PARADOXIA
A Predator's Diary
Lydia Lunch
(Creation Books, 1997)

Lydia Lunch je femme fatale nečesa, kar smo nekoč imenovali alternativni rock. Umetnica, pevka, igralka, poetesa, ki je tesno sodelovala z Rowlandom S.Howardom, Michaelom Giro, The Birthday Party, Thurstonom Moorom. Iz čisto glasbenih voda je v začetku osemdesetih zašla v območje govorjene besede. Skupaj s tipi kot Hubert Selby Jr., Henry Rollins, Don Bajema, Kim Gordon in Exene Cervenka je izdala več glasbenih in govorjenih projektov. Novembra 1997 smo jo na recitalu v živo lahko videli tudi v Ljubljani, kjer nam je eruptivno predstavila inserte iz pravkar rojene knjige Paradoxia.
V posvetilu knjigi se je Lunchevi zapisalo:" Da bi zaščitila nedolžne, v knjigi nisem spreminjala imen. Vsi so zajebano krivi."
In že takoj v prvih vrsticah zajeto bistvo :"Obdana z moškimi, moškim, očetom, sem postopoma postala kot oni. Vse, kar sem pri njih občudovala, so oni pri meni prezirali. Neusmiljenost, aroganco, krutost, trmo in upornost in distanco. Hladno, preračunljivo naravo. Nikoli niso bili pripravljeni sprejeti odmevov mojega vedenja."
Knjiga Paradoxia je 152 strani sočnega, fascinantnega, osebnoizpovednega branja na relaciji London, New York, New Orleans. Užitek branja knjige je pisavi, jeziku. Ki je direkten, preprost, suh in hiter, tekoč, nikoli plehek, nezanimiv ali dolgočasen. Zgodbe nas držijo v stalni napetosti zaradi izjemnega občutka za ravnovesje dramaturškega procesa. Stil pisanja nas močno približa piscem tipa Donald Gaines, Iceberg Slim, Chester Himes in James Ellroy. Zato lahko upravičeno pričakujemo, da bo njena naslednja zgodba čisti krimič.
Paradoxia je iskreno avtobiografska in šokantna izpoved. Obsedena s seksom, ki je le en, močan aspekt avtoričine osebnosti. Lydia nam grafično natačno riše resnične in manj resnične odboje seksualnih in vsakršnih peripetij, največkrat v trku z moškim svetom. In prav v tem trku ostaja samosvoje izvirna. Čeprav iz knjige nevarno zaveje duh mizoginije, se Lydia temu spretno izogne. Ne istoveti se niti z žrtvijo, niti s krivcem dogodka. Tu lahko najdemo njeno moč. Karizmo. Posebnost. Če si ženska in če si ( ali se počutiš) žrtev celo življenje, se kaj lahko zgodi, da boš naredila še druge okoli sebe za žrtve. Pa najsi gre za ženske ali moške. Vrhunec knjige. Skozi ikone same sebe je v knjigi predstavile "te druge ženske". V življenju se ti lahko zgodi marsikaj, toda najboljši način za rešitev tvojih problemov je, da prisluhneš sam sebi. Samo ti lahko poznaš pot samoozdravitve.
" Več kot imaš...več hočeš. Neskončen cikel ponavljajočih se frustracij. Kjer se zdi, da te nič in nihče več ne poteši. Niti v sanjah. Napočil je čas detoksinacije. Ne samo od alkohola, seksa in mamil... temveč predvsem od mojega izvirnega greha. Naučiti sem se morala nadomestiti Njih, Njega, Bolečino, Jezo, Žalost, Izgubo z Močjo, Zdravjem, Željo, Izpopolnitvijo in Zadovoljstvom."
(Rock Vibe)

Varja Velikonja