Novice iz rockovskega obrobja:


Počasi se prebuja "podmornica, ki spi na dnu morja", kot se je pred časom o delovanju Einsturzende Neubauten izrazil sam Blixa. Album, prvi po Lament iz leta 2014, je menda pripravljen za objavo, dejansko so objavljeni že prvi datumi evropske turneje prihodnje leto pod imenom The Year Of The Rat. Zaenkrat prav blizu nas ne bodo nastopili, bo treba do Dunaja ali Munchna.

Odkar sta Alexander Hacke in Danille De Picciotto prostovoljna nomada, sta nadvse aktivna. Potujeta po svetu, črpata iz okolice in to uglasbljata na številnih albumih. Konec januarja bo izšel njun 4. skupni album The Current, posnet v Blackpoolu na zahodni angleški obali. Glavni pogon sveže glasbe je spoznanje, da je "sodobna potrošniška družba prišla do točke, ko je popolnoma zanemarila medsebojne odnose oziroma sočutje. To uničuje naš planet in našo civilizacijo." 14.februarja tudi v živo v Kinu Šiška.

Po končani epopoji s Swans se bobnar Phil Puleo in basist Chris Pravdica vračata z novo zasedbo - Human Impact. Zraven je še odpadnik iz Cop Shoot Cop Jim Coleman z elektroniko oziroma semplerjem, in vlogo kitarista in pevca je prevzel Chris Spencer, včasih Unsane. Album bo izšel prihodnje leto pri Pattonovi založbi Ipecac Records, prvi odlomki pa pričajo, da bo hrupno.

7.novembra je izšla posodobljena zbirka vseh besedil Louja Reeda pod naslovom I'll Be Your Mirror: The Collected Lyrics. Nova verzija zajema tudi besedila z albuma Lulu, ki ga je Reed posnel z Metallico. Uvodno besedo so prispevali Laurie Anderson, Martin Scorsese in James Atlas. Pri založbi faber&faber je na voljo tudi luksuzna različica knjige. Za natanko 100 funtov.

Yann Tiersen je 6.decembra objavil retrospektivni albuma Portrait. Vse le ni tako preprosto. Tiersen je namreč izbral 25 pesmi iz svojega bogatega kataloga, povabil nekaj gostov in vse skupaj na novo posnel analogno in praktično v živo v studiu. Album objavljen na trojnem vinilu, dvojnem cedeju in kaseti pri Mute Records.

Legendarna alter funk punk zasedba The Pop Group, ki je delovala koncem sedemdesetih, se je dolgo upirala ponatisom svojih zgodnjih plošč. Sedaj, ko so ponovno zbrani in so pod streho spravili že dva povratniška studijska albuma, so pripravili razširjen ponatis svojega prvega albuma Y iz leta 1978. Poleg remasteriziranih izvirnih posnetkov albuma so dodani neobjavljeni poskusni posnetki in koncertni izbor. Pri založbi Mute.

Svoj prvi roman je objavil Tod A., nekdanji pevec in basist v newyorških Cop Shoot Cop in kasneje Firewater. V Banging The Monkey opisuje svoje popotovanje po Bližnjem in Daljnem vzhodu po odhodu iz Združenih Držav Amerike leta 2003.

Pri založbi Southern Lord so 18.januarja začeli s serijo ponatisov vseh petih albumov nemškega kitarista Casparja Brötzmanna s triom Massaker. Najprej sta na voljo remasterizirana prva dva albuma, The Tribe iz l.1988 in Black Axis iz l.1989, na vinilu in CD. Kasneje bo vseh pet albumov zbranih v posebni škatli. Šušlja se, da Caspar počasi pripravlja novo gradivo, zaenkrat pa ni natančnejših informacij.