pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2012

23.december
Za pregled skozi iztekajoče glasbeno leto si vzamemo dvojni termin, torej smo na sporedu takoj po 23.uri. Sprehodimo se skozi ključne lanskoletne izdaje avtorskega rocka, izpostavimo koncertne dogodke in pogledamo že v prihodnost...
playlista ->
16.december
Proti koncu leta moramo še "ujeti" letošnji album indie velikanov Animal Collective, Centipede Hz. Poleg tega je odmeven še plošček Shields kvarteta Grizzly Bear. Posneli so ga z nekaj več težav, ki se jim reče pomanjkanje navdiha, medijski pritisk, zavrgli so kar 10 že posnetih pesmi... Proti koncu se oglasi še starosta Scott Walker, v drugi poloovici 60-ih let je bil izjemno priljubljen pop pevec skupine The Walker Brothers in kasneje samostojno, v zadnjih desetletjih pa je stopil v drugo skrajnost. Za album Bish Bosch si je ponovno vzel dolga leta priprav.
9.december
Najprej se z "literarnim" albumom predstavi Anthony Reynolds, pripravil je glasbeno predlogo za branje Colina Wilsona, kultnega angleškega pisca... Jon DeRosa bo bolj sprejemljiv, njegov album A Wolf In A Preacher's Clothes najprej prikliče v spomin Divine Comedy ali Belle & Sebastian. Vmes nismo spregledali pevca Antonyja, ki je z danskim komornim orkestrom nastopal lani in te posnetke objavil na albumu Cut The World. Ob koncu nam ostane duo Julia Kent/Barbara De Dominicis, poslušamo njun album Parallel 41.
2.december
Retromanija tokrat odpade, smo v zaostanku s predstavitvijo novosti. Čakajo nas Deerhoof oziroma njihov 11.album Breakup Song. In še kar presenečajo s svežino in simpatično odbitostjo. Čakajo nas tudi Animal Collective in nestrpno čakamo vsakič na njihov novi podvig. Aktualni se imenuje Centipede Hz in prinaša vse kvalitete skupine v zadnjem, kritiško dobro podprtem obdobju. Sklene še električna psihadelija skupine Six Organs Of Admittance.
25.november 2012
Čikaški The Sea and Cake že 20 let delujejo brez velikih nihanj, zvesti ostajajo mehki novovalovski izraznosti in ljubiteljska baza ostaja večinoma na isti ravni. Na aktualnem albumu Runner so morda za malenkost razširili meje izraznosti,sicer pa vabljeni k poslušanju. Sledijo Calexico, ki korektno nadaljujejo svojo pot po mehiško-ameriški meji. Nazadnje je njihovo popotovanje zabeležena na albumu Algiers, v deluxe izdaji je dodan še koncert s simfoničnim orkestrom.
18.november 2012
Pred koncertom v Kinu Šiška se najprej vrti nekaj aktualne glasbe Marka Lanegana s skupino. Sledi Wovenhand, skupina, ki jo vodi David Eugene Edwards, a tokrat v prenovljeni zasedbi, in zato tudi nekoliko bolj elektrificirani obliki na ploščku The Laughing Stalk. Hugo Race je z italijanskimi glasbeniki objavil še en odličen album v seriji, poslušamo izbor s plošče We Never Had Control. Sklenejo Lambchop, ki ponovno nastopajo v Zagrebu (k nam pa kar nočejo).
11.november 2012
Pred dvojnim koncertom v Kinu Šiška ogrevamo z Dirty Three in Godspeed You! Black Emperor, slednji so pred nekaj tedni nenapovedano objavili izvrsten album Allelujah! Don't Bend! Ascend! Poslušamo še avstrijski avant trio Quarz, ki v slogu dunajske šole meša moteče elektronske zvoke z improvizirano "jazz" godbo. Sklene trio Yoko Ono, Kim Gordon, Thurston Moore, album YokoKimThurston je večji del improviziran. Vsaj sliši se tako.
4.november 2012
Tokrat retromanijo povežemo z aktualno izdajo. 45 let je minilo od objave legendarnega prvega albuma newyorških prevratnikov The Velvet Underground, ob tej priložnosti je izšla celo super deluxe izdaja na šestih zgoščenkah. Njihov član John Cale pa je pred kratkim objavil svež studijski album Shifty Adventures In Nookie Wood. Poslušamo še zbirko neobjavljenih in redkih posnetkov skupine Of Montreal in sklenejo, kdo bi si mislil, Roxy Music.
28.oktober 2012
Nadaljujemo, kjer smo prejšnjič končali, s Cat Power oziroma njenim albumom Sun. Sledi Laetitia Sadier, Silencio je njen drugi solistični album, tudi tu se ne more ali noče oddaljiti od matične zasedbe Stereolab. Ostane še Gudrun Gut, veteranka berlinske scene, album Wildlife je tokrat posnela dejansko v divljini.
21.oktober 2012
Prejšnjič smo načeli prvi CD sicer dvojne plošče The Seer newyorških alter velikanov Swans, tokrat nadaljujemo z drugim cedejem. Brez posebnih najav, kar naenkrat se je pojavil novi studijski album kanadsega ansambla Godspeed You! Black Emperor, kar bo tudi ogrevanje pred njihovim vnovičnim prihodom k nam. Sklene Cat Power, z albuma Sun smo izbrali daljšo pesem, kjer se iz ozadja oglaša celo Iggy Pop.
14.oktober 2012
Ne da bi se dogovorili, so trije nekdanji člani newyorških Cop Shoot Cop objavili nove plošče oziroma na njih sodelovali. Tod A je brez najave objavil novi album svoje bande Firewater. International Orange kar lepo sledi prejšnjim ploščam. Jim Coleman je objavil solistični CD Trees, šele prvi, je pa v tem vmesnem času, v 15-ih letih, veliko sodeloval. Tu je še Phil Puleo, ki sodeluje na plošči Trees in predvsem je bobnar v Swans. Tokrat načenjamo njihov dvojni CD The Seer. (Natz pa je izginil v neznano)
7.oktober 2012
V retromaniji najprej beležimo ponatis albuma Junkyard benda The Birthday Party, izvirno je izšel leta 1982! Pri založbi Mute so v seriji Introduction objavili pregledno zbirko skupine Crime + The City Solution. Še pomembneje; skupina se po 20 letih premora vrača najprej na odre in kmalu še v snemalni studio! Sledi še kratek izbor filmske glasbe za film Lawless, še enkrat sta se skupaj vsedla Nick Cave in Warren Ellis. Opozorimo še na koncert pevke Jarboe in sklene Hugo Race.
30.september 2012
Tokrat se najprej predstavi skupina Dirty Projectors in sicer s svojim najbolj dodelanim albumom Swing Lo Gamellan. Njihov kitarist in pevec David Longstreth je prispeval tudi tri skladbe za album Big Beautiful Dark And Scary newyorške post-minimalistične skupine Bang On A Can. Album je izšel na 25. obletnico delovanja teh avant-klasicistov. Ob koncu poslušamo še trio Trapist in sprostijo Eat Lights Become Lights.
23.september 2012
Nocoj dve sorodni skupini, najprej Angleži Piano Magic in sledi avstralski duo Dead Can Dance. Zanimivo, da sta se Dead Can Dance leta 1996 že razšla, ko so Piano Magic šele nastali in v tem času nanizali že 11 albumov, aktualnega Life Has Not Finished With Me Yet tokrat predstavljamo. Brendan Perry in Lisa Gerrard pa sta po 16 letih znova združila moči in rezultat je album Anastasis, ki prinaša vse odlike tega dua.
16.september 2012
Uvede avstrijski duo Kilo z eklektično glasbo, zabeleženo na ploščku The Wilderness. Sledijo Beak>, ki so projekt Geoffa Barrowa iz Portishead. Vplivi starega dobrega krautrocka so močno slišni na plošči >>. Sklenejo String Of Consciousness, ki so ohlapen kolektiv, z vedno novimi sodelavci, tokrat so zraven Cosey Fanni Tutti, Lydia Lunch, Graham Lewis in drugi.
9.september 2012
Kar težko je verjeti, da so pred desetimi leti Liars pomenili strah in trepet podzemnih klubov, danes pa igrajo večinsko elektronsko in umirjeno muziko, objavljeno na aktualnem ploščku WIXIW. Nick Zammuto je po sporazumnem razpadu dua The Books postavil na noge skupino Zammuto in hitro objavil album prvenec. Sledi še eksperimentalni duo ROM, glasbo na ploščku Foot Signal ni enostavno opisati, zato raje na posluh.
2.september 2012
Prva nedelja je v mesecu in čas za retromanijo, tokrat pravzaprav bodo tri. Najprej legende nemškega krautrocka, CAN so objavili trojno zbirko neobjavljenih posnetkov z naslovom The Lost Tapes. Sledita The Books, po sporazumnem razhodu sta se Zammuto in De Jong odločila za objavo vseh posnetkov The Books na šestih vinilnih ploščah pod naslovom A Dot In Time. Še Codeine bodo v retromaniji, tudi oni so zbrali vse svoje posnetke iz prve polovice 90-ih let na treh razširjenih izdajah dveh albumov in enega EP-ja. Seveda ne bomo mogli mimo skorajšnjega prihoda islandskih Sigur Ros v Maribor, poslušamo njihovo aktualno in nekaj starejšo glasbo.
26.avgust 2012
Komaj 8 mesecev je minilo od objave albuma Keep You Close in že so belgijski dEUS ponudili svež plošček z naslovom Following Sea. Za njimi zagruvajo Cornershop, Tjinder Singh se umika v vlogo avtorja in prepušča petje drugim, na albumu Urban Turban poje le uvodno pesem. Sledi še Barbara Morgerstern s sinth pop izdelkom Sweet Silence in ne bomo mogli mimo vroče koncertne jeseni...
19.avgust 2012
Dvakrat nam je odpadla, zato izjemoma tokrat kratka retromanija. Spomnimo se skupine My Bloody Valentine, kajti ponatisnili so dva svoja najbolj odmevna albuma in zbrali maksi single v dvojno kompilacijo. Nadaljujejo v tem stilu Sleepy Sun s svežim albumom Spine Hits. Sklenejo Spiritualized, aktualni album je Sweet Heart Sweet Light in je logično nadaljevanje prejšnjih plošč ene najbolj cenjene psihadelične skupine na Otoku.
22.julij 2012
Sredi poletja se prileže glasba dua Beach House, na kar navežemo še Elizabeth Frazer in festival Meltdown, ki se bo letos odvijal v času Olimpijskih iger v Londonu. Pregledamo spored tega in domače Sajete. Za mesec dni se poslavljamo s skupino Piano Magic.
15.julij 2012
Če nas spremljajo že toliko let skozi avizo oddaje, naj jim damo prednost. Gallon Drunk so zunaj s svežim albumom The Road Gets Darker From Here in vrti se izbor. Ne tako daleč so Botanica, tokrat z albumom z glasbo za gledališko predstavo Mojster in Margareta po romanu Mihaila Bulgakova. Od tu do Patti Smith je le še korak, tudi newyorška poetinja je objavila album, ki je delno navdahnjen z romanom Mojster in Margareta, in še marsičem drugim...
8.julij 2012
Spencer Krug neutrudno snema in nastopa, če ni v Wolf Parade ali Sunset Rubdown, mu še vedno ostane Moonface. Album Heartbreaking Bravery je posnel v sodelovanju s finsko skupino Siinai. Do nove plošče Füxe predahnemo s Sigur Ros, potem pa tri priredbe z albuma Electric Sound Of Summer.
24.junij 2012
Black Dice sicer nimajo več tiste medijske podpore kot v najboljših časih, a jih to ne moti. Pred nami je že njihov 6.album Mr Impossible, še vedno po svoje intriganten, eksperimentalen, svoj... Sledita Mouse On Mars, zanju pravzaprav velja podobno. Elektronsko godbo sta pripeljala, zdi se, do roba, sedaj se udobno ponavljata in sta še vedno edina s tem zvokom... Sklene Robert Lippok, sicer član To Rococo Rot, sam se predstavlja z albumom Redsuperstructure.
17.junij 2012
Uvedejo Ramona Falls, ki jih vodi prebežnik iz Menomena, Brent Knopf. Glasba se ni bistveno spremenila, na albumu Prophet najdemo razgibane indie pop pesmi. Pri Thrill Jockey je novi album objavil škotski kantavtor Alexander Tucker, nekaj manj pop je po novem, oziroma se vmes pojavijo elementi šuma, dronanja in repeticije. Sklenejo še psihadelični ekshibicionisti Of Montreal, zanje velja pregovor 'več je več'.
10.junij 2012
Po sonično bo zvenel tokratni prispevek, zato uvedejo Sonic Youth s pesmijo, ki jo je prispeval Lee Ranaldo. Z razlogom, kajti v nadaljevanju predstavljamo njegov samostojni album Between The Times and The Tides. Gosti npr Steve Shelley, ki je dolga leta držal ritem pri Sonic Youth, sedaj pa je prestopil k čikaškim Disappears. Izbor bo z albuma Pre Language.
3.junij 2012
Prvi prispevek v mesecu običajno pripada retroskoku. Tokrat opozorimo na ponatis albuma The Burning World skupine Swans, ki je izvirno izšel leta 1989 in je takrat pomenil mali šok za ljubitelje post-industrijskega, noise benda. Nadaljuje se serija posvečena Jeffreyu Leeju Pierceu, The Journey Is Long je drugi del trilogije, kjer se večinoma starejši alter veljaki poklonijo Jeffreyu tako, da posnamejo njegove neobjavljene pesmi.
27.maj 2012
Čeprav je bilo najprej obljubljen novi studijski album The Pop Group, je Mark Stewart pohitel s solističnim albumom The Politics Of Envy. Zraven je vrsta eminenc, muzika pa pričakovana zmes hiphopa, rocka, tehna in vse vmes. Brez posebnih najav je izšel album Love Forever projekta New Age Steppers, ki sta ga daljnega leta 1980 zasnovala Adrian Sherwood in Ari Up. Leta 2010 sta ga nadaljevala, a zaradi zgodnje smrti Ari Up, je New Age Steppers že preteklost. Glasba ostaja...
20.maj 2012
Nocojšnji prispevek uvede bobnar Anders Hana, sicer polovica dua MoHa!. Njegov solistični, polalbum je Dead Clubbing in poslušamo dve hrupni kompoziciji. Sledijo Dirty Three, po osmih letih so se vrnili s studijskim albumom Toward The Low Sun. Seveda velik del odmora odpade na druge dejavnosti violinista Warrena Ellisa. Nadaljuje Jamie Stewart, ki pooseblja Xiu Xiu, poslušamo dve pesmi z albuma Always. Sklenejo Of Montreal s psihadelično epopejo z albuma Paralytic Stalks.
13.maj 2012
Drugi val je ponovno v etru ravno pravi čas za napoved bližnjega koncerta angleških melanholikov Tindersticks. Nadaljujejo belgijski Zita Swoon, tokrat z 'afriškim' albumom Wait For Me. Čaka nas še nemški tolkalec Sven Kacirek in sklene akustični kitarist James Blackshaw.
1.april 2012
Prva oddaja v mesecu običajno prinaša rubriko retromanija in ker marca nismo imeli posebnih razlogov zanjo, tokrat nekaj več. Najprej absolutno končna izdaja izvirnih posnetkov za album Bat Chain Puller Captaina Beefhearta, sledijo ponatisi zgodnjih albumov Willa Oldhama še pod imeni Palace, prav tako Domino Records je zbrala v zbirko šestih Cd plošč dela angleške skupine Hood, opomnimo še na bližnji koncert Zola Jesus vKinu Šiška in sklene David Sylvian, ki je na dvojni ploščo zbral najboljše iz zadnjih 30 let glasbene kariere.
25.marec 2012
Kako primerno so Tindersticks objavili nov album nekje istočasno s svojimi ameriškimi "sorodniki" Lambchop. Skratka, predstavljamo izbor z albumov The Something Rain in Mr M. Ni velikih odstopanj od pričakovanj, kdo bi si jih sploh želel?
18.marec 2012
Po osmih letih je samostojni album ponudil Mark Lanegan. Plošča Blues Funeral slogovno prinaša marsikaj tistega, kar je Mark počel v zadnjih letih predvsem v sodelovanjih. Sledijo še škotski darkerski novovalovci The Twilight Sad, album No One Can Ever Know bi lahko izšel tudi pred 30 leti.
11.marec 2012
Najprej se predstavi francoski duo lufdbf, ki sta Thierry Loree in Fred Debief, z albumom Deux. Fin koktejl hip-hopa, jazzy vložkov in francoske recitacije. Sledi filmska glasba Teha Tearda, vmes za okus že ena pesem z Blixo Bargeldom, s katerim snujeta skupni album. Sklenejo Tindersticks, da bo "filmska" mera polna.
4.marec 2012
Uvede Mark Stewart s singlom Nothing Is Sacred, ki napoveduje njegov album The Politics Of Envy. Nadaljuje Merill Garbus oz. tune-yards, ki prihaja 8.marca na Metelkovo. Osrednji del bo zavzel Barry Adamson z 10. albumom I Will Set You Free. Sklene avstralski improvizator Oren Ambarchi, pravijo mu tudi elektronski kitarist.
26.februar 2012
Pred bližnjim koncertom belgisjkih dEUS, ki smo ga čakali skoraj 20 let, se sprehodimo skozi njihovo diskografijo s poudarkom na aktualnem ploščku Keep You Close. Opozorimo še na francoski duo lufdbf in sklene Matt Elliott, ki je nekdaj strašil s projektom Third Eye Foundation, sedaj pa igra večinoma akustično.
19.februar 2012
Bradford Cox ne počiva, če ne snema ali je na turneji z Deerhunter, mu še vedno ostane Atlas Sound. Poslušamo aktualni plošček Parallax. Sledi Eric Bachmann, ki če ne nastopa z Archers Of Loaf, deluje z Crooked Fingers. Sklenejo domače sile Coma Stereo z odličnim vinilnim albumom 1000 mest.
12.februar 2012
Tokrat naredimo pregled skozi recentne izdaje čikaške neodvisne založbe Thrill Jockey. Tortoise pripravljajo filmsko glasbo in tako sta High Places postala nekaj kot paradnega konja založbe. Poslušamo še Dustina Wonga in Jasona Uricka.
5.februar 2012
Prva nedelja v mesecu prinaša retromanijo, najprej s Calexico, ki so objavili obsežno zbirko Road Atlas na vinilih in izbor tega še na kompilacijskem cedeju. Sledijo Disco Inferno, ki so post-humno objavili album The 5 EPs, kot pove naslov, gre za kompilacijo petih EP plošč izvirno objavljenih med leti 1992 in 1994. Potem sledimo izvorom t.i. post-rocka in pridemo do angleške skupine Talk Talk. Resno.
29.januar 2012
Najprej se predstavijo Chaos Physique, francosko italijanska naveza, ki jo vodi Amaury Cambuzat iz Ulan Bator. Na albumu 1975 imamo presek evropskega avant-rocka in newyorškega podtalnega zvoka s konca 70-ih. Sledi Carla Bozulich, še enkrat kot Evangelista je objavila plošček In Animal Tongue, še bolj svobodna, improvizirana godba bo to. Sklene Sandro Perri, ki sicer izhaja iz improvizacijskih krogov v Torontu, a tokrat je postregel z dokaj poslušljivo, skoraj pop ploščo Impossible Spaces.
22.januar 2012
Rocket From The Tombs so po dolgih letih le posneli album s povsem novimi pesmimi, torej nas čaka izbor iz Barfly in še kak skok nazaj. The Fall pa neutrudno nizajo plošče, kot da se jih trendi niti najmanj ne dotaknejo. Ersatz GB je že njihov 29.redni album, lahko bi bil tudi prvi, tako surov je.
15.januar 2012
Potiho, brez vnaprejšnjih najav je izšel drugi album skupine Big Sexy Noise, ki jo sestavljajo vedno gobčna Lydija Lunch in trije člani londonskih Gallon Drunk. Torej poslušamo izbor z albuma Trust The Witch. Sledijo napovedi nekaterih koncertov v prihajajočem tednu, v prvi vrsti vrnitev The Walkabouts na naše odre, pa švedske FIRE! in omenimo še Jane Birkin.
1.januar 2012
Za pregled skozi najboljše v letu 2011 si vzamemo dvojni termin in tokrat od 23:00 do polnoči.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2013

Prispevki za Drugi Val v letu 2011

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002