EXPERIMENTAL POP BAND
Homesick
(City Slang, 1999
SCOTT 4
Works Project LP
(V2, 1999)
WISDOM OF HARRY
Stars Of Super 8
(Matador, 1999)

Eksperimentalno pop skupino daje domotožje, kot se zaklinjajo v naslovu svoje druge plošče, a glasbeno zagotovo ne sodijo v vodilno garnituro bristolskega dogajanja. Njihovo obzorje je mnogo širše in sega daleč preko običajnih pop vzorcev, prej je poudarek na združevanju žanrov in slogov. Izkušenj jim na manjka, vsaj vodja Davey Woodward je v drugi polovici osemdesetih let deloval v skupini Brilliant Corners, se kasneje razočaran nad nerazumevanjem (beri slabim odzivom) umaknil iz ustvarjalnega delovanja in se v bristolskih klubih udinjal kot didžej. Lahko bi sklepali, da je stregel z nadvse raznoliko glasbo, kar je sedaj prelil v 14 avtorskih snovanj. Težko bi jim našli skupna izhodišča, Experimental Pop Band se ne poslužujejo formul. Imajo ritem, imajo melodije in s tem počnejo, kar hočejo. Lahko so brezskrbno plesni, drugje novovalovsko drveči. So sproščeni z jazzovskimi preskoki in natančni pri doziranju semplov. Le barva in način petja povezuje pesmi pod enotno ime skupine, ostalo odstopa v vse smeri. Večinoma v uspešno izveden konglomerat, mestoma se tudi zatakne. V vsakem primeru zanimiva plošča, le da so si fantje naenkrat naložili preveliko breme.
Podobno velja za londonski trio Scott 4. Če na prvencu še malce sramežljivo preizkušajo svoje zmožnosti, se na Work Project LP poslužujejo 'vsega'. Nekaj povsem normalnega je, da iz krautrockovske zmede preskočijo v čisti country s pedal steel kitaro v ospredju. Na svojem delovnem projektu se ustavijo še na vseh možnih vmesnih postajah, le izvedbe šepajo. Kaj šele vokal, ki se ne more meriti z artikulacijo njihovega vzornika Scotta Walkerja, čigar naslov četrtega solo albuma so si 'izposodili' za ime skupine. Torej, nameni so eno, izvedba drugo. Nedvomno Scott 4 poznajo preteklo in polpreteklo zgodovino popularne glasbe, a brez občutka za pesem jim bo težko uspelo ideje pretopiti v prepričljiv končni izdelek.

V trojnem paketu otoških eklektikov izstopajo The Wisdom Of Harry. Pete Astor je kot glavni snovalec idej obrnil hrbet tradiciji rocka, sedaj z Atarijem in semplerjem gradi zvočne skulpture vseh možnih oblik. Še vokal je spustil skozi efekt, da bi prekril sledi za preteklim delom v Weather Prophets. Stars Of Super 8 je kompilacija singlov, originalno objavljenih za majhne, obskurne založbe. Šele v album zbrani posnetki za Matador dajejo zaokroženo sliko početja The Wisdom Of Harry. Od uvodne semplane teme filmskih dimenzij nas takoj popeljejo v melanholični rock s popačenimi teksturami v ozadju. Kako nas presenetijo šele didžejevski prijemi, ki pa previdno ostajajo nekje na sredi poti do roba slabega okusa oziroma načrtnega naskoka na sodobne tokove v popularni glasbi. Ne, skupina prevzema le tisto in v tolikšni meri, kar zadosti njihovim namenom in ciljem Izbran občutek za pravšnji odmerek eksperimenta v zaokroženi obliki pesmi postavlja The Wisdom Of Harry med trenutno najzanimivejše zasedbe na Otoku. Ni lahko biti originalen in poslušljiv obenem, Petu Astorju je s svojima pomočnikoma uspelo prav to. In tale album je 'samo' kompilacija zgodnjih posnetkov!
(Muska)

Janez Golič