Novice iz rockovskega obrobja:


Bliža se t..i Dan ploščarn (Record Store Day), ki bo letos 21.aprila. Najavlja se vrsta eksluzivnih objav na vinilnih ploščah, torej bodo svoje redke posnetke izvajalci objavili večinoma v omejeni nakladi. Posebej nam je v oči padla informacija o objavi zgodnjih posnetkov The Residents. Ko še niso imeli imena, so trak s svojimi posnetki poslali na založbo Warner, ki je trak poslala nazaj na njihov naslov s pripisom za "The Residents". Posnetki so sicer že krožili med ljubitelji pod naslovom The Warner Bros album, tokrat se obeta prvič uradna izdaja na vinilu.

Od 27.aprila do 7.maja bo v avstrijskem Kremsu potekal donaufestival. Vrsta izvajalcev je dolga in zavita, zajema vse od veterana Manuela Gottschinga, Godspeed You! Black Emperor, Mouse On Mars, Deerhood, Ex Eye do Scout Niblett, Circuit Des Yeux, Nadah El Shazly in nenazadnje pride na pogovor angleški novinar Simon Reynolds.

Za 9.julij se napoveduje nastop skupine Calexico v Kinu Šiška. Prihajajo prvič po 15 letih, po odličnem koncertu v Cankarjevem Domu. Za popotnico imajo s sabo aktualni album The Thread That Keeps Us, na hitro smo ga predstavljali že na Drugem valu (predstavitev začne na 01:02:20).

V gledališče Miela v Trstu 31.marca prihaja Lydia Lunch. Po dobrih 40 letih glasbenega in še kakšnega udejstovanja Lydia ne pozna počitka, z navbrušenim jezikom in vedno znova osveženo glasbeno zasedbo še vedno straši po odrih in preizprašuje nove in stare resnice.

Michael Gira že pripravlja pesmi za prihajajoči novi album Swans. Kot običajno je osnutke že predstavil na krajši solistični evropski turneji, sedaj jih bo nadgradil s prenovljeno zasedbo Swans. Obenem je objavil zbirko kratkih zgodb pod naslovom The Egg. Pohitite, naklada je omejena.

Založba ANTI je lani ponatisnila albume Toma Waitsa, kar po vrsti od Mule Variations iz leta 1999 do Bad As Me. Letos se bo serija ponatisov nadaljevala z njegovimi prvimi sedmimi albumi, najprej bo na vrsti prvenec Closing Time iz l.1973, z remasteriziranim zvokom na vinilu in CD. Sledili bodo albumi Heart of Saturday Night (1974), Nighthawks at the Diner (1975), Small Change (1976), Foreign Affairs (1977), Blue Valentine (1978) in nazadnje še Heartattack & Vine (1980).

Yo La Tengo za 16.marec napovedujejo izid albuma There’s A Riot Going On (naslov je povzet po albumu istega naslova skupine Sly & The Family Stone iz leta 1971), ki bo prvi po Fade izpred petih let. Obenem se trio iz Hobokena odpravlja na obsežno turnejo, nam najbližje bodo ponovno v Zagrebu, 11.maja v centru za neodvisno kulturo Pogon.

Prav tako konec meseca marca se z novim albumom vrača Blaine L. Reininger, sicer tvorni član kultnih Tuxedomoon. Po nenadni smrti njihovega basista Petera Principla lani je njihova nadaljna usoda pod vprašajem, sicer pa njihov violinist, klaviaturist, kitarist in pevec običajno na solističnih ploščah ponuja dovolj drugačno glasbo, da jo lahko podpiše s svojim imenom. Album The Blue Sleep bo objavila belgijska založba Les Disques du Crépuscule.

Ko se je zdelo, da se je Matt Elliott posvetil predvsem "kantavtorski" karieri, je do nas prispela novica o objavi novega albuma njegovega inštrumentalnega projekta The Third Eye Foundation. Wake The Dead je naslov albuma, prvega po osmih letih. Obenem se je projekt tokrat razširil na štiri člane, slišati bo organsko verzijo temačnega dubstepa. 30.marca pri francoski založbi Ici d'ailleurs.

Pri Fire Records nadaljujejo s serijo ponatisov zgodnjih albumov vplivne avant-garažne skupine Pere Ubu. V začetku aprila bodo na vrsti albumi, ki so jih David Thomas in druščina objavili po ponovni združitvi leta 1987 do 1992. Poleg vinilnih odtisov The Tenement Year, Cloudland in Worlds in Collision bo v zbirki še album doslej neobjavljenih posnetkov naslovljen z The Lost Album.

Nick Cave & The Bad Seeds bodo zaenkrat le v kinematografih predvajali svež koncertni film Distant Sky, s posnetki koncerta iz Kobenhagna. Film se bo v kino dvoranah širom sveta predvajal le en dan, 12.aprila. Zaenkrat med napovedanimi kraji predvajanja ni mesta v Sloveniji.

Tudi na jazzovskih odrih bo hrupno. V soboto 14.aprila se Mats Gustafsson vrača k nam, v Narodni dom v Mariboru bo pripeljal trio The Thing. Za povrh bo hrupno še v torek 17.aprila v Klubu Cankarjevega doma, tja ponovno prihaja Colin Stetson s svojim novometalskim projektom Ex Eye.