V septembrski inventuri vsega po malem pravzaprav. Nekaj obskurnega pop-rocka, nekaj ženskega kantavtorskega pristopa, nekaj veteranov, dokaj redno spremljamo izdaje pri založbah Hubro, Karlrecords in Constellation, nekaj naivnega jazzovskega muziciranje in nazadnje redna rubrika ponatisi.

V avgustovski inventuri izpostavljamo sveže izdaje agilne norveške založbe Hubro. Skočimo v domači log in naprej med eksperimentalne zasedbe. Proti koncu nekaj bolj konvencionalnega, vse do bazičnega post-rocka. Ne izostane redna rubrika "ponatis".

V julijski inventuri najprej nekaj bolj eksperimentalne muzike, skupno ji je, da so protagonisti večinoma prišleki od drugod, a snemajo v Berlinu. Ne moremo mimo veteranov, ki po desetletjih ustvarjanja še ponujajo svežo muzko. Proti koncu še nekaj izvenžanrskih, obrobnih primerov sodobne produkcije.

V junijski inventuri najprej nekaj angleškega post-punka in naprej skok v bolj eksperimentalne vode. Ne manjka raziskujočega ambienta in na drugi strani se razrašča t.i. post-metal. Vmes je vredno posluha nekaj kantavtorske muzike, proti koncu še opozorilo na ponatise.

V majski inventuri vse od ambienta z eksperimentalnim robom, pripovedi ob glasbeni spremljavi, ne manjkajo nepopustljivi kitarski veterani, pa eterični, zasanjani pop. Na drugi strani neustrašni rock in jazz improvizatorji in sklenemo s post-metalsko muziko.

V aprilski inventuri nekaj manj "rock'n'rolla" in več eksperimentov po vseh ravneh. Tu šteje nekaj scenske glasbe, nekaj ambienta, proti koncu celo skrajni rob metalske godbe.

V marčevski inventuri se sprehajamo po obrobju novodobne klasike, art-rocka, kantavtorstva in tudi starega dobrega rock'n'rolla v rahlo sprevrženi obliki. Ne manjkajo niti eksperimenti izven utečenih poti, in dodajamo nekaj okusne inditronike za dobro mero.

Februarska inventura je karseda pisana. Veterani dokazujejo, da niso za staro šaro, s svojo nebrzdano ustvarjalnostjo kvečjemu kritično kažejo na omlednost sodobne indie scene. Obenem je vse bolj jasno, da ne obstaja več prevladujoča smer, trend, žanr, ki bi zaznamoval tekoče desetletje. Vse je možno, dovoljeno, relevantno... Znak časa, menda. .

V začetku leta se nadaljuje serija ponatisov ključnih albumov iz zgodovine popularne glasbe, tudi tiste z roba. Vrstijo se številni odkloni v polju t.i. indie rocka, predvsem psihedelija je še vedno v ospredju. Kar pelje naravnost v atmosferiko... nekaj tega v januarski inventuri.

Proti koncu leta se tradicionalno zmanjša število aktualnih izdaj s svežo vsebino in se kopičijo raznorazne zbirke. Najraje take tipa „best of“ ali v zadnjem času razširjene izdaje „klasičnih“ albumov iz zakladnice popularne glasbe. Zatorej bo tudi decembrska inventura nekaj krajša, komaj kaj sveže glasbe se je znašlo v naših predvajalnikih. Oziroma z razlogom začnemo z zbirko...

Po uvodnem pregledu diskografskih izdaj ženskih avtoric in izvajalk v iztekajočem letu, tokrat splošnejši prelet izdaj v novembru. Razmah je širok, od neke vrste kantavtorske galsbe, nekaj je t.i. neoklasicizma, vmes mnoge vrste obskurnosti, ki segajo vse do daljnega vzhoda.

Na Rock obrobju uvajamo novo rubriko - Inventura. Naj bi bil mesečni pregled diskografskih novosti, s kratkimi opisi, delno recenzentskega tipa, kar pa ne pomeni, da bodo izostale daljše recenzije bolj izpostavljenih izdaj. Preprosto bi radi pokrili vse bogatejšo produkcijo, torej naj bo to le dodatek obstoječemu režimo te spletne strani. Uvodna, premierna inventura je posebna "izdaja", namreč je kratek pregled diskografskih izdaj ženskih avtoric in izvajalk v iztekajočem letu, omejen na polje, ki ga pokrivamo na teh spletnih straneh.