MERCURY REV
Studio 2 TVS, Ljubljana
13.februar, 1999

Zaradi relativne nepoznanosti benda v naših krajih, se je koncertni organizator odločil, da bo ameriška skupina Mercury Rev na pustno soboto koncertirala v Studiu 2 TV Slovenija. Koncert se je v živo predvajal za oddajo Sobotna noč na TV, in po radijskih valovih za Webrovo glasbeno oddajo na 2.programu Radia Slovenija.
Elegantno in varno izpeljano.
Skupina Mercury Rev deluje na svetovni glasbeni sceni dobrih deset let. Toda zdi se, da jim je šele z zadnjim, četrtim albumom The Deserter's Songs uspelo prebiti meje slišnosti...in uspeti. Gonilna sila skupina ostaja vsa leta ista: pevec Jonathan Donahue in basist Sean Mackowiak - Grasshoper.
Ne vem, kdaj sem po koncertu slišala toliko nasprotujočih mnenj. Morda je keč v tem, da so med gledalci v studiu prevladovali v glavnem naši ( in tudi hrvaški) glasbeni kritiki. Z njimi pa vemo, kako je. Namesto kritike imamo vse prevečkrat opravka s kritikarstvom.
In - saj res, kakšna je glasba Mercury Rev danes? Kako sem jo tistega večera ujela v svoje misli? Fantje so na koncertu igrali v glavnem skladbe z albuma Deserter's Songs, ki se glasbeno izmika vsem omejitvam in žanrskim opredelitvam. Njihovi glasbeni prijatelji Chemical Brothers menijo, da gre trenutno za eno najbolj anahronističnih plošč v obtoku. Večna glasba, ki se polni iz globin popularne glasbe zadnjih trideset let. Kar je povsem logično. Ustvarjaš in deluješ pač v okvirih, v katerih si odrasel.
Nekateri uvrščajo glasbo Mercury Rev med The Shagss in Beatles. Predvsem v primerih, ko fantje črpajo iz obdobja zlatih šestdesetih, nekdo bo lahko slišal celo gospel tipa Billie Holiday, pa zgodnje Velvet Underground, predvsem pa je čutiti veliko psihadelije sedemdesetih let. In še vedno in predvsem tudi čistega rocka, kot na primer v odlični priredbi Neil Youngove Cortez The Killer, s katero so fantje tudi zaključili večer. Pevec Jonathan je avtor besedil in večine pesmi. Zvečinoma sanjsko odtrgane refleksije, ki se dotikajo splošnih, univerzalnih problemov, od osamljenosti, izgubljenih ljubezni, prijateljstva....
Glasba in nastop skupine Mercury Rev je poseben, pravljičen in močno domišljijski spoj rokovske glasbe devetdesetih. Miks eklektične instrumentacije, specifičen vokal in nežna interpretacija, ki zaziblje v SANJE...
Nežno, nepretenciozno, lahkotno... Zakaj pa ne?
(Rock Vibe)

Varja Velikonja