Novice iz rockovskega obrobja:


Nick Cave nas kar redno zalaga z novimi izdajami, z glasbenimi albumi, filmskimi dokumentarci, koncertnimi posnetki... Po tem, ko je najavil dokumentarni film o snemanju albuma Carnage, je tu že najava dvojne zbirke neobjavljenih ali težje dostopnih posnetkov iz let 2005 do 2020, ki jih je posnel s spremljevalno zasedbo The Bad Seeds. Ta izdaja je podaljšek podobne zbirke iz leta 2005, pesmi na tistem trojnem albumu B-Sides & Rarities je izbral Mick Harvey, sedaj na drugem delu je pesmi uredil kar sam Nick. B-Sides & Rarities Part II izide 22.oktobra na CD in vinilu.

Po svežih podatkih MRC Data, ponudnika informacij o prodaji glasbe in zabavne industrije nasploh v ZDA, je v prvi polovici tega leta prodaja vinilnih plošč poskočila za celih 108% glede na enako obdobje lani. Obenem se je prvič po 34 letih prodalo več vinilnih albumov kot takih na CD, a tudi prodaja CD plošče se je nekoliko povečala (za 2%). Strimanje se je povečalo za 15%, a se je zmanjšala prodaja digitalnih datotek.
Kontra efekt povečane prodaje vinilnih plošč je ta, da so tiskarne polno zasedene in je potrebno na natis čakati vse več časa, tudi do treh mesecev.

Očitno jim bizarnih zamisli ne zmanjka. Melvins so se odločili, da bodo iz svojega obširnega kataloga izbrali 36 pesmi in jih ponovno posneli - akustično. Album Five Legged Dog bo izšel 15. oktbra pri založbi Ipecac.

Na filmskem festivalu v Cannesu se je že prikazoval dokumentarni film o The Velvet Underground, režiral ga je Todd Haynes in prve ocene so navdušujoče. Na jesen pa bo izšel še glasbeni album I'll Be Your Mirror; Tribute To The Velvet Underground & Nico, pesmi z njihovega prvega albuma so priredili med drugimi Michael Stipe, St Vincent, Iggy Pop, Kurt Vile... Slednji je posnel priredbo pesmi Run, Run, Run, ki je že na ogled na youtube.

30.septembra bo pri knjižni založbi Omnibus Press izšla avtobiografija Barryja Adamsona pod naslovom Up Above The City, Down Beneath The Stars. Barry ima o čem pisati. Bil je član novovalovske zasedbe Magazine, v začetku 80. let pa je vskočil v The Bad Seeds. Poglavitna pa je njegova bogata solistična kariera, do sedaj je objavil 9 celovečernih albumov.

8.oktobra bo pri založbi Bureau-B izšla obširna zbirka posnetkov nemških faust iz let 1971 do 1974. Na osmih CD ploščah ali sedmih vinilkah bodo vtisnjeni prvi štirje redni albumi (faust, So Far, Tapes in Faust IV). Dodan bo doslej neobjavljen peti album sedaj naslovljen Punkt. Posnet je bil leta 1974 v studiu Georgia Morodorja, a faust so se razpustili, preden je prišlo do objave. Še na dveh dodatnih albumih Momentaufnahme I+II bo obilo doslej neobjavljnih posnetkov, ali pa to pravzaprav niso. Faust so namreč mnoge neobjavljene posnetke že vtisnili v CD album 71 Minutes Of Faust in Patchfork 1971-2002, verjetno so ti posnetki sedaj dobili le nove naslove, kar je lahko zavajajoče. Ali pa tudi ne...

Umrla je Anita Lane (1959-2021). Bila je ustanovna članica skupin The Birthday Party in The Bad Seeds. Najprej je pisala le besedila, kasneje je pela predvsem v sodelovanjih (Barry Adamson, Mick Harvey, Einstürzende Neubauten, Die Haut). Večino tega je kasneje zbrala v album Dirty Pearl (1993), leta 2001 je izdala še samostojni album Sex 0'Clock in se umaknila iz glasbenega sveta.

.

Po štirih letih zbiranja sredstev in snemanja se je le začel prikazovati dokumentarni film o ikoni angleškega punka - Poly Styrene (1957-2011), pevki benda X Ray Spex. Film I Am Cliche je posnela njena hčerka Celeste Bell in je sestavljen iz številnih še neobjavljenih video posnetkov in izsekov intervjujev z akterji tedanje punk scene. Zaenkrat se je film predvajal na festivalu SXSW, sedaj gre na pot po drugih svetovnih kinematografih.

Glasbeni novinar Harry Sword je spisal knjigo o zgodovinskem pregledu t.i. "dronea" (po slovarju "brnenje, brenčanje..."), zvočnem elementu, ki se je iz strani počasi in vztrajno zalezel tudi v del popularne glasbe in to v praktično vse žanrske oblike. Harry je drone obdelal po vseh možnih dimenzijah, poiskal izvore v starodavnih ritualih in se ustavil pri aktualnih izvajalcih, ki jim drone predstavlja takorekoč temelj glasbenega ustvarjanja. Knjiga Monolithic Undertow je že izšla pri založbi White Rabbit.

Člani Sonic Youth (skupina je uradno razpadla leta 2014, neuradno tri leta prej) nadaljujejo serijo objavljanja doslej neobjavljenih posnetkov ali takih, težko dosegljivih. Večinoma so to koncerti, ki datirajo vse v zgodnja osemdeseta, nazadnje pa so preko bandcampa ponudili tudi zbirko studijskih oziroma demo posnetkov z naslovom Rarities 3. Vmes se najdejo tudi koncertni posnetki iz let 1985 in 1987 iz Ljubljane, predhodno objavljenih le na kaseti pri FV.