ANITA LANE
Dirty Pearl
(Mute, 1993)

Anita Lane je po skoraj 15-ih letih glasbenega udejstvovanja dočakala svoj prvi CD izdelek. Vzrok tako dolgega "praznega" teka je njena vloga v t.i. "berlinski" glasbeni sceni, namreč vseskozi je le sodelovala pri projektih svojih avstralskih, nemških in angleških prijateljev. Pravzaprav tudi Dirty Pearl ne moremo šteti za njen redni album, kajti na njem je Anita Lane zbrala pesmi, ki retrospektivno tečejo od novih kompozicij, spisanih s pomočjo Micka Harveya, pa vse nazaj do prvih korakov in sodelovanj z The Birthday Party.
Izbor pesmi na Dirty Pearl ni polno zaokrožen. Res je Anita Lane še enkrat objavila tudi recimo "Blume" (z Einstürzende Neubauten), "Subterranian World" (z Die Haut) in kot bonus so tu še štiri pesmi z EP-ja Dirty Sings izpred kakih 6-ih let. Obenem pa za dokončno revizijo manjka vsaj "These Boots Are Made For Walking", posnet za Adamsonov soundtrack Delusion.
Anita Lane s svojo sugestivno in obenem monotono interpretacijo črpa pri neki drugi jezni gospodični - "Lydiji Lunch", le da ji manjka razpoznaven avtorski pečat. Krog sodelavcev na Dirty Pearl je namreč tako širok, da se resno lahko vprašamo, če je to sploh še avtorska plošča ali je le zbirka sodelovanj. In mogoče je tako še najbolje, kajti le z že omenjenim monotonom petjem Anita ne bi prišla daleč. Dirty Pearl je obenem še en pokazatelj, kako močni in vplivni so bili in so še nekdanji člani skupine Birthday Party in okoli nje. Pečat njihovih prispevkov je evidenten in duh "Berlina" veje iz vsake pesmi na tem CD-ju.
(Katedra)

Janez Golič