HELIUM / SLEATER-KINNEY
Orto Bar, Ljubljana
14.oktober, 1996

Mary Timony, foto: Janez Golič Obstajajo profesionalci, ki zlahka prikrijejo svoje slabo razpoloženje in ponudijo soliden nastop. A obstajajo tudi glasbeniki, ki jim odnos do poslušalca pomeni bore male. Helium so med slednjimi. Če ima Mary slab dan, ne bo blefirala, da na odru uživa. Tako smo oni dan dobili zelo mlahavo verzijo njihove koncertne podobe. K sreči se je nastop zgodil v Orto Baru, kjer večina itak pride zaradi družbe in mesta ob šanku. Povsem pošteno - Helium se držijo zase na odru, mi se držimo zase na "drugi" strani.
Vendarle bi tisti, ki jim je namenil vsaj kanček pozornosti, kljub ležernosti lahko zaznal drobce, ki Helium ločijo od povprečnega indie popa. Večino tega prispeva basist Ash Bowie, ki je soavtor večine glasbe in idejni vodja v senci. Predvsem sklepna Mach 4 je le prebudila vse navzoče, saj so Helium s stopnjevanjem skladbe pripeljali koncert do vrhunca in nam dali vedeti, da so vseeno "živi".
Če ne drugega, so Helium pripravili teren za nastop tria Sleater-Kinney. Svoj preprost, iskren in melodičen punk rock so dekleta prašila s takim žarom, da je bilo veselje. Zaradi tega jim nismo mogli zameriti okornosti niti naravno šibkih glasov; vse so nadomestila z vidnim uživanjem v skupni igri. To je bil nastop razrešen ideoloških namigov, nastop, ki je izpostavil v prvi vrsti tisto, kar je v današnjem splošnem stremljenju po novitetah in pretiranem razkazovanje postalo že pozabljena kvaliteta. Sleater-Kinney so "le" rock'n'roll bend, in to prekleto dober bend. (Muska)

Janez Golič