Novice iz rockovskega obrobja:


V 70.letu starosti je umrl Glenn Branca. Najbolj znan je po kitarskih simfonijah, pri izvedbi katerih je sodelovalo tudi do 100 električnih kitaristov, mnogi med njimi so kasneje postali znani akterji newyorške noise in še kakšne scene (Thurston Moore, Page Hammilton, Michael Gira...). Poleg tega je ustvaril še mnoga dela za opero, komorne ansamble, balet, prispeval je glasbo za film in gledališče...

Letno poročilo največje spletne tržnice (predvsem) rabljenih nosilcev zvoka discogs pravi, da je bilo preko njih lani prodanih rekordnih 7,9 milijona vinilnih plošč in dobrih 2 milijona ostalih nosilcev (CD, kasete...). Kar pomeni, da se je prodaja rabljenih plošč oz. CD v enem letu povečala za dobrih 20 odstotkov. Najdražje se je prodal vinilni singel skupine The Beatles "Love Me Do", redka naklada tega singla je imela na ovitku namreč napačno napisano ime Paula McCartneya in s tem je vrednost tega singla skoraj 9.000 evrov. Za vsak primer pobrskajte po kleti ali podstrešju.

Brendan Perry je tvitnil, da je priprava novega albuma Dead Can Dance v zadnji fazi. Naslova in datuma izida ni razkril. Obenem je prisoten na albumu No Land italijanskega kitarista Oliviera Mellana. Na drugi strani je Lisa Gerrard prispevala nekaj pesmi za prihajajoči album bolgarskega zbora The Mystery Of The Bulgarian Voices.

Nemški eksperimentalni elektronik Jan Jelinek pripravlja dve vinilni izdaji. Prva bo ponatis skupinskega improviziranega nastopa v Tokiju iz leta 2001 z naslovom Improvisations And Edits, Tokyo 26.09.2001. Druga izdaja bo predelava radijske igre Zwischen, tu je Jelinek uporabil odlomke intervjujev z znanimi medijskimi osebnostmi, med drugimi z Lady Gaga in Slavoja Žižka. Prednost objave na vinilu je, da ni mogoče ločiti prasketanja vinila od prasketanja elektronike.

Založba ANTI je lani ponatisnila albume Toma Waitsa, kar po vrsti od Mule Variations iz leta 1999 do Bad As Me. Letos se bo serija ponatisov nadaljevala z njegovimi prvimi sedmimi albumi, najprej bo na vrsti prvenec Closing Time iz l.1973, z remasteriziranim zvokom na vinilu in CD. Sledili bodo albumi Heart of Saturday Night (1974), Nighthawks at the Diner (1975), Small Change (1976), Foreign Affairs (1977), Blue Valentine (1978) in nazadnje še Heartattack & Vine (1980).

Po štirih letih napovedovanj je 5.maja končno izšla knjiga o slavnih krautrockerjih CAN. Knjiga je v dveh delih; prvi del z naslovom All Gates Open je spisal angleški novinar Rob Young in bo prerez njihovega ustvarjanja. Drugi del Can Kiosk je "notranji" vpogled s strani izvirnega člana Irmina Schmidta. V knjigi je obilica prvič objavljenega slikovnega gradiva.

Angleška legendarna novovalovska skupine Wire za 18.maj napoveduje razširjen ponatis svojih prvih treh albumih. Na dveh oz. treh CD ploščah se bodo znašli posnetki albumov Pink Flag, Chairs Missing in 154, vsi datirajo v konec 70-ih let. Poleg izvirnih posnetkov bo na ploščah obilo dodatka, pesmi z B-strani singlov, poskusni posnetki in redkosti.

Za 9.julij se napoveduje nastop skupine Calexico v Kinu Šiška. Prihajajo prvič po 15 letih, po odličnem koncertu v Cankarjevem Domu. Za popotnico imajo s sabo aktualni album The Thread That Keeps Us, na hitro smo ga predstavljali že na Drugem valu (predstavitev začne na 01:02:20).

Michael Gira že pripravlja pesmi za prihajajoči novi album Swans. Kot običajno je osnutke že predstavil na krajši solistični evropski turneji, sedaj jih bo nadgradil s prenovljeno zasedbo Swans. Obenem je objavil zbirko kratkih zgodb pod naslovom The Egg. Pohitite, naklada je omejena.

Iz tabora Swans še ena knjižna. 26.junija bo izšla biografija o Swans z naslovom Sacrifice And Transcendence in podnaslovom The Oral History. Avtor je Nick Soulsby, ki je že objavil knjižni biografiji o Nirvani in Thurstonu Mooreu. Njegova nova knjiga bo v veliki meri zgodba o Michaela Giraju, in Soulsby je stkal zgodbo na osnovi 125 intervjujev z njegovimi bližnjimi sodelavci.

Za avgust se napoveduje objava knjige o razvoju elektronske glasbe, ki jo je pripravil angleški novinar David Stubbs. Pokril bo zajeten spekter od zgodnjih eksperimentov preko elektronskega popa do aktualnih tehno strujanj. Naslov je Mars By 1980 s podnaslovom The Story Of Electronic Music.