pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2011

18.december 2011
dEUS so eni redkih "preživelih" iz nekdaj izjemno dejavne belgijske scene, čeprav so tudi oni imeli nekaj težav. A Tom Barman s prenovljeno zasedbo ponuja svež in ambiciozen album Keep You Close.
Zola Jesus se počasi in zanesljivo prebija na površje, kar je nakazala že s prejšnjimi, še dokaj lo-fi posnetimi ploščami. S Conatus je že druga zgodba...
11.december 2011
Komaj leto dni po albumu Dust Lane in razprodanem koncertu v Kinu Šiška, je Yann Tiersen že objavil svež album Skyline. Za spoznanje bolj svetel, optimističen je od predhodnika, sicer pa na posluh. V Kino Šiška zgolj v sliki prihajajo Sigur Ros, tam se bo vrtel njihov koncertni film Inni. Ker je ta del koncertnega kompleta, v katerem sta še dve CD plošči, na Valu predstavljamo zvočni del.
4.december 2011
V prvem prispevku v decembru je na sporedu okrajšana retromanija (volitve) in zato najprej na hitro opozorimo na ponatis dveh albumov neo-psihadelikov The Olivia Tremor Control, ki se počasi vračajo... Podobno se vsake toliko vrnejo The Raincoats in vsled jesenske ameriške turneje so ponatisnile svoj drugi album Odyshape iz leta 1981. Tokrat v remasterizirani različici, a brez bonusov.
27.november 2011
Nekje v senci še kar deluje Bonnie Prince Billy, njegov aktualni album Wolfroy Goes To Town je še ena intimna pripoved, ki bo zadovoljila že prepričane. V akustični maniri se predstavlja Glenn Jones, nekdaj gonilna sila skupine Cul De Sac, kot samostojni avtor in izvajalec pa večinoma rokuje z akustično kitaro in bendžom.
20.november 2011
Po nekaj letih diskografskega odmora se je vrnil Tom Waits s povsem prepoznavno waitsovsko ploščo Bad As Me. Spremljevalna zasedba je večji del preverjena, prav tako njegova celostna podoba. Več presenečenja prinaša aktualno sodelovanje Louja Reeda, za svoje kompanjone je izbral kar metalske prvake Metallico. Lulu je dvojni album, in zveni kot metalsko orkestrirana gledališka pripoved. Sicer pa prisluhnite...
13.november 2011
Resda "nova" nemška scena ni več v ospredju pozornosti, ampak tamkajšnji protagonisti delujejo z nezmanjšanim kreativnim zagonom. Tarwater ponujata že 11.album Inside The Ships, ponovno z nekaterimi pomenljivimi citati in predelavami. V drugem delu eksperimentira s tolkali in klaviaturami Thomas Klein, sicer bobnar skupine Kreidler, tokrat se predstavlja sam s projektom Solyst.
6.november 2011
V kotičku 'retromanija' se posvetimo skupini 16 Horsepower, saj je pred kratkim izšla dvojna kompilacija z naslovom Yours Truly. Na prvem disku je izbor ljubiteljev, na drugem so težje dosegljivi posnetki. Po šestih letih so se vrnili The Walkabouts, Chris Eckman je pač angažiran v številnih drugih formacijah in tudi zemljepisna razseljenost je razlog za relativno dolg premor. Ampak se je splačalo...
30.oktober 2011
Ko so šli Wilco končno na svoje, v oddaji se bomo dotaknili tudi predhodnih težav z založbo Reprise, so najprej objavili singel I Love My Label, zatem pa še težkopričakovani album The Whole Love. Mi predstavljamo razširjeno izdajo, z dodatnimi posnetki...
23.oktober 2011
Njaprej se vrti drugi album tria Nurses, na ploščku Dracula ponujajo en tak psihadelični indie pop, ki postaja standard. Sledijo The Rapture, ki so se po petih letih vrnili z albumom In The Grace Of Your Love in obenem so se vrnili k založbi DFA, s katero so se družno proslavili pred slabimi desetimi leti. Zato še en skok nazaj...
16.oktober 2011
Kar dva solo albuma takorekoč istočasno je objavil Mike Doughty. Yes And Also Yes je bolj "ta pravi", avtorski, z besedili in živo igro. Bolj postranski je Dubious Luxury, saj se Mike tu igra z elektroniko in sempli. Vmes se spomnimo še skupine Soul Coughing, ki jo je vodil skozi 90-a leta.
9.oktober 2011
Pred koncertom Moon Dua poslušamo novi albuma skupine Wooden Shjips, namreč član obeh je Ripley Johnson. Sledi novi EP škotskih Mogwai, s povsem svežimi skladbami in malček spremenjenim zvokom. Sklene Jim Thirlwell, tokrat ne kot Foetus, temveč kot orkestralna Manorexia.
2.oktober 2011
V retro kotičku poslušamo ponatisnjen album že razpadlih Grandaddy. Osrednji del bo pripadel Stephenu Malkmusu, Traffic Mirror je njegov 5.solistični album oz. je ta posnet s spremljevalno zasedbo The Jicks. Na Pavement nas bodo spomnili še Cymbals Eat Guitars, oni z drugim albumom Lenses Alien.
25.september 2011
Za hude minute bo tokrat kriv norveški duo MoHa! s kompilacijo posnetkov z vinilnih singlov. Prav tako iz Skandinavije, natančneje iz Švedske prihaja trio Fire!, ki se mu je na nastopu na Japonskem pridružil tam živeči in delujoči Jim O'Rourke. Za mirnejši spanec poskrbijo Wooden Shjips.
18.september 2011
Najprej se predstavijo Ektoise, novejši avstralski progresivni ansambel, s svojim drugim albumom Kiyomizu. Sledijo remiksi oz. rekonstrukcije posnetkov z albuma Baustelle, berlinskega dvojca Greie Gut Fraktion. Sklenejo Cindytalk, z odlomkom zadnjega dela trilogije z naslovom Hold Everything Dear.
11.september 2011
Poletni utrip lovimo še z albumom Moonlight Butterfly čikaške indie pop skupine The Sea And Cake. Bolj zares se trudita Aidan Moffat in Bill Wells. Prvi je nekdanji pevec in stihoklepec skupine Arab Strap, drugi je multiinstrumentalist, ki se je udinjal že mnogokje. Poslušamo izbor z njunega albuma Everything's Getting Older. Sklene še ljubljenček indie poslušalstva širom sveta, Spencer Krug ima one man band Moonface.
4.september 2011
Najprej se predstavijo Italijani TV Lumiere, njihov aktualni album prinaša relativno inovativno in neposiljeno zmes folk-rocka in post-rockovskih eskapad. Nadaljuje Efrim, gonilna sila orkestrov Godspeed You Black Emperor in Thee Silver Mt Zion, tokrat s solo albumom Efrim Plays 'High Gospel'.
28.avgust 2011
Osrednji del bo zavzela predstavitev albuma Feasting With Panthers, ki sta ga družno posnela Marc Almond in Michael Cashmore. Almond poje oz. interpretira pesmi Jeana Geneta, Arthurja Rimbauda, Erica Stenbocka in podobnih, Cashmore je prispeval vso glasbo. Vmes se dotaknemo Soft Cell, Current 93...
21.avgust 2011
Tokratni val bo še poletno obarvan, najprej bomo zaplesali na psihadelično zmes newyorškega obrednega tropa Gang Gang Dance z njihove aktualne plošče Eye Contact. Sledi ameriški trio Antlers, ki počasi stopa proti sredini, album Burst Again ne bi več zmotil rednega nacionalnega programa... Sklene Destroyer, ki je skupina Daniela Bejarja, ta kanadski odpadnik je začel v lo-fi sceni, sedaj tudi on korači proti sredini.
14.avgust 2011
Pred torkovim koncertom newyorških Interpol nekaj pesmi z njihovega albuma Antics, ki sicer ni njihov aktualni, ampak... Potem se posvetimo 9.solističnemu albumu Petra Murphyja, ki je po definitivnem razpadu Bauhaus spet v odlični formi.
7.avgust 2011
Elysian Fields sta pevka Jennifer Charles in kitarist Oren Bloedow in s pomočjo nekaterih newyorških glasbenikov sta objavila album The Last Night On Earth. Okkervil River prav tako že dolga leta delujejo na klubski sceni, tam se očitno dobro počutijo, čeprav glasbeno z vsako naslednjo ploščo nareijo korak v sredino. Poslušamo izbor z albuma I Am Very Far.
31.julij 2011
Po manj kot letu dni se z novim albumom pojavlja Brian Eno, tokrat v navezi s pesnikom Rickom Hollandom. Njegove pesmi berejo pretežno angleški interpreti, Eno skrbi za glasbo. Sledi še en veteran, David Sylvian se je odločil za popravek dve leti starega albuma Manafon, pripravil je variacije na tiste skladbe in jih zbral v album Died In The Wool.
24.julij 2011
Po šestih letih so se znova delovno združili nemški indie pop prvaki The Notwist in ameriški hiphoperji Themselves v projektu 13&God. Po desetih letih se vrača skupina Drugstore, zaenkrat s singlom, album sledi v kratkem. Ne moremo kar tako mimo Billa Callahana, ki približno 20 let deluje nekje na obrobju, a vendar vedno nekje tu. da ga opazimo in cenimo.
17.julij 2011
Na prejšnjem albumu le gostja, tokrat je Little Annie stalna članica italijanskih Larsen. Torej bo na sporedu izbor z albuma Cool Cruel Mouth. Vmes poseže vodja Larsnov, Fabrizio Palumbe s solo albumom Drama Queen. Proti koncu napovemo še glasbeni del kreativnega tabora Sajeta, ki bo prihodnji teden na Sotočju.
10.julij 2011
Veterani s kratico B.I.L.L. so Clive Bell, Joachim Irmler, Jaki Leibezeit in Robert Lippok. V tednu dni so zložili in posneli album Spielwiese Zwei, ki se ponuja z izborom. Vmes se spomnimo podobnega projekta izpred dobrih desetih let. Ob koncu ponovno sodelovanje nemškega elektroničarja Alva Note in japonskega pianista Ryuichija Sakamota. Sklene duo Mountains z albumom objavljenim pri Thrill Jockey.
3.julij 2011
Ker ta četrtek v Kino Šiška prihajajo Battles in ker so pred kratkim objavili težkopričakovani drugi album... se ve, kaj vrtimo. Temu pritaknemo en posnetek ŠKM Bande, ki ogrevajo. Sklenejo Explosions In The Sky, ki so po nekajletnem premoru, ko je že kazalo, da bodo zgodovina, nenadoma objavili soliden album.
26.junij 2011
Akustični val uvede Marcellus Hall, ki se ga morda kdo spomni iz skupine Railroad Jerk in kasneje White Hassle. Tokrat se predstavlja s samostojnim in večinoma akustičnim albumom. Liniji sledi Thurston Moore, tokrat malce drugače kot smo ga vajeni iz Sonic Youth. Vmes vrinemo še J-ja Mascisa, z razlogom. Sklene nepoboljšljivi Bill Callahan, Apocalypse je še ena zbirka počasnih, žalobnih pesmi.
19.junij 2011
Nocoj bodo dekleta v prvem planu, najprej se predstavi Erika M Anderson, ki deluje pod imenom EMA in je pred kratkim objavila prvi solo album. Sledi Merill Garbus oz. tune-yards, to je ime, pod katerim je objavila drugi album whokill. Sklene v stilu dvojec Elysian Fields, poje namreč Jennifer Charles.
12.junij 2011
Odmaknjeno od širše pozornosti, tam dol v Avstraliji še vedno deluje skupina Paradise Motel, ki je letošnji album I Still Hear Your Voice At Night posnela že leta 2008. Zakaj objava šele sedaj - poslušajte Drugi val. Sledi trio Low že z 9.albumom C'Mon, ki sicer ne ponuja bistvenega odmika od njihovega počasnega, žalostnega zvoka, ampak je poln dobrih pesmi. Sklene Robin Guthrie z instrumentalnim albumom Emeralds, ki pa ne more skriti nekdanjega članstva v Cocteau Twins.
5.junij 2011
Najprej bo Peter Hook s svojo skupino The Light odigral dve priredbi pesmi Joy Division, ena bo do sedaj neobjavljena, drugo, Atmosphere bo odpela pevka Rowetta. Sledi izbor s trojne pregledne zbirke Jada Faira, če je želel z vsakega od svojih 48-ih albumov izbrati po eno pesem, se že nabere... Sklene trio Low z odlične plošče C'Mon, kar bo le najava za prihodnjič.
29.maj 2011
Uvedejo avstralski Snowman, ki so istočasno z objavo tretjega albuma Absence objavili svoj razpad. Sledi nemški pianist Hauschka, s pravim imenom Volker Bertelman, ki je aktualni album posnel v sodelovanju s člani skupine Calexico in z bobnarjem iz islandskih mum. Naslov plošče Salon Des Amateurs je poklon klubu v Dusseldorfu. Sklene član Animal Collective Panda Bear že s svojim 4.albumom Tomboy.
22.maj 2011
Takorekoč istočasno z objavo nove solistične plošče je umrla Poly Styrene, prvi glas angleške punk grupe X-Ray Spex. Zato se najprej spomnimo njenih bendovskih časov in potem se spoznamo še z njenim solo albumom Generation Indigo. Brez Swans ne bo šlo, pred torkovim koncertom predvsem njihova aktualna glasba in kak skok daleč nazaj.
15.maj 2011
Uvedejo Cornershop, tokrat v sodelovanju s pevko Bubbley Kaur, Tjinder se je tokrat omejil na glasbo. Sledi najava skorajšnjega koncerta newyorškega dua Arms and Sleepers, ki sta Gotan Project za Metelkovo. Barry Adamson je končno režiral svoj film, in za lynchevsko dramo Therapist je pripravil tudi glasbo. Ker po daljšem času k nam prihajajo Swans, se z njimi tokrat poslovimo.
8.maj 2011
Najprej se predstavijo vedno bolj odtrgani Akron/Family, album z mističnim naslovom The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT se resda naslanja na ameriško tradicijo rocka, folka in countryja, ampak vse to Akron/Family predelajo na sebi lasten način. Tokrat so se še malce poigrali z ljubitelji, že pred uradnim izidom ploščka so anonimno poslali v splet šest predelanih različic albuma. Pred koncertom na Metelkovi godejo še eni post-rockerji, Vessels iz Leedsa.
1.maj 2011
Večinoma akustični album je objavil tudi J Mascis, sicer vodja, kitarist in pevec benda Dinosaur Jr. Ker na plošči Several Shades Of Why sodeluje tudi Kurt Vile, spustimo še kak njegov posnetek. Sledi nekaj opozoril na ponatise plošče skupin Mercury Rev, Flaming Lips in zbirko filmske glasbe angleških Tindersticks. Ob koncu še duo Wildbirds and Peacedrums pred koncertom v Kinu Šiška.
24.april 2011
Večinoma akustični album je tokrat objavil Ben Chasny, ki deluje pod imenom Six Organs Of Admittance. Sledi še pregled sporeda festivala Donaufest, ki se dva zaporedna konca tedna odvija v kraju Krems, 80km severo-zahodno od Dunaja.
17.april 2011
Predstavijo se ameriški indie rockerji Parts and Labor s 5.albumom Constant Future. Sledi Sam Prekop, sicer pevec in kitarist čikaške zasedbe The Sea And Cake, v solo izvedbi je presenetil z elektronksim albumom Same Old Punch.
10.april 2011
Nocoj neke vrste nemška naveza. Natalie Beridze sicer prihaja iz Gruzije, a dolga leta živi in deluje v Berlinu. ForgetFullness je njen aktualni album, objavljen pri založbi Monika Enterprise (kar že nakazuje glasbo na njej). Nadaljuje bobnar Sven Kacirek, aktualni album je delno posnel v Keniji z lokalnimi pevci in glasbeniki, kar se močno sliši. Sklenejo Kreidler, ena od vodilnih skupin nemške elektronsko-post-rockovske scene. Album Tank je plod delovanja na daljavo.
3.april 2011
Pred koncerton v Kinu Šiška se najprej predstavijo God Is An Astronaut, irski instrumentalisti. Ker bodo predskupina odlični domači post-rockerji Coma Stereo, še kak njihov zapis. Sledi Ivan Pavlov z umetniškim imenom COH s post-metalskim elektronskim eksperimentom z naslovom IIRON. Sklepne minute pripadejo škotskim Mogwai, ki so aktualnemu albumu pritaknili še bonus disk z glasbo za multimedijsko instalacijo.
27.marec 2011
Leto dni po nastopu v Kinu Šiška so tu Deerhoof že s svojim enajstim albumom Deerhoof Vs Evil.
Še za spoznanje bolj sprejemljivi so, ampak še vedno na robu t.i. indie pop-rocka.
Sledi še kanadski psihadelični pop skupine The Luyas in sklene Natalie Beridze z eno mistično ambientalno skladbo.
20.marec 2011
Po nekaj neizrazitih ploščah se Mogwai vračajo z eno boljših zbirk novih skladb, čeprav ne izumljajo nekaj novega. Kvečjemu manj je hrupnih izbruhov in več linearnega teka skladb. Ostal je humor, ki se kaže v naslovu Hardcore Will Never Die, But You Will. Opozorimo še na avstralski ansambel Ektoise, ki je na novo remasteriziran in tudi drugače popravljen album prvenec objavil kar zastonj na spletu.
13.marec 2011
Pred koncertom Burn Baby Burn v Kinu Šiška predstavljamo tam nastopajoče, najprej lepo skupni album Alexa Hackeja in Danielle de Picciotto, zatem Kid Conga, Khana in Julee Cruise. Prelom bo sledil z novim albumom neuničljivih faust, tokrat v zasedbi Peron, Dieremeier, Johnston, Swayne!
6.marec 2011
Večji del prispevka posvetim novemu albumu gospodične PJ Harvey, tokrat je anti-militantno razpoložena. Na albumu Let England Shake se namreč ukvarja ravno z vojaškimi uspehi svoje dežele. Vmes še nekaj Anne Calvi, takole za primerjavo in sklenejo Ride, ki jim je založba Rhino ponatisnila album prvenec ob 20-letnici izzida.
27.februar 2011
Dve relativno mladi pevki in avtorici se predstavita nocoj, Rykarda Parasol in Anna Calvi, ki sploh postaja nova diva indie muzike. Nekaj pove že podatek, da je Calvi album prvenec objavila pri založbi Domino, ki redko objavlja plošče neuveljavljenih izvajalcev. Še prej pa nekaj malega nove PJ Harvey in sklene Geraldine Swayne, po novem članica nemških faust.
20.februar 2011
Uvedeta Danielle Picciotto in Alexander Hacke s sodobnim glasbenim happeningom, odbitim kabarejem The Hitman's Heel. Od tu do Greie Gut Fraktion je samo korak, kot je samo nekaj dni do koncerta na Metelkovi. Končno so novi album objavili Gang Of Four. S Content se vračajo z ostrejšim zvokom, a žal manjkajo dobre pesmi. Nekaj jih le izberemo... Sklenejo še eni veterani, Sonic Youth so na plošči objavili instrumentalni soundtrack za film Simon Werner a Disparu.
13.februar 2011
Najprej se predstavi neutrudni Terry Edwards, po večinoma odbito-rockovskih projektih (Big Sexy Noise, Gallon Drunk) in solo albumom z improvizirano elektroniko in saksofonom, preseneča z akustičnim albumom priredb. Sledi skupina Faun Fables, ki je pravzaprav Dawn McCarthy s prijatelji. Novi album Light Of A Vaster Dark je napredek v večih pogledih, boljše petje, boljši aranžmaji, pesmi... Novodobni folk z mnogotermi prizvoki in citati.
6.februar 2011
Kaj drugega se vrti nocoj kot aktualne izdaje švicarskega kvarteta The Young Gods pred njihovim koncertom v Kinu Šiška. Najprej še malček aktualnega studijskega albuma Everybody Knows, zatem izbor z novega trojnega koncertnega albuma. V paketu so The Young Gods sami, potem z Dalekom in še s simfoničnim orkestrom. In še akustični mladi bogovi za povrh!
30.januar 2011
Osrednji del bo zavzela predstavitev prvega albuma berlinskih The Somnambulist, Moda Borderline je kompleksen album daljših, večdelnih skladb. Dotaknili se bomo še kompilacije mariborskih skupin Gustaf hits vol.010, s po nekaj posnetki so zastopani npr Coma Stereo, Vortex magnolia, Dinozaver, Trak 47...
23.januar 2011
Najprej se predstavi duo Rats Live On No Evil Star z artistično novovalovsko muziko. Sledi dvojna pregledna zbirka londonske založbe Rocket Girl in sklene duo Cyclobe, ki ga sestavljata dva nekdanja člana skupine Coil.
16.januar 2011
Po 20 letih premora so se na sceno vrnili The Inca Babies, najprej s koncerti, pred kratkim še z albumom Death Message Blues. Na drugi strani se po smrti bobnarja Sun City Girls odločili, da ne bodo nadaljevali pod tem imenom, ampak le še objavili album s posnetki izpred treh let. Ostanejo nam še nizozemski The Ex, ki gredo z novim pevcem in albumom Catch My Shoe v četrto desetletje delovanja.
9.januar 2011
Med prvimi so v letu 2011 objavili nov album angleški novovalovski veterani Wire. Red Barked Tree je njihov 12.album in predstavlja skupino v vsej njeni širini. Sledi Brian Eno, res je že čas, da predstavimo njegov aktualni album Small Craft On a Milk Sea, ki je njegov eden boljših. Tokrat za Warp Records. Sklenejo Stereolab, ki so na daljšem odmoru, ki pa so ga dobro načrtovali in prihranili za album neobjavljenih pesmi. Sedaj na ploščku Not Music.
2.januar 2011
Pregled skozi preteklo leto!

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002