Novice iz rockovskega obrobja:


Vrača se Simon Bonney. Po dveh solističnih albumih še iz devetdesetih in po kratkotrajni vrnitvi Crime + City Solution je čas za nadaljevanje solistične kariere. V maju bo pri Mute izšel kompilacijski album Past, Present, Future, na katerem bo izbor z obeh solističnih albumov in 6 pesmi bo z nikoli izdanega albuma z delovnim naslovom Eyes Of Blue, posnetim koncem devetdesetih. Za letos Bonney napoveduje snemanju in objavo povsem novih pesmi.

Znamenita manchestrska skupina A Certain Ratio bo maja letos obeležila 40 let od objave svojega prvega singla in to podprla z dvema nastopoma v domačem logu in objavo zbirke acr:box. V njej bodo zbrani posnetki s singlov (A in B strani) in vrsta do sedaj še neobjavlenih posnetkov, na katere so še sami pozabili.

Neodvisne glasbene založbe rade praznujejo. Vsaka to obeležuje po svoje. Mute Records je ob 40.obletnici objavila obsežno knjigo fotogarafij in pripravlja zbirko priredb slavne "skladbe" 4.33 Johna Cagea. Čikaška Drag City slavi 30.let obstoja in delovanja in pripravlja serijo koncertov svjih varovancev. Londonska Rocket Girl pa slavi 20 let delovanja, ob tem pripravlja pregledno kompilacijo redkih posnetkov svojih varovancev s priloženo knjigo z zgodovinskim pregledom založbe.

Pri založbi Dallas bo sredi februarja na voljo zbirka vseh treh albumov reške punk oz. postpunk zasedbe Paraf. Naslov je zgovoren - Zbrana dela 1976-1987. V škatli bodo 4 CD plošče z remasterizirani posnetki treh studijskih albumov (A dan je tako lijepo počeo, Izleti in Zastave) in doslej še neobjavljen album s koncertnimi posnetki. Dodani bodo še številni poskusni posnetki in "živa" izvedba legendarne pesmi Goli otok.

Pri založbi Southern Lord so 18.januarja začeli s serijo ponatisov vseh petih albumov nemškega kitarista Casparja Brötzmanna s triom Massaker. Najprej sta na voljo remasterizirana prva dva albuma, The Tribe iz l.1988 in Black Axis iz l.1989, na vinilu in CD. Kasneje bo vseh pet albumov zbranih v posebni škatli. Šušlja se, da Caspar počasi pripravlja novo gradivo, zaenkrat pa ni natančnejših informacij.

Za april New Order napovedujejo razširjen ponatis svojega prvega albuma Movement iz leta 1981. Originalni album bo remasteriziran, na drugem CD-ju bo kopica demo posnetkov in drugačnih miksov, na DVD-ju pa zgodnji posnetki nastopov. Zasoljeno ceno bo opravičevala dodana knjiga z mnogimi fotografijami. Obenem bodo v marcu vsak teden ponatisnili enega od svojih prvih štirih maksi singlov, ki ne bodo del zbirke Movement.

Po 20 letih diskografskega premora se najprej z novim singlom Landlord vračajo eni od pionirjev industrijske glasbe,Test Department. Razmere so take, da ne morejo ostati mirni. Singel napoveduje objavo album Disturbance, ki izzide 1.marca prihodnje leto. Na njem bodo Test Dept posegli nazaj, v svoj arhiv, in te osnutke nadgradili v nove skladbe.

Že pred meseci je po spletu zaokrožila novica, da je umrl Hardy Fox, dolga leta anonimni avtor večine glasbe kultnih The Residents. Novico je vzpodbudil kar sam, ko je na spletni strani zapisal: Hardy Fox 1945-2018. Bila je lažna novica, a je prišla z razlogom. Diagnisticirali so mu možganski tumor in napovedali le še nekaj tednov življenja. Očitno se je napoved uresničila, vsaj tako lahko sklepamo po svežem zapisu na njegovi spletni strani. RIP.

Sonic Youth so se odločili prodati svoj zajetno zbirko glasbil, predvsem kitar in na stotine kitarskih efektov. Vse to naj bi našlo pot k zbirateljem. Na prodaj bodo tudi številni redki diskografski izdelki, kar obenem pomeni, da so Sonic Youth definitivno stvar zgodovine. Razprodaja se je začela 30.oktobra lani preko spletne strani Reverb.

Švicarji The Young Gods so končali snemanje novega albuma, prvega po Everybody Knows iz leta 2010. Album je produciral Alan Moulder, znan po delu z npr Nine Inch Nails, The Killers in The Smashing Pumpkins. Izid je napovedan za konec februarja prihodnje leto, zatem odrinejo The Young Gods na evropsko turnejo, v okviru katere pridejo 6.aprila tudi k nam.

Japonski pianist Ryuichi Sakamoto se je pritožil zaradi neprimerne glasbe v ozadju v svoji najljubši newyorški restavraciji. Šefu strežbe je rekel: "Hrana tu je dobra kot pogled na Katsura Rikyu (japonski vrt blizu Kyota), glasba pa je zanič kot pogled na Trumpovo stolpnico". Dogovoril se je, da sam pripravi izbor 47 skladb, ki bi se predvajale v restavraciji (med drugim Oneohtrix Point Never, Jóhann Jóhannsson, Colin Stetson, Aphex Twin, Jon Hassell).
Ko bi le bilo tudi pri nas tako...

Založba ANTI je lani ponatisnila albume Toma Waitsa, kar po vrsti od Mule Variations iz leta 1999 do Bad As Me. Letos se bo serija ponatisov nadaljevala z njegovimi prvimi sedmimi albumi, najprej bo na vrsti prvenec Closing Time iz l.1973, z remasteriziranim zvokom na vinilu in CD. Sledili bodo albumi Heart of Saturday Night (1974), Nighthawks at the Diner (1975), Small Change (1976), Foreign Affairs (1977), Blue Valentine (1978) in nazadnje še Heartattack & Vine (1980).