Medijsko obvestilo:

Aleksandar Žikić
MESTO V METEŽU - Zgodba o Milanu Mladenoviću
prevod: Varja Velikonja
(KUD Franceta Prešerna, 2006)

Knjiga Mesto v metežu avtorja Aleksandra Žikića ni le biografija o frontmenu kultne beograjske skupine EKV Milanu Mladenoviću, ni le kulturni in umetniški zapis osemdesetih let prejšnjega stoletja na prostorih nekdanje skupne domovine. Beremo in reflektiramo lahko polpreteklo zgodovino kulturne, umetniške in kar je najbolj pomembno družbeno politične produkcije na ozemlju bivše Jugoslavije. Knjiga je kolaž izvirnih pogovorov z glavnimi protagonisti in protagonistkami tega obdobja in nedvomno predstavlja dragoceno in temeljito študijo primera (konkretno rokovskega benda), ki posega tako v kulturno produkcijo kot družbene pogoje in kreativno atmosfero v daljšem časovnem razponu.
Knjiga je splet dokumentarnega zapisa (zabeleženi so vsi relevantni izidi nosilcev zvoka EKV, številne izjave ključnih akterjev v tiskanih medijih, intervjuji) prepletenega z avtorsko pisavo rokovskega kritika o glasbi skupine Ekaterina Velika, o enem največjih rokovskih entuziastov in rokovskih poetov v ex-Jugoslaviji, Milanu Mladenoviću. Knjiga govori o roku kot umetnosti in o roku kot načinu življenja. Milan Mladenović je dokaj preprosto sledil najpomembnejšemu intelektualnemu in umetniškemu izzivu: na svoj način izraziti in izpovedati resnico. Brezkompromisno iskrena rokovska drža dobesedno do konca življenja posameznika, skupine, obdobja, do konca skupine, katere ideali so se zrušili skupaj z okoljem in družbo, o kateri so prepevali in igrali.
Opet zajedno bi moral biti naslov zadnjega albuma skupine EKV. Realizacijo je novembra 1994 preprečila smrt Milana Mladenovića.

»Nisu dovoljne reči, samo obične reči, da me vrate u život«. (Samo par godina za nas)
Zares, niso dovolj. So pa edino, kar imamo.