Intervju: FOETUS

Foetus v Ljubljani, foto: Janez Golič

Jim Thirlwell alias Foetus. Ime, ki nekaj pomeni na newyorški sceni. Avstralec, ki se je podobno kot The Birthday Party (in prav kmalu za njimi) s trebuhom za kruhom odpravil v London. Po srečanju z femme fatale Lydijo Lunch se je sredi 80.let preselil v New York in tam postavil svoj studio, v katerem uresničuje premnoge lastne zamisli. Večino samostojnih del je poimenoval z imenom, ki vsebuje besedo Foetus. Teh različic se je v 15-ih letih nabralo blizu dvajset. Konceptualna zaokroženost se kaže še v naslovih albumov, vsi so sestavljeni iz enozložne besede štirih črk. A najpomembnejša je glasba. Predhodnica tistega, kar je najbolje vnovčil Trent Reznor in proslavil Al Jourgensen. Nekaj zaslužene slave je Foetus zaužil šele pred kratkim s podpisom za Sony in večkratnim križarjenjem po Evropi in Ameriki. Pogovor z njim je nastal v živo na Radiu Študent, popoldne pred njegovim nastopom v diskoteki Dakota, 18.februarja 1996.


Kolikor vem je bil vaš koncert v Ljubljani najprej najavljen za november, a kasneje odpovedan. Zakaj?
Lani sem prvič sploh imel management, delala je zame nekih tri mesece in potem naenkrat izginila z obličja zemlje. Izgubil sem še tri mesece, ko sem poskušal sam navezati potrebne stike. Prav tako sem imel probleme z vstopnim vizumom za Evropo. Obenem sem bil lani tri mesece dokaj bolan, tako da se je evropska turneja preložila celo dvakrat.
Vemo, da stalno menjaš člane spremljevalne skupine. Kakšna je trenutna postava?
William Tucker, ki je nekdaj igral v Ministry, v Pigface in pomagal Chrisu Conolleyu, je na kitari, Brian Denmark igra bas, sam ima projekt Furnace, Jim Kimball je na bobnih, igral je že recimo v Denison/Kimball Trio, potem v Mule in Laughing Hyaenas, Carl Wolf na drugi kitari je igral v Pussy Galore in sedaj v Loudspeaker, na vokalu je nekdo, katerega ime se sedaj ne morem spomniti, in na klaviaturah oz. samlerju je Rob Sutton, ki je pomagal pri snemanju plošče Gash.
Na plošči Gash lahko slišimo kup gostujočih glasbenikov, kar je dokaj nova praksa na tvojih Foetus ploščah. Zakaj si se odločil za to?
V zadnjih letih sem napisal približno 50 pesmi in jih v lastnem studiu praktično dokončal. Vendar sem želel stvari pripeljati dlje, vključiti več organske energije v glasbo in Tod Ashley iz Cop Shoot Cop me je nagovoril v sodelovanje z večimi glasbeniki. Vesel sem, da me je prepričal, ker sem dejansko pripeljal posnetke na višji nivo. Sedem let je minilo od prejšnjega studijskega albuma in ostali projekti, na katerih sem delal, so pravzaprav rezultirali do plošče Gash. To je moj Stg. Peppers.
Tudi oblikovanje ovitka je drugačno. Vse prejšnje plošče si poslikal sam, sedaj pa vidimo le nočne fotografije New Yorka?
Slika na video ekranu je moja. Ovitek za singel Butterfly Potion je bil zadnji, ki sem za naredil sam in želel sem nekaj drugačnega. Idejo za ovitek plošče Gash sem dobil, ko sem zapuščal studio na Times Squareu in tam zagledal ta veliki Sonyjev video ekran. V dogovoru z njimi, so vsake toliko časa med ostalimi reklamami vrteli tudi logotip Foetus in mojo sliko. To smo fotografirali tako za ovitek plošče kot uporabili v video spotu za pesem Verklemmt.
Obenem si skrajšal ime v preprosto Foetus. Kaj bo naslednji korak?
Želel sem ga okrajšati, kolikor se ga le da, kar ne pomeni, da ga ne bom uporabil v kakšni drugačni obliki. Naslednji korak bo Fo, ali preprosto F.
Ohranil pa si princip naslavljanja svojih albumov, vsi naslovi so sestavljeni iz besed štirih črk?
(smrtno resno) Ja, to bom počel do svoje smrti. Smešno je, da tudi Jesus Lizard uporabljajo enak način, z eno razliko, vsi moji naslovi so enozložni, medtem, ko so oni enkart prekršili ta princip in ploščo naslovili z Liar, kar je dvozložna beseda. Poleg tega, imajo moji naslovi dvojne pomene, recimo Gash lahko pomeni brazgotino ali namiguje na ženski spolni organ. Moj naslednji album se bo imenoval Bust, kar lahko pomeni zlomljen ali žensko oprsje.
Ampak, še prej naj bi izšli dve EP plošči, Null in Void.
Ja, Null bo vsebovala tri verzje pesmi Verklemmt in tri pesmi, ki jih na albumu Gash ni. Na Void bodo dve verziji pesmi Friend Or Foe, ena bo "unplugged" verzija...
Foetus unplugged?
Ja, z akustično kitaro. Poleg tega bo še desetminutna inštrumentalna trans-verzija Verklemmt in tri nove pesmi.
Veliko presenečenje je pomenila informacija, da je Foetus podpisal za založbo Sony.
Da, ponudili so mi precejšnjo vsoto denarja in popolno svobodo. Tako lahko izdajam plošče manj znanih izvajalcev za lastno založbo Entopic Ents Inc.
Zanimivo je, da mnogo skupin podpisuje za velike založbe v Ameriki, medtem ko v Evropi ostajajo neodvisni. Obstaja kakšen poseben razlog za to?
Mislim, da je neodvisna distribucija močnejša v Evropi kot v Združenih Državah. Obenem obstaja močan predsodek proti velikim založbam, predvsem v Angliji, kar je zame absurdno. Celo nekateri moji najljubši izvajalci so na velikih založbah, recimo Melvins. Po drugi strani je še vedno bolje biti med prvih deset na neodvisni lestvici kot stoti in nekaj na nacionalni lestvici.
Omenil si že, da si lastnih lastne založbe. Si že izdal kakšno ploščo?
Izdal sem nekaj svojih plošč, torej obe plošči Steroid Maximus, mini album Wiseblood, sodelovanje z Lydijo Lunch, koncertno ploščo Male in kompilacijo različnih izvajalcev Mesomorph Enduros. Ko se vrnem v new York, bom izdal še svoj EP, potem album skupine Halcion, ploščo skupine 101 Cross Stations, ki so kot srečanje The Beatles, Glenna Brance in Roberta Wyatta. To jih ne označuje v popolnosti, ampak res so zabavni. Pripravljam tudi soundtrack za film Atrocity Exhibition, ki bo posnet po knjigi J.G.Ballarda. Soundtrack bo izšel tudi na plošči, na kateri bom zbral različne izvajalce. Tu bom jaz, se pravi Foetus, Caspar Brotzmann, Main, Jim Plotkin, Brian Denmar, moj basovski kitarist, in drugi. Pripravljam še dve knjižni izdaji, ena se bo pojavila tudi v obliki CD-ROMa in počasi bom začel snemati nov album. Torej, v pripravi je veliko stvari.
Kaj točno bo vsebina CD-ROMa?
Vsa besedila, vsa moja slikarska dela, nekaj še neizdane glasbe, nekaj literature in video spoti. Mogoče tudi kratka biografija. In vprašanja, ki mi jih zastavljajo ves čas; kot, kaj se skriva pod črko G v mojem imenu.
Na različnih svojih ploščah si izdal kar nekaj skladb, ki so posnete z velikimi orkestri. Se pripravlja še kaj podobnega v bližnji prihodnosti?
Rad bi izdal koncertni album, kjer bi bile zbrane vse tovrstne skladbe. Vendar zato zaenkrat nimam potrebnih sredstev in moram počakati na morebitno finančno pomoč. Na prihajajoči plošči Void bo objavljen posnetek, ki ga nisem uvrstil na album Gash. To bo skladba ob pomoči velikega orkestra.
Zbral si tudi izvajalce na kompilaciji Mesomorph Enduros. Se morda pripravlja še drugi del?
85 odstotkov je pripravljenega. Na kompilaciji bodo Halcion, Ultra-Bide, Neurosis, Chrome Cranks, Boss Hog, nagovarjam tudi skupino Pavement, pa se mi stalno izmikajo z izgovorom: "Ja, dobiš posnetek do petka". Vseeno bo na plošči zastopanih veliko skupin. Pripravljam tudi serijo 10 inčnih plošč, večinoma novih izvajalcev, in vse plošče bodo kasneje zbrane v boxu za ceno 200 dolarjev.
Je res, da si posnel nekaj glasbe za reklame na MTV?
Ja, naredil sem osnutek reklame in glasbo za serijo MTV Sports. To so bili kratki vložki, posneti s posamplanim velikim orkestrom. To je bilo za Nike, Reebok in še nekatere.
Si še vedno v stikih s starimi znanci, kot so Nick Cave, Thurston Moore, Michael Gira...?
Ja, včasih se srečamo v mestu. Absolutno.
Lani sem govoril s Casparjem Brotzmannom, in omenil je, da se pripravlja sodelovanje s teboj?
Pravzaprav bo to sodelovanje s Casparjem in Diamando Galas. S Casparjem sva velika prijatelja in vedno ko pride v New York, me obišče. Namesto da bi kaj ustvarila, se le pogovarjava in pijeva vodko.
Lahko našteješ zanimivejše novejše skupine v New Yorku ali širše, da jih lahko še mi preverimo?
Ja, ogromno je novih skupin. Recimo Ultra Bide, Halcion... Stalno hodim na koncerte drugih skupin in mislim, da obstaja ogromno dobrih bendov.
Kaj se dogaja s Cop Shoot Cop in Motherhead Bug, torej tvojimi znanci in prijatelji?
Za Cop Shoot Cop težko rečem, ker še nisem bral njihovega press gradiva. Njihov vodja Tod Ashley, on je pravzaprav Cop Shoot Cop, pripravlja solo ploščo. Pomagajo mu Jim Kimball, ki je sedaj v mojem bendu, potem David Ouimet na klaviaturah, Tony Maimone iz Pere Ubu, takšni ljudje. Ne vem, kaj se dogaja z Motherhead Bug, ker je David zaposlen s projektom Toda Ashleya.
Jutri v Ljubljani igra David Bowie in vemo, da so ga v Ameriki spremljali Nine Inch Nails. Je bilo kaj možnosti, da bi Foetus nastopil kot predskupina?
V Ameriki smo imeli nekaj možnosti. V igri smo bili mi, potem PJ Harvey in Prick. Na koncu so ostali Nine Inch Nails in Prick. To je bilo veliko razočaranje.
Kako si prišel v stik z Trentom Reznorjem?
Ne vem pravzaprav. Poznava se že precej dolgo in vem več, ob kateri priliki sva se spoznala.Imava istega publicista in verjamem, da je prišlo do sodelovanja preko tega. Stalno me kličejo ljudje z vsega sveta in sploh ne vem, kako pridejo do moje telefonske številke. Nisem v imeniku.
Lahko našteješ skupine, ki si jim pomagal s produkcijo?
Prav zadnje čase se s tem nisem ukvarjal. Zato pa sem v zadnjih letih pomagal kopici skupin, recimo Panteri, Curve, Cranes, Prong, Jarboe, Pop Will Eat Itself, Nine Inch Nails, Megadeath, Red Hot Chili Peppers, Carla Marshal..
Izdal si tudi skupni single s skupino Chrome Cranks. Zanima me, kdo je Dick Uranus, ki je podpisan kot avtor naslovne pesmi?
Nimam pojma. Cela stvar je šla nekako takole: P.K., ki je direktor založbe PCP Entertainment in izdaja plošče skupine Chrome Cranks, je moj dober prijatelj. Enkrat smo skupaj poslušali kaseto, posneto s starimi ameriškimi skupinami s konca 70-ih in začetka 80-ih let. Vse z vinilnih singlic. In tako smo slišali tudi ta komad Vice Squad Dick in še navdušili - uh, kakšen "groove". Nagovorili smo P.K.-ja, da izda naš skupni single, vse skupaj je trajalo mogoče tri minute. Čez dva dni sem šel v studio in čez tri dni je bil komad posnet. Uporabil sem tudi del originalnega posnetka. Ja, vse skupaj je šlo zelo hitro. Kot stranski projekt.
Vrniva se nazaj k tvoji glasbi. Kakšen je proces ustvarjanja glasbe? Kaj je najprej; glasbeni vzorec, ki ga razvijaš, ali gola ideja, kako naj pesem zveni?
Nimam nobene formule. Lahko začnem z naslovom, lahko začnem z zvokom, lahko se vsedem za klavir in začnem igrati, včasih imam celotno pesem že v glavi, včasih se pesem nastaja kar sama. Lahko dodajam dele, ki sem jih ustvaril predhodno in jih potem prearanžiram itd. Poskušam, da ne bi razmišljal o ustvarjalnem procesu, raje kar naredim.
Obstaja kaj takega, kot končna vizija?
Uničenje človeške rase.
Kaj pa v glasbenem smislu?
Uničenje glasbene rase.
Kdaj bomo dobili ponovno izdana tvoja prva albuma? Ljudje plačujejo veliko denarja za "second hand" vinilne plošče.
Ja, vem. Kar nekaj časa jih nisem želel izdati, ampak bodo zunaj. Kmalu. Zato: poslušalci, ne kupujte vinilnih izdaj. Vse bo na voljo. Bodite potrpežljivi. Na voljo bodo le preko poštnih naročil.
Na koncu še, kaj bi izbral za glasbeno ozadje za tale intervju?
Pendereckega.
Kaj lahko pričakujemo nocoj na koncertu? Pesmi z zadnjih plošč?
Bo vsega. Z vseh albumov, no, zagotovo ne z Ache. Ampak Hole, Nail, Gash, nekaj priredb, ki vas bodo presenetile, imamo štiri priredbe, normalno igramo dve, odvisno, kako dolgo igramo, igramo tudi nekaj Wiseblood pesmi. Bo dober izbor, mislim, da je to dober bend in pozivam poslušalce, da pridejo in preverijo izkušnjo. Tudi Morning Glories, ki so odličen bend iz San Diega, trenutno locirani v New Yorku. To je tročlanska zasedba, in z njimi bomo na celotni turneji. So srečanje bluesa, Neila Younga, Nirvane z močnim kitarskim zvokom. Odličen bend.
Hvala za obisk v studiu Radia Študent in vidimo se zvečer v diskoteki Dakota.
"Be there or be square".

Janez Golič