pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2010

19.december 2010
Najprej se posvetimo novemu albumu ameriške indie skupine Deerhunter, fantje so objavili že 4.album Halcyon Digest in z njim ponujajo okusno mešanico spevnic pop pesmic in bolj avant stvari. Prav tako 4.album so objavili Antony & The Johnsons, z aranžmaji pomaga klasični glasbenik Nico Muhly, s katerim sklenemo zadnji letošnji prispevek na Drugem Valu!
12.december 2010
Uvedejo Swans, že zato, ker je Michael Gira eno pesem posvetil svojemu prijatelju Jimu Thirlwellu, in ta bo zahrumel kot naslednji. Pod imenom Foetus je objavil svež album Hide, ki je tokrat pretežno simfonični! Sklenejo The Young Gods, po novem kvartet, ki se z albumom Everybody Knows vračajo na stare okope ene najboljših evropskih skupin.
5.december 2010
Ob 30-obletnici bolj ali manj rednega delovanja so berlinski Einsturzende Neubauten odrinili na svetovno turnejo, ki jih žal ni pripeljala prav blizu naših krajev, zato pa so ponudili dvojni CD v seriji Strategies Against Architecture. Ob koncu se srečajo še Italijani Larsen in angleški avantgardisti Nurse With Wound.
28.november 2010
Zakaj nekateri objavijo album šele po končani turneji, ostaja uganka, ampak Alva Noto in Blixa Bargeld sta naredila točno to. Poslušamo še Yanna Tiersena, tokrat malce za nazaj, ampak pred bližnjim koncertom in sklene Matt Elliott, ki je v Tiersnovi skupini in je obenem obudil lasten projekt Third Eye Foundation.
21.november 2010
Po enournem EP-ju, ki je izšel pred dobrim mesecem, je Sufjan Stevens objavil še redni album The Age Of Adz. Plošči ne prekrivata; sta različna izdelka. Album je bolj širok, Sufjan je notri vključil vse, kar zna. Sledi še Yann Tiersen z aktualnim albumom Dust Lane, kakopak bo to priprava na njegov koncert 3.decembra.
14.november 2010
Po nekaj letih se je vrnila na sceno mednarodna zasedba Ulan Bator, tokrat spet v prenovljeni zasedbi. Album Tohu-Bohu je v odličnem ravnotežju med rockovsko razigranostjo in pop senzibilnostjo. Sledi še Hugo Race, ki je z italijanskimi galsbeniki posnel odličen plošček Fatalists.
7.november 2010
Newyorška neodvisna založba Matador beleži 21 let delovanja in to je obeležila z objavo obsežne pregledne zbirke. Z vsakega od prvih petih diskov poslušamo eno pesem. Sledi David Sylvian, ki je objavil zbirko sodelovanj v zadnjem desetletju. Ne moremo mimo Trickyja, ki prihaja v Kino Šiška.
31.oktober 2010
Končno se posvetimo novemu albumu newyorških labodov - Swans. Po 13 letih je vodja Michael Gira odločil obuditi skupino, ki je v veliki meri definirala zvok dejansko alternativnega rocka 80-ih in 90-ih let. My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky naj bi bil nadaljevanje epohalnega dvojnega albuma Soundtracks For The Blind, a na koncu snemanja je Michael ugotovil, da manjkajo daljši instrumentalni pasusi. Še enkrat je zmiksal posnetke v en 46 minutni kos, ki sedaj pokriva dodatni CD na deluxe izdaji nove plošče. Ne bomo pozabili niti na Caribou pred bližnjim koncertom.
24.oktober 2010
Nocoj širši izbor novega Trickyjevega albuma Mixed Race, kajti bliža se njegov koncert v Kinu Šiška. Sledi Teho Teardo, nekdaj član italijanskega industrijskega benda Meathead, zadnja leta pa je Teho spoštovan avtor filmske glasbe. Sklene kitarist James Blackshaw, tokrat v električni maniri.
17.oktober 2010
Uvede nov singel Trickyja, se ve, pred koncertom v Ljubljani. Glavnina pripada newyorškemu triu Blonde Redhead, Penny Sparkle je že njihov 8.album in še en korak v ezoteriko tipa Cocteau Twins. Prvi solo album je objavila Laetitia Sadier, prvi glas Stereolabov. Natalie Beridze oz. TBA ima zunaj EP in Blixa Bargeld in Alva Noto končno album Mimikry.
10.oktober 2010
Najprej se predstavi manj znana skupina Kimono iz Islandije in takoj pripomnimo, da ni značilni predstavnik tamkajšnje glasbene scene. Osrednji del pripade kanadskim Women, ki se na albumu Public Strain spogledujejo s predvsem ameriškim underground rockom tipa Minutemen, zgodnji Sonic Youth, Thinking Fellers in nazaj do Velvet Underground. Sklene orkester Crippled Black Phoenix, ki smo jih spomladi slišali tudi pri nas.
3.oktober 2010
V prvi oktobrski oddaji opozorimo na ponatis prvih dveh albumov dua Arab Strap. Nemška glasbenica Barbara Morgenstern je objavila kompilacijo Fan No.2, ki je kombinacija "največjih uspešnic" in neobjavljneih posnetkov. Ob koncu nas čakajo še manj znani posnetki čikaških Tortoise.
26.september 2010
Maps And Atlases iz Čikaga so že s prvim albumom Perch Patchwork lepo presenetili s suverenim avtorskim pristopom k posodabljanju ameriške tradicije folka in countryja na način kakih Akron/Family. Sledijo kanadski Siskiyou, ki smo jih odkrili s pomočjo založbe Constellation. Sklepne minute pripadajo belgijskim DAAU, seveda pred bližnjim koncertom na Metelkovi.
19.september 2010
Tretjič sta združila moči Isobel Campbell in Mark Lanegan in rezultat je objavljen na albumu Hawk. Poslušamo torej izbor s tega cedeja, sledi novi maksi singel škotskih The Twilight Sad in sklene še en škotski post-rockovski bend Mogwai, oni s koncertnim albumom Special Moves.
12.september 2010
Najprej se predstavi švedski duo Wildbirds and Peacedrums z albumom Rivers, ki v bistvu združuje dva predhodno objavljena EP-ja. Sledi Antony, ki s svojimi The Johnsons najavlja nov album z EP-jem Thank You For Your Love in na njem najdemo še štiri pesmi, ki jih na albumu Swanlights ne bo. Sklene Sufjan Stevens s spletnim EP-jem All Delighted People, ki pa se zanimivo, ne prekriva z albumom, ki sledi v oktobru.
5.september 2010
Nepričakovano se po skoraj 30 letih na odre vračajo The Pop Group, podobno bodo storili še Pigbag, in to informacijo pospremimo z ustrezno glasbo. Sledi novost, duo The Books je po petih letih objavil nov album The Way Out, kot se sama opisujeta, gre za kolažno glasbo. Sklene sodelovanje eksperimentalnega dua Matmos in tolkalskega kvarteta So Percussion na albumu Treasure State.
29.avgust 2010
Težkopričakovani tretji album kanadskih Arcade Fire je naskočil sam vrh lestvic najbolje prodajanih plošč na obeh straneh Atlantika in morda zato zadnjič na Drugem valu. Čas je, da jih prepustimo drugim, a do takrat nekaj pesmi z albuma The Suburbs. Vrti se še izbor z novega ploščka portlandskih Menomena in skleneta Blixa Bargled in Alva Noto pred nastopom v Kino Šiška.
22.avgust 2010
Najprej ne moremo mimo Arcade Fire, zaenkrat le za okus z novega albuma. Kajti, čaka Danger Mouse v sodelovanju s Sparklehorse, leto dni je trajalo dogovarjanje za legalno izdajo albuma Dark Night Of The Soul. Sledi še Kristin Hersh z albumom, ki je pravzaprav knjiga in sklene orkester Land Of Kush's Egyptian Light Orchestra.
15.avgust 2010
Uvedemo z novim singlom skupine Interpol, ki napoveduje njihov 4.album. Sledi šest deklet iz Brooklyna, ki so si nadela ime Effi Briest in nadaljujejo najboljšo tradicijo angleškega ženskega novega vala. Tu je še trio Mi Ami iz San Francisca s frenetično plesno godbo in sklene Brendan Perry, nekdanja polovica Dead Can Dance.
8.avgust 2010
11 let je minilo od prejšnjega studijskega albuma nemških krautrockovskih legend Faust. Sedaj je tu končno Faust Is Last, dvojni CD, ki zagotovo ne razvaja poslušalca. Še prej je vodja dotične frakcije, Hans Joachim Irmler s tolkalcem FM Einheitom objavil album No Apologies. Einheit je bil dolgo član še ene velike nemške zasedbe Einsturzende Neubauten in ni težko uganiti, da nas čaka naporne pol ure, ki jo bo začinil tokrat komorni Jim Thirlwell.
1.avgust 2010
Najprej se spomnimo starih dobrih Devo in takoj preskočimo v sedanjost, k njihovemu svežemu albumu. Poslušamo še ameriški trio Trans Am pred bližnjim koncertom pri nas in sklene nemški postrockovski duo Collapse Under The Empire.
25.julij 2010
Ameriška performerka Laurie Anderson je po devetih letih le objavila nov studijski album Homeland. Snemanje plošč ni prioriteta, pravi sama, ampak čakanje se je izplačalo. Vmes napovemo še dogajanje na festivalu Sajeta, ki bo tudi letos na Sotočju v Tolminu. Seveda vse z ustrezno glasbeno opremo.
18.julij 2010
The Threshingfloor je novi album skupine Wovenhand in simbolno so tla, kjer se zrno ločuje od plevela. V primeru Davida Eugena Edwardsa je to predvsem verska resnica. Sledi tematski album Marca Almonda in Little Annie, ki je s pianistom Paulom Wallfischem objavila album Genderful.
4.julij 2010
V retroskoku se spomnimo skupine The Flying Lizards, potem pa dve novosti, obe je na nek način zakrivila Gudrun Gut. V sodelovanju z Antye Greie si je zamislila album Baustelle, kot šefica založbe Monika Enterprise je začela novo seriji izdaj, tokrat z naslovom City Splits. V prvi izdaji se predstavljata dve berlinski avtorici.
27.junij 2010
Nekje v senci še vedno deluje Dan Treacy, edini stalni član dobra tri desetletja stare skupine Television Personalities. Novi album A Memory Is Better Than Nothing so objavili pri manjši londonski založbi Rocket Girl, in še dve aktualni izdaji te založbe se tokrat vrtita na Drugem valu. Najprej bo to album remiksov producenta in glasbenika Ulricha Schnaussa, sklene eterično kitarsko preigravanje nekdanjega člana Cocteau Twins, Robina Guthrieja.
20.junij 2010
Najprej opozorimo na evropsko izdajo zadnjega studijskega albuma avstralskega kitarista in pevca Rowlanda S Howarda, album Pop Crimes je sedaj lažje in ceneje dosegljiv. Osrednji del zavzame predstavitev solo albuma Jona Birgissona-Jonsija iz Sigur Ros, album Go je poln odlično aranžiranih pop pesmi. Sklene Bill Callahan, nekdanji Smogovec je objavil prvi koncertni album Rough Travel For Rare Thing.
13.junij 2010
Končno lahko predstavljamo tretji in menda zadnji album LCD Soundsystem oz. Jamesa Murphyja. Ni se oddaljil od pristopa na prejšnjih ploščah, še vedno je tu dokaj cenen disko beat in novovalovska energija v enem, ne gre zanemariti enostavnih, ampak efektnih besedil. V drugi polovici prispevka še vedno plešemo, tokrat s Caribou, ki je tudi skupina praktično enega člana, Dana Snaitha. Swim je pod imenom Caribou prav tako njegov tretji dolgometražni album.
6.junij 2010
Najprej najavimo vrnitev kanadskega orkestra Godspeed You Black Emperor, zaenkrat na koncertne odre. Sledi Jim O'Rourke s priredbami popevk Burta Bacharacha in v triu Fenn O'Berg. Sklene nemški duo Neu!, najprej zaradi nove zbirke vseh posnetkov in polovične vrnitve na koncertne odre.
30.maj 2010
The Fall so kot staro vino, starejši so, boljši so. Ali vsaj enaki, kar je v njihovem primeru velik plus. Your Future Our Clutter bi lahko bil tudi njihov prvi album, s takim žarom prašijo. Sledijo nemški Lali Puna pred koncertom na Metelkovi, iz podobnih razlogom vrtimo Trans Am in že načenjamo predstavitev tretjega albuma LCD Soundsystem.
23.maj 2010
Pred koncertom kanadskih Wolf Parade vrtimo nekaj njihove glasbe, glede na to, da novi album še ni izdan, si pomagamo s prejšnjim At Zoomer Mountain. Prav tako pred koncertom poslušamo še kalifornijske Xiu Xiu, te pa si bomo privoščili z svežega albuma Dear God, I Hate Myself. Sklepne minute bodo pripadle eksperimentalnemu triu Denseland, album Chunk je poln zlomljenih ritmov in nedokončanih melodij.
16.maj 2010
Pred koncertom kalifornijskih Health in The Black Heart Procession pri nas vrtimo nekaj njihove aktualne glasbe, Health nastopijo na Metelkovi 23.maja, The Black Heart Procession že 17. v KUDu Franceta Prešerna. Predstavi se še nemški kvartet Lali Puna, po šestih letih so le objavili svež album Our Inventions, tudi oni kmalu v živo pri nas. Drugi val sklene japonski multiinstrumentalist Kazumasa Hashimoto.
9.maj 2010
Michael Gira ni prvi, ki se je odločil prositi za pomoč ljubitelje. Poskusne posnetke za prihajajoči album legendarnih Swans je posnel sam s kitaro, doma. Dvojno izdajo I Am Not Insane, CD in DVD, jih je ponudil ljubiteljem v oštevičenih 1000 kosih, prihodek gre za studio, kjer se album že snema. Sledi neustavljivi Bonnie Prince Billy, tokrat v sodelovanju s kitaristom Emmettom Kellyjem. V spanje nas bo zazibala Tara Burke oz. Fursaxa s svojim psihadeličnim folkom.
2.maj 2010
Pred skorajšnjim drugim gostovanjem angleškim melanholikov Tindersticks pri nas ponujamo nekaj njihove izbrane godbe, s poudarkom na aktualnem albumu Falling Down A Mountain. Spomnimo se še avstralskih The Triffids, pri Domino Records so šli v obsežen ponatis njihovih plošč. Podobno so naredili pri Mute s tremi starejšimi albumi Nicka Cavea in njegovim The Bad Seeds.
25.april 2010
Napovemo že 11. festival Žedno uho, ki se bo odvijal v Zagrebu, nekaj posameznih koncertov bomo deležni tudi pri nas. Podobno velja za dvotedenski festival Donaufest, ki se bo odvijal dva konca tedna v avstrijskem mestecu Krems. Ob napovdih poslušamo večinoma aktualno glasbo Matmos, High Places, Glenna Brance, in mimo festivalskih nastopov še Pit Er Pat in Joanno Newsom.
18.april 2010
Pred koncertom ameriško-japonskih Deerhoof vrtimo nekaj njihove aktualne glasbe. Sledi predstavitev novega albuma tria Shearwater, CD The Golden Archipelago je še en korak proti sredini. Tam nekje so tudi ameriški Spoon, ne bomo pa pozabili na duo Pit Er Pat, ki se odlično počuti v zavetju založbe Thrill Jockey.
11.april 2010
Nemški trio To Rococo Rot predstavljamo iz dveh razlogov, povsem svež je njihov album Speculation in kmalu pridejo na oder kluba Channel Zero na Metelkovi. Najavimo še koncert prav tako nemških Mouse On Mars in se posvetimo diskografski novosti, novemu albumu kanadskih Thee Silver Mt Zion Memorial Orchestra. Sklenejo ameriški indie rockerji Built To Spill.
4.april 2010
Prva nedelja v mesecu je rezervirana za retropogled, tokrat se posvetimo indie velikanom Pavement, ki se po desetih letih vračajo, zaenkrat na koncertne odre in s kompilacijo tipa Best Of. Večjo pozornost namenimo belgijskim dEUS, pri Island je izšla razširjena izdaja njihovega prvenca Worst Case Scenario, poslušamo predvsem manj znane pesmi. Tudi sorodni Zita Swoon so objavili kompilacijo in sklenejo Spiritualized s ponatisnjenim albumom Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space.
28.marec 2010
Gibanje Rock v opoziciji je bilo res najbolj dejavno in izpostavljeno konec sedemdesetih in v začetku osemdesetih let, ampak vsake toliko se poraja novo zanimanje in tovrstne skupine vstanejo iz pepela. V glavnem, poslušamo izbor aktualnih albumov stare belgijske skupine Univers Zero in še nekaj starejših Francozov Magma. Sklene Chicago Underground Duo, torej bomo na presečišču novega jazza, postrocka in elektronike.
21.marec 2010
Sodelovanje pevke in igralke Charlotte Gainsbourg in Becka Hansena je obrodilo odličen pop album IRM. Poslušamo še duo Beach House, še ena bolj eterična pop glasba bo to. S kompilacije "izkrivljenega" kabareja Twisted Cabaret poslušamo izbor treh skladb, avtorji bodo Baby Dee, The Residents in Little Annie. Sklene Joanna Newsom s trojnim albumom Have One On me.
14.marec 2010
Res bo že čas za predstavitev aktualnega albuma, osmega po vrsti, angleških melanholikov Tindersticks. Da ne omenjamo že najave njihovega koncerta v Kinu Šiška. Poje nam še Mark Eitzel, tokrat solo, bolj znan je verjetno kot pevec in kitarist skupine American Music Club. Zadnje minute Drugega Vala bodo pripadle angleški skupini Piano Magic, ki se je zadnja leta umaknila nekam na obrobje, ampak njihov aktualni plošček Ovations je vseeno poln dopadljivih pesmi. Poleg tega gostuje Brendan Perry iz Dead Can Dance.
7.marec 2010
Po predstavitvi zgodnjih ponatisnjenih plošč skupine The Gun Club izpred meseca dni je tu neke vrste nadaljevanja. Namreč neobjavljene pesmi vodje Jeffreyja Leeja Piercea so na novo posneli nekateri njegovi sodobniki in ljubitelji in ti posnetki so izšli na tribute plošči We Are Only Riders. Poslušamo izvedbe Nicka Cavea, Marka Lanegana, Davida Eugena, Lydije Lunch....
7.februar 2010
Prva oddaja v mesecu je načelno rezervirana za retroskok in tokrat ga bomo izvedli s skupino The Gun Club. Založba Cooking Vinyl je ponatisnila tri njihove težje nabavljive plošče in vse v obliki dvojnih CD plošč. Izvirnim albumom Miami, The Las Vegas Story in maksi singlu Death Party so dodani koncertni posnetki, resda v bootleg kvaliteti, ampak bolje kot nič... Šele čez mesec dni sledi nadaljevanje s tribute albumom We Are Only Riders.
24.januar 2010
Natanko leto dni po odmevnem albumu Merriweather Post Pavillion so Animal Collective objavili še EP ploščo s petimi novimi skladbami. Vrtijo se še Nemci Kreidler, Mosaic 2014 je plošček, ki jih pelje v sredino. Sklenejo Avstrijci Villalog z albumom Cosmic Sister, kozmična postrockovska muzika bo to.
17.januar 2010
Spomnili se bomo avstralskega pevca in kitarista Rowlanda S Howarda, ki je po daljši bolezni umrl na predzadnji dan lanskega leta. Dva meseca pred smrtjo je še objavil drugi solo album Pop Crimes. Predstavi se še Devendra Banhart, eden vodilnih predstavnikov novega folka, vrtimo njegov aktualni album What Will We Be.
10.januar 2010
V zadnjem času se je nabralo nekaj novih instrumentalnih plošč in to s strani glasbenikov, ki sicer igrajo pop-rockovsko glasbo. Poslušamo filmsko glasbo nemških Notwist in Tarwater, eksperiment na orglah tria September Collective, še en soundtrack Nicka Cavea in Warrena Ellisa in atmosferični album Huga Racea.
3.januar 2010
Takoj v prvem prispevku v Novem letu naredimo trojno retrospektivo; založba Rhino je končno odprla arhive in v njih našla za dvojni CD neobjavljenih posnetkov tria Morphine, sedaj na voljo pod naslovom At Your Service. Nizozemski The Ex so 30 let delovanja proslavili z objavo pregledne zbirke 30 in Mercury Rev so prav tako na dvojni CD plošči zbrali posnetke narejene pri Johnu Peelu na BBC.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002