pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2016

18.december 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:04:15
V tretjem delu hiter pregled skozi aktualno glasbo na križišču elektronskih eksperimentov in rockovskih prijemov s strani izvajalcev Soft Grid, ISAN, Automat, Rayon, Jam Money, Tomas More, Electric Sewer Age in Oren Ambarchi.
11.december 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:48
V tretjem delu najprej Kristin Hersh, ki je objavila še en knjižno-glasbeni album, Wyatt At The Coyote Palace. Sledi napoved koncerta Marrise Nadler v Kinu Šiška. Predstavi se še japonski duo Tenniscoats, in skok v New York, kjer deluje Mike Doughty. Proti koncu odmik v elektroniko Kurta Wagnerja, ki je praktično sam posnel album FLOTUS, še vedno pod imenom Lambchop.
4.december 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:10
V tretjem delu Drugega vala prednovoletna retromanija, opozarjamo na objave raznoraznih kompilacij in razširjenih ponatisov izvajalcev Public Image Ltd, Snakefingerja, Slapp Happy, Yo La Tengo, Eyeless In Gaza in Johna Calea.
27.november 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:32
V tretjem delu Drugega vala najprej predstavljamo drugi album nizozemskega tria The Sweet Release Of Death. Nadaljujemo z dvema novostima izpod okrilja norveške založbe Hubro; Monkey Plot so tam objavili 'električni' album Here I Sit Knowing All Of This, Moon Relay pa enigmatičnega Full Stop Etc. Sklenejo veterani Psychic TV, poslušamo izbor z njihovega aktualnega albuma Alienist.
20.november 2016
V tretjem delu Drugega vala najprej predstavljamo prvi solistični album Tima Presleya. Sledi napoved koncerta skupine Tuxedomoon v Trstu in vrtimo izbor s skupnega albuma dveh članov teh, Blainea Reiningerja in Stevena Browna. Proti koncu še improvizacijska skupina Circadia.
13.november 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:30
V tretjem del Drugega vala se najprej posvetimo drugemu povratniškemu albumu bristolskih The Pop Group. Sledijo Dunajčani Radian, po sedmih letih so objavili nov samostojni redni album On Dark Silent Off, ponovno za Thrill Jockey. Proti koncu še čelistka Helen Money, predstavljamo njen svež album Become Zero, tudi zato, ker bo v petek nastopila v klubu Orto v Ljubljani.
6.november 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:15
V tretjem del Drugega vala najprej nekaj retromanije. Leto in pol po objavi albuma Headache so Poljaki Trupa Trupa dočakali še ponatis le-tega v Franciji, pri priznani založbi Ici d'Ailleurs. Poslušamo še priredbe pesmi različnih izvajalcev, ki so jih pevka Veronique Vincent in skupina Aksak Maboul pred tremi leti objavili na albumu Ex Futur. Sledi še napoved koncerta Tindersticks v Kinu Šiška in proti koncu še nekaj klavirske glasbe Yanna Tiersna.
30.oktober 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:08
Tretji del Drugega vala uvedeta Xylouris White, sledi Thalia Zedek s svojo skupino in albumom Eve. Skok v Nemčijo, kjer so drugi album objavili Alien Ensemble, ponujajo eklektično mešanico elektronike, jazzovskih prijemov, duba in tokrat tudi nekaj kot pop sestavin. Tu blizu so The Notwist, ki so v koncertni album Superheroes, Ghostvillains + Stuff pravzaprav zbrali kar svoje najbolj znane pesmi.
23.oktober 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:14
V tretjem delu naprej napovemo nekaj prihajajočih koncertov; The Ex prihajajo v klub Gromka na Metelkovo, Swans in Anna von Hauswolff v Kino Šiška in Ulan Bator v Trst v klub Tetris. Sledi predstavitev novega albuma skupine Wovenhand, ki jo neutrudno vodi David Eugene Edwards. Proti koncu še grško-avstralski duo Xylouris White.
16.oktober 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:08
V tretjem delu naprej napoved koncerta Explosions In The Sky v Zagrebu in japonskih psihadelikov Acid Mothers Temple v Kinu Šiška. Sledi predstavitev jesenskega paketa izdaj kanadske založe Constellation, poslušamo izvajalce Off World, Jasona Sharpa in Automatisme.
9.oktober 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:11
V tretjem delu večinoma elektronski val. Najprej bo Gudrun Gut remiksala migrantske pesmi. Stephen Mallinder, najbolj znan kot pevec v Cabaret Voltaire, se v drugo predstavlja s skupino Wrangler. Poslušamo še navezo Masayoshi Fujita - Jan Jelinek in proti koncu nas čaka še newyorški trio Forma.
2.oktober 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:50
V tretjem delu najprej ogrevamo s Pixies. Sledijo Preoccupations (ex Viet Cong) s prvim albumom pod novim imenom. V rubriki retromanija dvojna zbirka zgodnjih posnetkov Blonde Redhead. Skupina Chivalrous Amoekons se je zbrala le zato, da preigrava in snema pesmi angleških The Mekons. Proti koncu še Soundwalk Collective z glasbeno spremljavo in Patti Smith z interpretacijo pesmi pevke Nico.
25.september 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:32
V tretjem delu najprej Warhaus, ki je projekt Marteena Devoldera iz belgijske zasedbe Balthazar. Sledijo Bon Iver s svežim albumom 22, A Million in iz Islandije prihaja sestrski duo Pascal Pinon. Osrednja točka bo novi album čikaških Wilco z naslovom Schmilco, ob tem z njimi povezana Ryley Walker in Nels Cline.
18.september 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:07
V tretjem delu najprej ženski paket novitet z Angel Olsen, Faun Fables in Andreo Schroeder. Sledi duo Hypnopazuzu, ki sta David Tibet iz Curent 93 in Martin Glover, bolj znan kot Youth (na sliki). Proti koncu še samostojni izlet Davida J Smitha, tolkalca iz skupine iz Guapo, deluje pod imenom The Stargazer'sAssistant.
11.september 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:04:00
V tretjem delu najprej "nemški paket" z navezo Sven Kacirek - Thomas Klein, sledi napoved koncerta Teha Tearda in Blixe Bargelda, že drugi album letos pa so objavili Nonkeen. Proti Norveški nas bo popeljala pevka, ki deluje pod imenom By The Waterhole, ob koncu zatorej preletimo še novosti norveške založbe Hubro.
4.september 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:40
V tretjem delu najprej nekaj retromanije; uvede jo škotski kvartet Urusei Yatsura, sledi napoved koncerta Cat Power, beležimo 30 let delovanja založba One Little Indian in 15 let post-klasične založbe 130701. Njihov varovanec je postal Ian William Craig, zato se osredotočimo še na njegov album Centres.
28.avgust 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:04:03
V tretjem delu najprej solistični albuma Eda Blaneya ob pomoči Marka E.Smitha. Sledi trio Kanipchen-Fit, ki je v sedmih pesmih albuma Unfit For These Times Forever opisal selitev iz New Yorka na Nizozemsko. Proti koncu še trio Anne-James Chaton, Andy Moor in Thurston Moore, ki je po dveh letih piljenja v živo objavil še studijsko inačico projekta Heretics.
31.julij 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:04:14
V tretjem delu najprej predstavljamo novi album kvarteta Deerhoof, The Magic. Sledi ponovno sodelovanje Spencerja Kruga, ki deluje pod imenom Moonface in finskih Sinaii, zabeleženo je na albumu My Best Human Face. Proti koncu še berlinski trio Camera, na albumu Phantom Of Liberty po svoje nadgrajujejo zapuščino kakih Neu! ali La Dusseldorf.
24.julij 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:04:45
V tretjem delu bo Mick Harvey pel pesmi Sergea Gainsbourga z albuma Delirium Tremens. Little Annie prav tako po svoje razume kabaret in šanson. Še eni veterani so Elysian Fields, ki jih radi označujejo za noir rock, njihov aktualni album je Ghosts Of No. Proti koncu še minute za improvizatorje, zapolnili jih bodo Erlend Apneset Trio in še en trio, Ambarchi Pilia Pupillo.
17.julij 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:32
V tretjem delu najprej angleška novovalovska skupina Wire, ki je nedavno objavila mini album Nocturnal Koreans. Valižanska pevka Cate Le Bon je objavila 4.album Crab Day. Proti koncu še kotiček za improv sceno, sile sta združila Fennesz in Jim O'Rourke.
3.julij 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 50:11
Tokrat retromanija. V njej na novo posnet prvi album nemških Die Krupps v močno prenovljeni zasedbi. Sledi švicarski duo Black Sun Productions s ponatisom dveh plošč, prav tako je na vinilu svoj album ponatisnil Heinrich Dresser. Proti koncu imamo še Sonic Youth iz leta 1986, izšli so poskusni posnetki za soundtrack filma Made In USA.
26.junij 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 50:11
V tretjem delu ponovno dveurni, celovečerni album Swans, The Glowing Man. Zatem še novi album Italijanov Larsen.
19.junij 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 50:24
V tretjem delu najprej nekaj najav bližnjih koncertov (PJ Harvey, Wilco, Shearwater, Dinosaur Jr) in zatem predstavitev prvega albuma dua The Claypool Lennon Delirium. Kombinacija čudaštva Primus in psihadelija Seana Lennona, se je izkazala za uspešno.
12.junij 2016
V tretjem delu najprej najava koncerta Leeja Ranalda v Kinu Šiška. Sledi predstavitev novosti založbe Alien Transistor v lasti nemških The Notwist, poslušamo aktualne izdaje projektov Protein, You and Your D Metal Friend, Joasihno in japonskega dua Tenniscoats.
5.junij 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 52:35
V tretjem delu retromanija. Najprej predstavitev petorne zbirke Story Of Shoegaze 1988-1995. Pri Crammed Disc so ponatisnili prvi in edini album belgijske skupine The Honeymoon Killers iz leta 1981. Pri avstrijski Klanggalerie so ponatisnili prvi album kitarista in pevca Snakefingerja. Ostane še napoved koncerta tria Battles v Kinu Šiška.
29.maj 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:09
V tretjem delu tokrat striktno inštrumentalno. Ameriški duo Dieterich Barnes se predstavi z albumom The Coral Casino. Iz Poljske prihaja duo Tropy, glasba na albumu Eight Pieces je navdahnjena z eksperimentalnimi filmi Pedra Ferreire. Proti koncu še po nemško natančno producirana, dubovsko elektronska muzika berlinskega dua Driftmachine.
22.maj 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:00
V tretjem delu najprej gruzijska pevka in klaviaturistka Natalie Beridze z albumom Guliagava. Sledi brazilsko-nemška naveza Telebossa z albumom Garagem Aurora. Na kratko opozorimo še na aktualni solistični album pianista Chrisa Abrahamsa, najbolj znanega po članstvu v triu The Necks. Proti koncu še Trondheim Jazz Orchestra pod vodstvom kitarista Kima Myhra in ob pomoči pevke Jenny Hval.
15.maj 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:02:16
V tretjem delu najprej prvi okus s prihajajočega albuma Swans. Sledi predstavitev novega albuma avant-hiphoperja Daleka, Asphalt For Eden. Zatem pa še dve koncertni napovedi, v četrtek prihaja v Kino Šiška James Chance s svojimi Les Contortions, prej, v torek, pa prvič Psychic TV.
8.maj 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:36
V tretjem delu zapoznela retromanija. V album Resolutionary je pevka Vivien Goldman zbrala pesmi s svojih treh singlov iz let 1979-1982. Ponatisu prvega albuma Tuxedomoon, Half-Mute je dodan album priredb različnih izvajalcev Give Me New Noise, Half-Mute Reflected. Proti koncu še ponatis albuma Outside Of The Dream Syndicate Tonyja Conrada in faust iz leta 1973.
1.maj 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:20
V tretjem delu najprej težko pričakovani novi album PJ Harvey The Hope Six Demolition Project. Sledi drugi album v sodelovanju Teha Tearda in Blixe Bargelda z naslovom Nerrisimo. Proti koncu še ambientalno vokalni album Briana Enoa, The Ship.
24.april 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:01:40
V tretjem delu najprej poljski duo LXMP s prijetno utrgano muziko na albumu Zony w pracy. Sledi napoved koncerta nemškega tria Nonkeen v Kinu Šiška. Deakin iz Animmal Collective je po šestih letih najav in priprav le objavil solističen album Sleep Cycle. Proti koncu še južnokorejski Jambinai in duo Mirrors For Psychic Warfare.
17.april 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:04:25
V tretjem delu najprej Amute, ki je projekt multiinštrumentalista Jeromeja Deusona. Sledi duo Mamiffer, ki tokrat ponuja bolj eterično muziko na albumu The World Unseen. Japonski duo Sonotanotanpenz prehaja v novo obdobje z mini albumom Conga. Proti koncu gremo v improvizacijo in eksperiment z duom Glitterbust in Licht-Akiyama Trios.
10.april 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:02:25
V tretjem delu najprej Mogwai z glasbo za dokumentarni film Atomic. Teksaški postrockerji Explosions In The Sky ponujajo svež album Wilderness. Mike Patton ponovno sodeluje z norveškim skladateljem Johnom Kaadom. Proti koncu Colin Stetson igra 3.simfonijo Henryka Goreckega.
3.april 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:09
V tretjem delu najprej nekaj kot retromanija; Yoko Ono je objavila drugi del priredb, remiksov in na novo posnetih starih pesmi, vse v sodelovanjih. John Cale je na novo posnel večino pesmi z albuma Music For A New Society iz leta 1982. Opozarjamo še na bližnji koncert Giant Sand pri nas in proti koncu zavrtimo še dve pesmi s svežega koncertnega abuma Tindersticks.
27.marec 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:01:40
Tretji del Drugega vala uvede izbor z novega albuma Barryja Adamsona, na Know Where To Run smo čakali nekaj več, kajti Barry je zaposlen tudi kot član The Bad Seeds. Sledi trio Cavern Of Anti-Matter, v katerem delujeta dva člana iz Stereolab, album Void Beats / Invocation Trex je njihov prvi pravi. Proti koncu še projekt LNZNDRF.
20.marec 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:0201
V tretjem delu nekaj kot nemški paket. Trio Saroos je le objavil svoj 4.album Tardis, kjer nadaljuje linijo postrockovske elektronike. Tudi Thomas Klein izhaja iz iste "šole", sicer je bobnar skupine Kreidler, a pod imenom Solyst je objavil že 3.album The Steam Age. Proti koncu še trio Qluster, ki z razlogom nadaljuje zapuščino legendarnih Kluster/Cluster, vodi jih namreč pianist Hans-Joachim Roedelius.
13.marec 2016
V tretjem delu najprej "washing machine music", glasba pralnega stroja v izvedbi dua Matmos. Sledi avstrijski trio Owl Rave s prvim albumom, posnetim pod vplivom serije Twin Peaks Davida Lyncha. Proti koncu še violinistka in pevka Sarah Neufeld z albumom The Ridge.
6.marec 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:01:55
V tretjem delu najprej retromanija. Opomnimo na ponatis drugega albuma bristolskih The Pop Group, For How Much Longer Do We Tolarate Mass Murder iz leta 1980. Londonski This Heat beležijo 40 let prvega nastopa in ob tej priložnosti so ponatisnili oba albuma in EP. Beležimo tudi 20 let od objave prvega albuma projekta The Third Eye Foundation, album Semtex je sedaj na voljo v močno razširjeni izdaji. Njihov ustanovitelj je Matt Elliott, ki zadnja leta deluje pod svojim imenom in z albumom The Calm Before kot popotnico prihaja na koncert v Kranj.
28.februar 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:50
V tretjem delu najprej angleški melanholiki Tindersticks z albumom The Waiting Room. Sledi duo United Sound Of Joy s prvim albumom in glasbo, ne tako zelo različno od prej slišanih... Proti koncu še Teho Teardo pred koncertom v Cankarjevem domu, poslušamo izbor z njegovega albuma za filme avantgardnega režiserja Mana Raya..
21.februar 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:28
V tretjem delu najprej mali vinilni singel projekta Le Milipede. Sledi izbor s prihajajočega albuma Vision Of Crime avant-surferjev Diminished Men. Nels Cline se predstavi še v improvizatorski vlogi z duom White Out in ne moremo mimo švedskega tria Fire!, ki ponovno prihaja k nam, za popotnico ima album She Sleeps, She Sleeps.
14.februar 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:02:54
V tretjem delu najprej malo mešano; prvi okus s prihajajočega albuma Animal Collective, Shearwater, Promise and the Monster... Osrednji del bo predstavitev novega albuma mednarodne zasedbe Ulan Bator. Proti koncu morda nenavadno sodelovanje, skupni EP so objavili Iggy Pop, Alva Noto in Tarwater.
7.februar 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:01:53
V tretjem delu tokrat t.i. retromanija. Arnold de Boer deluje pod imenom Zea, zadnjih 7 let pa je prvi glas nizozemskih The Ex. Ob 20.obletnici samostojne kariere je objavil kompilacijsko kaseto 7" Cassette in na njej zbral svoje težje dostopne ali sploh še neobjavljene posnetke. Čikaški Disappears so leta 2014 v živo odigrali celoten album Low Davida Bowieja, lani pa je posnetek izšel na - kaseti. Opozorimo ša ne ponatis vseh albumov nemškega tria Harmonia in ponatis izgubljenega albuma dua Baumann-Koek.
31.januar 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:37
V tretjem delu najprej težko pričakovani drugi redni album londonskih Savages, Adore Life je zgleden naslednik prvenca Silence Yourself. Za prehod k Norvežanom Ulver bodo poskrbeli Ulan Bator s singlom, Ulver pa nadaljujejo s koncertno-studijskim abumom ATGCLVLSSCAP. Temni metalski začetki so že daleč za njimi...
24.januar 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:03:28
Tretji del uvedejo Poljaki Slalom z izborom z albuma Wunderkamera. To bo ustrezen uvod v predstavitev novega albuma čikaških Tortoise, na njihov The Catastrophist je bilo potrebno čakati skoraj 7 let. Proti koncu še domače sile, Hexenbrutal Trio so objavili akustični album, ki ga bodo kmalu predstavili tudi v živo v Kinu Šiška.
17.januar 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:04:40
Tretji del uvedejo Lanterns On The Lake z albumom Beings. Sledi duo HOX, ki ga sestavljata Graham Lewis iz novovalovskih Wire in švedski producent Andreas Kaperyd. Proti koncu še nemški duo 1115 s prvim EP-jem in belgijski dvojec Silk Saw, ki po 9 letih ponuja svež album Imaginary Landscapes.
10.januar 2016 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 1:00:57
V prvem rednem prispevku za Drugi val v letu 2016 dajemo prednost dekletom. Chelsea Wolfe svojo mračno, skoraj gotsko muziko predstavlja na albumu Abyss. Čelistka Julia Kent vmesni čas, ko ne spremlja pevca Antonyja, snuje avtorsko glasbo, nazadnje jo je objavila na albumu Asperities. Proti koncu nam ostane še švedska pevka in organistka Anna Von Hausswolff, izjemno mogočno in skrivnostno zveni njena glasba na albumu The Miraculous.
3.januar 2016 poslušajte arhiv, dvojni termin začne pri 35:45
Tokrat si jemljemo dvojni termin za podrobnejši pregled najbolj izpostavljene glasbe v preteklem letu.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2015
Prispevki za Drugi Val v letu 2014
Prispevki za Drugi Val v letu 2013
Prispevki za Drugi Val v letu 2012
Prispevki za Drugi Val v letu 2011
Prispevki za Drugi Val v letu 2010
Prispevki za Drugi Val v letu 2009
Prispevki za Drugi Val v letu 2008
Prispevki za Drugi Val v letu 2007
Prispevki za Drugi Val v letu 2006
Prispevki za Drugi Val v letu 2005
Prispevki za Drugi Val v letu 2004
Prispevki za Drugi Val v letu 2003
Prispevki za Drugi Val v letu 2002