Novice iz rockovskega obrobja:


Tudi to smo dočakali. Ne le vrsta t.i. progresivnih albumov iz sedemdesetih, tudi klasika ameriškega punka, prvi album Dead Kennedys je dobil svežo zvočno podobo. Z nekaj skepse so Dead Kennedys le podlegli predlogu založbe Manifesto, da se album Fresh Fruit For Rotten Vegetables na novo zmiksa, s tem naj bi pridobil na čistejši zvočni sliki. Nič kaj punk. Seveda, pevca Jella Biafre ni nihče nič vprašal, zato pa je na dolgo podal mnenje na spletni strani založbe Alternative Tentacles. Med drugim pravi: "To je bilo narejeno skoraj povsem za mojih hrbtom. Namenoma." Rezultat remiksa bomo lahko preverili po 30. septembru.

Laurie Anderson, vdova po Louju Reedu, se je le odločila odpreti arhive. Najprej bo izšel album z zgodnjimi demo posnetki, ki jih je Lou Reed naredil v navezi z Johnom Caleom že maja leta 1965. Tako bodo na voljo v posluh prvi znani posnetki pesmi kot so Heroin, Waiting For The Man, Men Of Good Fortune, Pale Blue Eyes, poleg takih, ki jih Reed kasneje ni nikoli posnel. Album Words & Music, May 1965 bo na voljo konec avgusta.

Medtem, ko se Swans pripravljajo na snemanje novega albuma, je Michael Gira pripravil še retrospektivno knjižno zbirko kratkih zgodb, besedil in fotografij, ki datirajo nazaj vse do leta 1974. Dobrih 400 strani obsežna knjiga nosi naslov The Knot in je že na voljo prek njegove spletne strani.

Umrl je Mark Lanegan. Ime si je naredil že kot pevec v spremljevalcih grungea, The Screaming Trees. Kasneje je deloval predvsem solistično, pa tudi gostoval v skupinah Queens Of The Stone Age, Soulsavers ali v duetu z Isobel Campbell...
Dolga leta je imel težave z drogo, kar je na široko popisal v avtobiografski knjigi Sing Backward And Weep iz leta 2020, sočasno pa je izšel še njegov zadnji album Straight Songs Of Sorrow. Več v portretu iz leta 2008 za revijo Muska.

Kot da bi se dogovorili, so nekateri vodilni glasbeni portali oziroma revije objavili članke o CD plošči. Letos bo minilo 40 let od dejanske uvedbe tega digitalnega nosilca. Hitro se je uveljavil in izpodrinil vinilno ploščo, ki je bila do tedaj vodilni fizični nosilec zvočnega zapisa. A po zaslugi Napsterja je po letu 2000 tudi prodaja CD plošč začela upadati, vse do lani, ko se je prvič po 20 letih zgodil manjši premik navzgor. Ali je to znak "vrnitve" CD plošče? O tem razpravljajo in ugibajo vsi od Guardiana, NME-ja, Pitchforka in Rolling Stonea.

Pet doslej neizdanih komadov bodo na albumu In/Out/In objavili Sonic Youth. Posnetki so narejeni v prvem desetletju tega stoletja na različnih lokacijah, nekaj je ostankov s snemanja albuma The Eternal. Album izide 18. marca letos.

Pavement so v svojem "ustvarjalnem" obdobju objavili pet rednih studijskih albumov. Založba Matador je kasneje ponatisnila prve štiri v obliki dvojnih CD plošč z obilo dodatnih posnetkov, večinoma z B-strani singlov, našli so se demo in koncertnih posnetki. Le peti album, Terror Twilight, je ostal brez razširjene različice, a za april se končno napoveduje tudi ta. Poleg 11 komadov z albuma jih bo dodanih kar 45 na izdaji Terror Twilight: Farewell Horizontal. Na voljo bo na dvojnem CD in štirih vinilnih ploščah.

Ko je zaradi pandemije večkrat prestavil turnejo ob albumu Leaving Meaning, se je vodja Swans, Michael Gira, končno odločil, da turneje ne bo. Zato pa je v vmesnem času spisal 10 novih pesmi in jih posnel solistično, sam ob spremljavi akustične kitare. Prav tako "ročno" je oblikoval ovitek CD plošče Is There Really A Mind, s prodaje teh demo posnetkov bo financiral snemanje teh istih pesmi z zasedbo Swans. Ta, redni album Swansov, naj bi izšel v začetku prihodnjega leta.

Prvič je na vinilni plošči izšel prvi in edini album skupine Otroci socializma. Prvotno je album Kri izšel le na kaseti leta 1986, kasneje še na CD-ju z dodanimi komadi posnetimi v živo na Novem Rocku 1982. Tokrat je založba Dallas le natisnila ta album na vinilu, seveda rdeče barve.

Svoje spomine bo v knjižni obliki objavil tudi Jarvis Cocker. Good Pop, Bad Pop bo dokaj svobodna interpretacija pop glasbe 20.stoletja, ki so jo sooblikovali tudi The Pulp. Jarvis se bo spominjal dobrih, pa tudi slabih trenutov, tudi takih, ki bi jih najraje pozabil. Pa jih je vseeno zabeležil v knjigi, ki izide pri Penguin’s Vintage Digital imprint maja 2022.

Umrl je Richard H. Kirk (1956-2021), ustanovitelj pionirjev industrijske elektronike Cabaret Voltaire. Zametki segajo že v leto 1973, ko je Richard sam eksperimentiral z elektronskimi napravami in magnetofonskimi trakovi. Ko sta se pridružila že Stephen Mallinder in Chris Watson, so posneli in objavili temeljna dela, albume Mix Up, Voice Of America, Red Mecca, 2x45, Crackdown... Po odhodu Watsona sta Cabaret Voltaire segla na plesne podije in se leta 1994 razšla. Vmes je Richard snemal pod številnimi drugimi imeni, pred leti pa se je odločil, da kar sam nadaljuje kot Cabaret Voltaire. Lani je končno izšel povratniški album Shadow Of Fear in letos še dva enourna eksperimentalna albuma. Vpliv, ki ga zapušča Richard H. Kirk je neizmerljiv in zagotovo bo še vir navdiha mladim rodovom.

Na filmskem festivalu v Cannesu se je že prikazoval dokumentarni film o The Velvet Underground, režiral ga je Todd Haynes in prve ocene so navdušujoče. Na jesen je izšel še glasbeni album I'll Be Your Mirror; Tribute To The Velvet Underground & Nico, pesmi z njihovega prvega albuma so priredili med drugimi Michael Stipe, St Vincent, Iggy Pop, Kurt Vile... Slednji je posnel priredbo pesmi Run, Run, Run, ki je na ogled na youtube.

Umrla je Anita Lane (1959-2021). Bila je ustanovna članica skupin The Birthday Party in The Bad Seeds. Najprej je pisala le besedila, kasneje je pela predvsem v sodelovanjih (Barry Adamson, Mick Harvey, Einstürzende Neubauten, Die Haut). Večino tega je kasneje zbrala v album Dirty Pearl (1993), leta 2001 je izdala še samostojni album Sex 0'Clock in se umaknila iz glasbenega sveta.

.

Po štirih letih zbiranja sredstev in snemanja se je le začel prikazovati dokumentarni film o ikoni angleškega punka - Poly Styrene (1957-2011), pevki benda X Ray Spex. Film I Am Cliche je posnela njena hčerka Celeste Bell in je sestavljen iz številnih še neobjavljenih video posnetkov in izsekov intervjujev z akterji tedanje punk scene. Zaenkrat se je film predvajal na festivalu SXSW, sedaj gre na pot po drugih svetovnih kinematografih.

Glasbeni novinar Harry Sword je spisal knjigo o zgodovinskem pregledu t.i. "dronea" (po slovarju "brnenje, brenčanje..."), zvočnem elementu, ki se je iz strani počasi in vztrajno zalezel tudi v del popularne glasbe in to v praktično vse žanrske oblike. Harry je drone obdelal po vseh možnih dimenzijah, poiskal izvore v starodavnih ritualih in se ustavil pri aktualnih izvajalcih, ki jim drone predstavlja takorekoč temelj glasbenega ustvarjanja. Knjiga Monolithic Undertow je že izšla pri založbi White Rabbit.

Člani Sonic Youth (skupina je uradno razpadla leta 2014, neuradno tri leta prej) nadaljujejo serijo objavljanja doslej neobjavljenih posnetkov ali takih, težko dosegljivih. Večinoma so to koncerti, ki datirajo vse v zgodnja osemdeseta, nazadnje pa so preko bandcampa ponudili tudi zbirko studijskih oziroma demo posnetkov z naslovom Rarities 3. Vmes se najdejo tudi koncertni posnetki iz let 1985 in 1987 iz Ljubljane, predhodno objavljenih le na kaseti pri FV.