pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2007

23.december
To bo kar zadnji moj prispevek na Drugem valu letos, kajti dogovor je, da tokrat vzamem dvojni termin, a prihodnjič ostanem brez. Še 40 minut bo minimum, da na hitro preletimo tiste plošče, ki so zaznamovale iztekajoče leto. Čaka vas torej pregledna oddaja.
16.december
Tokrat tri novitete založbe Domino, ki dokazujejo, da niso podlegli dobičkonosnosti paradnih konjev Arctic Monkeys in Franz Ferdinand. Robert Wyatt je že veteran, a neuklonljiv, še vedno zajedljiv, trpek in angažiran. Pram prav tako ne odstopajo od svoje kinematoskopske muzike. Bonnie 'Prince' Billy pa je objavil mini album priredb.

9.december
Tako kot gre danes to v založništvu, so še berlinski veterani Einsturzende Neubauten poskusili na svoje. Naslov Alles Wieder Offen (Spet je vse odprto) napeljuje na to, da bo to plošča izven pričakovanj, ampak na njej ni nič takega, kar Blixa in njgeovi ne bi izkazali že na prejšnjih rednih ploščah. Le v besedilih je še poudarjena ta osnovna ideja stalnega vračanja k izhodišču in iskanja novih poti. V drugem delu se predstavi še newyorški kolektiv Artanker Convoy.
2.december
Čeprav je filmska biografija o Bobu Dylanu velika hollywoodska produkcija, je soundtrack v večinski domeni neodvisne produkcije. V ta namen se je zbrala ad hoc zasedba Million Dolar Bashers, v kateri so npr Lee Ranaldo, Steve Shelley, Tom Verlain, John Medeski idr. Spisek tistih, ki so kakorkoli prispevali k priredbam Dylanovih pesmi pa je še precej daljši, v prvi vrsti so tu Calexico, pa Eddie Vedder, Charlotte Gainsbourg, Mark Lanegan, Cat Power, Sufjan Stevens, Antony... V oddaji bo le majši del tega.
25.november
Najprej se predstavi Mac McCaughan s svojo prostočasno skupino Portastatic, Mac sicer vodi bolj indie rock usmerjene Superchunk, medtem ko s Portatstaic cilja bolj v pop vode. Podobno velja za Thurstona Moorea, Trees Outside The Academy je njegov 2. solo CD in glede na Sonic Youth, tudi on zveni bolj elegantno, večinoma igra akustično kitaro in album je poln prijetnih pop-rock popevčic. Zadnje minute pripadajo prav Sonic Youth, to bo obenem napoved predstavitve dvojnega cedeja I'm Not There čez teden dni...
18.november
Nocoj se posvetimo dvema aktualnima izdajama založbe Constellation, najprej bodo to Feu Therese, skupina, ki je izšla iz Fly Pan Am in po novem retroizirala svoje početje. Še radikalnejši premik pa je storil Sandro Perri, saj je pred nekaj leti se didžejal in delal elektronsko glasbo, danes igra akustično bossa novo... Drugi Val skleneta Nick Cave in Warren Ellis, tokrat z glasbo za film o Jesseju Jamesu.
11.november
Tokrat kar ženski paket. Uvede ga teksačanka Annie Clark, ki deluje pod imenom St Vincent, njen prvenec je Marry Me in je fin miks art-rocka in nekaj zahtevnejšega sredinskega popa. Nadaljuje PJ Harvey, ki se je tokrat sama začela igranja na klavir in tak je večinoma njehn bovi album White Chalk. Precej umirjen, klavirski, introspektiven. Prispevek sklene norveška pevka Sussana, z eteričnim vokalom bo nadvse primerna za polnočno uro.
4.november

Tokrat se predstavlja novi album newyorške četverice Animal Collective, Strawberry Jam. Ker je album izšel pri neodvisnem gigantu, založbi Domino, smo že lahko slutili, da bo šlo tokrat bolj zares, in res plošča prinaša doslej najbolj dodelano glasbo. Kar je še vedno relativno! Za retroskok bo poskrbela Vashti Bunyan in Drugi val sklenejo islanski Mum z novim albumom.
28.oktober
Tokrat se vrti izbor z novega albuma newyorške četverice Akron/Family, ki je pred leti nastopila tudi pri nas. Album je Love Is Simple, glasba pa daleč od tega, preprosta namreč, prej nasprotno, nadvse zapletena, spreminjajoča in izmikajoča je. Resda Akron/Family izhajajo iz tradicij ameriškega folka in rocka, a jih hitro prebodejo z disonancami in hrupom.
21.oktober
Nocoj se vrti izbor novega cedeja newyorških Botanica, to je album The Magnetic Waltz. Že naslovna pesem je na plošči pravzaprav odpeta v francoskem jeziku, kar kaže na tokratne širše vplive. Ob Botanici se na hitro predstavita že dve manj znani skupini, Songs Of Green Pheasant in Parenthetical Girls.
14.oktober
Po desetih letih je ustanovni član nemških faust Jean-Herve Peron sestavil novo, svojo zasedbo fausta in tako imamo dve frakciji z istim imenom. Peronova se je spajdašila z angleškimi avantgardisti Nurse With Wound in rezultat je dokaj eksperimentalna plošča Disconnected. V nadaljevanju poslušamo še norvežane Ultralyd, tudi zato, ker dvojica iz te grupacije, duo MoHa! kmalu zaide v naše kraje na koncert. Zadnje minute bodo pripadle predpremiernemu predvajanju enega zapisa s prihajajočega albuma berlinskih Einsturzende Neubauten.
7.oktober
Te dni začenja svoj pohod po evropskih kinematografih igrana biografija Iana Curtisa, pevca in besedilopisca benda Joy Division, ki je leta 1980 storil samomor in prišel v legendo. Ob ponovnem zanimanju za njihovo glasbo je založba Warner ponatisnila nekaj njihovih plošč, torej poslušamo nekaj te glasbe in rečemo kakšno o filmih o rockovskih glasbenikih. V drugem delu se spomnimo projektne skupine White Noise, ki je daljnega leta 1969 objavila svoj predčasni prvenec, album An Electric Storm.
23.september
Nocoj se predstavljata dva cedeja, ki ju je objavila kanadska založba Constellation, najprej bo to novi album Vica Chesnutta, tokrat posnetega v spremstvu široke družine galsbenikov pri Constellation in v nadaljevanju poslušamo še skupino Hrsta, ki jo vodi nekdanji kitarist pri Godspeed You Black Emperor, Mike Moya.
9.september
Tokrat se predvaja izbor z novega, 4.albuma tria Liars. Plošča v naslovu nosi kar ime skupine, kar pomeni, da naj bi jih predstavljala najbolj celovito. Recimo. V drugem delu se zavrti še pesem ali dve Dana Snaitha, nekdanjega Manitobe, po grožnji s tožbo zaradi podobnosti imena, pa je Dan spremenil ime svoje "skupine" v Caribou. Poslušamo CD Andorra.
2.september
V retroskoku z razlogom se spomnimo valežanske skupine Gorky's Zygotic Mynci, ki je sicer lani razpadla, a založba Ankst se je odločila njihove prve tri albume ponatisniti v obliki dvojnih, remasteriziranih cedejih. Sledita dve izdaji ameriških skupin za evropskih trg, Menomena s tretjim albumom Friend And Foe in Beach House s prvenecem... V sklepnem delu Drugega vala še kos koncertne izvedbe kompozicije hrupa Louja Reeda, to bo Metal Machine Music v izvedbi komornega ansambla Zeitkratzer.
26.avgust
Po dveh ploščah, posnetih večinoma le z Akron/Family kot spremljevalno zasedbo, se Michael Gira vrača z albumom, ki ga je posnel s številnimi gosti. Obenem se v nekaj pesmih vrača zvok njegove nekdanje skupine Swans, po drugi strani še evdno lahko učinkovito izpove vse samo z minimalno spremljavo akustične kitare. Kakorkoli, We Are Him je morda njegov najbolj celovit plošček.
19.avgust
Po šestih letih je angleški trio Fridge objavil novi CD The Sun. Zato se vrti izbor skladb s tega ploščka in poslušamo kaj sta dva člana te skupine delala v vmesnem obdiobju. Adem je objavil dva kantavtorska albuma, Kieren Hebden se giblje bolj v elektronskih vodah.
12.avgust
Po enajstih letih letih premora je Genesis P. Orridge objavil kar dva albuma v razmaku treh mesecev. Najprej je navdušil s Throbbing Gristle in njihovim povratniškim cedejem Part Two - The Endless Not, pred kratkim je izdal še novi album s skupino Psychic TV, to je album Hell Is Invisible, Heaven Is Here. Poslušamo nekaj skladb s slednjega, na hitro se ozremo nazaj v zgodovino Psychic TV in poslušamo eksluziven koncertni posnetek Throbbing Gristle.
5.avgust 2007
Prva nedelja v mesecu je načeloma rezervirana za pogled nazaj. Tokrat poslušamo prvi in edini album tria Young Marble Giants, poslušamo dvojni CD, t.i. BBC session skupine Tindersticks in obeležimo 25 let prvega albuma Big Science, pevke in multimedijske umetnice Laurie Anderson.
29.julij 2007
Kakopak napovedujemo dogajanje na Kraetivnem taboru Sajeta v prihajajočem tednu, ki še kar poteka na priljubljenem Sotočju. Poslušamo na hitro nekatere nastopajoče, Tujiko Noriko, Mapstation oz. Stefana Schneiderja, Leafcutter John, Embryo in DDKerna.
22.julij 2007
Najprej se vrti drugi album skupine XXL, ki jo sestavljajo trije člani italijanskih Larsen in dva člana ameriških Xiu Xiu. CD Spicciology je bil posnet v nekaj tednih skupnega bivanja v Torinu, vseeno pa zveni povsem celovito. V drugem delu napovemo dogajanje prvih dni na festivalu Sajeta, ki teden dni poteka na priljubljenem Sotočju.
15.julij 2007
Najprej se zavrti en posnetek skupine Death Vessel, ki bo vpeljala na tradiciji rocka slonečo novo muziko čikaških Wilco. Sky Blue Sky je presenetljivo optimističen plošček, še bolj pa presenetijo kitarski dueli, ki kličejo v spomin najboljše trenutke južnjaškega rocka. Ob koncu napovemo še dva koncerta, ki se bosta zgodila v bližnji Italiji, Antony in Bjork pa tudi pojeta dve pesmi na bjorkini plošči Volta.
8.julij 2007
Tokrat se vrti izbor z novega albuma Adama Piercea, ki deluje pod imenom Mice Parade. Istoimenski album ne nosi posebnega naslova, čeprav je že 7.po vrsti, glasbeno pa sledi vse bolj vokalni linija Adama Piercea. V nadaljevanju poslušamo še en podoben projekt, pod imenom Montag se namreč skriva Antoine Bedard, ki je k sodelovanju zvabil kopico gostujočih pevcev in pevk.
1.julij 2007
Tokrat se spopademo s "superskupino" Battles, sestavljeno iz že uveljavljenih glasbenikov. Temu primerno je glasba na prvencu Mirrored tehnično izpiljena do zadnje podrobnosti. Battles dovolj intrigantno mešajo elektroniko in rock, iz katerega so člani tudi izšli. Nadaljujejo pa Von Sudenfed, skupina sestavljena iz dveh članom nemške post-tehno zasedbe Mouse On Mars in sam Mark E. Smith iz The Fall. Prav tako poslušamo njihov album prvenec.
24.junij 2007
Kriza glasbene industrije oziroma natančneje, upad prodaje nosilcev zvoka se že pozna pri izdajah. Novi CD newyorških Calla na primer je moč kupiti le v ameriških prodajalnah plošč, izšel je namreč le pri ameriški podružnici založbe Beggars Banquet. V globalnem svetu pa to ni ovira, da novih Calla ne bi poslušali na Drugem valu. V drugem delu se vrti še novi CD čikaških The Sea And Cake, to bo prava poletna muzika.
17.junij 2007
Tokrat se vrti novi CD Billa Callahana, ki je prvih 15 let deloval pod imenom Smog. Sedaj, ko je objavil ploščo Woke On The Whaleheart se glasba ni nevemkako spremenila, končno so bili tudi Smog on plus spremljajoči glasbeniki. V drugem delu se predstavita še Nina Nastasia in Jim White, prva je kantavtorica z dolgim stažem, drugi bobnar, najbolj znan iz Dirty Three. Poslušamo izbor z njunega skupnega albuma You Follow Me.
10.junij 2007
Nocoj se najprej predstavi album prvenec škotske skupine The Twilight Sad, ki ima potencial, da postane vodilna neodvisna skupina na Škotskem, po razpadu Arab Strap in vse bolj mlahavih Mogwai. V drugem delu se vrti še novi CD newyorškega tria Blonde Redhead, album 23 kar lepo sledi njihovim zadnjem dveh ploščam, torej gre za lebdečo, skoraj eterično rock glasbo.
3.junij 2007
Će je pravi razlog, se prvo nedeljo v mesecu izvede retroskok. Tokrat bo ta razlog ponatis prvih treh cedejev londonskih Gallon Drunk, vsi so sedaj zapolnjeni z dodatnimi posnetki. Tudi ponatis ima še poseben razlog, namreč Gallon Drunk se počasi vračajo na sceni, najprej z nekaj koncerti, na jesen z novo ploščo.
27.maj 2007
Tokrat nas čaka umirjeni prispevek, v ospredju pa bo novi album tria Low. Drums And Guns z naslovom sicer napoveduje bojevit plošček, ampak Low ne odstopajo od svojega t.i. slow-corea, le v besedilih je slutnja vojna oziroma posledice le-te.
20.maj 2007
Osrednji del bo predstavitev novega cedeja skupine Menomena, Friend And Foe, ki je naletel na odlične kritike. Fantje pač združujejo težko združljive kvalitete, so dinamični, izvirni, hudomušni, a obenem poslušljivi. Znajo postreči s finimi refreni, a obenem so nabriti, ponekod skoraj hardkorovsko divji in drugje jazzovsko razpuščeni. Če je kaj pravice na svetu, njihov čas še pride.
13.maj 2007
Osrednji del tokratnega pispevka bo predstavitev ameriške skupine Cul De Sac pred njihovim prihodom v Slovenijo, najprej 16.maja v KUD France Prešeren in 19.maja nastoijo še kot spremljevalni program Jazza v Cerknem oziroma bo to "Sajeta pred Sajeto". Zatorej se vrti glasba z njihovih nekaj zadnjih plošč, ne bo manjkala pa tudi kakšna druga napoved.
6.maj 2007
Kot osrednja točka se predstavlja zanimiv album, Yes, I'm A Witch, ki ga je podpisala Yoko Ono. Svoje stare pesmi je posnela na novo v sodelovanju z vrsto sodobnih glasbenikov, ki jih je menda izbrala sama. Poslušamo priredbe v režiji Flaming Lips, Jasona Piercea, Peaches, čas pa ne bo douščal predvajanja npr skupnih posnetkov Yoko Ono in Le Tigre, Antonyja, Cat Power... Poleg tega albuma poslušamo še duo CocoRosie, napovemo festival Žedno uho v Zagrebu in koncert Micka Harveya v klubu Orto.
29.april 2007
Po 25 letih so pionirji industrijske glasbe, Throbbing Gristle objavili nov studijski album Part Two - Endless Not. Poslušamo torej izbor tega in zraven pritaknemo nov posnetek dveh članov TG, Chrisa Carterja in Cosey Fanni Tutti, s tem da je tudi besedilopisec in pevec Genesis P. Orridge dejaven drugje, sestavil je že 3.inkarnacijoPsychic Tv in zaenkrat en posnetek, priredbo prispeval le za tribute ploščo Silver Monk Time.
Alan Vega 22.april 2007
To sredo na Metelkovo prihaja švicarski trio The Young Gods in zato poslušamo dve pesmi z njihovega novega cedeja Super Ready / Fragmente. Sledi napoved 2.dela festivala Donau v Avstriji, tam bodo npr nastopili ponovno združeni Gang Of Four in novi album predstavlja Alan Vega, nekdanja polovoca dua Suicide. Vmes se zavrti še posnetek novega albuma post-funk grupe !!! (chk chk chk) in počasi najavamo na prihod ameriške avantrockovske zasedbe Cul De Sac.
Gudrun Gut 15.april 2007
Pred bližnjim, že tretjim koncertom pri nas švicarskega tria The Young Gods se vrti njihov novi CD Super Ready / Fragmente, po daljšem času se novi samostojni CD objavila berlinska didžejka in glasbenica Gudrun Gut, to je album I Put A Record On, sledi še napoved 1.dela festivala Donau v kraju Krems pri Dunaju in za miren spanec poskrbijo LCD Soundsystem.
8.april 2007
Nocoj bo ves prispevek minil v instrumentalni glasbi, najprej bodo za to poskrbeli teksaški Explosions In The Sky in sicer se bo vrtela posebna, dvojna izdaja albuma All Of A Sudden I Miss Everyone. Namreč, poleg rednega albuma je pritaknjen še dodatni CD z remiksi vseh skladb z rednega dela. Po kitarskem post-rocku sledi še klavirski, nemški pianist Volker Bertelmann se je skril pod ime Hauschka in na tretjem albumu Room To Expand ponuja dovolj originalen spoj klasične igre prepariranega klvirja, sodobne elektronike in post-rockovske teksture.
1.april 2007
Osrednji del mojega tokratnega prispevka bo zavzela predstavitev novega, težkopričakovanega drugega albuma kanadskih Arcade Fire. Po prvencu Funeral, ki je počasi in zanesljivo prevzel najprej kritike, kasneje pa še poslušalce širom sveta, je plošča Neon Bible takoj ob izzidu zabeležila odlično prodajo in tudi glasbeno nič ne zaostaja za prvencem. Kvečjemu so Arcade Fire tokrat še bolj himnični, vzneseni in okrepljeni s številnimi gostujočimi glasbeniki.
25.marec 2007
Skoraj 20 let po njeni smrti, spomin nanjo še ni zbledel. Dvojni CD Frozen Bordeline zrdužuje dva zgodnja solo albuma pevke Nico, Marble Index iz leta 1968 in DesertShore iz 1970. Izvirnim posnetkom so dodani še mnogi demo posnetki, alternativne verzije in celo pesmi, ki sploh še niso objavljene. V podobnem intimističnem vzdušju nadaljuje duo Beach House in Drugi Val sklene Panda Bear, član skupine Animal Collective s svojim drugim solističnim albumom.
11.marec 2007
Neuničljivi Mark E. Smith je sestavil že 11. zasedbo The Fall in objavil 26.redni studijski album Reformation! Post T.L.C., na katerem cilja predvsem na ponovne združitve starih bendov. Sledita še najavi dveh bližnjih koncertov na Metelkovi, 14. marca tja zaidejo belgijski Zita Swoon in 19.marca še razseljeni trio Trans Am, ki je pri nas nastopil že dvakrat.
4.marec 2007
Osrednji del tokratnega prispevka bo predstavljal novi solistični album pevke in kitaristke Kristin Hersh, morda bolj znane kot prve dame benda Throwing Muses. Na cedeju Learn To Sing Like A Star je kar povzela vse ključne kvalitete, ki jih je izkazovala tako v skupini kot že na prejšnjih petih solo albumih. Drugi Val sklene kanadski glasbenik, Eric Chenaux, ki je pri založbi Constellation objavil svoj tretji album Dull Lights.

25.februar 2007
Osrednja predstavitev tokrat pripada novemu albumu kanadskih Do Make Say Think, to je album You, You're History In Rust, seveda objavljen pri založbi Constellation. Sledi še predstavitev nemškega post-rockovskega tria Fonoda, oni so po štirih letih objavili novo ploščo, drugi album Eventually. Oddajo sklene rubrika Jazz na drugem valu, vrti se namreč posnetek z albuma We Are All From Somewhere Else nove zasedbe trobentača Roba Mazureka, Exploding Star Orchestra, prostor na Drugem valu pa si zasedba zasluži zaradi treh članov Tortoise.
11.februar 2007
Tokrat se predstavijo predvsem samostojni avtorji in izvajalci, ki že kar prevladujejo na globalni neodvisni sceni. Najprej se vrti tretji album Davida Karstena Danielsa, ki je tokrat dal na stran eksperimente s prejšnjih plošč in na albumu Sharp Teeth ponudil glasbo narejeno z klasičnimi rockovskimi instrumenti. Panda Bear je član newyorških Animal Collective in v pričakovanju njegovega drugega albuma se vrti single Bro's. Osrednja točka bo norveška pevka MilenaSong (menda je nekaj slovenski krvi) in poslušamo izbor z njenega albuma Seven Sisters. Za konec pa še veteranka Patti Smith, ki je svojo novo pesem med ljubitelje poslala kar preko svoje spletne strani.
7.februar 2007
Tokrat se izmenjaje vrtita albuma raritet, prvega je v samozaložbi objavil Foetus, naslov je Damp, nasproti mu postavimo verjetno zadnji album Sonic Youth objavljen za Geffen, Destroyed Room. Podobno zastavljena albuma pa imata kar nekaj nasprotnih lastnosti, predvsem je Foetusov bolj na ravni njegovih rednih plošč, medtem ko so Sonic Youth ponudili ploščo, ki bo verjetno zadovoljila le stroge ljubitelje.
28.januar 2007
Najprej se vrti novi album Robina Proper-Shepparda oz. njegove skupine Sophia, Technology Won't Save Us. Je njegov/njihov 4.redni album in hkrati nekakšen povzetek dosedanjega glasbenega udejstvovanja vključno s predhodniki The God Machine. Sledi Matt Elliott s ploščo, ki bi lahko bila sklepni del trilogije, Failing Songs je še korak stran od nekdanjih elektronskih eksperimentov, ki jih je Elliott zganjal s Third Eye Foundation.
14.januar 2007
Najprej se predstavi seattlski kvartet Wellcome, ki je od svoje ustanovitve leta 1993 do danes uspel objaviti le dva albuma, in z drugega Sirs naredimo hiter zbor. Sledi newyorški kvartet Akron/Family, ki smo jih pred dobrim letom videli in slišali tudi pri nas, Meek Warrior je njihov drugi "pravi" album. Ob koncu se zavrti še nekaj pesmi s plošče Roots and Crowns, novega cedeja skupine Califone, ki izhaja sicer iz tradicije folka in countryja, a skozi aranžerske rešitve ne manjkajo sodobnejši pristopi.
7.januar 2007
Tokrat naredimo en hiter pregled skozi oddaje oziroma izbrano glasbo v letu 2006.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002