Novice iz rockovskega obrobja:


Po številnih ponatisih starih albumov so Stereolab pripravili še 4.del serije Switched On. Tokrat bodo pod naslovom Electrically Possessed na dvojnem CD-ju in trojnem vinilnem albumu zbrali redke posnetke iz obdobja 1999 do 2008. Večina jih je s singlov oziroma EP-plošč, trije doslej še neobjavljeni. Vse skupaj konec februarja za založbo Warp.

Preko dopisovanja s ljubitelji na način "vprašajte, Nick Cave odgovarja", je mimogrede omenil, da sta z Warrenom Ellisom med karanteno posnela album z naslovom CARNAGE. Vsebina oz. glasbena usmeritev zaenkrat ostaja skrivnost, prav tako datum objave.

Letos spomladi bo izšel novi album Marianne Faithfull. Na She Walks In Beauty bo brala pesmi starih angleških pesnikov, Byrona, Keatsa, Shelleya... Glasbeno spremljavo bodo prispevali njeni stari prijatelji - Warren Ellis, Nick Cave, Brian Eno in Vincent Segal.

Glasbeni novinar Harry Sword je spisal knjigo o zgodovinskem pregledu t.i. "dronea" (po slovarju "brnenje, brenčanje..."), zvočnem elementu, ki se je iz strani počasi in vztrajno zalezel tudi v del popularne glasbe in to v praktično vse žanrske oblike. Harry bo drone obdelal po vseh možnih dimenzijah, poiskal izvore v starodavnih ritualih in se ustavil pri aktualnih izvajalcih, ki jim drone predstavlja takorekoč temelj glasbenega ustvarjanja. Knjiga Monolithic Undertow bo izšla februarja pri založbi White Rabbit.

Celo lansko leto so Mogwai pripravljali glasbo za TV serijo Zerozerozero, končali oziroma pripravili za samostojno objavo pa šele v času korona pandemije. Zaenkrat je soundtrack v samostojni obliki na voljo le digitalno preko bandcampa. Za 1.februar letos pa najavljajo redni album As Love Continues.

Škotski duo Arab Strap se vrača s singlom The Turning Of Our Bones, ki je prvi studijski posnetek po 15 letih. Aidan Moffat in Malcolm Middleton sta se namreč leta 2005 delovno razšla in obljubila, da kot Arab Strap ne bosta več snemala. Zato pa sta leta 2015 odrinila na turnejo, in očitno zakopala bojno sekiro. Singlu bo namreč v marca letos sledil album As Days Get Dark, objavljen pri založbi Rock Action v lasti Mogwai.

Saj smo kar slutili, da solistični koncert Nicka Cavea iz dvorane Alexandra ne bo na voljo le enkrat samkrat in samo v strimanju. V petek 20.novembra je izšel zvočni del koncerta na vinilu in CD. V kinih pa naj bi se koncert ponujal na ogled z dodatkom štirih pesmi.

Člani Sonic Youth (skupina je uradno razpadla leta 2014, neuradno tri leta prej) nadaljujejo serijo objavljanja doslej neobjavljenih posnetkov ali takih, težko dosegljivih. Večinoma so to koncerti, ki datirajo vse v zgodnja osemdeseta, nazadnje pa so preko bandcampa ponudili tudi zbirko studijskih oziroma demo posnetkov z naslovom Rarities 3. Vmes se najdejo tudi koncertni posnetki iz let 1985 in 1987 iz Ljubljane, predhodno objavljenih le na kaseti pri FV.

Združenje ameriške glasbene industrije (RIAA) je objavilo podatke o prodaji glasbe v Združenih Državah za prvo polovico lanskega leta. Prvič po 30 letih je vrednost prodanih vinilnih plošč presegla vrednost prodanih CD plošč, ne pa še po prodanih kosih (vinil je precej dražji od CD-ja). Vendar pa vrednost prodaje vseh fizičnih nosilcev zvoka skupaj ne predstavlja niti 10% dobička pri strimanju in digitalnem dolpotegu glasbe.

Dokumentarni film o Swans režiserja Marca Porsije je od septembra lani na voljo tudi na DVD in blurayu. Projekcije so že bile po izbranih kinematografih širom sveta, tudi pri nas na 16. Grossmanovem festivalu v Ljutomeru. Na posebni izdaji na blurayu je še za dve uri in pol dodatnih posnetkov.