pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2014

21.december 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 61:18
V tretjem delu prisluhnemo uvodni skladbi v novi EP škotskih Mogwai. Sledijo Nizozemci The Howl Ensemble, njihov album Prooi je v celoti instrumentalen. Proti koncu imamo še skupni koncertni album londonskih deklet Savages in japonskih težko-psihadelikov Bo Ningen.
14.december 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:02
V tretjem delu imamo trikrat duo. Najprej švedski zakonski par Wildbirds & Peacedrums z albumom Rhythm, ki že z naslovom pove veliko. Sledi berlinski duo Tarwater z albumom Adrift, kjer se zlivajo žanri v okusno mešanico elektronske bossa-nove. Recimo. Skleneta Jean Herve Peron in Zappi Diermeier, ki sta po novem edina člana nemških kraut legend faust. Kar nakazuje že naslov albuma j US t (Just Us).
7.december 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:20
V tretjem delu najprej ogrevamo pred koncertom berlinske pevke Andreje Schroeder v Cankarjevem Domu. Sledi hiter pregled prednovoletnih izdaj, večinoma razširjenih ponatisov in kompilacij. Lahko razumete tudi kot spisek predlogov za novoletna darila.
30.november 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:03
The Flaming Lips s prijatelji strežejo s svojo verzijo klasičnega albuma Bitlov - Stg Pepper Lonely Heart Club Band. Deerhoof so po 20 letih delovanja še kako nabriti in polni idej, dokaz za to je album La Isla Bonita. Proti koncu še dve skupini izpod okrilja založbe Ipecac, Le Butcherettes in Guano Padano.
23.november 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 62:26
V tretjem delu predstavljamo album Lament berlinskih prvakov poetičnega hrupa, Einsturzende Neubauten, ki v četrtek prihajajo v Kino Šiška. Album prinaša zgolj zvočno raven celostnega performansa, ki se posveča 100. obletnici 1.svetovne vojne. Sledi še kruner Scott Walker, ki se je za album Soused spečal z drone metalci Sunn O))). Res.
16.november 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 62:47
V tretjem delu najprej poslušamo izbor s svežega albuma Marka Lanegana, Phantom Radio. Sledi duo Tweedy, ki sta Jeff Tweedy iz Wilco in njegov sin Spencer. Jeff je napisal te pesmi v moralno podporo svoji bolni ženi z dekliškim priimkom Sukierae. Kar je naslov albuma. Proti koncu še Thurston Moore, nekdanji član sonične mladine, s solističnim albumom The Best Day.
9.november 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 66:43
V tretjem delu Drugega vala se praktično v celoti posvetimo skupini The Pop Group. Kotiček, ki ga imenujemo retromanija, bo zapolnila glasba z dveh albumov, ki so ju ponovno oživljeni The Pop Group objavili nedavno. We Are Time je ponatis, druga kompilacija, ki prinaša doslej neobjavljene pesmi in verzije že znanih, pa je Cabinet Of Curiosities.
2.november 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 59:03
V tretjem delu najprej opozorimo na koncert dua Xiu Xiu. Sledijo berlinski Camera z neo-krautovskim albumom Remember I Was Carbon Dioxide. Tudi Angleži Kontakte se vsaj z imenom spogledujejo z nemško avantgardno glasbo... Proti koncu pa še nekaj eteričnega, duo Bell Gardens in album Slow Dawns For Lost Conclusions.
26.oktober 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:19
V tretjem delu bodo v prvem planu dekleta. Olivia Louvel ima že 5.album z naslovom Beauty Sleep. Dve norveški pevki, Jenny Hval in Susanna sta združili moči na albumu Meshes Of Voice. S tretjim solističnim albumom se predstavlja Laetitia Sadier, nekdaj prvi glas skupine Stereolab. Poslušamo torej izbor z albuma Something Shines.
19.oktober 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 62:28
V zadnjem delu najprej opomnimo na skorajšnji koncert tria Liars v Kinu Šiška. Sledi predstavitev novega albuma Mikea Doughtyja (ex Soul Coughing) in drugi album ponujajo še Zammuto, ki jih vodi Nick Zammuto (ex The Books). Sklene Mark Lanegan z EP-ja No Bells On Sunday.
12.oktober 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 46:07
V zadnjem delu sami veterani. The Stereo Plan je že tretji album Inca Babies po njihovi vrnitvi na sceno leta 2007. Dobro desetletje so počivali tudi Half Japanese, sedaj se vračajo z albumom Overyjoyed. Blizu 40 let delovanja beležijo še Pere Ubu, album Carnival Of Souls jih vrača v izhodišče. Ob koncu ne moremo mimo Swans, pričakujemo njihov sedmi koncert pri nas.
5.oktober 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:42
V zadnjem delu nekaj retromanije, nekaj aktualnih izdaj. Avstralski Total Control ponujajo drugi album Typical System. Blonde Redhead se po štirih letih vračajo z albumom Barragan. V retromaniji imamo duo Eyeless In Gaza z zbirko prvih štirih albumov. Ob koncu še berlinski komorni ansambel Zeitkratzer s koncertno izvedbo Metal Machine Music.
28.september 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 61:26
V zadnjem delu se posvetimo kalifornijski skupini Chrome. Aktualni album Feel It Like A Scientist je prvi po 12 letih, res pa je, da so Chrome najboljše psihadelične čase doživljali že konec 70-ih let prejšnjega stoletja. Opozorimo še na prvi album projekta Electric Wurms, že zato, ker sta zraven dva člana The Flaming Lips.
21.september 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:25
J Mascis, kitarist in pevec iz Dinosaur Jr, je objavil že drugi solistični plošček, Tied To A Star. Večjo pozornost posvetimo Lydiji Lunch, ki je s kitaristom Cypressom Grovom posnela in objavila album A Fistfull Of Desert Blues.
7.september 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 56:57
V zadnjem delu se vrti izbor z aktualnega albuma projekta The Bug, na Angels & Devils je 6 angelskih in 6 satanskih zapisov... Moči sta združila berlinska aktivistka Gudrun Gut in klaviaturist legendarnih krauterjev Faust, Hans Joachim Irmler. Album je 500m in poslušamo izbor. Ob koncu še berlinski trio Automat, že zato, ker je zraven Lydia Lunch.
31.avgust 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:17
V tretjem delu se najprej predstavi pevka Ruby, dobro desetletje smo čakali na njen novi album, ki nosi naslov Waiting For Light. Sledi islandska pianistka Soley in proti koncu nas čaka skupina The Durutti Column in njen aktualni, dvojni album Chronicle LX:XL.
24.avgust 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 60:55
Uvedejo brooklynski Alien Whale, zatem pa portugalci Paus uprizorijo odličen groove z albuma Clarao. Trans Am tudi na desetem albumu Volume X mešajo elektro, hard rock, dub in še kaj... Proti koncu netipični Angleži Poino, na albumu Bon Ick Voyeur se bolj držijo ameriškega post-hardcora a la Polvo...
17.avgust 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 60:40
Nocoj večinoma samostojni izvajalci. Zea je one man band, ki je Arnold de Boer, zadnjih 5 let tudi pevec pri nizozemskih The-Ex. Poslušamo njegov "solo" album The Swimming City. Sledi angleški burkež Ergo Phizmiz s ploščkom The Peacock. Proti koncu imamo še eno sodelovanje Jada Faira, prvo od štirih načrtovanih, z Danielsonom sta objavila album Solid Gold Heart.
10.avgust 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:43
Tokrat bolj ali manj ne-angleški in ne-ameriški izvajalci. Uvedejo portugalci Paus, ki še pridejo na vrsto. Kajti dlje čaka na predstavitev japonski sextet OOIOO, in tudi mi smo čakali 6 let na njihov album Gamel. Sledi nemški trio To Rococo Rot, tri pesmi na njihovem akatulanem albumu Instrument poje Arto Lindsay. Proti koncu še norveški trio Building Instrument, njihova pevka Mari tudi poje norveško.
3.avgust 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 60:25
Prvi prispevek v mesecu prinaša delno retromanijo. V njej kompilacija "pop" odlomkov Cabaret Voltaire, spomnimo se Arta Lindsaya, ki poje tudi na novi plošči nemških To Rococo Rot. Anna Calvi je objavila EP priredb Strange Weather in James Blackshaw je prispeval novo glasbo k 100 let staremu filmu Fantomas: Le Faux Magistrat.
27.julij 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 62:22
Tretji del uvedeta Brian Eno In Karl Hyde, le mesec dni je bilo potrebno čakati na njun naslednji album High Life. Driftmachine je duo iz Berlina, albuma Noctures pa prinaša dubovsko elektroniko za nočne ure. Dieter Moebius je letos objavil že dva albuma, oba v sodelovanjih...
20.julij 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 62:52
Takrat smo v jazzovskih vodah s konglomeratom The Young Mothers, ki ga vodi basist Flaten iz The Thing. Sledi instrumentalni trio The Nels Cline Singers že s svojim 5.albumom Macroscope, in proti koncu imamo še odvod nemških indietronikov The Notwist - ansambel Alien Ensemble.
6.julij 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 61:38
Nocoj večji del retromanija, v njej škotska skupina Life Without Buildings s ponatisnjenim albumom prvencem, opozarjamo na ponatis drugega albuma Mogwai in poslušamo koncentrat 24-urne skladbe psihadelikov The Flaming Lips.
29.junij 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 58:22
Premor, ki so si ga vzeli Animal Collective, je hitro izkoristil njihov član Avey Tare in kot Avey Tare's Slasher Flicks objavil album Enter The Slasher House. Yann Tiersen je s prenovljeno spremljevalno zasedbo na Islandiji posnel album Infinity. Proti koncu imamo še duo Orcas in album Yearling.
22.junij 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 59:12
Tune-Yards oziroma Merril Garbus je objavila tretji album, drugogodbaško zveneči Nikki Nack. Brian Eno se je povezal s pevcem Karlom Hydom iz Underworld za album Someday World. Mladi kanadski multitalentirani glasbenik in pevec Owen Pallett streže z albumom In Conflict. Sklenemo z intrigantnim triom Sisyphus.
15.junij 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 57:07
Po lanskem albumu Still Smiling sta Teho Teardo in Blixa Bargeld nedavno ponudila še EP Spring. Blixa poje tudi eno pesem na prvem albumu tria Automat. Ob 20.obletnici delovanja so nov album ABC objavili nemški postrockerju Kreidler in to v v Gruziji. Sklene 18-članski berlinski orkester Andromeda Mega Express s ploščkom posnetim v živo (s planeta Zemlja).
8.junij 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:08
Zunaj je že tretji del projekta The Jeffrey Lee Pierce Session. Na albumu Axels & Sockets manj znane pesmi nekdanjega vodje The Gun Club izvaja vse daljša vrsta eminentnih glasbenikov, glasbenic, pevcev in pevk...
1.junij 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:22
Uvedejo dekleta Savages s koncertnim singlom Fuckers/Dream, Baby Dream. Vse bolj elektrificirani in udarni so Wovenhand, album Refractory Obdurate so posneli v živo v studiu. Pevka EMA na svojem drugem albumu The Future's Void zahaja v področje industrijske elektronike, vsaj večinoma...
25.maj 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 57:41
Še en epski, monumentalni, celovečerni, ultimativni album newyorških labodov.
Swans - To Be Kind.
18.maj 2014: poslušajte arhiv, 3.del začne pri 63:08
Nocoj nekaj kot elektro val. Uvedejo Liars z albumom Mess. Christian Vialard je pri berlinski založbi Grautag objavil dvojni album Neukalm. Na sceno se je vrnil Stephen Mallinder (ex Cabaret Voltaire) s triom Wrangler in poslušamo album LA Spark. Napovemo še skorajšnji festival Žedno uho v Zagrebu in sklenejo elektro-kozmiki Eat Lights Become Lights.
11.maj 2014
Najprej se posvetimo veteranom t.i. RIO gibanja Univers Zero, vrtimo njihov aktualni album. Sledijo prav tako belgijski Zita Swoon Group, ki ponujajo glasbo za multimedijsko predstavo New Old World. Okušamo še glasbo nemškega pianista Volkerja Bertelmanna, ki bo kmalu nastopil v Zagrebu. Sklenejo Tuxedomoon z glasbo za film Pink Narcissus.
4.maj 2014
Dekleta bodo v prvem planu, najprej Chinawoman s tretjim albumom Let's Part In Style, lani je nastopila tudi pri nas. Tudi Andrea Schroeder je že bila pri nas, na Drugem valu pa vrtimo njen plošček Where Wild Oceans End. Pred koncertom na Metelkovi se predstavi Rykarda Parasol, z vsakega od njenih treh albumov vrtimo po eno pesem. Sklenejo newyorški veterani Elysian Fields.
27.april 2014
Uvedejo čikaški Dead Rider z albumom Chills On Glass, kitarist in pevec teh je Todd Rittman, nekdaj v US Maple. Sledijo Poljaki Hokei, na mini albumu Don't Go strežejo z vsem od trdorockovskih rifov do ambientalnih eksperimentov. Švicarji Aspirin na prvem mini albumu ponujajo eno široko paleto izraznih možnosti, sami so instrumentalna zasedba, tu jim pomaga francoska pevka Ana Igluko. Sklenejo Colourmusic iz Oklahome.
20.april 2014
Pred bližnjim koncertom na Metelkovi predstavljamo aktualni album pevke in kitaristke Carle Bozulich, plošček Boy je izšel pri založbi Constellation. Sledijo londonski veterani Gallon Drunk, nekoliko bolj obredni, psihadelični so na svežem ploščku The Soul Of The Hour. Vmes vrinemo Eriko Stucky, na njenem albumu Black Widow namreč igra Terry Edwards iz Gallon Drunk, pa še David Coulter in Michael Blair sta zraven.
13.april 2014
Najprej zapoje finska pevka Merja Kokkonen pod imenom Islaja, album Suu je objavila založba Monika Enterprise, pa že zato. Sledi kanadski elektro duo Poemss, in glavni delež bo pripadel aktualnemu albumu kultne skupine Current 93. Tokrat je David Tibet v navezi z eminentnimi glasbeniki in pevci.
6.april 2014
Pred koncertom na Metelkovi vrtimo nekaj pesmi z aktualnega albuma nemških indietronikov The Notwist. V retromaniji opozorimo na ponatis dveh albumov Micka Harveya, oba prinašata priredbe pesmi Sergea Gainsbourgha. 19.aprila bo t.i. dan ploščarn, na ta dan izzide kar nekaj eksluzivnih vinilnih plošč... Ob koncu ponujamo v posluh še drugi album škotske skupine There Will Be Fireworks.
30.marec 2014
Ogrevamo vnaprej za koncert The Notwist, že prej pridejo k nam islandci mum, zato dve pesmi z njihovega aktualnega albuma Smilewound. Sledi duo Snowbird, ki sta Simon Raymonde (ex Cocteau Twins) in Stephanie Dosen in proti koncu z intimistično godbo nastopi Tara Jane O'Neil. Vnaprej opozorimo še na koncert Rykarde Parasol...
23.marec 2014
Najprej zagodeta De Twang, ki sta basist Les Claypool (Primus) in kitarist Bryan Kehoe. Sledi trio The Unsemble, ki so Alex Hacke, Duane Denison in Brian Kotzur, v dveh tednih so zasnovali in posneli 15 instrumentalov za album prvenec. Proti koncu še Ministry Of Wolves, ki prihajajo v Kino Šiška in so Alex Hacke, Danielle De Picciotto, Mick Harvey in Paul Wallfisch. Vsak od njih bo pripovedoval eno Grimmovo pravljico.
16.marec 2014
Scenska glasba nas čaka tokrat. Blaine L. Reininger iz Tuxedomoon je na dveh cedejih Comissions zbral glasbo sedmih gledaliških predstav. Nekaj tanga bo, tudi valček, klasika... Vmes vskočijo The Residents, prav tako z glasbo za gledališko predstavo Mush-Room, obenem razkrijemo njihova imena in vrtimo najzgodnejšo glasbo, ko še niso bili The Residents...
9.marec 2014
Najprej opozorimo na napol privatni nastop Thalije Zedek v Pinelini dnevni sobi, prav tam je že nastopila berlinska pevka Andrea Schroeder in poslušamo še njo. Prav kmalu bo zunaj tudi novi album londonskih Gallon Drunk, vnaprej ponujajo v posluh pesem Before the Fire. Osrednji del bo zavzela predstavitev novega albuma kanadskega orkestra Thee Silver Mt Zion. Sklenejo Current 93, ki z novim albumov še pridejo na vrsto.
2.marec 2014
Začetek in konec prispevka za Drugi val bo pripadel odličnemu četrtemu albumu Matta Elliotta, Only Myocardial Fraction Can Break Your Heart. V retromaniji pa najprej Mark Lanegan z dvojno retrospektivno zbirko Has God Seen My Shadows, mi se bomo osredotočili na bonus disk z doslej neobjavjenimi pesmimi, in sledi še Bill Callahan z dub verzijami pesmi z lanskoletne plošče Dream River.
23.februar 2014
Najprej napovemo izzid novega albuma nemških indietronikov The Notwist, tudi zato, ker prihajajo k nam. V Zagreb prihajajo Wooden Shjips in vrtimo njihov aktualni album Back To Land. Opominjamo še na koncert Anne Calvi v Kinu Šiška in proti koncu se predstavi še pevka in kitaristka Angel Olsen z zgodnjim kandidatom za album leta!
16.februar 2014
Z vse bolj premišljeno in umirjeno glasbo se predstavljajo škotski Mogwai na 8.albumu Rave Tapes. Vmes vskočijo Explosions In The Sky s prispevkom za film Lone Survivor in sklenejo švicarski Dirty Purple Turtle z izborom z aktualnega albuma Medicine & Madness.
9.februar 2014
Tokrat predstavljamo kar dva albuma skupine Xiu Xiu. Konec lanskega leta je izšel album priredb Nina, s pesmimi, ki jih je izvajala Nina Simone. Za aranžmaje je bil zadolžen bobnar Ches Smith, on je tudi izbral in vabil predvsem jazzovske glasbenike za izvedbi teh priredb. Pred kratkim je izšel še avtorski album Angel Guts: Red Classroom, še bolj paranoičen je, kot smo itak vajeni pri Xiu Xiu oz. Jamieju Stewartu. Proti koncu se vrti še izbor kompozicij z aktualnega solo albuma Micka Turnerja iz Dirty Three, na Don't Tell The Driver je polovica pesmi celo vokalnih.
2.februar 2014
Za uvod v retromanijo vrtimo aktualno muziko tria Trophies, pri njih bobna Tony Buck iz The Necks. V retromaniji najprej ponatis vseh studijskih posnetkov nemško-angleške skupine Cassiber iz let 1982-1992 z nekaj dodatka. Proti koncu še ponatis prvega albuma angleške eklektične grupe Family Fodder iz leta 1980, tudi na njihovem cedeju je poleg albuma kar nekaj bonusa.
26.januar 2014
Prejšnjič smo vrteli singel, tokrat še izbor z albuma Wig Out At Jagbags Stephena Malkmusa & The Jicks. Ustavimo se še pri Shearwater, pri Sub Pop so objavili zanimiv plošček priredb z naslovom Fellow Travelers, izvirni avtorji so namreč koncertni sotrpini. Proti koncu nam ostane še album prvenec mednarodne zasedbe Jacques Caramac & The Sweet Generation.
19.januar 2014
Uvede Stephen Malkmus z novim singlom, potem pa sledi napoved bližnjega koncerta Chrisa Eckmana v klubu Cankarjevega doma. Nemški kitarist in po potrebi multiinstrumentalist FS Blumm se predstavi z aktualnim albumom Up, Up and Astray. S triom Krohn Jestram Lippok ostajamo v Nemčiji in prav tam sklenemo oddajo še z duom Tohuwabohu.
12.januar 2014
Po desetih letih diskografskega premora se z novim albumom vračajo Throwing Muses, Purgatory/Paradise je pravzaprav dvojna izdaja, knjiga+CD. Spencer Krug se po udinjanju v številnih kanadskih skupinah po novem poskuša kar sam, le ob spremljavi klavirja je posnel in objavil album Julia With Blue Jeans On pod imenom Moonface. Ostane še Mariam The Believer, ki je Mariam Wallentin iz dua Wildbirds & Peacedrums, tokrat v samostojni avtorski izvedbi. Poslušamo izbor z albuma Blood Donation.
5.januar 2014
Po 16-ih letih se z novim albumom vračajo Die Krupps, pionirji evropskega industrijskega rocka in akterji scene electronic body music. Album The Machinists Of Joy je na voljo tudi v razširjeni, t.i. deluxe izdaji z nekaj zanimivimi priredbami... Jim Thirlwell je ista generacija, neutrudno se razdaja na večih področjih, tokrat nas bo zanimal album Soak, še en v dolgi seriji projekta Foetus.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2013
Prispevki za Drugi Val v letu 2012
Prispevki za Drugi Val v letu 2011
Prispevki za Drugi Val v letu 2010
Prispevki za Drugi Val v letu 2009
Prispevki za Drugi Val v letu 2008
Prispevki za Drugi Val v letu 2007
Prispevki za Drugi Val v letu 2006
Prispevki za Drugi Val v letu 2005
Prispevki za Drugi Val v letu 2004
Prispevki za Drugi Val v letu 2003
Prispevki za Drugi Val v letu 2002