pretekli prispevki za oddajo DRUGI VAL v letu 2017

23.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:48
V tretjem delu opozarjamo na bližnji koncert tria Xiu Xiu in vrtimo njihov aktualni album Forget. Pri nas je že nastopila Margaret Chardiet, ki deluje pod imenom Pharmakon in je nedavno objavila svež album Contact. Proti koncu še demonična Diamanda Galas, po devetih letih premora je sedaj objavila dva albuma sočasno.
16.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:00
V tretjem delu opozarjamo na bližnji koncert pianista Volkerja Bertelmanna alias Hauschka v Kinu Šiška, predstavljamo njegov aktualni album What If. Sledi belgijsko ameriški glasbenik Le Ton Mite, ki je poseben že zato, ker je na novi album vtisnil kar 50 pesmi. Proti koncu še poljski multiinštrumentalist Jacaszek z uglasbljeno poezijo na albumu KWIATY.
9.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:37
V tretjem delu večinoma po psihedelično. Najprej bodo to King Gizzard And The Lizard Wizard z albumom Flying Microtonal Banana. Sledi duo z imenom Moon Duo in aktualnim albumom Occult Architecture, Vol. 1. Veterani psihedeličnega rocka Bardo Pond ponujajo v posluh album Under The Pines. Proti koncu še presenetljiv obrat italijanskega tria Zu, le dva zapisa najdemo na njihovem aktualnem albumu Jhator.
2.april 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:48
V tretjem delu retromanija. V njej najprej teksaški trio Lift To Experience, ki je na novo zmiksal in objavil svoj epohalni prvenec iz leta 2001, The Texas Jerusalem Crossroads. Pred koncertom Thalia Zedek Banda v Kinu Šiška vrtimo izbor z njihovega aktualnega albuma Eve. Proti koncu še berlinski ansambel Zeitkratzer, ki je vzel na piko zgodnje posnetke Kraftwerkov.
26.marec 2017
V tretjem delu se s tematskim albumom o življenju kraljice Marije Prve Škotske predstavi Olivia Louvel. Theresa Stroetges pod imenom Golden Disko Ship ponuja v poslušanje album Imaginary Boys. Tudi pod imenom Noveller se skriva ženska ustvarjalka, multiinstrumentalistka Sarah Lipstate je objavila albuma A Pink Sunset For No One. Proti koncu še duo/projekt UnicaZurn.
19.marec 2017
V tretjem delu se najprej dotaknemo tria Xiu Xiu, nadaljujemo večinoma v dvoje. Duo sta Winter Family, ki sta širom sveta posnela album South Of Here. S tria na duo sta se skrčila Virginia Wing, poslušamo še ambientalno glasbo dua Visible Cloaks. Pri čikaški založbi Kranky so pod okrilje vzeli Earthen Sea in še en duo, Anjou, ki ga sestavljata dva člana znamenitih Labradford.
12.marec 2017
V tretjem delu najprej predstavitev 16.albuma nepoboljšljivih Half Japanese. Sledijo Ulan Bator, nedavno so objavili svež album Stereolith in obenem prihajajo na Metelkovo. Vmes še Xiu Xiu in proti koncu kitarist Ben Chasney oziroma Six Organs Of Admittance.
5.marec 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:43
V tretjem delu tokrat retromanija in v njen zgodnja evropska industrijska glasba oziroma eksperimentalna elektronika. Vrtimo jih z dveh kompilacij, Magnetband - Experimenteller Elektronik-Underground DDR 1984-1989 in Sammlung - Elektronische Kassettenmusik Düsseldorf 1982-1989 ter z zadnjih treh EP plošč založbe Mannequin.
26.februar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:10
V tretjem delu se podrobneje posvetimo mednarodnemu projektu Candy Bomber, ki so ga v Berlinu ustanovili bobnar Thomas Wydler iz The Bad Seeds, basist Paul Lemp, bolj znan v krogih scenske umetnosti, in producent Ingo Krauss. Sledijo duo Catherine Graindorge in Hugo Race in solistični Duke Garwood, poslušamo še novi singel Marka Lanegana in proti koncu orkestralno verzijo prvega albuma post-rockovskega projekta Minor Victories.
19.februar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:00:22
Tretji del uvede valižanska pevka Cate Le Bon, ki je štiri pesmi, ki so ji ostale s snemalnega sessiona za lanskoletni album Crab Day, sedaj objavila na EP-je Rock Pool. Skupina Aquaserge na aktualnem albumu laisse ça etre še razvija svojo eksperimentalno inačico francoskega popa. Projekt Les Marquises vodi francoski multiinstrumenalist Jean-Sébastien Nouveau, ki je za album The Night Full Of Collapses k sodelovanju zvabil vrsto gostujočih glasbenikov in pevcev, med drugimi Matta Elliotta, ki v sredo prihaja v drugo k nam.
12.februar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:38
Tretji del uvedejo Slowdive, ki po 22 letih ponujajo nov posnetek, še vedno v značilnem slogu angleškega shoegazinga. Francoski veteran Richard Pinhas je okoli sebe zbral eminentne glasbenike iz kroga avant-muzike in objavil album Reverse. Avstralski The Necks tudi po 30 letih ostajajo na svoji začrtani poti, album Unfold na dveh vinilih prinaša le štiri zapise, vsak pokriva eno stran plošče. Proti koncu še nekaj neoklasike, Max Richter ponuja glasbo za balet osnovanega na delih pisateljice Virginije Woolf.
5.februar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:12
Tretji del uvedejo Einstürzende Neubauten z zbirko Greatest Hits. Nekako primerno, dve zgodnji članici tega kolektiva sedaj sodelujeta na samostojnem albumu kanadske performerke Myre Davies - Sirens. Berlinski duo Driftmachine je objavil "vmesni" album Radiations, in proti koncu nas čaka še Conrad Schnitzler, s posthumnim sodelovanjem s Schniderjem TM in s samostojno filmsko glasbo.
29.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:03:35
Tretji del uvede Mick Harvey, pohitel je s serijo priredb pesmi Serga Gainsbourga, album Intoxicated Women je že 4.del. Po 30 letih sta se vrnila Renaldo And The Loaf, pravijo jima tudi angleška The Residents, koliko je to res se prepričamo s poslušanjem albuma Gurdy Hurding. Sledi še finski kitarsit Otso in sklene Keiji Haino v navezi še z dvema belgijskima glasbenikoma.
22.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:02:31
V tretjem delu najprej solistični album Davida Paja, ki deluje tudi pod imenom Papa M, nazadnje je tako objavil album Highway Songs. Sledijo mladi Švedi A Projection z drugim albumom Framework na sledi predvsem angleških novovalovskih in postpunkovskih skupin z začetka 80-ih. Gareth Dickson je spremljal Vashti Bunyan, sedaj je objavil že svoj 4.samostojni album. Proti koncu še poslovilni album angleških melanholikov Piano Magic z ustreznim naslovom - Closure.
15.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:51
V tretjem delu najprej prvi solistični album Jamesa Johnstona. Na The Starless Room se Johnston kaže v precej drugačni podobi kot v svojem matičnem bandu Gallon Drunk. Sledijo The Flaming Lips s svežom albumom Oczy Mlody in proti koncu še japonski psihadeliki The Silence z albumom Nine Suns, One Morning, ki zaokrožuje njihovo trilogijo.
8.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 01:01:50
V tretjem delu najprej trio Spaceheads s sodobno fuzijo glasbenih slogov. Sledi glasba islandskega seksteta Amiina namenjena spremljavi dobrih 100 let stare filmske serije Fantomas. Tudi norveški kitarist Geir Sundstol je na samostojnem albumu Langen Ro dokaj cinematičen. Proti koncu še posthumna objava filmske glasbe Dietra Moebiusa za nemo črno-belo klasiko Metropolis.
1.januar 2017 poslušajte arhiv, 3.del začne pri 36:00
Tokrat v razširjenem terminu izpostavljamo najboljše v preteklem letu. Predstavljajo se Savages, Andrea Schroeder, Cate Le Bon, PJ Harvey, James Johnston, Nick Cave, Ryley Walker, Matt Elliott, Radian, Alien Ensemble, Monkey Plot, Kilwater, The Claypool Lennon Delirium, Reininger & Brown in Swans.

Prihodnji prispevki na Drugem Valu

Prispevki za Drugi Val v letu 2016
Prispevki za Drugi Val v letu 2015
Prispevki za Drugi Val v letu 2014
Prispevki za Drugi Val v letu 2013
Prispevki za Drugi Val v letu 2012
Prispevki za Drugi Val v letu 2011
Prispevki za Drugi Val v letu 2010
Prispevki za Drugi Val v letu 2009
Prispevki za Drugi Val v letu 2008
Prispevki za Drugi Val v letu 2007
Prispevki za Drugi Val v letu 2006
Prispevki za Drugi Val v letu 2005
Prispevki za Drugi Val v letu 2004
Prispevki za Drugi Val v letu 2003
Prispevki za Drugi Val v letu 2002