ICE
Bad Blood
(Morpheus, 1998)
ALEC EMPIRE & TECHNO ANIMAL
The Curse Of The Golden Vampire
(DHR, 1998)

Kevin Martin se ne da. Raje, kot da bi se mučil z konceptualno razdelitvijo svojih del, jih seklja in melje do nerazpoznavnosti. Zdi se celo, da objavlja plošče pod različni imeni le še zato, da ne bi izšlo več albumom GOD na leto.
Ko smo že mislili, da je Ice postavili nekam na hladno, je presenetil s povsem svežim albumom. Ime projekta določajo le še isti stalni sodelavci kot na “prvencu” Under The Skin, medtem ko gosti pravzaprav igrajo ključno vlogo na Bad Blood. Sama predloga res ohranja industrijski hip-hop, ki je nekakšen vezni člen vseh Kevinovih projektov, a označevalna novost so raperji New Kingdom, zraven je še DJ Vadim in tu je celo Blixa.
Bilo je le še vprašanje časa, kdaj se bo otoški kontingent industrijskega duba z vsemi podzvrstmi spečal z newyorškimi illbientalisti in raperji. Druži jih podobna utesnjenost, ki se ji zoperstavljajo z močjo besede in z do roba razosebljenimi popačenimi teksturami. V vrtincu studijskega maličenja komaj razločimo sestavine; poglavitni cilj je pač celostni vtis, in ta zagotovo ni prijeten. Kot ni prijetno spoznanje, da je tehnologija v službi človeka že ušla nadzoru.

V borbi za isto stvar je kot naročen Alec Empire. Le da je v družbi dvojice Techno Animal neposredni politični angažma zamenjal zgolj za glasbene diverzije. Če se po albumu Bad Blood pretaka več življenke tekočine, je The Curse Of Golden Vampire bolj hladen. V troje si pač večinoma pomagajo s studijsko tehniko, ki jo izkoriščajo v krajne namene. Zdi se, da so vsi nekaj pridobili; Alec je upočasnil svoj digitalni hardcore, Kevin in Justin sta se prebudila po skoraj ambientalnem Re-Entry. Sedaj nam celo v upočasnjenih pasažah ne dajo dihati, elektronski šumi so ostri, njihov dub globok, repeticija neizprosna. Vse v službi potujitvenih učinkov, le da v njihovih stvaritvah leži presežek. So več kot zgolj neposreden napad na čute, njihove kompozicije nas s stalno spreminjajočo podobo nezavedno popeljejo v hipnotični trans. Alec, Kevin in Justin že plešejo na pogorišču informacijske vojne.
(Muska)

Janez Golič