pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2017

17.december 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:32
V tretjem delu najprej v navezi turški jazzovski ansambel Konstrukt in japonski veteran Keiji Haino. Sledi duo Brockmann & Bargmann, oba sicer delujeta v berlinski skupini Camera, tako da imamo na njunem skupnem albumu Licht močne 'kraut' vplive. Proti koncu še glasbena nomada Alexander Hacke in Danielle De Picciotto s svežim albumom Menetekel.
10.december 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:00:50
Tretji del uvede egipčanska pevka Nadah El Shazly, ki je s pomočjo predvsem kanadskih glasbenikom posnela in objavila svoj prvi album Ahwar. Sledi naveza Spirit Fest, ki sta japonski duo Tenniscoats in člani skupine The Notwist. Finska pevka Islaja se predstavlja z albumom Tarrantulla. Sklene francoska glasbenica Colleen, ki je presenetila s pretežno elektronskim albumom A Flame My Love, a Frequency.
3.december 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:40
V tretjem delu večinoma retromanija. The Fall so na treh ozioma sedmih CD ploščah zbrali posnetke z vseh svojih singlov. Duo Amp ponuja v posluh "vmesni" album Q Factors. Ivan Pavlov alias COH je objavil dva albuma sočasno, na enem je zbral vokalne pesmi, na drugem se posveča umrlemu prijatelju Johnu Everallu. Proti koncu le še Sylvain Chaveux s priredbami srednjeveške glasbe.
26.november 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:05
Tretji del uvede Harry Stafford s solističnim albumom Guitar Shaped Hammers. Howe Gelb ponuja nadaljevanje lanskoletnega albuma Future Standards z albumom Further Standards. Sledi še sodelovanje tria Virginia Wing in dua XAM in proti koncu napovemo vnovični prihod avstralskega tria The Necks v Kino Šiška.
19.november 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:12
V tretjem delu najprej angleški duo Spaceheads, ki na novem albumu obeležuje 100.obletnico oktobrske revolucije. Čikaški trio Bitchin Bajas se po novem nagiba v elektronsko smer. Napovemo še bližnji koncert veteranov The Residents v Zagrebu in proti koncu nas čakajo Kanadčani Esmerine.
12.november 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:12
V tretjem delu najprej angleška pevka Shah Nadine z angažirano muzika na albumu Holiday Destination. Poljski kvartet Trupa Trupa je že s prejšnjim albumom zabeležil mednarodno pozornost, ki se s svežim albumom Jolly New Songs še širi. Po novofolkovsko jo režejo Modern Studies, bolj v klasično smer gre lutnjar Jozef Van Wissem. Sklene Robert Haigh, svoj čas sodelavec Nurse With Wound, sedaj je bližji klavirskemu minimalizmu.
5.november 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:43
V tretjem delu v sklopu retromanije zbirka prvih štirih albumov skupine The Jazz Butcher Sledi niz novosti; Blaney, Matias Aguayo, Circuit des Yeux, Bill MacKay & Ryley Walker, The Erlend Apneseth Trio in proti koncu še japonski duo Tenniscoats.
29.oktober 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:20
V tretjem delu najprej veterani Pere Ubu z albumom 20 Years In A Montana Missile Silo. Sledijo Primus, ki so po desetih letih le objavili svež album The Desaturating Seven. Sledijo jim Nizozemci It Dockumer Lokaeltsje, izpod okrilja čikaške založbe Drag City pa prihajajo Wand in Dead Rider. Proti koncu še en veteran, Lee Ranaldo (ex Sonic Youth) z novim albumom Electric Trim.
22.oktober 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:54
V tretjem delu najprej duo Audiac z albumom So Waltz. Sledi ruski skladatelj Dmitri Evgrafov, ki je pri založbi 130701 objavil album Comprehension Of Light. Avstrijski elektronik Peter Zirbs je objavil EP Firmament, prvega pod svojim imenom. Ka Baird je v New Yorku delujoča eksperimentatorka, predstavlja se z albumom Saprapelic Pycnic. Proti koncu še David Grubbs z albumom Creek Mission.
15.oktober 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:10
V tretjem delu večinoma t.i. industrijska elektronika, najprej izpod prstov veterana Richarda H. Kirka (Cabaret Voltaire). Sledi mu Mick Harris (Scorn, Napalm Death), tokrat se predstavlja pod imenom Fret (na sliki, foto Helen Harris). Vmes še duo Necro Deathmort in proti koncu projekt UUUU, v katerem sodelujejo Graham Lewis in Matthew Simms iz Wire, Thighpaulsandra in Valentina Magaletti.
8.oktober 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:10
Tretji del uvedejo Poljaki Kurws z albumom Alarm, na katerem se sprehajajo na liniji postpunka in t.i. no wavea. Nemški trio Denseland je končno objavil svež album Disco Dictionary. Kanadski inštrumentalni ansambel Godspeed You! Black Emperor je z albumom Luciferian Towers popravil vtis s prejšnjega ploščka. Proti koncu še počasi valeča metalska godba tria Big Brave.
1.oktober 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:02
V tretjem delu najprej drugi skupni album priredb Lydije Lunch in Cypressa Grovea, Under The Covers. Opozorimo še na dva koncerta v Kinu Šiška, v sredo je tam Forest Swords in v četrtek se vračata Danielle De Picciotto in Alexander Hacke. Proti koncu za okus še zapis z novega albuma kanadskih Godspeed You! Black Emperor.
24.september 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:44
V tretjem delu najprej novi album darkerske kraljice Chelsea Wolfe, Hiss Spun. Sledi sodelovanje pevke Jarboe in italijanskega dua Father Murphy. Novi album so objavili Dead Rider in proti koncu še projektna zasedba Orchard z dvojnim albumom Serendipity.
17.september 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:11
V tretjem delu najprej dve novosti norveške založbe Hubro, nova albuma sta tam objavila Dahlen Erland in Urheim Stein. Eksperimentalen in povsem inštrumentalen album je objavil tudi David Grubbs. Napovemo še bližnji koncert Clock DVA na Reki in proti koncu še naveza Amande Palmer in Edwarda Ka-Spela.
10.september 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:55
V tretjem delu najprej pevka Erika M Anderson z albumom Exile In The Outer Ring. Sledi nemški trio Lali Puna, ki je po sedmih letih premora le ponudil svež album Two Windows. Ghostpoet (Obaro Ejimiwe) prav tako ponuja svežo zbirko pripovedi na albumu Dark Days + Canapes. Ostane še poljsko-nemška naveza MAPA in minute za eksperiment pripada solističnemu albumu Tonyja Bucka iz The Necks.
3.september 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:30
V tretjem delu najprej novi, 32.album The Fall. Sledi retromanija, v njej opozarjamo na ponatis prvih albumov Briana Ena, prav tako je nekaj zgodnjih albumov ponatisnila skupina The Bevis Frond in proti koncu ostanejo Bark Psychosis.
27.avgust 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:21
V tretjem delu preletimo diskografske novosti. Najprej opozorimo na izid prvega albuma skupine Dead Cross. Primus pripravljajo album The Desaturating Seven. EMA je že objavila album Exile In The Outer Ring, Ramona Falls pa prav tako tretjega Coils. Poslušamo še Public Broadcasting Service, nove Liars in za konec ostanejo Mogwai.
20.avgust 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:00:43
V tretjem delu bolj eterično z izvajalkami in izvajalci Joanne Pollock, Ekin Fil, navezo Schneider-Kacirek, starosto Mikeom Cooperjem, skupino Fovea Hex in duom Esmark.
13.avgust 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:13
V tretjem delu prevladujejo kitare. Finci Circle so objavili odmeven hardrockovski album Terminal. Japonci Boris so svojo metalsko godbo mestoma omilili na aktualnem ploščku Dear. The Telescopes še vedno ponujajo dokaj radikalen shoegaze na albumu As Light Return. Še bolj v improvizaciji in hrupu je trio Pupillo Babel Brotzmann. Pod skupnim imenom Curanderos pa so se našli Bardo Pond in Kohoutek.
6.avgust 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:25
V tretjem delu najprej retromanija z belgijskim ansamblom DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung), ki so ob svoji 25.letnici delovanja na novo posneli izbor starejših skladb in jih objavili na albumu Hineininterpretierung. Sledi naveza Hans Joachim Irmler in Carl Friedrich Oesterhelt, ki sta ob pomoči klasičnega orkestra posnela album Die Gesänge des Maldoror. Proti koncu še 20 članski orkester Andromeda Mega Express Orchestra s svežim albumom Vula.
30.julij 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:43
V tretjem delu bolj ali manj scenska glasba. Uvede Graham Reynolds z glasbo za film A Scanner Darkly. Sledi Mathew Barnes, ki deluje pod imenom Forest Swords, predstavi se z albumom Compassion. Ivar Bjornson iz norveških metalcev Enslaves ima stranski projekt BardSpec. Jim Thirlwell je pod imenom Xordox objavil sintetizatorski album Neospection. Proti koncu še Tindersticks z glasbo, s katero so spremljali filme Percya Smitha..
23.julij 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:07
V tretjem delu najprej francoski duo Atonalist tokrat okrepljen s pevcem Gavinom Fridayem (ex Virgin Prunes). Sledi mednarodni trio The Immersive Project z okusnimi ritmičnimi vajami v slogu. Laurent De Schepper Trio ponuja v posluh svež album Into Olymp in sklene še en duo, ki se po potrebi razširi na deset članov, Oiseaux-Tempete.
16.julij 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:10
V tretjem delu predstavimo rezultat glasbene delavnice, ki jo je na obrobju Berlina organizirala Gudrun Gut in je objavjen na dvojnem vinilnem albumu Monika Werkstatt. Sledijo še aktualne izdaje založbe Alien Transistor, ki si jo lastita brata Acher iz The Notwist, poslušamo izvajalce 1115, Mimicof, Le Milipede in Lovebrain and Diskotaschchen.
2.julij 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:00:15
V tretjem delu napovemo koncert skupine The Jesus And Mary Chain in v okviru rubrike retromanija preletimo aktualne ponatise albumov izvajalcev TV Personalities, Pere Ubu, Victorie Williams, CAN, Beach House in Normana Westberga.
25.junij 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:38
V tretjem delu najprej kanadski ansambel Do Make Say Think, ki je po osmih letih objavil nov album Stubborn Persistent Illusions. Sledi norveški trio Cakewalk z izvrstnim albumom Ishihara, zraven preletimo še ostale novosti agilne norveške založbe Hubro.
11.junij 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:50
V tretjem delu najprej duo Floating Di Morel z albumom ulf / fdm. Po daljšem zatišju se vrača nemško-nizozemska naveza Phallus Dei z dvojnim albumom Black Dawn in nekaterimi eminentnimi gosti. Avant ansambel Zeitkratzer ne počiva, ta teden bodo objavili dva, zelo različna koncertna albuma. Proti koncu bolj eterično z Demen in Justinom Walterjem.
4.junij 2017
V zadnje pol ure retromanija. Založba Fire je ponatisnila tretji album skupine ESG. Pri Rocket Girl so zbrali zgodnje posnetke skupine Disco Inferno v kompilacijo In Debt. Nadaljuje se tudi ponatis samostojnih albumov Dietra Moebiusa. Proti koncu še Jan Jelinek prav tako v ponatisu, še vedno vlada namreč veliko povpraševanje po njegovem prvem albumu loop finding jazz records.
28.maj 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:00
V tretjem delu se najprej predstavi Arto Lindsay, po 13 letih je le objavil svež samostojni album Cuidado Madame. Saksofonist Colin Stetson je bolj produktiven, tokrat se prepušča vplivu elektronskemu modernizmu na albumu All This I Do For Glory. Sledi še Hugo Race v navezi z Michelangelom Russojem, ponujata album priredb bluzov Johna Leeja Hookerja. Sklenejo belgijski Babils.
21.maj 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:05
V tretjem delu preletimo nove izdaje skupin in posameznic Blonde Redhead, Slowdive, Jane Weaver, Shannon Wright, Saltland in Mary Lattimore. Sočasno napovemo tudi bližnja koncerta islandske pevke Soley (v Kinu Šiška) in nizozemskega ekscentrika Zea, sicer pevca in kitarista v The Ex (v Zagrebu).
14.maj 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:00:50
V tretjem delu najprej napoved koncerta skupine Wovenhand. Sledi predstavitev novega albuma Marka Lanegana, Gargoyle. Tudi njegov sodelavec Greg Dulli je objavil nov album s svojimi The Afgham Whigs. Ne moremo mimo Thurstona Moorea in proti koncu še Oren Ambarchi, prav tako vsled bližnjega koncerta.
7.maj 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:35
V tretjem delu najprej njujorški duo 75 Dollar Bill. Sledi 'krautrockovski trojček'; faUSt se vračajo s svežim albumom "fresh air", Cluster ponujajo starejše koncertne posnetke in Damo Suzuki bo improviziral "v živo".
30.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:47
V tretjem delu najprej angleški novovalovski kvartet Wire s svežim albumom Silver/Lead. Sledi Barry Adamson s cinematično muziko na EP-ju Love Sick Dick. Nemški Kreidler so lani zavrgli že posnet album, glede na nov politični položaj v svetu so vse posneli na novo in objavili pod naslovom European Song. Proti koncu še naveza Bug & Earth in norveški Ulver.
23.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:48
V tretjem delu opozarjamo na bližnji koncert tria Xiu Xiu in vrtimo njihov aktualni album Forget. Pri nas je že nastopila Margaret Chardiet, ki deluje pod imenom Pharmakon in je nedavno objavila svež album Contact. Proti koncu še demonična Diamanda Galas, po devetih letih premora je sedaj objavila dva albuma sočasno.
16.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:00
V tretjem delu opozarjamo na bližnji koncert pianista Volkerja Bertelmanna alias Hauschka v Kinu Šiška, predstavljamo njegov aktualni album What If. Sledi belgijsko ameriški glasbenik Le Ton Mite, ki je poseben že zato, ker je na novi album vtisnil kar 50 pesmi. Proti koncu še poljski multiinštrumentalist Jacaszek z uglasbljeno poezijo na albumu KWIATY.
9.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:37
V tretjem delu večinoma po psihedelično. Najprej bodo to King Gizzard And The Lizard Wizard z albumom Flying Microtonal Banana. Sledi duo z imenom Moon Duo in aktualnim albumom Occult Architecture, Vol. 1. Veterani psihedeličnega rocka Bardo Pond ponujajo v posluh album Under The Pines. Proti koncu še presenetljiv obrat italijanskega tria Zu, le dva zapisa najdemo na njihovem aktualnem albumu Jhator.
2.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:48
V tretjem delu retromanija. V njej najprej teksaški trio Lift To Experience, ki je na novo zmiksal in objavil svoj epohalni prvenec iz leta 2001, The Texas Jerusalem Crossroads. Pred koncertom Thalia Zedek Banda v Kinu Šiška vrtimo izbor z njihovega aktualnega albuma Eve. Proti koncu še berlinski ansambel Zeitkratzer, ki je vzel na piko zgodnje posnetke Kraftwerkov.
26.marec 2017
V tretjem delu se s tematskim albumom o življenju kraljice Marije Prve Škotske predstavi Olivia Louvel. Theresa Stroetges pod imenom Golden Disko Ship ponuja v poslušanje album Imaginary Boys. Tudi pod imenom Noveller se skriva ženska ustvarjalka, multiinstrumentalistka Sarah Lipstate je objavila albuma A Pink Sunset For No One. Proti koncu še duo/projekt UnicaZurn.
19.marec 2017
V tretjem delu se najprej dotaknemo tria Xiu Xiu, nadaljujemo večinoma v dvoje. Duo sta Winter Family, ki sta širom sveta posnela album South Of Here. S tria na duo sta se skrčila Virginia Wing, poslušamo še ambientalno glasbo dua Visible Cloaks. Pri čikaški založbi Kranky so pod okrilje vzeli Earthen Sea in še en duo, Anjou, ki ga sestavljata dva člana znamenitih Labradford.
12.marec 2017
V tretjem delu najprej predstavitev 16.albuma nepoboljšljivih Half Japanese. Sledijo Ulan Bator, nedavno so objavili svež album Stereolith in obenem prihajajo na Metelkovo. Vmes še Xiu Xiu in proti koncu kitarist Ben Chasney oziroma Six Organs Of Admittance.
5.marec 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:43
V tretjem delu tokrat retromanija in v njen zgodnja evropska industrijska glasba oziroma eksperimentalna elektronika. Vrtimo jih z dveh kompilacij, Magnetband - Experimenteller Elektronik-Underground DDR 1984-1989 in Sammlung - Elektronische Kassettenmusik Düsseldorf 1982-1989 ter z zadnjih treh EP plošč založbe Mannequin.
26.februar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:10
V tretjem delu se podrobneje posvetimo mednarodnemu projektu Candy Bomber, ki so ga v Berlinu ustanovili bobnar Thomas Wydler iz The Bad Seeds, basist Paul Lemp, bolj znan v krogih scenske umetnosti, in producent Ingo Krauss. Sledijo duo Catherine Graindorge in Hugo Race in solistični Duke Garwood, poslušamo še novi singel Marka Lanegana in proti koncu orkestralno verzijo prvega albuma post-rockovskega projekta Minor Victories.
19.februar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:00:22
Tretji del uvede valižanska pevka Cate Le Bon, ki je štiri pesmi, ki so ji ostale s snemalnega sessiona za lanskoletni album Crab Day, sedaj objavila na EP-je Rock Pool. Skupina Aquaserge na aktualnem albumu laisse ça etre še razvija svojo eksperimentalno inačico francoskega popa. Projekt Les Marquises vodi francoski multiinstrumenalist Jean-Sébastien Nouveau, ki je za album The Night Full Of Collapses k sodelovanju zvabil vrsto gostujočih glasbenikov in pevcev, med drugimi Matta Elliotta, ki v sredo prihaja v drugo k nam.
12.februar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:38
Tretji del uvedejo Slowdive, ki po 22 letih ponujajo nov posnetek, še vedno v značilnem slogu angleškega shoegazinga. Francoski veteran Richard Pinhas je okoli sebe zbral eminentne glasbenike iz kroga avant-muzike in objavil album Reverse. Avstralski The Necks tudi po 30 letih ostajajo na svoji začrtani poti, album Unfold na dveh vinilih prinaša le štiri zapise, vsak pokriva eno stran plošče. Proti koncu še nekaj neoklasike, Max Richter ponuja glasbo za balet osnovanega na delih pisateljice Virginije Woolf.
5.februar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:12
Tretji del uvedejo Einstürzende Neubauten z zbirko Greatest Hits. Nekako primerno, dve zgodnji članici tega kolektiva sedaj sodelujeta na samostojnem albumu kanadske performerke Myre Davies - Sirens. Berlinski duo Driftmachine je objavil "vmesni" album Radiations, in proti koncu nas čaka še Conrad Schnitzler, s posthumnim sodelovanjem s Schniderjem TM in s samostojno filmsko glasbo.
29.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:35
Tretji del uvede Mick Harvey, pohitel je s serijo priredb pesmi Serga Gainsbourga, album Intoxicated Women je že 4.del. Po 30 letih sta se vrnila Renaldo And The Loaf, pravijo jima tudi angleška The Residents, koliko je to res se prepričamo s poslušanjem albuma Gurdy Hurding. Sledi še finski kitarsit Otso in sklene Keiji Haino v navezi še z dvema belgijskima glasbenikoma.
22.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:31
V tretjem delu najprej solistični album Davida Paja, ki deluje tudi pod imenom Papa M, nazadnje je tako objavil album Highway Songs. Sledijo mladi Švedi A Projection z drugim albumom Framework na sledi predvsem angleških novovalovskih in postpunkovskih skupin z začetka 80-ih. Gareth Dickson je spremljal Vashti Bunyan, sedaj je objavil že svoj 4.samostojni album. Proti koncu še poslovilni album angleških melanholikov Piano Magic z ustreznim naslovom - Closure.
15.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:51
V tretjem delu najprej prvi solistični album Jamesa Johnstona. Na The Starless Room se Johnston kaže v precej drugačni podobi kot v svojem matičnem bandu Gallon Drunk. Sledijo The Flaming Lips s svežom albumom Oczy Mlody in proti koncu še japonski psihadeliki The Silence z albumom Nine Suns, One Morning, ki zaokrožuje njihovo trilogijo.
8.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:50
V tretjem delu najprej trio Spaceheads s sodobno fuzijo glasbenih slogov. Sledi glasba islandskega seksteta Amiina namenjena spremljavi dobrih 100 let stare filmske serije Fantomas. Tudi norveški kitarist Geir Sundstol je na samostojnem albumu Langen Ro dokaj cinematičen. Proti koncu še posthumna objava filmske glasbe Dietra Moebiusa za nemo črno-belo klasiko Metropolis.
1.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 36:00
Tokrat v razširjenem terminu izpostavljamo najboljše v preteklem letu. Predstavljajo se Savages, Andrea Schroeder, Cate Le Bon, PJ Harvey, James Johnston, Nick Cave, Ryley Walker, Matt Elliott, Radian, Alien Ensemble, Monkey Plot, Kilwater, The Claypool Lennon Delirium, Reininger & Brown in Swans.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2016
Prispevki za Drugi Val v letu 2015
Prispevki za Drugi Val v letu 2014
Prispevki za Drugi Val v letu 2013
Prispevki za Drugi Val v letu 2012
Prispevki za Drugi Val v letu 2011
Prispevki za Drugi Val v letu 2010
Prispevki za Drugi Val v letu 2009
Prispevki za Drugi Val v letu 2008
Prispevki za Drugi Val v letu 2007
Prispevki za Drugi Val v letu 2006
Prispevki za Drugi Val v letu 2005
Prispevki za Drugi Val v letu 2004
Prispevki za Drugi Val v letu 2003
Prispevki za Drugi Val v letu 2002