Novice iz rockovskega obrobja:


8.maja bo izšel novi album Marka Lanegana. Na Straight Songs Of Sorrow bo 15 novih pesmi, ki jih je Mark posnel ob pomoči nekaterih starih znancev, zraven so Greg Dulli, Warren Ellis, John Paul Jones, Ed Harcourt in drugi. Izid albuma sovpada z objavo knjižne avtobiografije Sing Backwards And Weep, tako da bo tudi glasba na albumu nekako retrospektivna, povzetek njegovega glasbenega ustvarjanja. Pesem Skeleton Key je že na voljo v posluh.

Pri založbi Southern Lord so že januarja lani začeli s serijo ponatisov vseh petih albumov nemškega kitarista Casparja Brötzmanna s triom Massaker. Najprej sta bila na voljo remasterizirana prva dva albuma, The Tribe iz l.1988 in Black Axis iz l.1989, kasneje še Der Abend Der Schwarzen Folklore iz l.1992 in Koksofen iz l.1993, vsi na vinilu in CD. Končno pa bo aprila letos v ponatisu izšel še (zaenkrat) zadnji album Home iz leta 1995, v bistvu izbor ponovno posnetih komadov s predhodnih albumov. Obenem Caspar počasi pripravlja solistični album, ki naj bi izšel še letos.

27.marca bodo pri Mute na vinilu ponatisnili dva solistična albuma Rowlanda S. Howarda; Teenage Snuff Film iz l.1999 in Pop Crimes iz 2009. Očitno 10 let po njegovi smrti njegova glasba še navdihuje in navdušuje, obenem bodo s serijo koncertov spomin nanj obujali njegovi bližnji sodelavci - Mick Harvey, JP Shilo, Lydia Lunch in drugi.

Počasi se prebuja "podmornica, ki spi na dnu morja", kot se je pred časom o delovanju Einsturzende Neubauten izrazil sam Blixa. Album, prvi po Lament iz leta 2014, je menda pripravljen za objavo, dejansko so objavljeni že prvi datumi evropske turneje prihodnje leto pod imenom The Year Of The Rat. Zaenkrat prav blizu nas ne bodo nastopili, bo treba do Dunaja ali Munchna.

Po končani epopoji s Swans se bobnar Phil Puleo in basist Chris Pravdica vračata z novo zasedbo - Human Impact. Zraven je še odpadnik iz Cop Shoot Cop Jim Coleman z elektroniko oziroma semplerjem, in vlogo kitarista in pevca je prevzel Chris Spencer, včasih Unsane. Album bo izšel marca pri Pattonovi založbi Ipecac Records, prvi odlomki pa pričajo, da bo hrupno.

7.novembra lani je izšla posodobljena zbirka vseh besedil Louja Reeda pod naslovom I'll Be Your Mirror: The Collected Lyrics. Nova verzija zajema tudi besedila z albuma Lulu, ki ga je Reed posnel z Metallico. Uvodno besedo so prispevali Laurie Anderson, Martin Scorsese in James Atlas. Pri založbi faber&faber je na voljo tudi luksuzna različica knjige. Za natanko 100 funtov.

Legendarna alter funk punk zasedba The Pop Group, ki je delovala koncem sedemdesetih, se je dolgo upirala ponatisom svojih zgodnjih plošč. Sedaj, ko so ponovno zbrani in so pod streho spravili že dva povratniška studijska albuma, so pripravili razširjen ponatis svojega prvega albuma Y iz leta 1978. Poleg remasteriziranih izvirnih posnetkov albuma so dodani neobjavljeni poskusni posnetki in koncertni izbor. Pri založbi Mute.

Svoj prvi roman je objavil Tod A., nekdanji pevec in basist v newyorških Cop Shoot Cop in kasneje Firewater. V Banging The Monkey opisuje svoje popotovanje po Bližnjem in Daljnem vzhodu po odhodu iz Združenih Držav Amerike leta 2003.