Novice iz rockovskega obrobja:


Saj smo kar slutili, da solistični koncert Nicka Cavea iz dvorane Alexandra ne bo na voljo le enkrat samkrat in samo v strimanju. Za 20.november je že najavljen izid zvočnega dela koncerta na vinilu in CD. V kinih pa naj bi se koncert ponujal na ogled z dodatkom 4 pesmi.

Člani Sonic Youth (skupina je uradno razpadla leta 2014, neuradno tri leta prej) nadaljujejo serijo objavljanja doslej neobjavljenih posnetkov ali takih, težko dosegljivih. Večinoma so to koncerti, ki datirajo vse v zgodnja osemdeseta, nazadnje pa so preko bandcampa ponudili tudi zbirko studijskih oziroma demo posnetkov z naslovom Rarities 3. Vmes se najdejo tudi koncertni posnetki iz let 1985 in 1987 iz Ljubljane, predhodno objavljenih le na kaseti pri FV.

Združenje ameriške glasbene industrije (RIAA) je objavilo podatke o prodaji glasbe v Združenih Državah za prvo polovico tega leta. Prvič po 30 letih je vrednost prodanih vinilnih plošč presegla vrednost prodanih CD plošč, ne pa še po prodanih kosih (vinil je precej dražji od CD-ja). Vendar pa vrednost prodaje vseh fizičnih nosilcev zvoka skupaj ne predstavlja niti 10% dobička pri strimanju in digitalnem dolpotegu glasbe.

Škotski duo Arab Strap se vrača s singlom The Turning Of Our Bones, ki je prvi studijski posnetek po 15 letih. Aidan Moffat in Malcolm Middleton sta se namreč leta 2005 delovno razšla in obljubila, da kot Arab Strap ne bosta več snemala. Zato pa sta leta 2015 odrinila na turnejo, in očitno zakopala bojno sekiro. Singlu bo namreč v začetku prihodnjega leta sledil album, objavljen pri založbi Rock Action v lasti Mogwai.

Glasbeni novinar Harry Sword pripravlja knjigo o zgodovinskem pregledu t.i. "dronea" (po slovarju "brnenje, brenčanje..."), zvočnem elementu, ki se je iz strani počasi in vztrajno zalezel tudi v del popularne glasbe in to v praktično vse žanrske oblike. Harry bo drone obdelal po vseh možnih dimenzijah, poiskal izvore v starodavnih ritualih in se ustavil pri aktualnih izvajalcih, ki jim drone predstavlja takorekoč temelj glasbenega ustvarjanja. Knjiga Monolithic Undertow bo izšla februarja prihodnje leto pri založbi White Rabbit.

Dokumentarni film o Swans režiserja Marca Porsije je od septembra na voljo tudi na DVD in blurayu. Projekcije so že bile po izbranih kinematografih širom sveta, tudi pri nas na 16. Grossmanovem festivalu v Ljutomeru. Na posebni izdaji na blurayu je še za dve uri in pol dodatnih posnetkov.

Celo lansko leto so Mogwai pripravljali glasbo za TV serijo Zerozerozero, končali oziroma pripravili za samostojno objavo pa šele v času korona pandemije. Zaenkrat je soundtrack v samostojni obliki na voljo le digitalno preko bandcampa.

Za rakom je 24.marca umrl še Bill Rieflin, vsestranski glasbenik, vpet v nadve različne glasbene formacije. Najprej je bil tvoren del "industrijske" scene v Čikagu (Ministry, Revolting Cocks, Pigface, KMFDM ), kasneje je bobnal v Swans (1995-1997, 2010-2012). V R.E.M. je zamenjal bobnarja Billa Berryja v letih 2003 do 2011, čeprav uradno ni bil član zasedbe. In nazadnje je postal še član samih King Crimson.

22. marca je umrl Gabi Delgado, najbolj znan kot pevec nemške postpunk skupine D.A.F. (Deutsch Amerikanische Freundschaft). Pravzaprav so se DAF razvili v pojem šele, ko sta ostala le še Delgado in multiinstrumentalist Robert Görl. Z albumi Alles Ist Gut, Fur Immer in Gold Und Liebe sta tlakovala pot t.i. EBM sceni, a še vedno izstopala zaradi minimalističnega pristopa in provokativnih besedil. Komadi Der Mussolini, Alle Gegen Alle, Der Räuber und der Prinz so klasike.
Kasneje je Gabi deloval solistično, tudi kot D.A.F. sta se z Robertom reaktivirala, a zanosa zgodnjega obdobja nista več ponovila.

14.marca je umrl Genesis P.Orridge (1950-2020), boter industrijske glasbe, ustanovitelj prevratniške multimedijske skupine Throbbing Gristle, kasneje je deloval v treh inkarnacijah Psychic TV in vodil organizacijo Temple Of Psychic Youth. Že leta 1991 je s Psychic TV nastopil v bližnjem Zagrebu, leta 2016 pa tudi v Kinu Šiška.

Pri založbi Southern Lord so že januarja lani začeli s serijo ponatisov vseh petih albumov nemškega kitarista Casparja Brötzmanna s triom Massaker. Najprej sta bila na voljo remasterizirana prva dva albuma, The Tribe iz l.1988 in Black Axis iz l.1989, kasneje še Der Abend Der Schwarzen Folklore iz l.1992 in Koksofen iz l.1993, vsi na vinilu in CD. Končno pa bo aprila letos v ponatisu izšel še (zaenkrat) zadnji album Home iz leta 1995, v bistvu izbor ponovno posnetih komadov s predhodnih albumov. Obenem Caspar počasi pripravlja solistični album, ki naj bi izšel še letos.

27.marca so pri Mute na vinilu ponatisnili dva solistična albuma Rowlanda S. Howarda; Teenage Snuff Film iz l.1999 in Pop Crimes iz 2009. Očitno 10 let po njegovi smrti njegova glasba še navdihuje in navdušuje, obenem so s serijo koncertov spomin nanj obujali njegovi bližnji sodelavci - Mick Harvey, JP Shilo, Lydia Lunch in drugi.

7.novembra lani je izšla posodobljena zbirka vseh besedil Louja Reeda pod naslovom I'll Be Your Mirror: The Collected Lyrics. Nova verzija zajema tudi besedila z albuma Lulu, ki ga je Reed posnel z Metallico. Uvodno besedo so prispevali Laurie Anderson, Martin Scorsese in James Atlas. Pri založbi faber&faber je na voljo tudi luksuzna različica knjige. Za natanko 100 funtov.

Svoj prvi roman je objavil Tod A., nekdanji pevec in basist v newyorških Cop Shoot Cop in kasneje Firewater. V Banging The Monkey opisuje svoje popotovanje po Bližnjem in Daljnem vzhodu po odhodu iz Združenih Držav Amerike leta 2003.