrtita dve pesmi s soundtrack albuma Nicka Cavea in Warren Ellisa, skupaj sta zložila in posnela glasbo za film Proposition, ki je sedaj izšel tudi na CD plošči. Nadaljujemo z odličnim novim albumom skupine Calexico, Garden Ruin je po treh letih prvi redni album te ameriške zasedbe.
THE LIARS 23.april 2006
Pred koncertom v Trstu in predvsem ob objavi 3.albuma se predstavlja newyorški trio The Liars. Drum's Not Dead je presenetljivo eksperimentalen album, glede na prejšnje izdaje skupine, ki so nakazovale komercialnejšo plat t.i. post-punka. Pritaknemo še nov projekt italijanskega eksperimentatorja Tearda Teha, Modern Institute.
Sonic Youth: Koncertas Stan Brakhage 9.april 2006
Ne da bi načrtoval, se bodo v tokratnem prispevku na Drugem valu vrtele le EP plošče (extended play), maksi singli s po 4, 5, 6 pesmimi. Njaprej se predstavi duo Glissandro 70, ki odpira pomladno bero izdaj založbe Constellation, sledijo ameriški post-rockerji APSE s prvo ploščo, pa Windsor For The Derby z vmesnim maksi singlom in oddajo sklenejo veterani Sonic Youth z improviziranim koncertnim posnetkom, narejenim na nastopu v spomin pokojnemu filmskemu režiserju Stanu Brakhageu. To res ne bo za vsaka ušesa.
Not Alone 2.april 2006
Tokrat se vrti izbor s petorne CD zbirke različnih izvajalcev z naslovom Not Alone, ves prihodek od prodaje pa gre v dobro organizacije Zdravniki brez meja. Sicer se spisek izvajalcev bere kot kdo je kdo na neodvisni sceni, glede na to, da je izvajalce izbiral in nagovarjal David Tibet iz Current 93, je večina na strani t.i. apokaliptičnega folka, torej je veliko kantavtorjev, na drugi strani pa so elektronski eksperimenti s poudarkom na industrijski glasbi. Vmes se najdejo celo povsem klasični rock sestavi, vsekakor raznovrstno in na nek način kontraverzno.
Chan Marshall aka Cat Power 26.marec 2006
The Greatest ni album največjih uspešnic, teh Cat Power tako ali tako nima, temveč zlahka njen največji avtorski dosežek do sedaj. Ob pomoči nashvillskih session glasbenikov ji je uspelo posneti sprejemljivejšo ploščo od vseh prejšnjih, resda še vedno prevladuje otožni ton, a aranžmaji tokrat vlečejo glasbo na drugo raven... Vmes se oglasi še ameriški kantavtor Tom Brosseau in španski trio El Hijo.
The Brave and the Bold 12.marec 2006
Osrednje mesto tokratnega prispevka zavzame skupni album priredb čikaških postrockerjev Tortoise in kantavtorja Bonnieja Princa Billyja, prej znanega pod raznimi Palace imeni in tudi svojim pravim imenom Will Oldham. Album The Brave and The Bold prinaša 10 priredb, zelo raznovrstnih tako v izvirniku kot v priredbi. Sliši se "vse", od brazilskih ritmov, preko Eltona Johna do novovalovskih prijemov. Ja, včasih je potrebno odskočiti od vseh pričakovanj...
Acuarela 5.marec 2006
Tokrat se predstavi španska založba Acuarela, ki postaja ena od glavnih evropskih izpostav neodvisnih izdaj, ki niso ne geografsko ne žanrsko točno določene. Morda bi ji najbližjo primerjavo našli v nemški Glitterhouse, saj je tudi v katalogu Acuarela Records najde pretežno tradicionalistično glasbo, torej cepljeno na folk in country, a vmes se najdejo tudi odkloni. To je najbolje razvidno kar s pregledne kompilacije Songs That Break God's Heart in pritaknemo nekaj drugih izdaj te založbe.
John Cale 26.februar 2006
Točno na 64.rojstni dan Louja Reeda v Ljubljano prvič prihaja njegov nekdanji kompanjon v Velvet Underground in kasneje samostojni izvajalec in avtor - John Cale. Ob tej priliki se vrti izbor z njegove aktualne plošče blackAcetate in na hitro pogledamo nazaj, kaj vse je Cale počel v dobrih 40 letih javnega udejstvovanja. In zanimivo, le teden dni za Reedovim rojstnim dnevom bo tudi Cale star 64 let. Ni slišati, da bi bila leta ovira za avtorsko še vedno močno in mestoma nenavadno udarno glasbo!
Jens Lekman 12.februar 2006
V zadnjih letih je opazno večje število t.i. kantavtorjev ali skupin, ki so zazrte v tradicijo rocka oziroma v folk in country, tudi pri neodvisnih založbah, ki sicer strežejo z zvočnimi in slogovnimi novotarijami. Nekaj teh neotradicionalistov poslušamo tokrat, to bodo šved Jens Lekman in američan Richard Swift, ki objavljata plošče pri ameriški založbi Secretly Canadian, in tu bosta še dve izdaji španske založbe Aqcuarelo - skupini The Zephyrs in P:ano.
4AD 5.februar 2006
Tokrat beležimo 25.letnico angleške neodvisne založbe 4AD in 10-letnico založbe Leaf. Prva je že davno tega "legendarna", zaslužna za izdaje skupin The Birthday Party, Bauhaus, Pixies in kopice skupin "eteričnega" popa, predvsem Cocteau Twins. Ob obletnici je 4AD objavila pregledno zbirko Looking Forward in izbor te se tudi predvaja. Podobno velja za Leaf, sicer nima tako širše prepoznavnih izvajalcev, ampak se lahko pohvali s kopico izdaj izven utečenih smernic. Izbor je zgoščen na dveh diskih Check The Water.
Animal Collective - Feels 29. januar 2006
Skoraj ne smemo mimo nove, ali vsaj aktualne plošče newyorškega kvarteta Animal Collective. Album Feels se je v izboru naj plošč lanskega leta v izbirčnejših glasbenih revijah in na spletnih straneh znašel po pravilu na vrhu. Torej se vrti izbor s te plošče, posredno pa so Animal Collective "krivi" še za vrnitev legendarne folk pevke Vashti Bunyan, ki je svoj drugi album Lookaftering objavila natanko 35 let po prvencu.
Chris Brokaw 22. januar 2006
Najprej se vrti izbor z novega solističnega albuma Chrisa Brokawa, ki se je kalil že v skupinah Codeine, Come in Pullman, na nek način pa je te izkušnje prelil v album Incredible Love. Sledi še škotski duo Arab Strap, kar malce pozabljena sta že Malcolm Middleton in Aidan Moffat, čeprav je The Last Romance morda celo njun najboljši album.
Adult - Gimme Trouble 8. januar 2006
Najprej se vrti izbor z albuma Le Foret kalifornijske skupine Xiu Xiu, katere osrednja figura je Jamie Stewart. Zatem spoznamo še Detroitski trio Adult, ki ponuja svojo verzijo elektro novega vala, ki bi lahko datiral tudiv zgodnja osemdeseta. Ob koncu prispevka pa še sodelovanje nemškega ženskega dua Cobra Killer z orkestrom mandolin Kapajkos. Cobra Killer so z njimi na novo posneli nekatere svoje stare pesmi, ki so sedaj dobile povsem nov značaj...
Akron/Family & Angels Of Light 1. januar 2006
Tokrat se posvetimo skupnemu, t.i. split albumu skupin Akron/Family in Angels Of Light. Slednji so kar Akron/Family plus Michael Gira, in prav v tej zasedbi so nazadnje nastopili v Ljubljani. Akron/Family so prispevali 7 pesmi, nekatere so izvajali že na pretekli evropski turneji, in podobno velja za Angels Of Light. Da, vmes bo tudi ena predelava še iz časa Swans... Dodam Mi and Lau, še eno odkritje M Giraja, saj je temu duu prav on založil album prvenec.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002