GUDRUN GUT
Vogelmixe
(Run United, 2016)

Nekateri razumejo vdor migrantov in njihove kulture kot grožnjo narodnostni identiteti, drugi kot nujno obogatitev, na primer, sicer kičaste, brezpomenske ljudske godbe. Slednje velja predvsem za nemško "ljudsko" glasbo, ki vzdržuje predvsem osladen šlager, od uvožene "narodne" pa seže zgolj do brezskrbnih alpskih poskočnic s pripadajočo ikonografijo.
Veteranka berlinske klubske in še kakšne scene, Gudrun Gut, je tokrat za osnovo "ptičjih" remiksov posegla prav po glasbi migrantov v Nemčiji, in ker so že ptice simbol brezmejne svobode, je tudi Gudrun pristopila k remiksom dokaj svobodno. Najlažje bi bilo izvirnike le podpreti z elektronsko podlago, poudariti ritmično plat, jih popeljati na plesni podij. Potemtakem jih Gudrun Gut ne bi mogla podpisati kot avtorica. Ker jih je, pomeni, da je večinski del remiksov njen. Pravzaprav je prevzela le manjše vzorce izvirnih pesmi, le tisto, kar je pri določeni pesmi najbolj izpostavljeno, po čemer jih prepoznamo, si jih najprej zapomnimo; najsi bo to del refrena, kos ritma, zaporedje akordov na kitari... Podatek, da je prvi in drugi poskus remiksanja teh pesmi zavrgla, pove, da odločitev, kako se lotiti predelav, ni bila lahka. Vprašanje posega v avtentičnost glasbe, ki je v izvirniku v največji meri podvržena ljudski zapuščini, je že blizu vprašanja politične korektnosti. "Čista" oblika in vsebina glasbe etničnih skupin je skozi elektronski remiks dobila povsem drug pomen in namen. Prestopila je v domeno svobodne interpretacije, integracije, oziroma služi lahko kot zgolj še ena, dodatna zvočna sestavina.
Večinski delež same Gudrun Gut bistveno ne odstopa od tistega, kar je objavila na svojih zadnjih dveh ali treh albumih. To je dokaj lagodna elektronska muzika, ki se giblje med umirjeno plesnostjo in bolj eksperimentalnim podrhtavanjem. Nič silno drznega pravzaprav, le tisto, kar služi tokratnemu namenu. Z njenega avtorskega vidika se ni prav nič prilagodila avtentični ljudski godbi Hrvaške, Vietnama, Bolgarije ali Portugalske, le pripojila je te elemente k svojim. In eksperiment funkcionira že zato, ker se vsaj ritmično vse ujema. Ostalo je stvar naše percepcije.
Za izvirniki nam ni potrebno brskati po spletu, vseh osem je lepo v istem vrstnem redu objavljenih na dodatnem disku, kar olajša primerjavo in predoča delovne postopke Gudrun Gut. Sicer so izvirniki izbor obsežnejše zbirke Heimatlieder aus Deutschland Vol. 2 Berlin/Augsburg iz oktobra 2015, vse kot del odmevnega berlinskega umetniškega projekta.

(Rock Obrobje, september 2016)

Janez Golič