Novice iz rockovskega obrobja:


Založba ANTI je lani ponatisnila albume Toma Waitsa, kar po vrsti od Mule Variations iz leta 1999 do Bad As Me. Letos se bo serija ponatisov nadaljevala z njegovimi prvimi sedmimi albumi, najprej bo na vrsti prvenec Closing Time iz l.1973, z remasteriziranim zvokom na vinilu in CD. Sledili bodo albumi Heart of Saturday Night (1974), Nighthawks at the Diner (1975), Small Change (1976), Foreign Affairs (1977), Blue Valentine (1978) in nazadnje še Heartattack & Vine (1980).

Bliža se t..i Dan ploščarn (Record Store Day), ki bo letos 21.aprila. Najavlja se vrsta eksluzivnih objav na vinilnih ploščah, torej bodo svoje redke posnetke izvajalci objavili večinoma v omejeni nakladi. Posebej nam je v oči padla informacija o objavi zgodnjih posnetkov The Residents. Ko še niso imeli imena, so trak s svojimi posnetki poslali na založbo Warner, ki je trak poslala nazaj na njihov naslov s pripisom za "The Residents". Posnetki so sicer že krožili med ljubitelji pod naslovom The Warner Bros album, tokrat se obeta prvič uradna izdaja na vinilu.

Od 27.aprila do 7.maja bo v avstrijskem Kremsu potekal donaufestival. Vrsta izvajalcev je dolga in zavita, zajema vse od veterana Manuela Gottschinga, Godspeed You! Black Emperor, Mouse On Mars, Deerhood, Ex Eye do Scout Niblett, Circuit Des Yeux, Nadah El Shazly in nenazadnje pride na pogovor angleški novinar Simon Reynolds.

Po štirih letih napovedovanj bo 5.maja končno izšla knjiga o slavnih krautrockerjih CAN. Knjiga bo v dveh delih; prvi del z naslovom All Gates Open je spisal angleški novinar Rob Young in bo prerez njihovega ustvarjanja. Drugi del Can Kiosk bo notranji vpogled s strani izvirnega člana Irmina Schmidta. V knjigi bo obilica prvič objavljenega slikovnega gradiva.

Angleška legendarna novovalovska skupine Wire za 18.maj napoveduje razširjen ponatis svojih prvih treh albumih. Na dveh oz. treh CD ploščah se bodo znašli posnetki albumov Pink Flag, Chairs Missing in 154, vsi datirajo v konec 70-ih let. Poleg izvirnih posnetkov bo na ploščah obilo dodatka, pesmi z B-strani singlov, poskusni posnetki in redkosti.

Za 9.julij se napoveduje nastop skupine Calexico v Kinu Šiška. Prihajajo prvič po 15 letih, po odličnem koncertu v Cankarjevem Domu. Za popotnico imajo s sabo aktualni album The Thread That Keeps Us, na hitro smo ga predstavljali že na Drugem valu (predstavitev začne na 01:02:20).

Michael Gira že pripravlja pesmi za prihajajoči novi album Swans. Kot običajno je osnutke že predstavil na krajši solistični evropski turneji, sedaj jih bo nadgradil s prenovljeno zasedbo Swans. Obenem je objavil zbirko kratkih zgodb pod naslovom The Egg. Pohitite, naklada je omejena.

Yo La Tengo so marca objavili album There’s A Riot Going On (naslov je povzet po albumu istega naslova skupine Sly & The Family Stone iz leta 1971), ki je prvi z avtorskimi pesmimi po Fade izpred petih let. Obenem se trio iz Hobokena odpravlja na obsežno turnejo, nam najbližje bodo ponovno v Zagrebu, 11.maja v centru za neodvisno kulturo Pogon.

Pri Fire Records nadaljujejo s serijo ponatisov zgodnjih albumov vplivne avant-garažne skupine Pere Ubu. V začetku aprila bodo na vrsti albumi, ki so jih David Thomas in druščina objavili po ponovni združitvi leta 1987 do 1992. Poleg vinilnih odtisov The Tenement Year, Cloudland in Worlds in Collision bo v zbirki še album doslej neobjavljenih posnetkov naslovljen z The Lost Album.

Za avgust se napoveduje objava knjige o razvoju elektronske glasbe, ki jo je pripravil angleški novinar David Stubbs. Pokril bo zajeten spekter od zgodnjih eksperimentov preko elektronskega popa do aktualnih tehno strujanj. Naslov je Mars By 1980 s podnaslovom The Story Of Electronic Music.