Novice iz rockovskega obrobja:


Po 20 letih diskografskega premora se najprej z novim singlom Landlord vračajo eni od pionirjev industrijske glasbe,Test Department. Razmere so take, da ne morejo ostati mirni. Singel napoveduje objavo album Disturbance, ki izzide 1.marca prihodnje leto. Na njem bodo Test Dept posegli nazaj, v svoj arhiv, in te osnutke nadgradili v nove skladbe.

Že pred meseci je po spletu zaokrožila novica, da je umrl Hardy Fox, dolga leta anonimni avtor večine glasbe kultnih The Residents. Novico je vzpodbudil kar sam, ko je na spletni strani zapisal: Hardy Fox 1945-2018. Bila je lažna novica, a je prišla z razlogom. Diagnisticirali so mu možganski tumor in napovedali le še nekaj tednov življenja. Očitno se je napoved uresničila, vsaj tako lahko sklepamo po svežem zapisu na njegovi spletni strani. RIP.

Sonic Youth so se odločili prodati svoj zajetno zbirko glasbil, predvsem kitar in na stotine kitarskih efektov. Vse to naj bi našlo pot k zbirateljem. Na prodaj bodo tudi številni redki diskografski izdelki, kar obenem pomeni, da so Sonic Youth definitivno stvar zgodovine. Razprodaja se je začela 30.oktobra preko spletne strani Reverb.

Švicarji The Young Gods so končali snemanje novega albuma, prvega po Everybody Knows iz leta 2010. Album je produciral Alan Moulder, znan po delu z npr Nine Inch Nails, The Killers in The Smashing Pumpkins. Izid je napovedan za konec februarja prihodnje leto, zatem odrinejo The Young Gods na evropsko turnejo, v okviru katere pridejo 6.aprila tudi k nam.

Pionirji gotskega rocka Bauhaus so konec novembra, po 40 letih končno ponatisnili svoj legendarni singel Bela Lugosi's Dead v obliki vinilnega EP, ki bo tokrat vseboval 5 pesmi. Poleg naslovne pesmi bodo na EP-ju še do sedaj neobjavljena Some Faces, zgodnja verzija pesmi Lagartija Nick, ena že znana iz B strani, Harry in verzija pesmi Boys. Vse skupaj le na vinilu pod naslovom The Bela Session.

19.oktobra je pri čikaški Drag City akustični in solistični album objavil Will Oldham, in sicer bo na njem kar priredil svoje starejše pesmi. Album lahko razumemo kot dodatek knjigi besedil istega naslova - Songs Of Love And Horror.

Pri založbi Cherry Red je izšla zbirka štirih zgodnjih albumov nemških pionirjev elektronskega kozmičnega zvoka Tangerine Dream. Pod naslovom The Pink Years Albums so zbrani remasterizirani posnetki albumov Electronic Meditation, Alpha Centauri, Zeit in Atem, izvirno objavljeni v letih 1970-1973.

Japonski pianist Ryuichi Sakamoto se je pritožil zaradi neprimerne glasbe v ozadju v svoji najljubši newyorški restavraciji. Šefu strežbe je rekel: "Hrana tu je dobra kot pogled na Katsura Rikyu (japonski vrt blizu Kyota), glasba pa je zanič kot pogled na Trumpovo stolpnico". Dogovoril se je, da sam pripravi izbor 47 skladb, ki bi se predvajale v restavraciji (med drugim Oneohtrix Point Never, Jóhann Jóhannsson, Colin Stetson, Aphex Twin, Jon Hassell).
Ko bi le bilo tudi pri nas tako...

Založba ANTI je lani ponatisnila albume Toma Waitsa, kar po vrsti od Mule Variations iz leta 1999 do Bad As Me. Letos se bo serija ponatisov nadaljevala z njegovimi prvimi sedmimi albumi, najprej bo na vrsti prvenec Closing Time iz l.1973, z remasteriziranim zvokom na vinilu in CD. Sledili bodo albumi Heart of Saturday Night (1974), Nighthawks at the Diner (1975), Small Change (1976), Foreign Affairs (1977), Blue Valentine (1978) in nazadnje še Heartattack & Vine (1980).

Michael Gira že pripravlja pesmi za prihajajoči novi album Swans. Kot običajno je osnutke že predstavil na krajši solistični evropski turneji, sedaj jih bo nadgradil s prenovljeno zasedbo Swans. Obenem je objavil zbirko kratkih zgodb pod naslovom The Egg. Pohitite, naklada je omejena.

Avgusta je izšla knjiga o razvoju elektronske glasbe, ki jo je napisal angleški novinar David Stubbs. Pokril je zajeten spekter od zgodnjih eksperimentov preko elektronskega popa do aktualnih tehno strujanj. Naslov je Mars By 1980 s podnaslovom The Story Of Electronic Music.