V pregledni inventuri skozi leto 2023 povzetek tistega, kar je že bilo zapisano v posameznih, mesečnih inventurah ali v rezencijah albumov. Z nekaj eksluzivnega dodatka...

V novembrski inventuri začnemo z veterani, Lol Tolhurst in Budgie sta na primer dejavna že od konca 70. let. Potem pa takoj na vzhod, v Beogradu je dejaven elektroničar Vladimir Lenhart, tokrat v navezi s tremi pevkami narodnjakinjami. In na sever, na Norveškem je aktiven kitarist Trond Kallevag. In daleč na jugo-vzhodu je Avstralija, od tam je prišla do nas glasba dua ZÖJ. Bliže nam deluje druščina zbrana okoli nemške založbe Alien Transistor, na liniji Berlin-Munchen pa se dogaja elektro-dub eksperiment. Vsake toliko se na Nizozemskem prebudijo neopunkerji It Dockumer Lokaeltsje. Iz Los Angelesa so v začetku leta prišli v Evropo Savage Republic in na Poljskem posneli koncertni album. Od tam še sveže sile Extensa. V retromaniji pa zbirka vseh desetih albumov založbe Obscure Records in koncertni podvig pevke Cat Power.

V oktobrski inventuri najprej pozdravljamo izdajo četrtega dela serije The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project. Tokrat sicer ni zraven Davida Eugenea Edwardsa, je pa pretekli mesec objavi prvi samostojni album. Po desetih letih se v prenovljeni zasedbi in z novim albumom vračajo Crime & The City Solution. Bolj ustvarjalni so Wilco, po lanskoletnem dvojnem albumu so nedavno objavili art-pop album Cousin. V eteričnem indie pop-rocku še vedno plujejo Blonde Redhead. Med relativno sveže izvajalce sodijo Vanishing Twin, predstavljajo se s četrtim albumom Afternoon X. Animal Collective poživljajo drugo pomlad, v roku enega leta so že objavili nov in do sedaj svoj najdaljši album. K tistemu, kar zna najbolje, se vrača Sufjan Stevens. Pri založbi Hubro so poskrbeli za skupni album tria Erlenda Apnesetha in Maje Ratkje. Belgijska pevka Melanie De Baisio na novem albumu raziskuje svoje italijanske korenine. Klaviaturist Alex Zethson pa je na hitro sestavil skupino Vather in na albumu Liturgy Of Lacuna ponudil tri daljše kompozicije. Proti koncu še skok na Poljsko, v industrijskem elektru se giblje Frett, pri Gusstaff je objavil drugi album Nottwo. V retromaniji pa obširna pregledna zbirka, ki je izšla ob 50. obletnici delovanja skupine DEVO.

V septembrski inventuri najprej nadvse aktivna združba Spirit Fest, zbrana iz vseh vetrov. Prav tako na treh frontah deluje Kristin Hersh, tokrat se predstavlja s samostojnim albumom. Po sledeh angleških folk glasbenikov gre Sally Anne Morgan. Matana Roberts ponuja že 5. del sicer 12.delne serije Coin Coin... Po seriji filmske glasbe so Explosions In The Sky po daljšem času izdali redni album. Prelom z dosedanjo prakso so uspešno izvedli poljski Lotto in to s kar dvema albumoma sočasno. Mick Harvey pa se tokrat predstavlja v navezi z mehiško pevko Amando Acevedo.

V poletni inventuri kar zatišje pred jesensko bero novih izdaj. Vseeno gre omeniti vrnitev pevke ANOHNI z zasedbo The Johnsons. Po kar nekaj letih se je z novim albumom vrnila tudi Polly Jean Harvey. Zato pa sta nadvse aktivna in glasbeno ustvarjalna Alex Hacke in Danielle De Picciotto, skupaj pod imenom Hackedepicciotto. Še nekaj več "kilometrine" imajo Half Japanese, pred pandemijo so izdali vsaj en albuma na leto, sedaj očitno nadaljujejo s to prakso. Tudi Will Oldham oz. Bonnie 'Prince' Billy, kot se predstavlja v zadnjih desetletjih, ni izgubil začetnega zagona niti navdiha. V trans nas zapelje dua Flocks, ki na istoimenskem albumu združuje glasbene svetove...

V junijski inventuri večinoma veterani oziroma naj imajo ti prednost. Swans so zagotovo eni teh, še bolj Pere Ubu, ki korenine vlečejo že iz sredine sedemdesetih. Tudi Lee Ranaldo in Pascal Comelade imata za seboj že kilometrino, skupaj sta se poklonila newyorški skupini The Velvet Underground. Kanadčani Cowboy Junkies si prisvajajo tradicionalne glasbene zvrsti, še bolj v tradicijo irske ljudske glasbe je zagledana pevka Brigid Mae Power. Rufus Wainwright je dejansko priredil vrsto "klasičnih" folk pesmi, Sigur Ros pa so zaplavali nekam daleč v vesolje. Tony Buck iz The Necks je ponudil dvourni eksperiment v enem kosu, Prochno pa v okviru rockovskega tria iščejo svoj izraz. V retromaniji še nemška pevka Mona Mur z "izgubljenim" albumom Warsaw.

V majski inventuri najprej francosko-belgijski duo Don & Francoiz z albumom priredb. Immaterial Possession na popeljejo v svoj psihadelični svet. Saksofonist Colin Stetson je po številnih soundtrackih le izdal "redni" album. Vse bolj v eksperiment vleče kitarista Mikea Cooperja. Poljska avant rockovska in jazzovska scena je še kako živa, tokrat to kaže trio Otwinowski / Sikorski / Witkowski. Ob koncu še trojček nemških eksperimentatorjev, v polju elektronike se vrtita Oval in Schneider TM, v minimalizem se obrača Chromacolor.

V aprilski inventuri najprej nemški trio Kammerflimmer Kollektief s svežim albumom, sledi 10 članski čikaški ansambel Natural Information Society, zatem nazaj na staro celino oziroma na škotski otok Lewis, kjer so snemali Silver Moth. Na daljavo sta snemala grški lutnjar George Xylouris in avstralski bobnar Jim White, nekje na samem pa ameriška folk pevka Josephine Foster. V izolaciji je snemal še Iztok Koren, sicer član več skupin, kar počne sam je najbližje Širom. V retromaniji še ena domača, končni ponatis prvega in edinega albuma mariborske eksperimentalne zasedbe Abbildungen Variete, ki je bila aktivna v zgodnjih osemdesetih letih.

V marčevski inventuri najprej švedski indie pop ansambel Death and Vanilla, že bolj v svojo smer pa vlečeta AMP. Tudi Matt Elliott ne popušča s svojo vizijo konca, Norvežani Torrfall pa suite pletejo zgolj instrumentalno. Še kar radikalno ropotajo Xiu Xiu, enourno igro pa uprizarjajo Aksak Maboul. Na plesni podij nas zvabijo veterani A Certain Ratio, londončani preseljeni v Berlin, Kerala Dust, pa že godejo po nemško. Ostanejo še Black Country, New Road, ki so nove pesmi objavili kar v koncertni obliki.

V januarsko-februarski inventuri najprej izvrstni avstralski trio The Necks s svežim albumom. Še kako dejaven je še en veteran, Martyn Bates. Multiinstrumentalist Mathias Götz je pesmi s singlov zbral v album. Predstavljamo še dve novosti agilne poljske založbe Gusstaff. S predelavo filmske glasbe se predstavlja Refree. V dub rock so se usmerili Dunajčani Bulbul. Navezi Geins’t Nait / Laurent Petitgand se je pridružil Scanner. Laibach se še kar pelje po dveh tirih (in naprej v vesolje). Yo La Tengo še kar navdušujejo, dEUS nam uhajajo iz obrobja v sredino. V retromaniji koncertni album The Notwist, kompilacija tria Groupshow in ponatis albuma Whistleblower finskega elektroničarja Vladislava Delaya.

V decembrski inventuri najprej nadvse raziskujoči duo Climax Golden Twins. Različni izvajalci so prispevali po en posnetek grafičnemu oblikovalcu Jimmyju Drahtu. Prav tako različni izvajalci so se v drugo poklonili duu Coil, gre za projekt This Immortal Coil. Elektronski del pripada tokrat berlinskemu triu Cloud Management in italijanski elektroničarki Simoni Zamboli. Izpod odkrilja poljske založbe Gusstaff tokrat trio Tuleje in duo Elephant Dials. V retromaniji pa ponatis tretjega albuma švedskih Tape.

V pregledni inventuri skozi leto 2022 povzetek tistega, kar je že bilo zapisano v posameznih, mesečnih inventurah ali v rezencijah albumov. Z nekaj eksluzivnega dodatka...

V novembrski inventuri najprej nekaj svežega avant-rocka. Po daljšem času so se vrnili tako Horse Lords kot Diminished Men. Kar 15 let so manjkali Black Ox Orkestar, a čakanje se je izplačalo. Tudi iz domačih logov smo dobili izvrsten album izpod prstov in iz pljuč tria Etceteral. Jane Weaver je s triom Fenella zašla v retroelektroniko. Bolj sodoben je Pole, pa tudi Jonathan Schrek z umišljenim soundtrackom. Težko pričakovani album št. 5 je izdala Christina Vantzou. V retromaniji pa končno izdan "izgubljeni" album skupine Mona Mur The Original Band.

V oktobrski inventuri dajemo prednost dekletom, najprej se predstavi kolumbijska umetnica Lucrecia Dalt, ki sicer zadnja leta deluje v Berlinu. Multiinstrumentalistka je tudi Jessica Moss, ki je nedavno izdala komplementarni album lanskoletnemu Phosphenes. Billu Callahanu ne zmanjka zagona, njegov aktualni album spet traja dobro uro. Po daljšem premoru se z novo zbirko psihadeličnega elektro popa vračajo Füxa. V darkerske vode vabi trio All That We See or Seem. Dovolj posebni so še vedno Dry Cleaning, na novem albumu so nekoliko razširili arzenal glasbenih rešitev. Izpod okrilja agilne poljske založbe Gusstaff smo dobili dva albuma skupin Atol Atol Atol in Slina Trzaska. Dvojni koncertni album pa je obelodanil kitarist Jeff Parker s skupino.

V septembrski inventuri dajemo prednost Italijanom Dead Cat In A Bag, zatem gre opozoriti na spet nekaj drugačen album pevke Beth Orton in še enkrat prevratniške Lambchop. Tripajo Bitching Bajas in tudi Oren Ambarchi, tokrat ob obilni pomoči prekaljenih glasbenih mačkov. Vsepovsod po svetu so nabirali izkušnje Al-Qasar, kar so sedaj prelili v svoj prvi pravi album. Presenečeni Catherine Graindorge je ponudil sodelovanje sam Iggy Pop, uresničilo se je na EP plošči. V indie pop razdelku predstavljamo tri pevke s svežimi albumi. Izpod okrilja založbe Constellation prihajajo Esmerine in Rebecca Foon, izpod okrilja Hubro pa Geir Sundstol in Erlend Apneseth. V retromaniji zgodnji posnetki Louja Reeda in verjetno finalni del serije Switched On skupine Stereolab.

V poletni inventuri najprej opozarjamo na skupni album Sama Prekopa in Johna McEntirea. Prav tako družno sta se lotila snemanja Panda Bear in Sonic Boom. Še več veteranov je zbranih v projektni skupini Sorry For Laughing. Po več kot desetletju se je z novimi pesmimi vrnila Nina Nastasia. Bolj hrupno jo režejo švedski postpunkerji Viagra Boys, v tem le malo zaostajajo Angleži black midi. V retromaniji nekaj vkup zbrane filmske glasbe B Fleischmanna in končno vkup zbrani zgodnji eksperimenti Cheri Knight.

V junijski inventuri najprej opozarjamo na svež album veteranov The Dream Syndicate. Bolj eksotično muzicira Pascal Bideau pod imenom Akusmi. Med neoklasiciste se je vpisala tudi kazahtanska pianistka Angelina Yershova. V elektronske vode vleče tudi Yanna Tiersena, medtem ko kitarist Glenn Jones pogleduje daleč nazaj. Posebej izpostavljamo sveže izdaje agilne poljske založbe Gusstaff. Ob koncu še pregledna zbirka japonskih izvajalcev, ki se oprijemljejo pihal in trobil.

V majski inventuri najprej beležimo vrnitev dua Soft Cell, po dobrih 20 letih sta Marc Almond in David Ball objavila nov album. Bolj produktiven je še en elektronski duo, Matmos. Pri založbi Constellation so se prav tako obrnili v "elektronsko" smer, praktično sočasno so izdali kar tri take albume. Z novim albumom se je po daljšem času vrnil hiphoperski duo dälek, podobno dolgo (sedem let) smo čakali na novo muziko kvarteta MINIATURa. Relativno sveže ime novega rocka so Irci Just Mustard, predstavljajo se z drugim albumom. V country so se obrnili Wilco, kar 21 novih pesmi so ponudili na dvojnem albumu Cruel Country. Bolj po rockovsko žgejo Avstralci Rolling Blackouts Coastal Fever, med pandemijo je nastal album Endless Rooms. V retromaniji pa fausti, Alexander von Borsig in japonski duo Tenniscoats.

V aprilski inventuri imajo prednost dekleta. Veteranka Kristin Hersh se vrača s triom 50 Foot Wave, bolj intimistično deluje Clara Engel. Posebno pozornost si tokrat zaslužijo domače sile, najprej Širom, pa tudi Moveknowledgement, tokrat brez N'Toka. Skok na črno celino izvedemo z Black Mango, na Kanarske otoke pa z orkestrom GAF. V postavitvi tria se predstavijo člani orkestra Fire! S solo albumom je pošten Steven Brown, ki bo verjetno za vedno ostal zapisan kot član Tuxedomoon. S preverjeno novo godbo se vračajo še Calexico, po psihedelično jo še vedno režejo Spiritualized. Še skok v Čile, tam muzicirajo Cola De Zorro. In proti koncu še skrivnostni RG Rough s kolažiranjem sedemdesetih...

V marčevski inventuri najprej povratniki Loop in Seabear. Mlade sile predstavljajo newyorčani Bodega in kanadska umetnica Kee Avil. Neoklasicizem je še vedno aktualen, tokrat se v poslušanje ponujata pianista Melaine Dalibert in Robert Haigh. Izpod okrilja založbe Hubro tokrat trio Slagr, eklektično muziko ustvarja tudi turški glasbenik Isik Kural. Nekaj hudomušnosti vnaša Pictish Trail, bolj zares žgejo ISYSXAE. Proti koncu še retromanija, tokrat na tapeti Sonic Youth in Pere Ubu.

V februarski inventuri najprej perspektivni angleški sekstet Black Country, New Road, potem pa že veterani Animal Collective in serija bolj zasanjenega indie popa v izvedbi Modern Studies, Beach House in dua ASPIDISTRAFLY.
Eric Chenuax vztraja na impro folku, poljski Trupa Trupa prav tako ne odstopajo od svojega zvoka. Skoraj v ambientalno meditacijo so se potopili norveška violinistka Benedicte Maurseth, Mark Nelson iz Pan•American in Thurston Moore. Slednji bi napol sodil v rubriko retromanija, a zares dodajamo Peel Sessions skupine Come in končni legalni ponatis prve kasete Godspeed You! Black Emperor.

V januarski inventuri najprej dekleta; Cat Power v tretje ponuja zbirko priredb, Anna Von Hausswolff koncertni album in Josephine Foster še eno intimno izpoved. Kitarist Mike Cooper jo še vedno reže po svoje, Maria Moles izvaja tolkalske vaje, duo Gilded prav tako igra ponotranjeno, njuni predhodniki bi lahko bili Movietone že sredi devetdesetih. Ob koncu še razširjena izdaja tretjega albuma benda The Dream Syndicate.

V pregledni inventuri skozi leto 2021 povzetek tistega, kar je že bilo zapisano v posameznih, mesečnih inventurah ali v rezencijah albumov.

V decembrski inventuri najprej sodelovanje Billa Callahana in Bonnieja Princa Billyja na dvojnem albumu priredb. Izpostavljamo še francoski duo The Snobs in vrnitev prav tako francoskih ilitch. Potem pa skok do Egipta in naprej do Libanona... Stalno sta aktivna Nick Cave in Warren Ellis, tokrat z glasbo za dokumentarni film. Prav tako s filmsko glasbo se predstavlja Eli Keszler. Sledi še sodelovanje dveh japonskih glasbenic, ki sicer delujeta vsaka na svojem koncu sveta. Proti koncu še dva pianista, kažeta, da t.i. neoklasicizem še ni zamrl.

V novembrski inventuri najprej nekaj ženske senzibilnosti v izvedbi Emme Ruth Rundle, Marte Del Grandi in Jessice Moss. Jonsi iz Sigur Ros se v tretje predstavlja v solistični izvedbi. Joan As A Policewoman si je našla nekaj moške pomoči, prav tako Danielle De Picciotto že dolgo ustvarja v navezi z Alexom Hackejem. Preverimo še, kaj ponujajo veterani z vseh koncev sveta, zatem še kaj ponujajo mlade sile z vseh koncev sveta. Proti koncu retromanija, ponatisi in izvedbe starih komadov s strani The Pop Group, Pamele Z. in Sunn O))).

V oktobrski inventuri najprej novi album čikaške pevke Haley Fohr, bolj sproščeni, skoraj neobvezni so Vanishing Twin, v slogu elektronike poznih sedemdesetih se gibljeta Light Conductor, bolj eksperimentalen je duo Jerusalem In my Heart. Po devetih letih se z novim albumom vračajo Black Dice, Explosions In The Sky pa so predelali soundtrack za film Big Beng v samostoječ album. S prvim albumom se predstavljajo japonska dekleta Kuunatic, že 18. pa so objavili veterani Deerhoof. Proti koncu Retromanija z Melvins in njihovim akustičnim albumom predelav večinoma lastnih komadov. Ženska druščina iz kroga založbe Monika Enterprise je predelala komade ženskih skupin Malaria!, Mania D in Matador. Brez Nicka Cavea tudi ne bo šlo, opozarjamo na zbirko pesmi s hrbtnih strani singlov in tudi nekaj neobjavljenih je vmes.

V septembrski inventuri nekaj bolj umirjene muzike, uglašene na folk petje. Temu so se prilagodili celo junaki kitarskega hrupa. Danes se akustika rada druži z elektronskimi posegi, in takih je kar nekaj albumov tokratne inventure. Proti koncu še nekaj retro skokov s ponatisi nekdaj spregledanih albumov.

V poletni inventuri najprej nekaj "bližnjevzhodne svobodne glasbe" v izvedbi ansamblov Karkhana in Konstrukt, izpod okrilja založbe Hubro smo le dočakali bolj hrupno muziko, Angus Andrew še kar nadaljuje kot Liars, z religijo se na veliko ukvarjata Marshall Alexis in Lingua Ignota. Preverimo še, kaj počne japonski studijski mojster Foodman in kako v Avstraliji improvizira trio pleasure. Proti koncu še veterani; Yann Tiersen meša klavirsko igro z elektroniko, na daljavo sta sodelovali Gudrun Gut in Mabe Frappi, Thalia Zedek pa še vztraja na klasični postavitvi rockovske skupine.

V junijski inventuri tihi angažma Fehlerja Kutija, poletna žurka kolumbijskih Los Piranas, bobnarske vaje Iana Whitea, neoklasicizem Tomasza Sroczinskega, široka sodelovanja Laurenta Saieta, družno muziciranje Richarda in Duncana Pinhas, ultra psihedelija AcidMotherGuruGuru, meditacija Huga Racea, odprt eksperiment poljskih Niepokoje Gościnne, filmska glasba T. Griffina, lirična muzika Paula Haslinga in vaje v ambientu projekta Loscil.

V majski inventuri najprej izpostavimo nov elektronski album Jima Thirlwella. Povsem v analogno elektroniko se je podala še Colleen, tudi Natalie Beridze se mota tu nekje. Nastala je še nova mala superskupina Sorry For Laughing. Agilna poljska založba Gusstaff je pretekli mesec izdala tri albume v seriji Don’t Sit On My Vinyl. Kanadčani tudi ne počivajo, nov album ima violinistka Sarah Neufeld, glasbo za plesno predstavo so pripravili Fly Pan Am, napol v metalskih vodah brodita Nadja. Vmes še novozelandski The Chills in ob koncu dolgopričakovani svež album južnoafriške zasedbe BLK JKS, objavljen takorekoč pri naši založbi Glitterbeat.

V aprilski inventuri pišemo o težkopričakovanem novemu albumu kitarista in pevca Ryleya Walkerja, solistični album je izdal tudi Spencer Krug, Marianne Faithfull bere pesmi angleških romantičnih pesnikov, po svoje še vedno žgejo Dinosaur Jr, metalci niso več tisto, kar so bili, in ob koncu še občasna rubrika "retromanija".

V marčevski inventuri najprej beležimo vrnitev škotskega dua Arab Strap, preverimo, kaj ponuja norveška založba Hubro, kako se iz depresije rešuje Jamie Stewart, skočimo v francosko podzemlje, preskočimo na berlinsko elektro sceno, zadovoljno pokimamo ob novem albumu Cabaret Volatire in proti koncu še vtis ob poslušanju svežih albumov dveh kanadskih ansamblov.

V februarski inventuri najprej preverimo, kako jo režejo veterani. Botri grungea, botri post-rocka, ustvarjalci filmske glasbe, sopotniki melanholije in nove duhovnosti. Vmes skok na Poljsko in proti koncu še kotiček za retromanijo.

V januarski inventuri najprej sodobni Rock v opoziciji, kakor ga zganjajo Francozi. Potem pa gor, proti Skandinaviji, kjer hrumijo Moster! in Viagra Bpys. Tudi na odcepljenem Otoku se dogaja post-punk, svojo varianto indie rocka pa prašijo na Nizozemskem. Po sedmih letih so se s svežim albumom vrnili nemški veterani neodvisne indietronike. Pogledamo še proti Japonski in na koncu en hud odmerek hrupa.

V celoletni inventuri povzetek tistega, kar je že bilo zapisano v posameznih, mesečnih inventurah ali v rezencijah albumov. Ob koncu še decembrski bonus...

V novembrski inventuri ponovno preverjamo, kaj zmore starejša generacija, od pionirjev industrijske elektronike, preko kraut in opozicijskih hibridov do garažnega rocka. Psihedelija je še vedno "in", prav tako nekateri še nekaj izstisnejo iz jazzovskih fuzij.

V oktobrski inventuri preverjamo, kaj zmorejo veterani (veliko!), in se ozremo daleč proti vzhodu, od Rusije do daljne Japonske. Da ne izgubljamo besed o žanrski pestrosti...

V septembrski inventuri zajemamo na široko; od "pop" eksperimentov, jazzovskih improvizatorjev, uglasbljanja poezije, in preko novopunkovskega angažmaja preidemo do industrijske elektronske, disonantnih kitar in pristanemo v skrivnostnem vrtu ozvočenem s velikimi cerkvenimi orglami.

V avgustovski inventuri najprej nekaj bolj eksperimentalnih prijemov, ampak brez skrbi, gre za relativno komunikativno muziko. Ne manjka stara šola industrijske elektronike, s pogledom nazaj, na izvore le te. Nekateri veterani se izkazujejo s solističnimi albumi, dokaj temačnimi in razmišljujočimi...

V julijski inventuri gremo križem kražem. Nenazadnje glasba danes nima oprijemljivega središča, gibanja, žanrske določnosti. Veljajo splošna vrednostna pravila, izvirnost, stil, sporočilnost, karakter... Namerno prilagajanje širšemu občinstvu in tehnična izpiljenost sta proti koncu spiska vrednot.

Junijsko inventuro uvedejo dekleta. Poskrbela so za nekaj odmevnih objav albumov, in niti nimajo veliko skupnega. Vsaka ima svoj glas. Sledi nekaj napol improviziranih izletov v neznano, in skoraj po pravilu preletimo še kaj zmorejo veterani.

V majski inventuri prelet skozi aktualne neodvisne izdaje, tokrat so večinoma glavni protagonisti veterani. Vmes še pogled proti sredini in proti koncu še pogled na skrajni rob popularne glasbe.

V aprilski inventuri prelet skozi aktualne neodvisne izdaje, tokrat so večinoma glavni protagonisti veterani. Vmes še pogled proti sredini in pogled na skrajni rob popularne glasbe.

V marčevski inventuri prelet skozi aktualne neodvisne izdaje, najprej nekaj bolj znanih, sledijo mlajše sile. Ne manjkajo odkloni od "značilnega" indie zvoka, vse do popolne destrukcije pop forme.

V februarski inventuri prelet skozi avant-pop do bolj hrupnih rockovskih izdaj, vse do eteričnih, ambientalnih izletov in nazaj v hudomušni neodvisni pop.

V prvi inventuri v letu 2020 najprej sežemo v lanski december, zatem pa k aktualnim izdajam albumov z vseh koncev sveta in po vseh avant-žanrskih dimenzijah. Proti koncu redna rubrika ponatisi...

V celoletni inventuri povzetek tistega, kar je že bilo zapisano v posameznih, mesečnih inventurah ali v rezencijah albumov. Ob koncu še decembrski bonus...

V novembrski inventuri najprej nekaj veteranov, ki ne glede na sodobne smernice godejo po svoje. Ne moremo mimo bolj eksperimentalnih prijemov, in to kar širom sveta, od vedno intrigantnih Norvežanov, arabske naveze do italijanskega elektronskega hrupa. Proti koncu redna rubrika "ponatisi", z nekaj obrobnimi albumi v novih preoblekah.

V oktobrski inventuri najprej nekaj značilno newyorške godbe, nove, bolj razigrane in sproščene, in nekaj starejše, bolj zavezane lastni viziji. Sledi nekaj manj znanih izvajalcev, ki ustvarjajo mimo uveljavljenih norm, kreativci, ki ženejo glasbo naprej. Tudi nekateri veterani se ne prepuščajo zgolj stari slavi, še vedno lahko ponudijo dovolj drzno muziko.

V septembrski inventuri vsega po malem pravzaprav. Nekaj obskurnega pop-rocka, nekaj ženskega kantavtorskega pristopa, nekaj veteranov, dokaj redno spremljamo izdaje pri založbah Hubro, Karlrecords in Constellation, nekaj naivnega jazzovskega muziciranje in nazadnje redna rubrika ponatisi.

V avgustovski inventuri izpostavljamo sveže izdaje agilne norveške založbe Hubro. Skočimo v domači log in naprej med eksperimentalne zasedbe. Proti koncu nekaj bolj konvencionalnega, vse do bazičnega post-rocka. Ne izostane redna rubrika "ponatis".

V julijski inventuri najprej nekaj bolj eksperimentalne muzike, skupno ji je, da so protagonisti večinoma prišleki od drugod, a snemajo v Berlinu. Ne moremo mimo veteranov, ki po desetletjih ustvarjanja še ponujajo svežo muzko. Proti koncu še nekaj izvenžanrskih, obrobnih primerov sodobne produkcije.

V junijski inventuri najprej nekaj angleškega post-punka in naprej skok v bolj eksperimentalne vode. Ne manjka raziskujočega ambienta in na drugi strani se razrašča t.i. post-metal. Vmes je vredno posluha nekaj kantavtorske muzike, proti koncu še opozorilo na ponatise.

V majski inventuri vse od ambienta z eksperimentalnim robom, pripovedi ob glasbeni spremljavi, ne manjkajo nepopustljivi kitarski veterani, pa eterični, zasanjani pop. Na drugi strani neustrašni rock in jazz improvizatorji in sklenemo s post-metalsko muziko.

V aprilski inventuri nekaj manj "rock'n'rolla" in več eksperimentov po vseh ravneh. Tu šteje nekaj scenske glasbe, nekaj ambienta, proti koncu celo skrajni rob metalske godbe.

V marčevski inventuri se sprehajamo po obrobju novodobne klasike, art-rocka, kantavtorstva in tudi starega dobrega rock'n'rolla v rahlo sprevrženi obliki. Ne manjkajo niti eksperimenti izven utečenih poti, in dodajamo nekaj okusne inditronike za dobro mero.

Februarska inventura je karseda pisana. Veterani dokazujejo, da niso za staro šaro, s svojo nebrzdano ustvarjalnostjo kvečjemu kritično kažejo na omlednost sodobne indie scene. Obenem je vse bolj jasno, da ne obstaja več prevladujoča smer, trend, žanr, ki bi zaznamoval tekoče desetletje. Vse je možno, dovoljeno, relevantno... Znak časa, menda. .

V začetku leta se nadaljuje serija ponatisov ključnih albumov iz zgodovine popularne glasbe, tudi tiste z roba. Vrstijo se številni odkloni v polju t.i. indie rocka, predvsem psihedelija je še vedno v ospredju. Kar pelje naravnost v atmosferiko... nekaj tega v januarski inventuri.

Proti koncu leta se tradicionalno zmanjša število aktualnih izdaj s svežo vsebino in se kopičijo raznorazne zbirke. Najraje take tipa „best of“ ali v zadnjem času razširjene izdaje „klasičnih“ albumov iz zakladnice popularne glasbe. Zatorej bo tudi decembrska inventura nekaj krajša, komaj kaj sveže glasbe se je znašlo v naših predvajalnikih. Oziroma z razlogom začnemo z zbirko...

Po uvodnem pregledu diskografskih izdaj ženskih avtoric in izvajalk v iztekajočem letu, tokrat splošnejši prelet izdaj v novembru. Razmah je širok, od neke vrste kantavtorske galsbe, nekaj je t.i. neoklasicizma, vmes mnoge vrste obskurnosti, ki segajo vse do daljnega vzhoda.

Na Rock obrobju uvajamo novo rubriko - Inventura. Naj bi bil mesečni pregled diskografskih novosti, s kratkimi opisi, delno recenzentskega tipa, kar pa ne pomeni, da bodo izostale daljše recenzije bolj izpostavljenih izdaj. Preprosto bi radi pokrili vse bogatejšo produkcijo, torej naj bo to le dodatek obstoječemu režimo te spletne strani. Uvodna, premierna inventura je posebna "izdaja", namreč je kratek pregled diskografskih izdaj ženskih avtoric in izvajalk v iztekajočem letu, omejen na polje, ki ga pokrivamo na teh spletnih straneh.