GALLON DRUNK
Tonite… The Singles Bar
You, The Night… And The Music
From The Heart Of Town
(Sartorial, 2007)

Tonite... The Singles Bar Londonski Gallon Drunk so bili ob svojem nastanku, leta 1988, posebnost na tamkajšnjem glasbenem prizorišču. Medtem ko je na klubski sceni vladal rave in je nastajal brit-pop, so Gallon Drunk raje črpali pri izvorih rock'n'rolla. Na eni strani so bili frenetični, divji, nebrzdani, po drugi strani tudi nežni, skoraj popevkarski na način petdesetih let prejšnjega stoletja.
Ker se niso skladali z »modernim« dogajanjem, še posebej v Angliji niso naleteli na množično hvalo. Imeli so tudi stalne težave s kadrom, razen nespornega vodje Jamesa Jonstonea so se ostali precej menjali, imeli so stalne težave z založbami, Clawfist je propadla, City Slang jih je podprla le za en album, grška založba jih je opeharila… No, morda se bodo po novem razmere zanje stabilizirale, nekaj malega pridobivajo že zaradi vključenosti Jamesa Johnstonea v The Bad Seeds, saksofonist Terry Edwards je medtem ustanovil lastno založbo in za začetek preporoda skupine ponovno natisnil njihove prve tri albume. Kot se spodobi za ponatise, je narejen novi mastering in dodani so mnogi posnetki, ki jih na izvirnih ploščah ni bilo.
You, The Night… And The Music Prvi album, Tonite… The Singles Bar je pravzaprav kompilacija zgodnjih singlov, takrat, na prelomu iz osemdesetih v devetdeseta leta objavljenih še na vinilu. Skupina tu zveni še hudo rudimentarno, posnetki so kot narejeni v garaži na prenosni kasetofon. Petje je še neartikulirano, prej rokenrolersko zavijanje in sopenje kot »normalno« rockovsko podajanje besedil. Skupina tu gradi predvsem na ritmu, Joe Byfield je bil na primer v skupini zadolžen le za igranje ropotulj marakas. Izvirni kompilaciji so dodani doslej neobjavljeni koncertni posnetki iz Chicaga iz leta 1993, ki pa že kažejo napredne Gallon Drunk.
Prvi pravi album je You, The Night… And The Music. Na njem že najdemo pesmi, ki so del sedanjega koncertnega repertoarja skupine. Pesem Some Fool's Mess nosi novo dinamiko, značilno za večino naslednjih »velikih« pesmi Gallon Drunk. Še vedno je frenetična, frontalno hrupna, a tudi občutena, pomirjena, sopihajoča. Just One More še poglablja vtis odprtosti, še efektneje združuje različne prvine izvornega rock'n'rolla, ki ga Gallon Drunk zelo elegantno posodabljajo. Ja, v posodabljanju so celo bolj previdni kot na primer Jon Spencer, ki ga znajo odnesti novotarije…
Tudi na novi izdaji albuma You, The Night… And The Music je nekaj dodatka. Le na kaseti ohranjen posnetek Draggin' Along v miksu Steva Stapletona (Nurse With Wound) ima dokumentarno vrednost, All Mouth, No Trousers je še en instrumental, do sedaj neobjavljen, in so trije posnetki z radijskega nastopa v Berlinu, ki pa že datirajo v čas naslednje plošče, From The Heart Of Town.
From The Heart Of Town Za Gallon Drunk ni dileme, rock'n'roll je zanje urbana forma. Odrasli so v srcu velemesta, tu črpajo, to ozvočujejo in reflektirajo. Vse nekako s strani, s spoznanjem, da na koncu ostaneš sam. Takih utrinkov je na plošči From The Heart Of Town vse polno, Loving Alone, You Should Be Ashamed je sploh efektna, sklepna Paying For Pleasure je skoraj programska; bolj divja je bila večerna zabava, težje bo jutranje prebujanje. Po drugi strani so še vedno prepustijo nebrzdanosti, predvsem podaljški skladb Bedlam in Push The Boat Out kažejo njihove skoraj improvizatorske sposobnosti, še vedno gredo do konca.
Ponatisnjen CD From The Heart Of Town prinaša najvrednejši dodatek; predvsem tri priredbe, izvirno objavljene le na straneh B singlov Bedlam in You Should Be Ashamed. Vse so srce parajoče balade, ki jih James zapoje nekoliko površno, nenatančno, kot da artikulacija tu niti ni pomembna, da je občutek tisti, ki šteje. Look At That Woman (Lee Hazlewood), Solitaire (Neil Sedaka) in Silver Wings (Merle Haggard) le še enkrat potrjujejo naklonjenost izvirom pristnega podajanja sporočil, ali še bolje občutkov.
Vse tri ponatisnjene plošče Gallon Drunk lahko predstavljajo trilogijo, so zaokrožitev zgodnje faze skupine, ki se je nadaljevala v poudarjenem groovu. Ponatis teh plošč so Gallon Drunk pospremili z dvema nastopoma v Londonu, vse skupaj pa najavlja njihov novi album, ki naj bi izšel še letos.
(Rock Obrobje, maj 2007)

Janez Golič