V oktobrski inventuri najprej novi album čikaške pevke Haley Fohr, bolj sproščeni, skoraj neobvezni so Vanishing Twin, v slogu elektronike poznih sedemdesetih se gibljeta Light Conductor, bolj eksperimentalen je duo Jerusalem In my Heart. Po devetih letih se z novim albumom vračajo Black Dice, Explosions In The Sky pa so predelali soundtrack za film Big Beng v samostoječ album. S prvim albumom se predstavljajo japonska dekleta Kuunatic, že 18. pa so objavili veterani Deerhoof. Proti koncu Retromanija z Melvins in njihovim akustičnim albumom predelav večinoma lastnih komadov. Ženska druščina iz kroga založbe Monika Enterprise je predelala komade ženskih skupin Malaria!, Mania D in Matador. Brez Nicka Cavea tudi ne bo šlo, opozarjamo na zbirko pesmi s hrbtnih strani singlov in tudi nekaj neobjavljenih je vmes.

V septembrski inventuri nekaj bolj umirjene muzike, uglašene na folk petje. Temu so se prilagodili celo junaki kitarskega hrupa. Danes se akustika rada druži z elektronskimi posegi, in takih je kar nekaj albumov tokratne inventure. Proti koncu še nekaj retro skokov s ponatisi nekdaj spregledanih albumov.

V poletni inventuri najprej nekaj "bližnjevzhodne svobodne glasbe" v izvedbi ansamblov Karkhana in Konstrukt, izpod okrilja založbe Hubro smo le dočakali bolj hrupno muziko, Angus Andrew še kar nadaljuje kot Liars, z religijo se na veliko ukvarjata Marshall Alexis in Lingua Ignota. Preverimo še, kaj počne japonski studijski mojster Foodman in kako v Avstraliji improvizira trio pleasure. Proti koncu še veterani; Yann Tiersen meša klavirsko igro z elektroniko, na daljavo sta sodelovali Gudrun Gut in Mabe Frappi, Thalia Zedek pa še vztraja na klasični postavitvi rockovske skupine.

V junijski inventuri tihi angažma Fehlerja Kutija, poletna žurka kolumbijskih Los Piranas, bobnarske vaje Iana Whitea, neoklasicizem Tomasza Sroczinskega, široka sodelovanja Laurenta Saieta, družno muziciranje Richarda in Duncana Pinhas, ultra psihadelija AcidMotherGuruGuru, meditacija Huga Racea, odprt eksperiment poljskih Niepokoje Gościnne, filmska glasba T. Griffina, lirična muzika Paula Haslinga in vaje v ambientu projekta Loscil.

V majski inventuri najprej izpostavimo nov elektronski album Jima Thirlwella. Povsem v analogno elektroniko se je podala še Colleen, tudi Natalie Beridze se mota tu nekje. Nastala je še nova mala superskupina Sorry For Laughing. Agilna poljska založba Gusstaff je pretekli mesec izdala tri albume v seriji Don’t Sit On My Vinyl. Kanadčani tudi ne počivajo, nov album ima violinistka Sarah Neufeld, glasbo za plesno predstavo so pripravili Fly Pan Am, napol v metalskih vodah brodita Nadja. Vmes še novozelandski The Chills in ob koncu dolgopričakovani svež album južnoafriške zasedbe BLK JKS, objavljen takorekoč pri naši založbi Glitterbeat.

V aprilski inventuri pišemo o težkopričakovanem novemu albumu kitarista in pevca Ryleya Walkerja, solistični album je izdal tudi Spencer Krug, Marianne Faithfull bere pesmi angleških romantičnih pesnikov, po svoje še vedno žgejo Dinosaur Jr, metalci niso več tisto, kar so bili, in ob koncu še občasna rubrika "retromanija".

V marčevski inventuri najprej beležimo vrnitev škotskega dua Arab Strap, preverimo, kaj ponuja norveška založba Hubro, kako se iz depresije rešuje Jamie Stewart, skočimo v francosko podzemlje, preskočimo na berlinsko elektro sceno, zadovoljno pokimamo ob novem albumu Cabaret Volatire in proti koncu še vtis ob poslušanju svežih albumov dveh kanadskih ansamblov.

V februarski inventuri najprej preverimo, kako jo režejo veterani. Botri grungea, botri post-rocka, ustvarjalci filmske glasbe, sopotniki melanholije in nove duhovnosti. Vmes skok na Poljsko in proti koncu še kotiček za retromanijo.

V januarski inventuri najprej sodobni Rock v opoziciji, kakor ga zganjajo Francozi. Potem pa gor, proti Skandinaviji, kjer hrumijo Moster! in Viagra Bpys. Tudi na odcepljenem Otoku se dogaja post-punk, svojo varianto indie rocka pa prašijo na Nizozemskem. Po sedmih letih so se s svežim albumom vrnili nemški veterani neodvisne indietronike. Pogledamo še proti Japonski in na koncu en hud odmerek hrupa.

V celoletni inventuri povzetek tistega, kar je že bilo zapisano v posameznih, mesečnih inventurah ali v rezencijah albumov. Ob koncu še decembrski bonus...

V novembrski inventuri ponovno preverjamo, kaj zmore starejša generacija, od pionirjev industrijske elektronike, preko kraut in opozicijskih hibridov do garažnega rocka. Psihadelija je še vedno "in", prav tako nekateri še nekaj izstisnejo iz jazzovskih fuzij.

V oktobrski inventuri preverjamo, kaj zmorejo veterani (veliko!), in se ozremo daleč proti vzhodu, od Rusije do daljne Japonske. Da ne izgubljamo besed o žanrski pestrosti...

V septembrski inventuri zajemamo na široko; od "pop" eksperimentov, jazzovskih improvizatorjev, uglasbljanja poezije, in preko novopunkovskega angažmaja preidemo do industrijske elektronske, disonantnih kitar in pristanemo v skrivnostnem vrtu ozvočenem s velikimi cerkvenimi orglami.

V avgustovski inventuri najprej nekaj bolj eksperimentalnih prijemov, ampak brez skrbi, gre za relativno komunikativno muziko. Ne manjka stara šola industrijske elektronike, s pogledom nazaj, na izvore le te. Nekateri veterani se izkazujejo s solističnimi albumi, dokaj temačnimi in razmišljujočimi...

V julijski inventuri gremo križem kražem. Nenazadnje glasba danes nima oprijemljivega središča, gibanja, žanrske določnosti. Veljajo splošna vrednostna pravila, izvirnost, stil, sporočilnost, karakter... Namerno prilagajanje širšemu občinstvu in tehnična izpiljenost sta proti koncu spiska vrednot.

Junijsko inventuro uvedejo dekleta. Poskrbela so za nekaj odmevnih objav albumov, in niti nimajo veliko skupnega. Vsaka ima svoj glas. Sledi nekaj napol improviziranih izletov v neznano, in skoraj po pravilu preletimo še kaj zmorejo veterani.

V majski inventuri prelet skozi aktualne neodvisne izdaje, tokrat so večinoma glavni protagonisti veterani. Vmes še pogled proti sredini in proti koncu še pogled na skrajni rob popularne glasbe.

V aprilski inventuri prelet skozi aktualne neodvisne izdaje, tokrat so večinoma glavni protagonisti veterani. Vmes še pogled proti sredini in pogled na skrajni rob popularne glasbe.

V marčevski inventuri prelet skozi aktualne neodvisne izdaje, najprej nekaj bolj znanih, sledijo mlajše sile. Ne manjkajo odkloni od "značilnega" indie zvoka, vse do popolne destrukcije pop forme.

V februarski inventuri prelet skozi avant-pop do bolj hrupnih rockovskih izdaj, vse do eteričnih, ambientalnih izletov in nazaj v hudomušni neodvisni pop.

V prvi inventuri v letu 2020 najprej sežemo v lanski december, zatem pa k aktualnim izdajam albumov z vseh koncev sveta in po vseh avant-žanrskih dimenzijah. Proti koncu redna rubrika ponatisi...

V celoletni inventuri povzetek tistega, kar je že bilo zapisano v posameznih, mesečnih inventurah ali v rezencijah albumov. Ob koncu še decembrski bonus...

V novembrski inventuri najprej nekaj veteranov, ki ne glede na sodobne smernice godejo po svoje. Ne moremo mimo bolj eksperimentalnih prijemov, in to kar širom sveta, od vedno intrigantnih Norvežanov, arabske naveze do italijanskega elektronskega hrupa. Proti koncu redna rubrika "ponatisi", z nekaj obrobnimi albumi v novih preoblekah.

V oktobrski inventuri najprej nekaj značilno newyorške godbe, nove, bolj razigrane in sproščene, in nekaj starejše, bolj zavezane lastni viziji. Sledi nekaj manj znanih izvajalcev, ki ustvarjajo mimo uveljavljenih norm, kreativci, ki ženejo glasbo naprej. Tudi nekateri veterani se ne prepuščajo zgolj stari slavi, še vedno lahko ponudijo dovolj drzno muziko.

V septembrski inventuri vsega po malem pravzaprav. Nekaj obskurnega pop-rocka, nekaj ženskega kantavtorskega pristopa, nekaj veteranov, dokaj redno spremljamo izdaje pri založbah Hubro, Karlrecords in Constellation, nekaj naivnega jazzovskega muziciranje in nazadnje redna rubrika ponatisi.

V avgustovski inventuri izpostavljamo sveže izdaje agilne norveške založbe Hubro. Skočimo v domači log in naprej med eksperimentalne zasedbe. Proti koncu nekaj bolj konvencionalnega, vse do bazičnega post-rocka. Ne izostane redna rubrika "ponatis".

V julijski inventuri najprej nekaj bolj eksperimentalne muzike, skupno ji je, da so protagonisti večinoma prišleki od drugod, a snemajo v Berlinu. Ne moremo mimo veteranov, ki po desetletjih ustvarjanja še ponujajo svežo muzko. Proti koncu še nekaj izvenžanrskih, obrobnih primerov sodobne produkcije.

V junijski inventuri najprej nekaj angleškega post-punka in naprej skok v bolj eksperimentalne vode. Ne manjka raziskujočega ambienta in na drugi strani se razrašča t.i. post-metal. Vmes je vredno posluha nekaj kantavtorske muzike, proti koncu še opozorilo na ponatise.

V majski inventuri vse od ambienta z eksperimentalnim robom, pripovedi ob glasbeni spremljavi, ne manjkajo nepopustljivi kitarski veterani, pa eterični, zasanjani pop. Na drugi strani neustrašni rock in jazz improvizatorji in sklenemo s post-metalsko muziko.

V aprilski inventuri nekaj manj "rock'n'rolla" in več eksperimentov po vseh ravneh. Tu šteje nekaj scenske glasbe, nekaj ambienta, proti koncu celo skrajni rob metalske godbe.

V marčevski inventuri se sprehajamo po obrobju novodobne klasike, art-rocka, kantavtorstva in tudi starega dobrega rock'n'rolla v rahlo sprevrženi obliki. Ne manjkajo niti eksperimenti izven utečenih poti, in dodajamo nekaj okusne inditronike za dobro mero.

Februarska inventura je karseda pisana. Veterani dokazujejo, da niso za staro šaro, s svojo nebrzdano ustvarjalnostjo kvečjemu kritično kažejo na omlednost sodobne indie scene. Obenem je vse bolj jasno, da ne obstaja več prevladujoča smer, trend, žanr, ki bi zaznamoval tekoče desetletje. Vse je možno, dovoljeno, relevantno... Znak časa, menda. .

V začetku leta se nadaljuje serija ponatisov ključnih albumov iz zgodovine popularne glasbe, tudi tiste z roba. Vrstijo se številni odkloni v polju t.i. indie rocka, predvsem psihedelija je še vedno v ospredju. Kar pelje naravnost v atmosferiko... nekaj tega v januarski inventuri.

Proti koncu leta se tradicionalno zmanjša število aktualnih izdaj s svežo vsebino in se kopičijo raznorazne zbirke. Najraje take tipa „best of“ ali v zadnjem času razširjene izdaje „klasičnih“ albumov iz zakladnice popularne glasbe. Zatorej bo tudi decembrska inventura nekaj krajša, komaj kaj sveže glasbe se je znašlo v naših predvajalnikih. Oziroma z razlogom začnemo z zbirko...

Po uvodnem pregledu diskografskih izdaj ženskih avtoric in izvajalk v iztekajočem letu, tokrat splošnejši prelet izdaj v novembru. Razmah je širok, od neke vrste kantavtorske galsbe, nekaj je t.i. neoklasicizma, vmes mnoge vrste obskurnosti, ki segajo vse do daljnega vzhoda.

Na Rock obrobju uvajamo novo rubriko - Inventura. Naj bi bil mesečni pregled diskografskih novosti, s kratkimi opisi, delno recenzentskega tipa, kar pa ne pomeni, da bodo izostale daljše recenzije bolj izpostavljenih izdaj. Preprosto bi radi pokrili vse bogatejšo produkcijo, torej naj bo to le dodatek obstoječemu režimo te spletne strani. Uvodna, premierna inventura je posebna "izdaja", namreč je kratek pregled diskografskih izdaj ženskih avtoric in izvajalk v iztekajočem letu, omejen na polje, ki ga pokrivamo na teh spletnih straneh.