Novice iz rockovskega obrobja:


Pet doslej neizdanih komadov bodo na albumu In/Out/In objavili Sonic Youth. Posnetki so narejeni v prvem desetletju tega stoletja, posneti pa so v na različnih lokacijah, nekaj je ostankov s snemanja albuma The Eternal. Album izide marca letos.

Pavement so v svojem "ustvarjalnem" obdobju objavili pet rednih studijskih albumov. Založba Matador je kasneje ponatisnila prve štiri v obliki dvojnih CD plošč z obilo dodatnih posnetkov, večinoma z B-strani singlov, našli so se demo in koncertnih posnetki. Le peti album, Terror Twilight, je ostal brez razširjene različice, a za april se končno napoveduje tudi ta. Poleg 11 komadov z albuma jih bo dodanih kar 45 na izdaji Terror Twilight: Farewell Horizontal. Na voljo bo na dvojnem CD in štirih vinilnih ploščah.

Ko je zaradi pandemije večkrat prestavil turnejo ob albumu Leaving Meaning, se je vodja Swans, Michael Gira, končno odločil, da turneje ne bo. Zato pa je v vmesnem času spisal 10 novih pesmi in jih posnel solistično, sam ob spremljavi akustične kitare. Prav tako "ročno" je oblikoval ovitek CD plošče Is There Really A Mind, s prodaje teh demo posnetkov bo financiral snemanje teh istih pesmi z zasedbo Swans. Ta, redni album Swansov, naj bi izšel v začetku prihodnjega leta.

Prvič je na vinilni plošči izšel prvi in edini album skupine Otroci socializma. Prvotno je album Kri izšel le na kaseti leta 1986, kasneje še na CD-ju z dodanimi komadi posnetimi v živo na Novem Rocku 1982. Tokrat je založba Dallas le natisnila ta album na vinilu, seveda rdeče barve.

Svoje spomine bo v knjižni obliki objavil tudi Jarvis Cocker. Good Pop, Bad Pop bo dokaj svobodna interpretacija pop glasbe 20.stoletja, ki so jo sooblikovali tudi The Pulp. Jarvis se bo spominjal dobrih, pa tudi slabih trenutov, tudi takih, ki bi jih najraje pozabil. Pa jih je vseeno zabeležil v knjigi, ki izide pri Penguin’s Vintage Digital imprint maja 2022.

V arhivih se še najdejo neobjavljeni posnetki. The Residents so pred dvema letoma začeli s serijo pREServed, to so razširjeni ponatisi albumov od samih začetkov kronološko naprej. Prvi ponatisi so se raztezali na dveh, treh CD ploščah, nekateri tudi na šestih, za januar najavljen ponatis albuma Wormwood pa bo razširjen kar na 9 cedejev. Ob izvirnem albumu bo priloženih kopica demo in koncertnih posnetkov in različnih verzij že objavljenih komadov.

Avstralski pevec Simon Bonney že v tretje sestavlja Crime+The City Solution. Predlani je le ogreval koncerte Marka Lanegana, v manjši zasedbi takorekoč akustično, sedaj se je odločil, da zasedbo razširi in ji povrne staro ime. Najprej naj bi odrinili na evropsko turnejo (datumov še ni), kasneje tudi snemali, kajti nabralo se je že kar nekaj novih pesmi.

Umrl je Richard H. Kirk (1956-2021), ustanovitelj pionirjev industrijske elektronike Cabaret Voltaire. Zametki segajo že v leto 1973, ko je Richard sam eksperimentiral z elektronskimi napravami in magnetofonskimi trakovi. Ko sta se pridružila že Stephen Mallinder in Chris Watson, so posneli in objavili temeljna dela, albume Mix Up, Voice Of America, Red Mecca, 2x45, Crackdown... Po odhodu Watsona sta Cabaret Voltaire segla na plesne podije in se leta 1994 razšla. Vmes je Richard snemal pod številnimi drugimi imeni, pred leti pa se je odločil, da kar sam nadaljuje kot Cabaret Voltaire. Lani je končno izšel povratniški album Shadow Of Fear in letos še dva enourna eksperimentalna albuma. Vpliv, ki ga zapušča Richard H. Kirk je neizmerljiv in zagotovo bo še vir navdiha mladim rodovom.

Po podatkih MRC Data, ponudnika informacij o prodaji glasbe in zabavne industrije nasploh v ZDA, je v prvi polovici tega leta prodaja vinilnih plošč poskočila za celih 108% glede na enako obdobje lani. Obenem se je prvič po 34 letih prodalo več vinilnih albumov kot takih na CD, a tudi prodaja CD plošče se je nekoliko povečala (za 2%). Strimanje se je povečalo za 15%, a se je zmanjšala prodaja digitalnih datotek.
Kontra efekt povečane prodaje vinilnih plošč je ta, da so tiskarne polno zasedene in je potrebno na natis čakati vse več časa, tudi do treh mesecev.

Na filmskem festivalu v Cannesu se je že prikazoval dokumentarni film o The Velvet Underground, režiral ga je Todd Haynes in prve ocene so navdušujoče. Na jesen je izšel še glasbeni album I'll Be Your Mirror; Tribute To The Velvet Underground & Nico, pesmi z njihovega prvega albuma so priredili med drugimi Michael Stipe, St Vincent, Iggy Pop, Kurt Vile... Slednji je posnel priredbo pesmi Run, Run, Run, ki je na ogled na youtube.

Umrla je Anita Lane (1959-2021). Bila je ustanovna članica skupin The Birthday Party in The Bad Seeds. Najprej je pisala le besedila, kasneje je pela predvsem v sodelovanjih (Barry Adamson, Mick Harvey, Einstürzende Neubauten, Die Haut). Večino tega je kasneje zbrala v album Dirty Pearl (1993), leta 2001 je izdala še samostojni album Sex 0'Clock in se umaknila iz glasbenega sveta.

.

Po štirih letih zbiranja sredstev in snemanja se je le začel prikazovati dokumentarni film o ikoni angleškega punka - Poly Styrene (1957-2011), pevki benda X Ray Spex. Film I Am Cliche je posnela njena hčerka Celeste Bell in je sestavljen iz številnih še neobjavljenih video posnetkov in izsekov intervjujev z akterji tedanje punk scene. Zaenkrat se je film predvajal na festivalu SXSW, sedaj gre na pot po drugih svetovnih kinematografih.

Glasbeni novinar Harry Sword je spisal knjigo o zgodovinskem pregledu t.i. "dronea" (po slovarju "brnenje, brenčanje..."), zvočnem elementu, ki se je iz strani počasi in vztrajno zalezel tudi v del popularne glasbe in to v praktično vse žanrske oblike. Harry je drone obdelal po vseh možnih dimenzijah, poiskal izvore v starodavnih ritualih in se ustavil pri aktualnih izvajalcih, ki jim drone predstavlja takorekoč temelj glasbenega ustvarjanja. Knjiga Monolithic Undertow je že izšla pri založbi White Rabbit.

Člani Sonic Youth (skupina je uradno razpadla leta 2014, neuradno tri leta prej) nadaljujejo serijo objavljanja doslej neobjavljenih posnetkov ali takih, težko dosegljivih. Večinoma so to koncerti, ki datirajo vse v zgodnja osemdeseta, nazadnje pa so preko bandcampa ponudili tudi zbirko studijskih oziroma demo posnetkov z naslovom Rarities 3. Vmes se najdejo tudi koncertni posnetki iz let 1985 in 1987 iz Ljubljane, predhodno objavljenih le na kaseti pri FV.