prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2013

29.december 2013
Tokrat v dvojnem terminu naredimo hiter pregled skozi iztekajoče leto. Izstopajoče izdaje, koncerti, novi upi in preverjeni veterani -> Spisek pesmi.
15.december 2013
Uvedejo kalifornijski psihadelični rockerji Wooden Shjips, potem pa gremo v osrednjo Brazilijo, kjer delujeta mlada Boogarins. Njun album As Plantas Que Curam je založila newyorška ploščarna-ki-je-postala založba Other Music. Poslušamo še razseljenega ameriškega pevca in pinaista Liama Singerja, ki je dober nadomestek za izostanek Sufjana Stevensa. Proti koncu zapoje in igra na klavir še Spencer Krug kot Moonface.
8.december 2013
Čas je že, da se predstavi novi, 7.album čikaških Califone. Sledi islandska skupina mum, že dolgo jih nismo poslušali na Drugem valu, tokrat bo na sporedu njihov aktualni album Smilewound. Ostane še japonska čudežna deklica Babi z albumom Botanical in proti koncu še zgodnje sodelovanje Kurta Vilea in Sore Erosa.
1.december 2013
Proti koncu leta se množijo raznorazne zbirke in v retromaniji na Drugem valu naredimo prečiščen pregled. Tindersticks so na novo posneli 10 starejših pesmi in jih objavili na albumu Across Six Leap Years. V nadaljevanju pa pregled obsežnejših zbirk albumov, dotaknemo se kolekcije petih albumov Nicka Drakea, na vinilu bo izšla celotna diskografija nemških CAN, prav tako pri Mute so pokrili obdobje med leti 1983-85 dua Cabaret Voltaire, izšel je tudi komplet petih albumnov gotikov Bauhaus in nazadnje opomnimo na razširjen ponatis drugega albuma The Velvet Underground - White Light/White Heat.
24.november 2013
Pred koncertom Nicka Cavea & The Bad Seeds v Hali Tivoli si privoščimo dve pesmi z albuma Push The Sky Away. Preko Cavea se navežemo na Anno Calvi, njen nastop pri nas je najavljen za konec februarja 2014. Preko Anne Calvi se navežemo še na kalifornijsko pevko Chelsea Wolfe, poslušamo dve pesmi z njenega aktualnega albuma Pain Is Beauty.
17.november 2013
Uvedejo ponovno sestavljeni Girls Against Boys, zaenkrat ponujajo EP The Ghost List. Sledijo Polvo, ki so se prav tako ponovno zbrali po desetletnem premoru in od takrat objavili dva albuma, predstavljamo aktualnega Siberia. Proti koncu z daljšimi kitarskimi igrami polnijo Drugi val Lee Ranaldo & The Dust, na albumu Last Night On Earth so že bližje The Grateful Dead kot Sonic Youth.
10.november 2013
Nocoj nastopajo veterani, in ker imajo starejši prednost, bo najprej na sporedu predstavitev novega albuma Yoko Ono. Z ničemer ne kaže, da je letos dopolnila 80 let. Sledi duo Kim Gordon - Bill Nace, delujeta pod imenom Body/Head in pri Matador Records sta objavila prvi album Coming Apart. Dve kitari in vokal. Ob koncu še dve ključni figuri newyorškega avant dogajanja; John Zorn v jazzovskem in Thurston Moore v rockovskem polju sta vsak zase pojem, skupaj pa ponujata točno to, kar od njiju pričakujemo - hudo uro na albumu @.
3.november 2013
V retromaniji tokrat dvakrat nastopi Mike Doughty. Nekdanji pevec in kitarist skupine Soul Coughing je lani obudil spomine s knjigo The Book Of Drugs, pred kratkim je objavil dva albuma priredb pesmi iz repertoarja svoje nekdanje skupine. Circles je album s polnimi aranžmaji, promocijski album Water & Washington je zgolj akustični. Z novim albumom se je oglasil Bill Callahan, in na ploščku Dream River smo pravzaprav dobili točno tisto, kar od njega pričakujemo.
27.oktober 2013
Najprej opozorimo na bližnji koncert skupine Pere Ubu v Zagrebu, nadaljuje one man band Hebronix v produkciji Neila Hagertyja iz Royal Trux. Dlje se zadržimo pri Okkervil River, ki so z albumom The Silver Gymnasium storili velik korak proti sredini. Of Montreal so se po številnih kritikah otresli prenapihnjenih psihadeličnih vložkov, na albumu Lousy With Sylvianbriar zvenijo kot skupina. Ostanejo še avstralci The Necks pred koncertom v Kinu Šiška.
20.oktober 2013
Takorekoč ob izidu drugega albuma angleške pevke Anne Calvi nas je razveselila še napoved njenega koncertu v Kinu Šiška. Nadaljuje Mark Lanegan, Imitations je njegov drugi album priredb, tokrat se je naslonil večinoma na popevke, šansone, kabaret... Proti koncu zagodejo še Volcano Choir, glavni pečat v vsakem primeru daje pevec Justin Vernon, ki je na stranski tir postavil matično skupino Bon Iver.
13.oktober 2013
Najprej zavrtimo eno pesem z novega albuma irskih post-rockerjev God Is An Astronaut. Sledi nemški duo AUF z EP ploščo z naslovom CD. Ostajamo v Nemčiji oziroma Berlinu, tja sta se preselila dva člana skupine Stereolab in v triu Cavern Of Anti-Matter posnela album Blood Drums. Proti koncu še nekaj scenske glasbe v izvedbi dveh članov Tuxedomoon in mladega belgijskega elektroničarja Maxima Bodsona.
6.oktober 2013
V retromaniji predstavljamo kompilacijski album R Stevieja Moorea, Personal Appear, na njem je zbral najboljše iz svoje kasetne serije. Starejši tip psihadelije godejo Master Musicians Of Bukkake, Far West je njihov aktualni, velikopotezni album. Ob koncu ostanejo še Disappears, čikaški kvartet, ki malec spomni na Girls Against Boys, s poudarkom na surf rocku na kraut podlago.
29.september 2013
V prvem pokošarkarskem Drugem valu najprej opozorimo na bližnji koncert Teha Tearda in Blixe Bargelda v Šiški, sledi Zola Jesus v novih aranžmajih, proti koncu se vrti še novi album psihadelične zasedbe Füxa, tokrat ob pomoči številnih gostujočih glasbenikov, glasbenic, pevcev in pevk.
1.september 2013
V septembrski retromaniji so spoznamo z zbirko redkih singlov večnih vagabundov Tuxedomoon. Podobno zasnovana je tudi dvojna zbirka skupine Piano Magic. Od svežih zapisov pa je tu še ena dvojna izdaja, pevka Jarboe je v sodelovanju s čudaško druščino The Sweet Meat Love & The Holy Cult objavila albuma Mystagogue.
25.avgust 2013
Tokrat smo bolj v elektronskih vodah. Fuck Buttons sta po štirih letih le objavila svež album, poslušamo izbor z albuma Slow Focus. Vmes vskoči Füxa, zatem pa Neil Rudd oziroma Eat Lights Become Lights s tretjim albumom Modular Living. Skleneta nemška veterana, predvsem za Hansa Joachima Roedeliusa to velja, že v zgodnjih sedemdesetih je bil član skupin Cluster in Harmonia. Aktualni album je Tiden, ki ga je posnel v sodelovanju z Robertom Schneiderjem (To Rococo Rot, Kreidler).
18.avgust 2013
Nocoj instrumentalni val. Uvedeta Spaceheads, ki sta po 5-ih letih objavila svež EP Sun Radar. Andy Diagram in Richard Harrison še vedno ponujata groovy kombinacijo trobente in tolkal. Tudi Zita Swoon tokrat v instrumentani izvedbi, vse pred bližnjim nastopom s plesalci na Metelkovi. Sklene kitarist Glenn Jones, ki je nekdaj vodil avant-rockovsko zasedbo Cul De Sac, My State Garden pa je že njegov peti solistični, pretežni akustični album.
11.avgust 2013
Pred koncertom avstralskih psihadeličnih pop-rockerjev Tame Impala nekaj njihove muzike... Sledi francoski performer Raoul Sinier z albumom Welcome To My Orphanage, sintesajzerski gotik, bi mu lahko rekli. Sklene nemška naveza Jaki Liebezeit (ex-CAN) in Burnt Friedman s petim volumnom v seriji Secret Rhythms.
4.avgust 2013
Sredi poletja se bo prilegla retromanija z Rip, Rig + Panic, po 30-ih letih smo dočakali ponatis njihovih albumov na CD ploščah, za povrh so kot bonus objavljeni vsi posnetki s singlov. Sklenejo na novo zbrani Pigbag, ki izvirno segajo prav tako v zgodnja osemdeseta, njihova nova glasba pa je še bolj sredinsko sproščujoča.
28.julij 2013
Z novim albumom se vračajo Ulan Bator, še vedno italijansko-francoska naveza kljub dodobra spremenjeni zasedbi. Glasbeno se z albumom En France En Transe vračajo nazaj v hrupnejše in avant vode. Preko njih sledi najava glasbenega dela letošnje Sajete. Proti koncu poslušamo še navezo Teho Teardo & Blixa Bargeld, prvi je v Italiji priznan skladatelj filmske glasbe, za Blixo pa vemo...
21.julij 2013
Bradford Cox je lani z Atlas Sound postregel s popevkarskim albumom Parallax, letos z matično zasedbo Deerhunter je druga zgodba. Morda je Monomania njihov celo najbolj garažno rokenrolarski album doslej. Podobno velja za Shannon Wright, ki z nekaj zapisi ploščka In Film Sound zveni ponovno kot v svojih začetkih, ko je njene posnetke produciral Steve Albini. Za kontrast vpeljemo eno njeno sodelovanje z Yannom Tiersnom. Sklene starosta Julian Cope, ki resda tone v obskurnost, ampak to ga ne ovira pri kreativnem zanosu...
14.julij 2013
The Fall ne popuščajo, pred nami je njihov 30.studijski album v 35-ih letih delovanja. Zasedba se je vmes kar nekaj premenjala, a v ospredju ostaja Mark E. Smith. Torej poslušamo izbor s ploščka Re-Mit. Beležimo tudi vrnitev angleške postpunkovske skupine UK Decay. Po treh desetletjih so objavili svež album, New Hope For The Dead, in dobra novica je, da Abbo in njegovi niso izgubili nič svoje prodornosti in kritiške osti.
7.julij 2013
Prva nedelja v mesecu pripada retromaniji. Tokrat dajemo poudarek na ponatisu drugega albuma skupine The Breeders, sedaj ta album sega čez tri CD plošče. Takisto je skupina Come ponatisnila svoj prvi album Eleven:Eleven iz leta 1992, in podobno kot The Breeders tudi Come še kdaj nastopijo skupaj. Proti koncu se spomnimo še skupine Royal Trux, založba Drag City počasi ponatiskuje njihov stari katalog...
30.junij 2013
Uvedeta družno Teho Teardo in Blixa Bargeld, in takoj zatem preskakujemo k Trickyju in njegovema samozaloženemu albumu False Idols. Osrednji del bo vseeno pripadel islandskim Sigur Ros, kar nekam pohiteli so z albumom Kveikur in po daljšem času ponudili agresivnejšo muziko. Času primerno, verjetno.
23.junij 2013
Tokrat v znaku pihalcev. Najprej nizozemski The Ex, nekaj starejših pesmi so prearanžirali, dodali nekaj novih in vse skupaj zbrali v album Enormous Door, vse ob pomoči kvarteta Unbound Brass. Vmes se vmeša Colin Stetson, postal je kar mala atrakcija s solo saksofonom. Posebej s tretjim delom trilogije Newe History Warfare, saj mu pomaga Justin Vernon, pa še vse skupaj je objavila založba Constallation.
16.junij 2013
David Grubbs pelje samosvojo glasbeno pot, začel je v punkovkih skupinah Squirell Bait in Bastro, nadaljeval že v bolj avantgardnih Gastr Del Sol in po letu 1997 večinoma deluje samostojno. The Plain Where The Palace Stood je njegov 5. (recimo) pop-rockovski album, torej so nekatere pesmi tudi vokalne, serija eksperimentalnih plošč pa je še nekoliko daljša. Ob koncu poslušamo še trio Keiji Haino, Jim O'Rourke, Oren Ambarchi, le poredko se dobijo skupaj in že zato njihova glasba zveni kot improvizacija.
9.junij 2013
Akron/Family sedaj v pomanjšani zasedbi, kot trio neutrudno nastopajo in objavljajo solidne plošče. Sub_Verses je že njihov 7.album in ponovno udarnejši, nič kaj se ne ozira na modne sapice in mnenja ljubiteljev, kaj bi morali igrati. Vmes napovemo spored festivala Meltdown v Londonu in proti koncu vrtimo še aktualni album tria Low, The Invisible Way.
2.junij 2013
Najprej napovemo bližnji koncert škotskih shoegazerjev My Bloody Valentine v Kinu Šiška. V retromaniji opomnimo na objavo zbirke prvih petih solističnih albumv Scotta Walkerja s konca 60-ih let. Ob deseti obletnici objave albuma Rounds je založba Domino ponatisnila ta vplivni plošček projekta Four Tet.
26.maj 2013
Tokrat od Savages ponujamo dve pesmi z albuma Silence Yourself. Osrednji del vseeno pripade veteranom rockovske psihadelije, The Flaming Lips. Poslušamo izbor deluxe izdaje albuma The Terror. Jim Sclavunos iz The Bad Seeds nam je poslal EP skupine Breathless, namreč remiksal je eno pesem. Proti koncu pa že napovedujemo bližnji koncert otoških shoegazerjev My Bloody Valentine...
19.maj 2013
Uvedejo dekleta Savages, ki že še pridejo na vrsto... Kajti, že nekaj časa čaka na predstavitev novi album Devendre Banharta, naslov je Mala, in je prijetna poslušalska izkušnja. Še vedno je nabrita Thalia Zedek, Via je njen novi studijski album, ki bistveno ne odstopa od davno začrtane linije.
12.maj 2013
Osrednji del prispevka bo zavzela predstavitev novega albuma zasedbe Crime + The City Solution, ki se je ponovno zbrala in prenovila po cca 20 letih. Rezultat ponovne združitve ni le koncertna dejavnost, temveč tudi nov studijski album American Twilight, ki ga v dobršni meri vrtimo na Drugem valu.
5.maj 2013
Najprej se odvrti rockovska klasika benda The Who v izvedbi nemškega elektronika Atoma. V retromaniji najprej opomnimo na zbirko singlov angleške post-punkovske skupine Killing Joke. Sledi še ena skupina, ki izvira s konca 70-ih, Wire. Oni so skončali pesmi, ki so jih začeli snovati konec 70-ih in bi jih verjetno objavili na 4.albumu, če se ne bi prej razšli. Več v oddaji! Poslušamo še koncertni posnetek Dead Can Dance in sklene Pieter Nooten (ex Clan Of Xymox).
28.april 2013
Komaj leto dni po albumu Valtari Sigur Ros že napovedujejo nov album, najavljajo ga s singlom Brennisteinn. Sledi nemški one man band Springintgut z albumom Where We Need No Map, intrigantno mešanico sodobne elektronike, klasike in etna. Škotski post-rockerji Mogwai so objavili že tretji album s scensko glasbo, tokrat za TV nanizanko Les Revenants. Sklene čelistka Julia Kent, tokrat že z bogato spremljavo slišano na albumu Character.
21.april 2013
Thurston Moore ima novo skupino in Chelsea Light Moving so že objavili prvi album. Za njimi se predstavi duo iz Brooklyna, Buke & Gase. Arone in Aron nastopata tudi na Donaufestivalu v mestu Krems v Avstriji. Spored tega festivala na hitro preletimo in si zraven zavrtimo še kanadske Suuns.
14.april 2013
Tokrat dvakrat duo. Najprej družno Dawn McCarthy in Bonnie 'Prince' Billy, skupaj sta posnela nabor pesmi, ki sta jih pela že The Everly Brothers, med njimi so predvsem manj znane. Po albumu What Brothers Sang pa še skupni album Little Annie in Baby Dee, na State Of Grace najdemo venček sodobnega kabareja, in glej, tudi tu se oglasi Bonnie.
7.april 2013
V retromaniji se spoznamo z angleško skupino The 49 Americans, v kateri so delovali predvsem glasbeniki iz londonske impro scene konca 70-ih in začetka 80-ih let. Na cedeju We Know Nonsense so zbrani praktično vsi njihovi studijski posnetki. Sklepne minute pa bodo pripadle zasedbi Fire! Orchestra, ki je na album Exit zabeležila koncert iz Stockholma, tam so se na odru zbralo poleg osnovne zasedbe Fire še 25 gostujočih glasbenikov in pevk. Bilo je živo.
31.marec 2013
Tokrat nekaj kot elektronski val. Osrednji del bo pripadel duu Matmos oziroma njunemu osmemu albumu The Marriage Of True Minds. Intrigantno mešanico gitch elektronike in južnoameriškega melosa bo ponudil Markus Popp oziroma Oval. Vmes še John Foxx z albumom Evidence, star šola ob pomoči The Soft Moon npr, ki prihajajo v naše kraje, pa že zato.
24.marec 2013
Najprej opozorimo na projekcijo dokumentarnega filma Mark Sandman Story - Cure For Pain, ki priča o življenju in delu vodje skupine Morphine. V Kinu Šiška (26.3.). Prav tam bo v živo nastopila Chinawoman, natančneje v dvorani Komuna (29.3.), vrtimo njen aktualni singel. Sledijo še My Bloody Valentine z albumom m b v, prvim po 22 letih. Skleneta Mountains z enim ambientalnim zapisom plošče Centralia.
17.marec 2013
Uvede angleški posebnež, vsestranski umetnik Ergo Phizmiz. Nas bo zanimalo njegovo glasbeno ustvarjanje, nazadnje zabeleženo na albumu Eleven Songs. Nadaljuje že bolj moderen avtor, Rudi Zygadlo na svojem drugem albumu Tragicomedies vehementno prečka t.i. dubstep, triphop, vzhodno-evropsko klasično glasbo, Franka Zappo in pop. Pred bližnjim koncertom Petra Hooka & The Light si privoščimo dve pesmi, ki so jih igrali kot dodatek nastopa v Avstraliji leta 2010.
10.marec 2013
Uvede Thurston Moore s svojo novo skupinio Chelsea Light Moving in komadom Burroughs, ki je posvečen Williamu Burroughsu! Osrednji del prispevka zavzame predstavitev novega albuma neuničljivih Pere Ubu, ob 35.letnici prvega albuma Modern Dance so objavili svež album Lady From Shanghai. Sklenejo Berlinčani The Somnambulist z avant-rockovskim ploščkom Sophia Verloren.
3.marec 2013
Pred napovedanim koncertom Petra Hooka & The Light se spomnimo izvirnih Joy Division in potem se že vrti koncertni album Petra Hooka, na katerem igra celoten album Unknown Pleasures. Ob tem ne bodo manjkali posnetki skupine New Order, narejeni že v času snemanja albuma Waiting For The Siren's Call, a so ostali v arhivih vse do letos. Torej na albumu Lost Sirens še slišimo basista Petra Hooka, potem pa so se poti razšle... Ob zaključku retromanije se spomnimo še producenta Connyja Planka, ki je post-humno dočakal pregledno zbirko.
24.februar 2013
Nadaljujemo z Mikeom Doughtyem, ampak samo za uvod v Push The Sky Away, 15.album Nicka Cavea & The Bad Seeds. Osredji del zavzame predstavitev nove plošče še enih veteranov, tria Yo La Tengo. Fade je njihov aktualni album, poslušamo izbor in povemo nekaj zgodovinskih dejstev o skupini.
17.februar 2013
Z razlogom uvajamo s Pere Ubu, aktualni album Lady From Shanghai namreč načnejo z napol priredbo. Tudi Mike Doughty uvaja tovrstno prakso, na albumu priredb The Flip Is Another Honey si je pri nekaj priredbah izposodil le refren pri tujih avtorjih, sam pa napletel nove stihe. Izbor izvirnikov je pester, od hard rocka iz sredine 70-ih let do novejših avtorjev, mi se tokrat osredotočimo na prirejene pesmi Johna Denverja, Thin Lizzy, Stone Roses, Doveman in francoske pevke Camille, njeno Ta Douleur Doughty odpoje kar v izvirni francoščini.
10.februar 2013
Kantavtorski paket uvede Mark Eitzel s svežim samostojnim albumom Don't Be A Stranger. Prvotno so bile te pesmi mišljene/namenjene za novi album skupine American Music Club, ampak... Nadaljuje Jessica Bailiff s ploščkom At the Down-turned Jagged Rim of the Sky, na katerega je bilo potrebno čakati šest let. Proti koncu načnemo s predstavitvijo albuma priredb Mikea Doughtyja, več prihodnjič.
3.februar 2013
Malce pozno, a iz srca predstavljamo drugi album avstralske psihadelične zasedbe Tame Impala. Sledijo čikaški instrumentalisti Brokeback, ki jih vodi Douglas McCombs (Tortoise, Eleventh Dream Day, Pullman). Sklene londonski duo Joe Gideon & The Shark z albumom Freakish.
27.januar 2013
Po desetih letih so se ponovno zbrali Fontanelle in z albumom Vitamin F nadaljujejo fuzijo, kot jo je na prelomu iz 60-ih v 70-a leta ustvarjal npr Miles Davis. Diminished Men so v zasnovi surferska skupina, na albumu Capnomancy ponujajo zgolj instrumentalno muziko, z nujnimi odmiki v disonance in lynchevski napev Hoarding Light ob pomoči pevke Sare Johanne.
20.januar 2013
Najprej se vrti prvi album skupine enega člana Clockwork Orchestra, Friends Without Names je album odigran večinoma s starimi sintetizatorji in odpet v naivnem, skoraj otroškem jeziku. Forma je newyorški elektro trio, ki trdi, da stara nemška kozmčna glasba s konca 70-ih še ponuja vir navdiha za avtorsko nadgradnjo. Ob koncu vrtimo še Philipa Glassa v predelavah in remiksih.
13.januar 2013
Tokrat se spoznamo z zadnjimi studijskimi posnetki, ki so jih naredili nekdanji člani pionirjev industrijske glasbe Throbbing Gristle. Avtorska glasba je objavljena na plošči The Final Report, drugi plošček v zbirki je v celoti prirejen album Desertshore pevke Nico. Tu so zraven gostujoči pevci - Antony, Marc Almond in Blixa Bargeld.
6.januar 2013
Uvodna retromanija v letu 2013 pripada Leslie Winer. Sicer najbolj znana kot foto model, se je Leslie raje ukvarjala s poezijo in glasbo, njen album Witch nekateri smatrajo za prvi trip-hop album sploh (kot white label je izšel že leta 1990). Ti in še nekateri drugi posnetki so sedaj zbrani na kompilaciji Leslie Winer &c. Na kratko omenimo še ponatis albuma Blue Lines bristolskih Massive Attack in potem po dubovsko zagodeta Jah Wobble in Keith Levene, ki sta glasbeno pot začela v Public Image Limited in to se pozna na njunem aktualnem, skupnem albumu Yin&Yang.


Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2012

Prispevki za Drugi Val v letu 2011

Prispevki za Drugi Val v letu 2010

Prispevki za Drugi Val v letu 2009

Prispevki za Drugi Val v letu 2008

Prispevki za Drugi Val v letu 2007

Prispevki za Drugi Val v letu 2006

Prispevki za Drugi Val v letu 2005

Prispevki za Drugi Val v letu 2004

Prispevki za Drugi Val v letu 2003

Prispevki za Drugi Val v letu 2002