Novice iz rockovskega obrobja:


Pri založbi Sacred Bones bo 23.aprila izšel album Mutator z neizdanimi posnetki Alana Vege, nekdanje polovice newyorškega dua Suicide. Vega jih je posnel v letih 1995 in 1996 in so do pred kratkim veljali za izgubljene. Menda je neobjavljenih posnetkov v arhivih še precej, tako da se obeta serija tovrstnih albumov. Prvi posnetek z albuma Mutator je že na ogled na youtubu.

Po štirih letih zbiranja sredstev in snemanja se je le začel prikazovati dokumentarni film o ikoni angleškega punka - Poly Styrene (1957-2011), pevki benda X Ray Spex. Film I Am Cliche je posnela njena hčerka Celeste Bell in je sestavljen iz številnih še neobjavljenih video posnetkov in izsekov intervjujev z akterji tedanje punk scene. Zaenkrat se je film predvajal na festivalu SXSW, sedaj gre na pot po drugih svetovnih kinematografih.

Združenje ameriške glasbene industrije (RIAA) je objavilo podatke o prodaji glasbe v Združenih Državah za lansko leto. Prvič po 30 letih je vrednost prodanih vinilnih plošč presegla vrednost prodanih CD plošč, ne pa še po prodanih kosih (vinilne plošče so precej dražji od CD, vinilnih plošč je bilo prodanih 22,9 milijona, CD plošč 31,6 milijona). Vendar pa vrednost prodaje vseh fizičnih nosilcev zvoka skupaj ne predstavlja niti 10% vrednosti pretočnosti in digitalnega dolpotega glasbe.

Škotski duo Arab Strap je vrnitev napovedal s singlom The Turning Of Our Bones, ki je prvi studijski posnetek po 15 letih. Aidan Moffat in Malcolm Middleton sta se namreč leta 2005 delovno razšla in obljubila, da kot Arab Strap ne bosta več snemala. Zato pa sta leta 2015 odrinila na turnejo in očitno zakopala bojno sekiro. Singlu je nedavno sledil album As Days Get Dark, objavila ga je založba Rock Action v lasti Mogwai.

Novo leto, nov koncertni album skupine New Order. Posnetki za Education Entertainment Recreation so nastali leta 2018 v dvorani Alexandra v Londonu in bodo izšli na različnih formatih, od dvojnega cedeja, vinilk in bluraya. Izbor je takorekoč klasičen in gre od hitov z albuma Music Complete in nazaj do pesmi Joy Division. 7.maja pri založbi Mute.

30.aprila bo izšel novi album Marianne Faithfull. Na She Walks In Beauty bo brala pesmi starih angleških pesnikov, Byrona, Keatsa, Shelleya... Glasbeno spremljavo bodo prispevali njeni stari prijatelji - Warren Ellis, Nick Cave, Brian Eno in Vincent Segal.

Glasbeni novinar Harry Sword je spisal knjigo o zgodovinskem pregledu t.i. "dronea" (po slovarju "brnenje, brenčanje..."), zvočnem elementu, ki se je iz strani počasi in vztrajno zalezel tudi v del popularne glasbe in to v praktično vse žanrske oblike. Harry je drone obdelal po vseh možnih dimenzijah, poiskal izvore v starodavnih ritualih in se ustavil pri aktualnih izvajalcih, ki jim drone predstavlja takorekoč temelj glasbenega ustvarjanja. Knjiga Monolithic Undertow je že izšla pri založbi White Rabbit.

Po številnih ponatisih starih albumov so Stereolab pripravili še 4.del serije Switched On. Tokrat so pod naslovom Electrically Possessed na dvojnem CD-ju in trojnem vinilnem albumu zbrali redke posnetke iz obdobja 1999 do 2008. Večina jih je s singlov oziroma EP-plošč, trije doslej še neobjavljeni. Vse skupaj že izšlo za založbo Warp.

Preko dopisovanja s ljubitelji na način "vprašajte, Nick Cave odgovarja", je mimogrede omenil, da sta z Warrenom Ellisom med karanteno posnela album z naslovom CARNAGE. Album je dejansko "padel" z neba, preko pretočnih servisov ga je mogoče poslušati od 25.februarja, v fizični obliki (CD, vinil) bo na voljo šele 28.maja.

Člani Sonic Youth (skupina je uradno razpadla leta 2014, neuradno tri leta prej) nadaljujejo serijo objavljanja doslej neobjavljenih posnetkov ali takih, težko dosegljivih. Večinoma so to koncerti, ki datirajo vse v zgodnja osemdeseta, nazadnje pa so preko bandcampa ponudili tudi zbirko studijskih oziroma demo posnetkov z naslovom Rarities 3. Vmes se najdejo tudi koncertni posnetki iz let 1985 in 1987 iz Ljubljane, predhodno objavljenih le na kaseti pri FV.

Dokumentarni film o Swans režiserja Marca Porsije je od septembra lani na voljo tudi na DVD in blurayu. Projekcije so že bile po izbranih kinematografih širom sveta, tudi pri nas na 16. Grossmanovem festivalu v Ljutomeru. Na posebni izdaji na blurayu je še za dve uri in pol dodatnih posnetkov.