PJ HARVEY
Stories From The City, Stories From The Sea
(Island/Multimedia, 2000)

Potrebna je bila prava vzpodbuda, sprememba, pa četudi zavesten odhod naravnost v New York. Podobna odločitev, prva selitev iz mirnega Dorseta v London, je pri PJ Harvey takrat povzročil depresijo, ki jo je zdravila skozi furiozno glasbo na albumu Rid Of Me. Ujela se je šele na To Bring You My Love, preizkusila meje senzibilnosti in jih ovila v sodobnost njenega bluesa. Ker pa si vsak ustvarjalec želi napredovati, je s prejšnjim albumom Is This Desire? morda želela preveč in na silo. Pesmi niso 'stekle', nastajale so s preveč truda in eksperimentov. Mestoma uspešnih, drugje pač ne.
Polly Jean Harvey je pri tridesetih 'dozorela'. Po glasbi na novem albumu se je tokrat v metropolisu počutila nadvse v redu. Zgode in nezgode je prelila v preprosto obliko, neposredno in z dovolj jasnim sporočilom. Celo kočljive situacije rešuje trezno in odločno, kot v uvodni Big Exit: 'I'm scared baby, I wanna run, this folk's crazy, gimme the gun', in če ga podloži še s klasičnim kitarskim rifom, zrase precej više kot 50 ft Queenie. New York se ni ne zdi prav nič tuj in odmaknjen, leži pod njo, sprejema ga v vseh razsežnostih. Še vedno pa se lahko umakne na 'morje', v svoj Dorset, in to razdvojenost sprejema kot prednost. Ne more brez enega ne drugega.
Tokrat so njeni kitarski prijemi omejeni na spremljajoče akorde, podobno vlogo sta si razdelila še bobnar Rob Ellis in multiinstrumentalist Mick Harvey, ki puščata petju središčno vlogo. Kar povsem zadošča. PJ Harvey poje bolje kot kdajkoli prej, brez naprezanja in izletov v najvišje lege nadzoruje vsak vzdih in zlahka podpre še tako intimne izpovedi. Te so večinoma karseda preproste, a odpre za interpretacije. Vsaj ključni moment prepušča poslušalcu, naj sam po svojih izkušnjah in perspektivah sklene zgodbo. Počuti se močno, celo v tolikšni meri, da je trenutke slabosti položila v usta Thomu Yorku iz Radiohead. A najbolj uživa sama zase, tako v predajanju kot sprejemanju, ne da bi zdrsnila … Stories From The City, Stories From The Sea je njena najbolj neposredna in 'čista' plošča. In še ena potrditev, da PJ Harvey zlahka postavimo ob bok najizrazitejšim ustvarjalcem avtorskega rocka nasploh.
(Muska)

Janez Golič