GASTR DEL SOL
Upgrade & Afterlife
(Drag City 1996)

Jim O'Rourke in David Grubbs na široko orjeta glasbena polja. Pod imenom Gastr Del Sol sta ponudila tretji album Upgrade & Afterlife, ki ga odlikuje predvsem raznolikost z enim skupnim imenovalcem - magična lepota, ki se sprošča skozi introvertirane sprehode komorne akustike, elektronskih kolažev in ambientalnih pasaž. Gre torej za odločen korak vstran od vsega, kar sta Jim in David v preteklosti že počela. Prvi je otrok improvizacije, v mladosti je igral v jazzovskih orkestrih in na skrivaj vtikal med kitarske žice vse mogoče, samo da bi ušel sistemu. Dave je iz rockovskih vrst, benda Squirell Bait in Bastro sicer nista usodno zaznamovala dogajanja v Čikagu, sta pa dala nekaj pomembnih glasbenikov, ki še danes delujejo na tamkajšnji sceni. Za doseganje podobnih občutij s pomočjo karseda različnih sredstev, so gostujoči glasbeniki vključeni točno tam, kjer se počutijo najbolj doma.
Tudi tokrat je priskočil na pomoč bobnar John McEntire in zaznamoval res na Tortoise spominjajočo skladbo Hello Spiral, od znanih je prisoten še legendarni Tony Conrad na violini in posredno je zraven kitarist starejše generacije John Fahey, ki je prispeval sklepno skladbo na albumu, Dry Bones In The Valley. Priča smo mnogim nena(va)dnim preskokom, a celo v predirnih elektronskih škrtanjih Gastr Del Sol uspevata zadržati občutja statične lepote, ki jo vseeno najbolje izraža krhko in nikoli povzdignjeno petje Davida Grubbsa.
Na ovitku ne najdemo podatkov, kdo igra kateri inštrument, in sklepamo lahko, da sta Jim in David tovrstna ugibanja prepustila poslušalcu. Zanesljivo pa sta oba veliko pozornost namenila produkciji zvoka oz. detajlom, ki v ozadju dodajajo globino in širijo naše poglede na konsistentnost glasbenega ustvarjanja.
(Muska)

Janez Golič