Novice iz rockovskega obrobja:


Morda je to nova "korona" realnost. Nick Cave bo 23.julija strimal video posnetek solističnega nastopa, ki ga je imel v prazni londonski dvorani Alexandra Palace junija letos. Menda bo v repertoarju kar nekaj redko slišanih pesmi. Predvajanje recitala bo plačljiv in enkraten dogodek.

Celo lansko leto so Mogwai pripravljali glasbo za TV serijo Zerozerozero, končali oziroma pripravili za samostojno objavo pa šele v času korona pandemije. Zaenkrat je soundtrack v samostojni obliki na voljo le digitalno preko bandcampa.

8.maja je izšel novi album Marka Lanegana. Na Straight Songs Of Sorrow je 15 novih pesmi, ki jih je Mark posnel ob pomoči nekaterih starih znancev, zraven so Greg Dulli, Warren Ellis, John Paul Jones, Ed Harcourt in drugi. Izid albuma sovpada z objavo knjižne avtobiografije Sing Backwards And Weep, tako da bo tudi glasba na albumu nekako retrospektivna, povzetek njegovega glasbenega ustvarjanja. Pesem Skeleton Key je že na voljo v posluh.

Za rakom je 24.marca umrl še Bill Rieflin, vsestranski glasbenik, vpet v nadve različne glasbene formacije. Najprej je bil tvoren del "industrijske" scene v Čikagu (Ministry, Revolting Cocks, Pigface, KMFDM ), kasneje je bobnal v Swans (1995-1997, 2010-2012). V R.E.M. je zamenjal bobnarja Billa Berryja v letih 2003 do 2011, čeprav uradno ni bil član zasedbe. In nazadnje je postal še član samih King Crimson.

22. marca je umrl Gabi Delgado, najbolj znan kot pevec nemške postpunk skupine D.A.F. (Deutsch Amerikanische Freundschaft). Pravzaprav so se DAF razvili v pojem šele, ko sta ostala le še Delgado in multiinstrumentalist Robert Görl. Z albumi Alles Ist Gut, Fur Immer in Gold Und Liebe sta tlakovala pot t.i. EBM sceni, a še vedno izstopala zaradi minimalističnega pristopa in provokativnih besedil. Komadi Der Mussolini, Alle Gegen Alle, Der Räuber und der Prinz so klasike.
Kasneje je Gabi deloval solistično, tudi kot D.A.F. sta se z Robertom reaktivirala, a zanosa zgodnjega obdobja nista več ponovila.

14.marca je umrl Genesis P.Orridge (1950-2020), boter industrijske glasbe, ustanovitelj prevratniške multimedijske skupine Throbbing Gristle, kasneje je deloval v treh inkarnacijah Psychic TV in vodil organizacijo Temple Of Psychic Youth. Že leta 1991 je s Psychic TV nastopil v bližnjem Zagrebu, leta 2016 pa tudi v Kinu Šiška.

Združenje ameriške glasbene industrije RIAA je za lansko leto objavilo podatke o prihodkih po posameznih segmentih. V Združenih Državah so skupni prihodki od prodaje posnete glasbe lani presegli 11 milijard dolarjev, kar je za 12,9% več kot leta 2018. Od tega kar 80% predstavlja t.i. striming, prodaja CD plošč še vedno dosega prihodek 614 milijonov dolarjev (ampak 12% manj kot l.2018) in vinilke so se prodale v višini blizu 500 milijonov dolarjev (18,7% več kot l.2018).

Pri založbi Southern Lord so že januarja lani začeli s serijo ponatisov vseh petih albumov nemškega kitarista Casparja Brötzmanna s triom Massaker. Najprej sta bila na voljo remasterizirana prva dva albuma, The Tribe iz l.1988 in Black Axis iz l.1989, kasneje še Der Abend Der Schwarzen Folklore iz l.1992 in Koksofen iz l.1993, vsi na vinilu in CD. Končno pa bo aprila letos v ponatisu izšel še (zaenkrat) zadnji album Home iz leta 1995, v bistvu izbor ponovno posnetih komadov s predhodnih albumov. Obenem Caspar počasi pripravlja solistični album, ki naj bi izšel še letos.

27.marca so pri Mute na vinilu ponatisnili dva solistična albuma Rowlanda S. Howarda; Teenage Snuff Film iz l.1999 in Pop Crimes iz 2009. Očitno 10 let po njegovi smrti njegova glasba še navdihuje in navdušuje, obenem so s serijo koncertov spomin nanj obujali njegovi bližnji sodelavci - Mick Harvey, JP Shilo, Lydia Lunch in drugi.

7.novembra lani je izšla posodobljena zbirka vseh besedil Louja Reeda pod naslovom I'll Be Your Mirror: The Collected Lyrics. Nova verzija zajema tudi besedila z albuma Lulu, ki ga je Reed posnel z Metallico. Uvodno besedo so prispevali Laurie Anderson, Martin Scorsese in James Atlas. Pri založbi faber&faber je na voljo tudi luksuzna različica knjige. Za natanko 100 funtov.

Svoj prvi roman je objavil Tod A., nekdanji pevec in basist v newyorških Cop Shoot Cop in kasneje Firewater. V Banging The Monkey opisuje svoje popotovanje po Bližnjem in Daljnem vzhodu po odhodu iz Združenih Držav Amerike leta 2003.