Novice iz rockovskega obrobja:


7.novembra bo izšla posodobljena zbirka vseh besedil Louja Reeda pod naslovom I'll Be Your Mirror: The Collected Lyrics. Nova verzija bo zajemala tudi besedila z albuma Lulu, ki ga je Reed posnel z Metallico. Uvodno besedo so prispevali Laurie Anderson, Martin Scorsese in James Atlas. Pri založbi faber&faber bo na voljo tudi luksuzna različica knjige. Za natanko 100 funtov.

Yann Tiersen za 6.december napoveduje objavo retrospektivnega abuma Portrait. Vse ne bo tako preprosto. Tiersen je namreč izbral 25 pesmi iz svojega bogatega kataloga, povabil nekaj gostov in vse skupaj na novo posnel analogno in praktično v živo v studiu. Tako bo album objavljen na trojnem vinilu, dvojnem cedeju in kaseti pri Mute Records.

Brez običajnih promocijskih potez je Nick Cave z majhno pomočjo The Bad Seeds v petek, 4.oktobra objavil nov album. Ghosteen je dvojni, na prvem delu so krajše pesmi, na drugem dve daljši z govorjenim prehodom. Vse skupaj je možno uradni poslušati preko youtube kanala, šele novembra bo album na voljo na CD in vinilu. Obenem Nick že napoveduje, da je v delu tretji album rockovske izpostave Grinderman.

Michael Gira s svojimi Swans stopa v novo obdobje. Album leaving meaning. bo izšel 25.oktobra in je nastal s pomočjo plejade gostujočih glasbenikov in glasbenic. Morda je to razlog, da bo nove pesmi v živo predstavljal kar sam! Že dva dni prej v Kinu Šiška. Prva pesem z albuma je že na voljo v posluh, tudi na naši listi preko youtube.

Legendarna alter funk punk zasedba The Pop Group, ki je delovala koncem sedemdesetih, se je dolgo upirala ponatisom svojih zgodnjih plošč. Sedaj, ko so ponovno zbrani in so pod streho spravili že dva povratniška studijska albuma, pripravljajo razširjen ponatis svojega prvega albuma Y iz leta 1978. Poleg remasteriziranih izvirnih posnetkov albuma bodo dodani neobjavljeni poskusni posnetki in koncertni izbor. 1.novembra pri založbi Mute.

Sufjan Stevens je ob mesecu ponosa objavil dve novi pesmi oziroma je osnutek pesmi Love Yourself nastal že leta 1996, sedaj jo je Sufjan le dokončal. With My Whole Heart je povsem nova in oziroma je nastala v podporo LGTBQ skupnosti. Obe pesmi sta na voljo na malem vinilnem singlu in digitalno.

Svoj prvi roman je objavil Tod A., nekdanji pevec in basist v newyorških Cop Shoot Cop in kasneje Firewater. V Banging The Monkey opisuje svoje popotovanje po Bližnjem in Daljnem vzhodu po odhodu iz Združenih Držav Amerike leta 2003.

photo: Joerund F. Pedersen

Laibach ne počiva. Komaj je sklenil obširno turnejo pod naslovom The Sound Of Music, že najavlja glasbo za drugi del filma Iron Sky. Skladba The Coming Race je že na voljo v obliki videa.

Stereolab so najprej najavili serijo ponatisov svojih albumov na vinilu, kar bo trajalo vse do jeseni. Bolj presenetljivo pa je, da so se po desetih letih ponovno zbrali in te dni odrinejo še na obširno svetovno turnejo. Spomnimo, Stereolab so se razšli že leta 2009, pevka Laetitia Sadier je stopila na solistično pot, kitarist in klaviaturist Tim Gane je v Berlinu deloval v zasedbi Cavern Of Anti Matter. Na žalost so zaenkrat kraji njihovih nastopov kar precej oddaljeni...

Vrača se Simon Bonney. Po dveh solističnih albumih še iz devetdesetih in po kratkotrajni vrnitvi Crime + City Solution je čas za nadaljevanje solistične kariere. V maju je pri Mute izšel kompilacijski album Past, Present, Future, na katerem je izbor z obeh solističnih albumov in šest pesmi z nikoli izdanega albuma z delovnim naslovom Eyes Of Blue, posnetim koncem devetdesetih. Za letos Bonney napoveduje snemanje in objavo povsem novih pesmi.

Znamenita manchestrska skupina A Certain Ratio je maja letos obeležila 40 let od objave svojega prvega singla in to podprla z dvema nastopoma v domačem logu in objavo zbirke acr:box. V njej so zbrani posnetki s singlov (A in B strani) in vrsta do sedaj še neobjavlenih posnetkov, na katere so še sami pozabili.

Neodvisne glasbene založbe rade praznujejo. Vsaka to obeležuje po svoje. Mute Records je ob 40.obletnici objavila obsežno knjigo fotogarafij in pripravlja zbirko priredb slavne "skladbe" 4.33 Johna Cagea. Čikaška Drag City slavi 30.let obstoja in delovanja in pripravlja serijo koncertov svjih varovancev. Londonska Rocket Girl pa slavi 20 let delovanja, ob tem pripravlja pregledno kompilacijo redkih posnetkov svojih varovancev s priloženo knjigo z zgodovinskim pregledom založbe.

Pri založbi Southern Lord so 18.januarja začeli s serijo ponatisov vseh petih albumov nemškega kitarista Casparja Brötzmanna s triom Massaker. Najprej sta na voljo remasterizirana prva dva albuma, The Tribe iz l.1988 in Black Axis iz l.1989, na vinilu in CD. Kasneje bo vseh pet albumov zbranih v posebni škatli. Šušlja se, da Caspar počasi pripravlja novo gradivo, zaenkrat pa ni natančnejših informacij.

Že pred meseci je po spletu zaokrožila novica, da je umrl Hardy Fox, dolga leta anonimni avtor večine glasbe kultnih The Residents. Novico je vzpodbudil kar sam, ko je na spletni strani zapisal: Hardy Fox 1945-2018. Bila je lažna novica, a je prišla z razlogom. Diagnisticirali so mu možganski tumor in napovedali le še nekaj tednov življenja. Očitno se je napoved uresničila, vsaj tako lahko sklepamo po svežem zapisu na njegovi spletni strani. RIP.

Japonski pianist Ryuichi Sakamoto se je pritožil zaradi neprimerne glasbe v ozadju v svoji najljubši newyorški restavraciji. Šefu strežbe je rekel: "Hrana tu je dobra kot pogled na Katsura Rikyu (japonski vrt blizu Kyota), glasba pa je zanič kot pogled na Trumpovo stolpnico". Dogovoril se je, da sam pripravi izbor 47 skladb, ki bi se predvajale v restavraciji (med drugim Oneohtrix Point Never, Jóhann Jóhannsson, Colin Stetson, Aphex Twin, Jon Hassell).
Ko bi le bilo tudi pri nas tako...