MATMOS
A Chance To Cut Is A Chance To Cure
(Matador, 2001)

Drew Daniel in Martin Schmidt sta tokrat obrnila razmišljanje. Običajno se sprašujemo, kako glasba učinkuje na nas, na naše počutje in sploh, kako se čustveno in telesno odzivamo na tako in drugačno glasbo. Kaj pa lahko telo naredi za glasbo? Kako jo lahko soustvari?
Matmos sta v te namene 'izrabila' medicinske pripomočke in postopke. Konkretni zvoki operativnih posegov, resda kasneje močno digitalno obdelani, so pomembna sestavina kompozicij. Njun pristop je vseeno dovolj ohlapen, nezavezujoč, da ne zapade v strogi konceptualizem, pušča manevrski prostor. Tako so zapisi v funkciji uporabljenih izvorov, ti pa dovolj raznorodni, da vsakič 'zahtevajo' poseben razmislek.
Uvodni Lipostudio še mnogo dolguje njuni bližnji preteklosti, predvsem albumu West in delno Quasi-Object, ko se organsko zliva z elektronskim. Zvoki izsesavanja maščobnih tkiv (ali liposukcija, kot napelje že naslov) brez težav podpirajo in vežejo variacije pravih instrumentov, ne prav daleč od početja nemške družine To Rococo Rot, Kreidler in Tarwater. Za prehod v čistejši 'elektronski' teritorij poskrbijo zvoki očesne operacije pod naslovom l.a.s.i.k., ki z neprijetnimi frekvencami medicinskih aparatur že močneje pritisnejo na čutila. Matmos vedno najdeta način, kako 'prebuditi' poslušalca. V Spondee brezčuten ženski glas med slušnim testom zgolj našteva zlogovno uravnovešene besede, predmete in stvari, ki jih spremlja pripadajoč zvok. V to nadvse realno situacijo vdre house ritem s poudarjeno kontračinelo, ki se postopoma razblini v brezoblično gmoto zvokov. Še najdlje sta šla v kompoziciji Ur Tchun Tan Tce Qi, ki je sestavljena (če verjamemo informacijam na ovitku) izključno iz zvokov nastalih pri merjenju galvanskega odziva Martinove kože pri stalni električni napetosti. Podobno minimalistična, in spet na robu 'koncepta', je For Felix, in memoriam njuni poginuli domači podgani, kjer kotaleča kovinska kletka proizvaja vse zahtevane zvoke. Matmos sta jih le studijsko obdelala in skomponirala. Šele sklepna dva zapisa sedeta v utečene 'elektronske' poti, čeprav v večdelnih oblikah.
Psihologija njunega početja je tesno povezana s otoškim duom Coil. Cut-up tehnike konkretnih in do nerazpoznavnosti razdelanih izvorov režejo v možgane kot skalpel. Ne čudi, da sta Matmos na pripadajočem maksi singlu California Rhinoplasty objavila priredbo zapisa Disco Hospital z albuma Love's Secret Domain. Ne da bi se bistveno oddaljila od izvirnika dua Coil, ki je s kolažem ozvočenih konkretnih 'dogodkov' povezanih s tehno ritmom, pravzaprav odprl možnosti za nadaljne eksperimente v smeri psihološkega učinka glasbe. Matmos sta na albumu zamisli le kanalizirala in zaključke (etične, glasbeno estetske…) prepustila poslušalcu.
(Muska)

Janez Golič