Novice iz rockovskega obrobja:

Po dolgotrajni bolezni je umrla francoska pop ikona Francoise Hardy (1944-2024). Že v zgodnjih 60. letih je nanizala vrsto uspešnih pesmic, uspešna je bila tudi kot filmska igralka in manekenka. Kasneje je posnela nekaj zrelih albumov in živela bolj odmaknjeno od soja medijskih žarometov.

Nenadoma je za posledicami srčne kapi umrl Steve Albini. V zgodnjih 80. letih je ustanovil noise trio Big Black, kasneje še Rapeman in nazadnje je deloval v Shellac, ki so ravno pred izdajo svežega albuma.
Bil je tudi cenjen studijski snemalec (ni se imel za producenta), v njegovem studiu v Čikagu so snemali vsi od Nirvane, PJ Harvey, Pixies, Plant/Page, Joanna Newsom...

V prihodnjih mesecih bo angleška založab Fire skrbela za ponatise albumov dua Royal Trux. Obljubljajo, da bodo skupaj z Neilom Hagertyjem in Jennifer Herremo pobrskali tudi po arhivih in objavili še neizdane posnetke, ki so tega vredni. Najprej bo junija na voljo osvežena izdaja njunega drugega albuma Twin Infinitives, izvirno izdanega leta 1990.

20. aprila, na svetovni dan ploščarn (record store day), je izšel poklon Louju Reedu z naslovom The Power of the Heart: A Tribute to Lou Reed. Na njem znani in manj znani izvajalci preigravajo njegove znane in manj znane pesmi, tako iz repertoarja The Velvet Underground kot iz njegove samostojne kariere. Med drugimi so njegove pesmi posneli Keith Richards, Joan Jett and the Blackhearts, Rufus Wainwright, Lucinda Williams, Maxim Ludwig & Angel Olsen, Rickie Lee Jones, The Afghan Whigs, Rosanne Cash... Izvedba I'm Waiting For The Man kot jo je posnel Keith Richards, je že na voljo v posluh v video obliki.

Kot da bi bili dogovorjeni, so za letos nekateri nekdanji in nekateri sedanji člani The Bad Seeds napovedali izide novih albumov. Blixa Bargeld je z Einstürzende Neubauten že objavil dvojni Rampen, v maju bosta vsak posebej Mick Harvey in Barry Adamson izdala nove albume, ter junija bo po 12-ih letih izšel novi album avstralskega tria Dirty Three. Album Love Changes Everything so Warren Ellis, Mick Turner in Jim White posneli v petih dneh in miksali eno leto. Sestavljen je iz šestih istoimenskih delov, prvi je že na voljo na posluh v obliki videa. In seveda, konec avgusta sledi še Wild Love, novi album Nicka Cavea & The Bad Seeds.

Ni šala, 1. aprila 1999 sta Mike Patton in Greg Werckman v San Franciscu ustanovila založbo Ipecac Recordings. Torej mineva dobrih 25 let od ustanovitve in v tem času je pod njihovim okriljem izšlo kar nekaj močno raznolikih in izzivalnih plošč skupin kot so Mr. Bungle, Fantomas, ISIS, Faith No More... Poudarjajo, da bodo nadaljevali z iskanjem in podporo skupinam in posameznikom, ki si bodo drznili biti drugačni.
Vsled obletnice bodo kmalu ponatisnili prvi album Fantomas in Däleka na vinilu, nekaj pa bo tudi od samih Jesus Lizard. Kaj točno, zaenkrat ostaja skrivnost.

Komaj dobro leto po objavi prejšnjega albuma MERCY (za katerega je potreboval 10 let) je John Cale (foto Madeline McManus) najavil nadaljevanje. 13 novih pesmi bo zbranih na albumu POPtical Illusion, izšel bo 14. junija pri Domino Records.
Za prvi okus z albuma je v video obliki na voljo pesem How We See The Light.

Po avant krogih je završalo. Na hitro je zaokrožila novica, da bo pri Drag City po 25 letih tišine izšel nov album Gastr Del Sol. Prav tako hitro je potrebno poudariti, da ne gre za nove posnetke Davida Grubbsa in Jima O'Rourka, pač pa bo na dvojnem albumu We Have Dozens of Titles izbor koncertnih zapisov iz leta 1997 in dodane bodo studijske pesmi, sicer posejane po kompilacijah različnih izvajalcev. Nekaj je. Na voljo od 24. maja letos.

Za posledicami raka na črevesju je umrl Damo Suzuki (1950-2024). Leta 1970 so ga dobesedno z ulice "pobrali" CAN in še isti večer je že nastopil z njimi. Kot vokalist je ostal v zasedbi CAN do leta 1973, se umaknil iz glasbe in se vrnil na sceno leta 1983 s "projektom" Damo Suzuki's Network. Nastopal je z različnimi zasedbami, to so bili napol improvizirani nastopi, na katerih so izvajali "spontane skladbe". Leta 2014 je nastopil tudi na kreativnem taboru Sajeta.

Pri založbi Domino so ponatisnili drugi in tretji album pevke Nico. Medtem, ko so za njen prvi album Chelsea Girl (1967) pesmi napisali drugi avtorji (Lou Reed, Jackson Browne, Bob Dylan...), je za The Marble Index (1968) in Desertshore (1970) spisala vse pesmi sama. Produciral je še en odpadnik iz The Velvet Underground, John Cale. Oba albuma sta na voljo na vinilu in CD, posnetki so preneseni iz originalnih analognih trakov.

Pri založbi Mute so končno na vinilu in CD ponatisnili oba studijska albuma Avstralcev These Immortal Souls; Get Lost (Don’t Lie!) iz leta 1987 in I’m Never Gonna Die Again iz 1992. Posnetki so, kot se spodobi, remasterizirani, na voljo pa je še zbirka težko dosegljivih posnetkov in nekaj "živih", vse pod naslovom Extra. V prodaji od 12. aprila letos.

Založba Matador pripravlja serijo ponatisov zgodnjih albumov in EP plošč teksaških norcev Butthole Surfers. Posnetki so na novo masterizirani, prva dva studijska albuma, Psychic...Powerless...Another Man's Sac in Rembrandt Pussyhorse in koncertni EP PCPPEP so že na voljo v posluh prek pretočnih servisov. Svež vinilni odtis je na voljo od 22. marca.

Po osmih letih je angleški novinar Simon Reynolds le pripravil novo knjigo z naslovom Futuromania, ki je neke vrste nadaljevanja njegove odmevne knjige Retromania. Tokrat se je skozi 24 esejev in intervjujev kronološko lotil prihodnosti pop glasbe, od začetka 70. let do danes in naprej. Na voljo letos od 11. aprila pri knjižni založbi White Rabbit.

Po zadnjih podatkih britanske fonografske industrije (BPI) se je prodaja vinilnih plošč lani na Otoku spet povečala, kar za 11,7 odstotkov, kar pomeni 5,9 milijona prodanih plošč. Še bolj zanimiv pa je podatek, da je bilo prav lani tako v Veliki Britaniji prodanih 2x toliko CD plošč, blizu 11 milijonov, kar nasprotuje splošnemu prepričanju, da CD plošč nihče več ne kupuje. In mimogrede, prodanih je bilo tudi 100.000 kaset.