LYDIA LUNCH
KUD France Prešeren, Ljubljana
15.november, 1997

RECITAL ( spoken word)

Govor je seveda o izredno zanimivi, vsestranski, samosvoji, kreativni ženski, osrednji ženski figuri ameriškega alternativnega vala osemdesetih, umetnici, pevki, igralki, poetesi, ženski, ki je sodelovala z Rowlandom S.Howardom, Michaelom Giro, Thurstonom Moorom, The Birthday Party, Exene Cervenko....
Kaj je torej manjše zlo?! Pustiti zvezdo v oblakih ali jo z zamikom nekaj let videti v živo, kjer nam prostodušno in neustavljivo bruha zgodbe z njene zadnje knjige Paradoxia (A Predator's Diary)?!
Recital Spoken word nam je v prvem delu pričaral kolaž dogodkov, nekakšno mešanico trilerjev, filmov tipa Natural Born Killers in neizmernega naslajanja nad nasiljem, krutostjo, brezbrižnostjo, humorjem in krvjo... ( že slišano in prežvečeno)
V drugem delu je Lydia s kopico avtobiografskih fleshov povedala, da je v bistvu len človek, da je tu zgolj zato, da nam za naš denar prodaja svoje zgodbe, da je v življenju mnogo jemala in izgubljala v odnosu moški - ženska...
Nastop je izpeljala profesionalno brezhibno, žensko spogledljivo in strastno temperamentno, tu pa tam nekoliko nonšalantno in vzvišeno, vse v stilu Lydie Lunch.
Tik pred izzidom je tudi njen nov glasbeni izdelek, ki po avtoričinih besedah zveni precej ambientalno-elektronsko.(?!.)
Sicer pa je gdč. Luncheva baje obljubila, da bo odslej v Ljubljani redna gostja. Mnogi so mnenja , da je za las zgrešila festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki se je letos v svojih vsebinskih sklopih skušal spogledovati z nasiljem in seksualnostjo na ženski način. In prav na teh dveh področjih še vedno suvereno in pogumno kraljuje Lydia Lunch.
(Rock Vibe)

Varja Velikonja
foto: koncert v Monterealle Valcelinna, Italija, 2001 - JG