Novice iz rockovskega obrobja:


Junija izide obsežna zbirka posnetkov nemških elektronikov Tangerine Dream. V kompletu In Search Of Hades bo 16 CD plošč in dva bluray ploščka, na njih pa na novo remasterizirani posnetki albumov iz obdobja 1974-1979. Dodanih bo nekaj remiksov izpod rok Stevena Wilsona in vrsta do sedaj (vsaj uradno) neobjavljenih koncertnih posnetkov iz taistega obdobja.

photo: Joerund F. Pedersen

Laibach ne počiva. Še preden gre na obširno turnejo pod naslovom The Sound Of Music, ki se bo zaključila s tremi koncerti v Sloveniji, že najavlja glasbo za drugi del filma Iron Sky. Skladba The Coming Race je že na voljo v obliki videa.

Nick Cave bo v maju odrinil na prav posebno turnejo, imenovala se bo "pogovor z Nickom Caveom". Se pravi, občinstvo sprašuje, Nick Cave odgovarja. Za vsak primer bo na odru tudi klavir. Na žalost so zaenkrat najavljena prizorišča precej daleč... Obenem je 17.album z The Bad Seeds že nared, naslova in datuma izida še ni.

Stereolab so najprej najavili serijo ponatisov svojih albumov na vinilu, kar bo trajalo vse do jeseni. Bolj presenetljivo pa je, da so se po desetih letih ponovno zbrali in v maju letos odrinejo še na obširno evropsko turnejo. Spomnimo, Stereolab so se razšli že leta 2009, pevka Laetitia Sadier je stopila na solistično pot, kitarist in klaviaturist Tim Gane je v Berlinu deloval v zasedbi Cavern Of Anti Matter. Na žalost so zaenkrat kraji njihovih nastopov kar precej oddaljeni...

Vrača se Simon Bonney. Po dveh solističnih albumih še iz devetdesetih in po kratkotrajni vrnitvi Crime + City Solution je čas za nadaljevanje solistične kariere. V maju bo pri Mute izšel kompilacijski album Past, Present, Future, na katerem bo izbor z obeh solističnih albumov in 6 pesmi bo z nikoli izdanega albuma z delovnim naslovom Eyes Of Blue, posnetim koncem devetdesetih. Za letos Bonney napoveduje snemanje in objavo povsem novih pesmi.

Znamenita manchestrska skupina A Certain Ratio bo maja letos obeležila 40 let od objave svojega prvega singla in to podprla z dvema nastopoma v domačem logu in objavo zbirke acr:box. V njej bodo zbrani posnetki s singlov (A in B strani) in vrsta do sedaj še neobjavlenih posnetkov, na katere so še sami pozabili.

Neodvisne glasbene založbe rade praznujejo. Vsaka to obeležuje po svoje. Mute Records je ob 40.obletnici objavila obsežno knjigo fotogarafij in pripravlja zbirko priredb slavne "skladbe" 4.33 Johna Cagea. Čikaška Drag City slavi 30.let obstoja in delovanja in pripravlja serijo koncertov svjih varovancev. Londonska Rocket Girl pa slavi 20 let delovanja, ob tem pripravlja pregledno kompilacijo redkih posnetkov svojih varovancev s priloženo knjigo z zgodovinskim pregledom založbe.

Pri založbi Dallas je sredi februarja na voljo zbirka vseh treh albumov reške punk oz. postpunk zasedbe Paraf. Naslov je zgovoren - Zbrana dela 1976-1987. V škatli so 4 CD plošče z remasterizirani posnetki treh studijskih albumov (A dan je tako lijepo počeo, Izleti in Zastave) in doslej še neobjavljen album s koncertnimi posnetki. Dodani bodo še številni poskusni posnetki in "živa" izvedba legendarne pesmi Goli otok.

Pri založbi Southern Lord so 18.januarja začeli s serijo ponatisov vseh petih albumov nemškega kitarista Casparja Brötzmanna s triom Massaker. Najprej sta na voljo remasterizirana prva dva albuma, The Tribe iz l.1988 in Black Axis iz l.1989, na vinilu in CD. Kasneje bo vseh pet albumov zbranih v posebni škatli. Šušlja se, da Caspar počasi pripravlja novo gradivo, zaenkrat pa ni natančnejših informacij.

New Order so aprila objavili razširjen ponatis svojega prvega albuma Movement iz leta 1981. Originalni album je remasteriziran, na drugem CD-ju je kopica demo posnetkov in drugačnih miksov, na DVD-ju pa zgodnji posnetki nastopov. Zasoljeno ceno opravičuje dodana knjiga z mnogimi fotografijami. Obenem so v marcu vsak teden ponatisnili enega od svojih prvih štirih maksi singlov, ki niso del zbirke Movement.

Že pred meseci je po spletu zaokrožila novica, da je umrl Hardy Fox, dolga leta anonimni avtor večine glasbe kultnih The Residents. Novico je vzpodbudil kar sam, ko je na spletni strani zapisal: Hardy Fox 1945-2018. Bila je lažna novica, a je prišla z razlogom. Diagnisticirali so mu možganski tumor in napovedali le še nekaj tednov življenja. Očitno se je napoved uresničila, vsaj tako lahko sklepamo po svežem zapisu na njegovi spletni strani. RIP.

Japonski pianist Ryuichi Sakamoto se je pritožil zaradi neprimerne glasbe v ozadju v svoji najljubši newyorški restavraciji. Šefu strežbe je rekel: "Hrana tu je dobra kot pogled na Katsura Rikyu (japonski vrt blizu Kyota), glasba pa je zanič kot pogled na Trumpovo stolpnico". Dogovoril se je, da sam pripravi izbor 47 skladb, ki bi se predvajale v restavraciji (med drugim Oneohtrix Point Never, Jóhann Jóhannsson, Colin Stetson, Aphex Twin, Jon Hassell).
Ko bi le bilo tudi pri nas tako...