Novice iz rockovskega obrobja:


Na pretočnih servisih in kot dolpoteg je že na voljo pet na novo zvočno osveženih (remasteriziranih) albumov Toma Waitsa, izvirno so izšli pri založbi Islands v letih 1983 do 1993. Trilogija Swordfishtrombones, Rain Dogs in Franks Wild Years je od septembra na voljo tudi na vinilu in CD, oktobra sledita še albuma The Black Rider in Bone Machine.

V letih 2009 do 2014 so izšli že trije "tribute" albumi pod imenom The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project. Na teh albumih so se različni izvajalci poklonili nekdanjemu vodji skupine The Gun Club, ki je umrl leta 1996 star komaj 36 let. Posneli so njegove znane in manj znane pesmi, morda take, ki jih je le nakajkrat izvedel v živo ali posnel doma na kaseto. Ko se je že zdelo, da je trilogija zaključena, je z založbe Glitterhous prišla novica, da bo konec septembra izšel četrti del z naslovom The Task Has Overwhelmed Us. Očitno je priprava na ta album trajala dlje časa, saj je nekaj udeleženih že umrlo (Mark Stewarta, Mark Lanegan...). Kot na prvih treh albumih bodo zraven še Nick Cave, Warren Ellis, Lydia Lunch, Jim Jones, Cypress Grove in drugi.

Sploh prvič v dobrih 50 let trajajoči glasbeni karieri bo Brian Eno odrinil na samostojno koncertno turnejo, imenovala se bo Ships across Europe in tudi ta ne bo prav obsežna. S simfoničnim orkestrom Baltic Sea bo obiskal pet evropskih mest, nam najbližje Benetke 21. oktobra.

Umrl je Mark Stewart (1960-2023). Že pri svojih 17 letih je ustanovil skupino The Pop Group, ki je ponujala radikalni spoj funka in post-punka. Mark je prispeval močno politično angažirana besedila in jih interpretiral skozi petje in krike, ki so prehajali iz tišine v hrup in nazaj.
Po razpadu skupine leta 1981 je takoj nadaljeval solistično pot, nanizal vrsto odmevnih albumov (Learning to Cope With Cowardice, Metatron, Control Data...), večinoma v navezi z druščino pri založbo On-U-Sound. Leta 2010 so se The Pop Group ponovno sestavili, objavili še dva albuma in poniknili.
Navkljub underground statusu je skupina vplivala na vrsto, tudi velikih imen, od Red Hot Chilli Peppers, Massive Attack do Franz Ferdinand in naprej.

V 71. letu starosti je umrl Ryuichi Sakamoto. Bil je vsestranski glasbenik, producent, igralec. Najprej se je proslavil kot član japonske sintetizatorske skupine Yellom Magic Orchestra. Pripravil je kar nekaj filmske glasbe (Merry Christmas, Mr. Lawrence, The Last Emperor, The Revenant...), sodeloval z Davidom Sylvianom, Fenneszem, Alvom Noto. Njegov zadnji samostojni album je bil letošnji 12.

Po podatkih ameriškega združenja glasbene industrije (RIAA) je lani večinski prihodek pripadel strimanju, kar 84%. Skupni prihodek od prodaje fizičnih nosilcev (vinilna plošča, CD, kaseta...) predstavlja 11%, dolpoteg le borih 3% vseh prihodkov glasbene industrije v ZDA. Obenem se je prodaja vinilnih plošč v letu dni povečala za 3,2%, prodaja CD plošč pa zmanjšala za 28%. Prvič po letu 1987 se je zgodilo, da se je prodalo več vinilnih plošč kot CD.

Po krajši bolezni je v 73. letu starosti umrl Tom Verlaine. Najbolj znan je bil kot kitarist in pevec zasedbe Television. Bili so eni prvih, ki so redno nastopali v legendarnem newyorškem klubu CBGB in eni od poglavitnih zasedb nove newyorške scene skupaj s Talking Heads, Ramones, Patti Smith Group in Blondie. Leta 1977 so izdali prvenec Marquee Moon, ki še danes velja za temelj novega kitarskega rocka. Leto kasneje je izšel še album Adventure in zatem so se Televison razšli.
Tom Verlaine je kasneje izdal vrsto samostojnih plošč, a leta 1992 ponovno sestavil Televison, ki so objavili še istoimenski tretji album. Od takrat so občasno še nastopali, a studijskih posnetkov niso več objavili.

Nick Cave, sicer redni gost naših koncertnih odrov, je lani zaobšel Slovenijo. Posnetek skupnega koncerta z Warrenom Ellisom ob izdaji albuma Carnage pa je sedaj na voljo preko youtube kanala. Koncert se je zgodil lani novembra v rodni Avstraliji. Obenem se je Nick Cave že spravil k pisanju pesmi za nov album, ki naj bi ga posnel z The Bad Seeds. Za sedaj pravi, da z napisanim ni najbolj zadovoljen... bo že.

Lucinda Williams bo svojo biografijo objavila v knjižni obliki, do sedaj, kot pravi sama, je svoje življenje in glasbeno kariero opisovala zgolj skozi pesmi. "Ampak to ne bodo posladkani spomini, rada bi, da ljudje spoznajo resnico o mojem življenju"; je še dodala ob spoočilu za javnost. Knjiga Don’t Tell Anybody The Secrets I Told You je izšla 25. aprila letos pri založbi Crown. Konec junija je izšel še njen svež album Stories From A Rock N Roll Heart.

Nova knjiga Louja Reeda je zbirka njegovih razmišljanj o glasbi, meditaciji in borilnih veščinah. Dodani so tudi pogovori na temo z njegovimi somišljeniki kot so Iggy Pop, Tony Visconti in Hal Willner. Besedila je zbrala in uredila Laurie Anderson, knjiga The Art of the Straight Line je v Angliji izšla 16. marca pri založbi Faber.

Po krajši bolezni je umrl Terry Hall (1959-2022), pevec pionirjev angleškega skaja The Specials. Z njimi je posnel prva dva albuma, The Specials (1980) in More Specials (1981). Najbolj znane pesmi iz tega obdobja so Gangsters, Too Much Too Young in Ghost Town. Kasneje je Terry ustanovil uspešen trio Fun Boy Three in sodeloval z mnogimi. Leta 2008 so se The Specials ponovno zbrali, najprej le za žive nastope, kasneje so izdali še dva studijska albuma, Encore (2019) in Protest Songs 1924-2012 (2021).

Umrl je Keith Levene (1957-2022). Začel je kot kitarist kratkožive proto punk zasedbe Flowers Of Romance skupaj s Sidom Viciousom in Viv Albertine. Za njimi ni ostal niti en posnetek. Bil je v začetni zasedbi The Clash in jih zapustil po vsega dveh mesecih. Največji pečat je pustil v Public Image Ltd, igral je na njihovih prvih treh albumih. Njegov slog igranja kitare je bil povsem unikaten in še danes navdih mnogim postpunkovskim skupinam. Kasneje je večinoma sodeloval in produciral, izdal je tudi nekaj samostojnih albumov.

Umrla je Mimi Parker, bobnarka in pevka skupine Low. V bistvu je bil to duo, ob Mimi je bil tvorni član njen mož Alan Sparkhawk, basisti so se menjali. Low so bili eni od pionirjev t.i. slow-cora, antipod tedaj, leta 1993, razvpitemu grungu. Skupina je objavila 13 studijskih albumov, značilnost njihove glasbe pa so bile predvsem izdelane vokalne harmonije.