Ščepec tega, kar je ostalo nezapisano:
Najbolj poslušano in brano v letu 2011
po izboru Varje Velikonja

Larsen & Little Annie Cruel Cool Mouth
Odličen italijanski bend Larsen je po zanimivem, ekspresivnem sodelovanju z Jarbojevo tokrat zvabil v svoje glasbene vode eno mojih najljubših glasbenic, Američanko Little Annie. Preplet čiste boeme v kabarejskem stilu Little Annie in rokovskih eskapad torinskih glasbenikov je glasba per excellance za leto 2011.

PJ Harvey Let's England Shake
Glasbenica, ki je praktično od svojega prvenca dalje ena mojih najljubših. Preprosto ne zgreši in pooseblja vse tisto, kar od angažirane rokovske godbe pričakujem: preprost rokovski drive, ekspresiven vokal, pester nabor vsebin in resen, konceptualen pristop k podajanju posameznih poglavij v njeni glasbeni karieri. Gotovo moja najbolj poslušana plošča leta 2011.

Marc Almond & Michael Cashmore Feasting With Panthers
Nisem ga še uspela ujeti v živo. žal. Njegova glasba se me dotakne vedno znova, ker je tako preklemansko čustven, nabit z neko gledališko energijo, prepolno otroškosti na eni strani in po drugi še vedno tiste čisto punkovske odbitosti. Ljubezen na prvi pogled.

Marianne Faithfull Horses And High Heels
Pri Marianne praktično ne morem biti objektivna. Ker sem fanica. To pomeni, da prečekiram vse, kar napiše, posname. Tudi njeni konji in visoke pete so v letu 2011 redno štorkljali pri meni doma. Zrelo glasbeno delo z nekaj zelo osebno izpovednimi skladbicami.

Blondie Girls In Panic
Deborah Harry je s tovarišijo iz benda Blondie že več mesecev na promocijski turneji. Njihov zadnji plošček vsebuje nekaj prijetnih radiu prijaznih uspešnic in čudi me, da njihova glasba tako redko zaide v glasbeno opremo slovenskih radijskih postaj. Kar je škoda, kajti Debbie je šefica, ki ni v paniki.

Poly Styrene Generation Indigo
Žal je novi album prvakinje punkovskega gibanja Poly Styrene prišel do mene obenem z novico o njeni prerani smrti. Tudi zato sem ga preposlušala s kepo grlu in veliko žalostjo v srcu. Odhajajo najboljši?

The Raincoats Odyshape
Ponovna izdaja albuma Odyshape mojega ljubega benda preteklosti The Raincoats, je obenem poklon enemu najvplivnejših bendov ženske rokovske godbe sploh. Tudi po 30 letih še vedno odbito sveže in dobro.

Thurston Moore Demolished Thoughts
Sonic Youth so svojo glasbo ponavadi podpisovali pod enim, skupnim imenom… in vendar, priznati moram, da sem tudi na njihovih albumih intuitivno prepoznala dele Thurstona Moora. Na precej umirjenem, akustičnem ploščku je nekaj prekrasnih, catchy skladbic, ki jih zna zložiti samo on. Zelo avtorsko, zelo melodično in… kdo pravi, da Thurston ne zna peti? Becka kot producenta je tu le za vzorec…

dEUS Keep You Close
Če bi me kdo vprašal, kako si predstavljam rokovsko glasbo zadnjih dvajsetih let, potem bi mu v poslušanje predlagala belgijske dEUS. Velika ljubiteljica od prvega albuma naprej, njihove glasbe, pristopa do glasbene industrije, prepletanja glasbenih žanrov, odprtosti v glasbi in v liriki. Čista glasbena umetnost. Tudi njihov zadnji izdelek je tak.

Big Sexy Noise Trust the Witch
Trust the Witch je nova, eksplozivna zmes Lydie Lunch in Jamesa Johnstona, ki nas tokrat preko čarovnic in klica boginje Mahakali vodita naravnost v srž najbolj eklektičene rokovske godbe tega trenutka. Poleg sta tudi naš stari znanec Terry Edwards na saksofonu in neprecenljivi bobnar Ian White. Linearna kariera Lydie Lunch nagovarja že desetletja zveste ljubitelje s svojo z emocijami odprto, čisto glasbo… Ali kot pravi sama, zaupaj čarovnici… Devil's Working Overtime… še vedno.

The Walkabouts Travels In The Dustland
Rada imam avtentičnost, rada imam glasbo, ki v podtalju hrani svoj rokovski spomin, vendar ga z vsakim novim ploščkom nadgrajuje. The Walkabouts so čista blagovna znamka finega kolaža lastne rokovske godbe. Ena bolj poslušanih plošč v letu 2011.

Fennesz + Sakamoto Flumina
Glasba s ploščka Flumina je glasba popolne sprostitve in miru. In seveda klavir. In morje. Predstavljam si, da sedim na obali in gledam valove in poslušam. Flumina mi nudi vse to in še več. Mojstrstvo, skrito v podrobnostih.

Lidija Nikolić: Osećanja. O.Sećanja
Lidija Nikolić, srbska pisateljica in prijateljica iz otroških let Margite Stefanović, je končno napisala knjigo o njunem znanstvu. Pretresljiv memoar, ki na površje naplavlja niz spominov, prizorov, dogodkov, pisem o eni najenigmatičnih umetnic s prostora bivše domovine, o klaviaturistki benda Ekatarina Velika. Moja najbolj želena knjiga tega trenutka.

Kristin Hersh: Rat Girl
Kristin Hersh: Crooked
Rat Girl je odlično napisana knjiga o porajanju zanimanja za rokovsko godbo, kot jo je izkusila Kristin Hersh. Izredno spretno, duhovito in odbito napisana knjiga, ki jo bodo še posebej sprejeli in razumeli vsi tisti, ki imajo posluh za vse odtenke rokovske godbe. Čisti antipod recimo Dylanovim Zapiskom ali romanu Patti Smith Pač mulca, ki ju že lahko prebiramo tudi v slovenščini. Bo kdaj prišel čas tudi za Kristin Hersh v slovenščini?