pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2008

28.december 2008
Kakopak bomo v zadnji letošnji oddaji naredili en hiter pregled skozi najboljšo, najpomembnejšo in sploh glasbo v iztekajočem letu. Vzel si bom dvojni termin, torej prepustimo BIGorju 21.december in se razširimo teden kasneje, 28.decembra!
14.december 2008
Lou Reed je bil že večkrat deležen popravnave za nazaj. najprej z The Velvet Underground, kasneje z nekaterimi solističnimi ploščami. Album Berlin iz leta 1973 je ena teh. Ob izzidu na vso moč kritiziran, kasneje rehabilitiran in sedaj velja za njegovo remek delo. Po 33 letih se je odločil, da album predstavi v živo v celoti in še dve leti je trajalo, da smo te posnetke dobili na CD in DVD. Dodamo novi maksi sigel pevca Antonyja, ki je tesni povezan prav z Loujem Reedom.
7.december 2008
Prva nedelja v mesecu je rezervirana za retro z razlogom. Belle & Sebastian imajo dvojni razlog, najprej zbirko BBC Sessionov in dodan je še koncertni CD s posnetkom koncerta iz Belfasta leta 2001. Tudi za Pavement najdemo razlog, njihov 10 let star 4.album Brighten The Corners je dobil razširjeno inačico v obliki dvojnega cedeja, na katerem je sedaj kar 43 posnetkov.
30.november 2008
Tokratni prispevek bo plesne narave. Uvedeta David Byrne in Brian Eno, že zato, ker je njun novi skupni album končno izšel tudi na fizičnem nosilcu. Osrednja točka bodo Of Montreal, odtrganci iz George z albumom Skeletal Lamping in sklene Ani DiFranco, ja, tudi na njenem novem albumu najdemo plesno skladbo!
23.november 2008
Tokrat najprej opozorimo na kompilacijo filmske glasbe tria Yo La Tengo. Osrednja točka prispevka bodo Deerhoof, ki so pred kratkim objavili album Offend Maggie. Lepo so združili večino tistega, kar so počeli v 15 letih kariere, slišimo vse od hard-rockovskih rifov preko pop melodij do elektronskih eksperimentov. Sklene Miss Autopsy, one man band brez ambicij.
16.november 2008
Uvedejo čikaški The Sea And Cake, Car Alarm je album, katerega predstavitev še pride na vrsto. Osrednja točka bodo Lambchop, obelodanili so 9.redni album Ohio, ki je kot se temu rado reče, vrnitev h koreninam. Torej spet umirjeno, in med vrsticami polno lambchopovskega humorja. Konec Drugega vala bo pripadel skupini Okkervil River, še eni manj znani indie zasedbi.
9.november 2008
Mercury Rev so vstop v tretjo fazo delovanja obeležili s kar dvema, istočasno izdanima albumoma. Snowflake Midnight je pravi, redni, medtem ko je Strange Attractor komplementarni, zgolj instrumentalni in objavljen le na vinilu in kot t.i. download. In kaj je ta tretja faza? Predvsem se po novem Mercury Rev ukvarjajo s studijem in elektroniko, medtem ko vsebina ostaja preverjeno ista.
2.november 2008
Prva nedelja v mesecu je običajno namenjena retroskoku z razlogom in tokrat bodo za to poskrbeli New Order, ki so ponatisnili prvih pet albumov. Sledijo še čikaški Pit Er Pat in duo High Places.
26.oktober 2008
Tokrat prispevek napolnimo z aktualnim dogajanjem v polju t.i. post-rocka. Osredno mesto bodo zavzeli škotski Mogwai, poslušamo izbor z albuma The Hawk Is Howling in še pesem z maksi singla, kjer se jim pridruži sam Roky Erickson. Pritaknemo še duo Crackle in sklenejo Laymar iz Manchestra.
19.oktober 2008
Nocoj bomo v t.i. alt countryju, čeprav je ta termin utesnjujoč za izvajalce kot so Lambchop, Wovenhand, Giant Sand, Calexico ipd. Tokrat prepustimo osrednje mesto Wovenhand, skupini Davida Eugena Edwardsa, nekdanjega vodje neponovljivih 16 Horsepower. Wovenhand postaja vse bolj prava skupina, sedaj se tudi ostali člani vključujejo v pisanje pesmi in rezultat je Ten Stones, doslej najudarnejša plošča skupine. Ne bodo manjkala niti manjša presenečenja.
12.oktober 2008
Čaka nas privlačen koncertni teden, kajti v četrtek prihajajo na Metelkovo Animal Collective, poglavitni predstavniki t.i. New Weird Americane oz. psihadeličnega folka. V soboto pa povratniki, Thee Silver Mt Zion, po dveh letih se vračajo v KUD Franceta Prešeren. Kakopak na Drugem valu naredimo izbor njihovih posnetkov.
5.oktober 2008
Malo odkritje iz Avstralije se imenuje Snowman. Kvartet prihaja iz Pertha in opozoril nase z drugim albumom The Horse, The Rat and the Swan. Če je bil njihov prvenec še nedodelan, neizoblikovan miks underground rocka in surfa, se tokrat Snowman dokazujejo s prepričljivo, samozavestno, avtorsko godbo, ki se sicer še vedno spusti v nekontroliran hrup, a tudi v psihadelijo in repeticijo, ne da bi pozabili na formo pesmi. Nadaljujejo nekje v isti maniri londonski Tenebrous Liar, ki jih vodi Steve Gullick, morda najslavnejši angleški rockovski fotograf.
28.september 2008
Najprej zagode David Eugene Edwards z nove plošče svoje skupine Woven Hand, kot osrednja točka pa se vrti izbor z novega albuma ameriške skupine Calexico. Carried To Dust je njihov novi redni CD, bolj poetičen, umirjen kot predhodni Garden Ruin, ampak nekje bolj prepričljiv, bolj jim leži. Ob koncu si privoščimo še en zapis z download only mini albuma dua The Gutter Twins.
21.september 2008
Njaprej še enkrat opomnimo na skupino Fleet Foxes, ki postaja vse bolj prepoznavna in cenjena. Kot osrednja točka pa veterani, Stereolab s svojim 9.albumom Chemical Chords. Nič bistvenega se ni spremenilo v njihovi glasbi zadnjih 18 let, so pač zanesljiva znamka. Sklenejo TV On The Radio s težko pričakovanega novega albuma.
14.september 2008
Na kratko preletimo nove načine promocije in prodaje glasbe, vemo, internet je vse obrnil na glavo. Deerhoof iz San Francisca so se domislili nadvse izvirne promocije... Nadaljuje Beck s finim albumom Modern Guilt in sklenejo Mogwai s posnetkom s prihajajočega albuma.
7.september 2008
Že marca 2006 so Einsturzende Neubauten začeli s posebnim projektom, vsakega 15. v mesecu so svojim ljubiteljem preko spleta ponudili nov posnetek, vsak je bil navdahnjen s sanjami vodje Blixe Bargelda. Pred kratkim so vse te posnetke le zbrali v fizični album The Jewels, Sledi še ponatis albuma I Was Dora Suarez in branje Patti Smith ob spremljavi kitarista Kevina Shieldsa.
31.avgust 2008
Najprej opozorimo na skupni album Davida Byrnea in Briana Enoa, sledi Tricky, ki je po petih letih objavil nov plošček, odličen Knowle West Boy. In ob koncu se z dovolj svojskim art rockom predstavijo The Dead Science z albumom objavljenim za Constelation Records.
24.avgust 2008
Tokratni prispevek uvede Beck s plošče Modern Guilt, osrednja točka pa bo predstavitev novega albuma Jasona Piercea oz. Spiritualized. Songs in A&E je bolnišnična plošča, Json je ploščo namreč dokončal po težki bolezni in to se na vsebini tudi pozna. Drugi Val sklene Dale Grundle oz. The Sleeping Years, irski trubadur, ki je prve tri makse single skompiliral v album We're Becoming Islands One By One.
17.avgust 2008
Po daljšem potepanju po bližnjem in daljnem Vzhodu se je v New York vrnil Tod A., ki je nekdaj pel in igral bas v Cop Shoot Cop in kasneje v Firewater. Med potepanjem je tudi snemal z lokalnimi glasbeniki na Tajskem, Izraelu, v Indiji, Turčiji, Pakistanu in posnetke vključil v pesmi na albumu The Golden Hour. Poslušamo izbor tega.
10.avgust 2008
Osrednja točka tokratnega prispevka bo novi album islandskih Sigur Ros. Kar na hitro so postregli s svojim 5.albumom Z brnenjem v glavi igramo neskončno, ki preseneča z živahnostjo, vsaj v prvi tretjini, a se Sigur Ros kasneje spustijo nazaj v eterično, epsko širino. Za popestritev skrbi japonski skladatelj Yasushi Yoshida in na hitro najavimo že oktobrski obisk skupine Animal Collective v Ljubljani (pravzaprav na Metelkovi).
3.avgust 2008
Tokrat se najprej dotaknemo angleških legend post punka, skupine Wire. Object 47 je njihova 47.plošča (štejejo verjetno vinilke in cedeje posebej), a malce razočarani ponujamo v polsuh le uvodno pesem. Raje se osredotočimo na akustični session švicarjev The Young Gods, Knock On Wood je ta dvojna izdaja, ki na CD in DVD ponuja malce drugačen band, kot ga poznamo tudi z naših odrov.
27.julij 2008
Kakopak preletimo nastopajoče na letošnjem kreativnem taboru Sajeta, ki s ebo kot vsako leto odvijal na Sotočju v Tolminu. Poslušamo tudi nekaj ustrezne glasbe, duo Rashim, Moebiusa, Pierra Bastiena in Metalycee. V drugem delu se vrti še novi CD ameriškega kitarista in pevca Davida Karstena Danielsa in kolikor bo dopuščal čas še Erica Chenauxa.
20.julij 2008
Nocoj končno predstavljamo novi album Thalie Zedek, tokrat s skupino. Album Liars&Prayers je njen najbolj političen, angažiran plošček, nanaša pa se predvsem na ameriško administracijo oz. politiko nasploh. Tudi glasba je zato udarnejša, močnejša, akustika se je umaknila polnejšemu električnemu zvoku. Sledi še dvojni singel angleškega kitarista Alexandra Tuckerja in za okus Eric Chenaux z drugim albumom za Constellation.
13.julij 2008
Nadaljujemo, kjer smo ostali prejšnji teden, pri Free Kitten. Poslušamo izbor z njihove plošče Inherit. Sledi trio Thank You, ki je svoj album prvenec izdal pri Thrill Jockey. Vmes vtaknemo švedski duo Wildbirds & Peacedrums, ki na albumu Heartcore večinoma ponuja minimalističen pristop, le glas in tolkala. Sklene angleški kitarist Alexander Tucker.
6.julij 2008
Tokratno prvo nedeljo v mesecu izkoriščamo za retro skok s ponovnimi izdajami nekaterih pomembnih plošč t.i. indie rocka in popa. Uvede Liz Phair, ki je pred 15 leti objavila svoj prvenec Exile In Guyville in založba Matador je obletnico počastila z razširjeno izdajo te. Sledijo Mogwai in Polvo s podobnim razlogom, Sonic Youth so objavili kompilacijo po izboru nekaterih velecenjenih glasbenikov in sklenejo Free Kitten.
29.junij 2008
Brez velikih najav je Bonnie 'Prince' Billy objavil nov album. Lie Down In The Light je spet nekoliko drugačna plošča, tudi po zaslugi novih spremljevalnih glasbenikov in pevke Ashley Webber. Sledi plošča priredb kalifornijskih Vetiver, posegli so predvsem v pozna šestdeseta in zgodnja sedemdeseta leta, medtem ko je Adem, sicer član post-rockovskih Fridge, na tretjem solističnem albumu Takes raje priredil pesmi, ki jih je rad poslušal skozi devetdeseta leta.
22.junij 2008
Preteklo je leto dni in z novim ploščkom so se oglasili nepoboljšljivi The Fall. Mark E.Smith je po stari navadi zamenjal polovico članov, s tem pa osvežil glasbo, ki zveni enako zavzeto in spontano kot pred 30 leti. Skratka, poslušamo izbor s cedeja Imperial Wax Solvent, in ob koncu še novi single Animal Collective in album prvenec angleškega dua Fuck Buttons.
15.junij 2008
Tokrat kar elektronski val, najbolj po zaslugi dua Matmos, ki prihaja v naše kraje. Zatorej se vrti izbor z albuma Supreme Balloon, sledi Four Tet z maksi singlom Ringer, Moebius prihaja na letošnjo Sajeto in ob koncu se predstavijo še nemški post-rockerji Tijuana Mon Amour Broadcasting Inc.
8.junij 2008
Lepo se sliši novica - Tindersticks so spet skupaj. Ampak če na stvar pogledamo malce bolj "objektivno" opazimo, da je "nova" zasedba praktično ista, kot je posnela zadnji solo album vodje Stuarta Staplesa. Kar pač ne jemlje vrednosti novemu izdelku The Hungry Saw. V podobnem razpoloženju nas bosta držala Isobel Campbell in Mark Lanegan, Sunday At Devil Dirt je njun drugi skupni album.
1.junij 2008
Tudi belgijski dEUS so po nekajletnem premoru vrnitev vzeli zares. V lastnem studiu so lani posneli nov album Vantage Point, ki je aprila izšel pri angleški založbi V2, in izbor tega poslušamo v nocojšnjem Drugem valu. Sledi še nekaj pesmi z novega albuma nemških Notwist, ki so pred mesecem nastopili pri nas (v Ortu), ampak nov plošček Devil, You+Me so dejansko objavili šele te dni.
25.maj 2008
Tokrat bo celotni prispevek v znamenju priredb, vse bosta prispevali dve pevki, večinoma ob spremljavi klavirja. Diamanda Galas se spremlja sama, poslušamo pa jo z njene nove koncertne plošče Gulty Guilty Guilty. Objavila je le nove pesmi oziroma take, ki jih še ni posnela. Little Annie je našla novega kompanjona v Paulu Wallfischu iz Botanice in njuna plošča When Good Things Happen To Bad Pianos prinaša širok spekter priredb, od pop uspešnic do obskurnih balad in šansonov.
18.maj 2008
Najprej napovemo skorajšnji koncert post-punkovskih legend Gang Of Four v Ljubljani. Sledi predstavitev nove plošče skupine The Breeders, ki jo vodi Kim Deal iz Pixies. Ob koncu dve pesmi prispeva še škotski trio Frightened Rabbit.
11.maj 2008
Kot obljubljeno, tokrat najprej poslušamo izbor z novega, tretjega studijskega albuma bristolskih Portishead, CD nosi (le zakaj?) naslov Third. Sledi še trio B For Bang, ki je na album Across The Universe Of Languages uvrstil 9 priredb pesmi Johna Lennona in Paula McCartneya, vse ob pomoči številnih gostov. Za konec prihranimo še avstrijski post-rockovski ansambel Tupolev, ki lepo sledi svojim bolj znanim rojakom Radian.
4.maj 2008
Ker je prva nedelja v mesecu najprej izvedemo retroskok, Liquid Liquid so še enkrat zbrali vse svoje posnetke v album za Domino Records. Spomnimo se na The Pop Group, z razlogom, saj je njihov pevec Mark Stewart objavil nov album po skoraj 12 letih premora. Zatorej poslušamo izbor z njegovega albuma Edit. Sklenejo Portishead, zaenkrat s singlom, prihodnjič z albumom...
27.april 2008
American Music Club so svojo vrnitev izpred nekaj let vzeli zares. Golden Age je njihov drugi povratniški album po Love Songs For Patriots iz leta 2004. Če je prejšnja plošča nastala pod močnim vtisom 11.septembra in ponovne izvolitve Georgea Busha za ameriškega predsednika, je Golden Age bolj osebna plošča. tudi mehkejša in spravljiva. V drugem delu se predstavi še Simon Breed, angleški glasbenik, kitarist in pevec, ki je potreboval približno 14 let, da je prišel do solističnega ploščka The Smitten King Lament.
20.april 2008
Za uvod poskrbijo Frightened Rabbit s svojim drugim albumom, sledi napoved koncerta nemških Notwist v klubu Orto v Ljubljani in v drugi polovici prispevka poslušamo še izbor pesmi s četrtega albuma Stephena Malkmusa, nekdanjega pevca in kitarista Pavement, tokrat ga na plošči Real Emotional Trash spremlja skupina The Jicks.
13.april 2008
Najprej napovemo dva nam bližnja koncerta berlinskih veteranov Einstuerzende Neubauten (Gradec in Zagreb), sledi osrednji del z novim cedejem Barryja Adamsona in ob koncu, nekako logično, Drugi val sklene Nick Cave.
6.april 2008
Vsako leto zaposleni v trgovinah Rough Trade v Londonu naredijo pregled skozi najboljše preteklega leta in ta izbor obelodanijo na dvojnem preglednem disku v seriji Counter Culture. Tokratni prelet skozi leto 2007 kar v večini pripada novejšim izvajalcem, takim, ki so morda lani objavili le mali vinilni singel. Kar pomeni, da lahko šele pričakujemo njihove albume prvence. Counter Culture torej lahko razumemo tudi kot smerokaz za naprej.
30.marec 2008
Namesto napovedanega koncertnega albuma so Thee Silver Mt Zion Memorial Orchestra and Tra-La-La Band objavili kar studijski plošček 13 Blues For Thirteen Moons. Kot nasledniki Godspeed You Black Emperor so ohranili nadstandardne dolžine skladb, a sedaj večina tega odpade na petje. Spet navidez razglašeno, še bolj zavzeto in udarno. Drugi Val sklene ameriški trio Our Brother The Native s post-rockovsko elegijo sneto z albuma Make Amends For We Are Merely Vesels.
23.marec 2008
Tokrat v prispevku za Drugi val nastopajo le dekleta, najprej bo to nova skupina Carle Bozulich, Evangelista, kar je bil naslov njenega prejšnjega albuma. Tudi album Hello, Voyager je posnet s pomočjo druščine Constellation. Sledi kantavtorica Nina Nastasia z novim singlom in Drugi val bo sklenila Joanna Robertson s pesmijo z njenega albuma prvenca The Lighter.
16.marec 2008
Tokrat se vrti novi CD kalifornijskih odtrgancev Xiu Xiu, ki jih vodi Jamie Stewart. Ta plošček je Women As Lovers in v vsaj nekaterih zapisih pomeni njihovo najbolj sprejemnljivo glasbo doslej, v tem pogledu vodi priredba pesmi Under Pressure, kjer se skupini pridruži njegova visokost Michael Gira. V nadaljevanju poslušamo še skupino Monade, ki jo vodi pevka Laetitia Sadier, ko njena matična zasedba Stereolab počiva.
9.marec 2008
Londonski Gallon Drunk v drugo prihajajo v naše kraje, po letu 1996, ko so nastopili v diskoteki Dakota skupaj z Dirty Three. Tokrat pridejo najprej v klub MIKK v Murski soboti, dan kasneje, 16.marca še v Orto. Zato se vrti nekaj njihove aktualne muzike. Ob tem še odkritje angleške založbe Fat Cat, škotski trio Frightened Rabbit z albumom prvencem in malim vinilnim singlom.
2.marec 2008
Ob 30.obletnici nastanka so Tuxedomoon objavili pošteno zbirko z nslovom 7707 tm, ki obsega tri cedeje in devede z video vsebinami. V retroskoku se osredotočimo na CD do sedaj neobjavljenih posnetkov in na koncertne posnetke, narejene lani na Portugalskem.
24.februar 2008
Ob 30.obletnici nastanka so Tuxedomoon objavili dve različici novega albuma, redno in razširjeno. Nocoj se osredotočimo na redni del, na CD Vapour Trails. Ker je takorekoč istočasno novi CD objavil še član Tuxedomoon, Blaine L. Reiniger, poslušamo še izbor s plošče Glossolalia.
17.februar 2008
Tokrat se predstavlja posebna izdaja albuma Jukebox pevke in kitaristke Cat Power s pravim imenom Chan Marshall. To je njen drugi album priredb po leta 2000 izdanem Covers Records. Torej poslušamo izbor z rednega dela albuma in še Caveovo Breathless, ki jo najdemo le na dodatnem disku z dodatnimi 5 priredbami. Pritaknemo še priredbo pevke Little Annie in Drugi Val bo sklenila Joanna Robertson.
10.februar 2008
Po daljšem času na Drugem valu nekaj neo-psihadelije in progresive. Jackie-O-Motherfucker bodo poskrbeli za tovrstno godbo, ki pa žanru vrača prvobitnost in zavrača tehniško brezhibnost. Skratka, poslušamo CD Valley Of Fire, ki bi lahko nastal tudi enkrat do leta 1975. Sledi še Stefan Nemeth, član dunajskih Radian, solo je objavil CD Film in kot pove naslov, gre za filmsko glasbo kasneje nadgrajeno, da jo je moč poslušati tudi brez slike.
3.februar 2008
Prvih 10 let praznuje berlinska neodvisna založba Monika Enterprise v lasti neutrudne Gudrun Gut. Ob tem je izšla kompilacija z naslovom Songs For Bruno, Knut & Tom, kjer 15 izvajalcev in predvsem izvajalk streže s posnetki narejenimi posebej za to priliko. Spomnimo se še stare ženske novovalovske skupine The Slits, ki je po 25 letih dočakala ponatis svojega drugega albuma The Return Of Giant Slits.
27.januar 2008
Prispevek uvedeta Omar Rodriguez-Lopez in Lydia Lunch s skupnim maksi singlom. V drugem tonu nadaljuje norveška pevka Silje Nes s prvencem Ames Room objavljenim pri priznani angleški založbi Fat Cat. Drugi Val tokrat sklene še ena skandinavka, Švedinja Anna Jarvinen in samo potrjuje, da so avtorice/izvajalke v neodvisnem okolju po številu že zelo blizu moškim kolegom.
20.januar 2008
Tudi po skorajda 40 letih umetniške kariere The Residents ne poznajo počitka. Novo obdobje so označili za pripovedno in novi CD The Voice Of Midnight se temu lepo prilega. Je namreč priredba zgodbe The Sandman pruskega pisatelja ETA Hofmana na način radijske igre. Poslušamo še novi CD newyorških Black Dice in Drugi Val sklenejo Tuxedomoon, bolj z najavo nove plošče in posebne izdaje le-te ob 30-letnici obstoja skupine.
13.januar 2008
Tokrat preletimo nekaj novosti londonske založbe Sartorial, ki jo vodi Terry Edwards. Najprej se predstavijo ponovno zbrani Department S, objavili so single s priredbo pesmi Alvina Stardusta, My Coo Ca Choo. Sledijo Nitwood z minimalističnim novim valom in sklenejo Spleen, projekt Roba Ellisa, nekdanjega tolkalca pri PJ Harvey. Tokrat je album Nun Lover!, njegov tretji pod imenom Spleen, posnel v Italiji s pomočjo tamkajšnjih glasbenikov.
6.januar 2008
Spodobi se, da prvi prispevek v novem letu uvede skupina, ki jo na Drugem valu najskrbneje spremljamo. Londonski Gallon Drunk so 20.letnico obstoja proslavili kar z objavo rednega albuma The Rotten Mile, ki jih vrača v bolj rudimentaren zvok. Zraven pritaknem še novi singel Scapegoatsov in oddajo zaokroži Bonnie 'Prince' Billy.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002