FOETUS
diskoteka Dakota, Ljubljana
5.februar 1996

foto: Janez Golič Po večkratnem obisku Ljubljane praktično vseh alter veljakov iz 80-ih let, se je v naše kraje končno priklatil še Jim Thirlwell, bolj znan pod psevdonimom Foetus. Ker nima stalne zasedbe, je v nekoliko težjem položaju in si mora za vsako turnejo poiskati nove spremljevalne glasbenike. Glede na status, ki ga uživa, mu je tudi tokrat uspelo zbrati na enem mestu imena, ki v novorockovskem svetu nekaj pomenijo.
V prvi vrsti omenimo Jima Kimballa, ki je z močnim in stalno razmiganim ritmom dajal Foetusu potrebno dinamiko, torej tisto, kar krasi njegove studijske plošče. Ostalo je bil rock'n'roll. Ali vsaj sprevržena drža le-tega. Mladostna želja Jima Thirlwella, da bi z vlogo Elvisa zapeljal mlada dekleta, je tu dobila svojo koncertno zadovoljitev. Kot se spodobi, seveda ne v čisti obliki, ampak cepljeno z igro rockovskega zabavljača. V tem smislu se je predstavil še kitarist William Tucker, ki je poleg odrskega spakovanja dodal vsaj malenkost glasbene inovativnosti, kar ne moremo trditi za ostale tri člane spremljevalne zasedbe. Drugega kitarista bi zlahka zamenjal za solidnega pihalca, ki bi tako presekal na trenutke že kar enodimenzionalno kitarsko nažiganje in obenem približal koncertnega Foetusa tistemu s plošč.
Pravzaprav je blestel le Foetus sam. Stalno igriv in artikuliran, nepredvidljiv in srdit. Je utelešenje celotne rock'n'roll mitologije; Elvisove nedolžne seksipilnosti, hard-rockovskega mačizma, artistične vzvišenosti, vse ovito v značilni Foetusov sarkazem. Predvsem pa je živ, telesen in prvinski. Foetus pač.
(GM)

Janez Golič