PSYCHIC TV
Kulušič, Zagreb
28.januar, 1991

Psychic TV predstavlja vrsta glasbenikov, pisateljev, igralcev, video in filmskih ustvarjalcev, ki raziskujejo in prikazujejo svoj moderni koncept celovitega interdisciplinarnega izraza. Celovit model uporablja tradicionalne oblike, povezane z najbolj moderno tehnologijo in odkriva razumevanje direktnega stika med zavednim in nezavednim vsakega občinstva v vsakem mediju. Vse to PTV upoštevajo v vseh svojih projektih. To velja tudi za nedavni nastop Psychic TV v zagrebškem Kulušiču.
Navidez se novo početje PTV diametralno razlikuje od potujevalno delujo}ih začetkov oz. če se ozremo do korenin delovanja Genesisa P. Orridgea - Throbbing Gristle. Vendar pa so PTV v vseh svojih pojavnih oblikah delovali na učinek in v tem smislu izbirali sredstva, najsi so to bili strašljivi zvoki post-industrijske dobe, hipnotičen ples pradavnih ljudstev ali pa samo sentimentalne pesmice za Genesisovo hčerko Carresse. V zadnji fazi so svoje sile usmerili v čisto zabavo oz. sprostitev. Vse se je začelo pred par leti z njihovim povečanim zanimanjem za življenje delfinov, ki predstavljajo simbol veselja, svobode in popolne sprostitve. V glasbi so se te spremembe kazale v izrazitejši plesnosti, PTV pa seveda ne ostajajo nekje na polovici, ampak stil potencirajo do krajnih meja.
Nastop se je tako začel v temi, na številnih TV ekranih, postavljenih na vseh koncih in celo v preddverju, pa smo lahko opazovali počasno igro delfinov, ki se je odvijala v neskončnost.
Zatem je Paula P. Orridge na trakovih dodala še zvočni ekvivalent - delfinovo oglašanje, speljano v zanko, nakar se končno priplazijo na oder ostali člani benda, Genesis v kičasti ultra-psihadelični obleki, s črnimi očali, na katerih se prižigajo rdeče luči. Samo še pritisk na tipko ritem mašine in žur se lahko začne. Aaaaciiid... zakriči Genesis, prižgejo se številne raznobarvne luči, k dodatnemu udaru pa prispevajo še bobnar, basist, kitaristka in klaviaturist. Vse muziciranje je podvrženo plesnemu ritmu, ki ga stopnjujejo vložki posameznih instrumentov.
Dogajanje bi se odvijalo v mejah normale, če ne bi za potrebne izpade poskrbel Genesis sam. Njegove kretnje mejijo na nepredstavljivo norost, zato je tudi občinstvo v prvih vrstah v nekakšnem strahu, da bodo nenadoma oni žrtve njegove obskurnosti. Vendar neprekinjen glasbeni tok deluje hipnotično na poslušalce, ki se sčasoma nezavedno pridružijo brezkompromisnemu rajanju. Priča smo bili neverjetni plesni ekstazi, v kateri so združeni pripadniki tako različnih "trendov" kot so bradati hipiji, obriti punkerji, čisti acid plesalci in celo po najtemnejših kotih skriti zagrebški darkerji. Nekaj slednjih, seveda predstavnic nežnejšega spola, je Genesis kar ročno spravil na oder in na manjše prigovarjanje se je tudi oder spremenil v plesišče.
Dolžina posameznih kompozicij je bila odvisna od stopnje doživljanja - preproste vzorce sekvenserja in ritem mašine pa so PTV stalno nadgrajevali z improviziranimi deli melodij oz. vokalnih vpadov. Tu je Genesis pravi mojster. Zaznali smo lahko dele pesmi Ceremony v I.C.Water, pa vedno "aktualno" Give Peace a Chance, oskrunitvi pa niso ušli niti Doorsi.
Ko so PTV že pošteno razgreli prisotne, se je Genesis končno odločil še za izlet med spodaj plesoče, kjer se je nadaljevalo skupinsko prepevanje.
PTV so si prvi odmor privoščili po dveh urah in pol stalnega igranja. Vse je minilo kot v transu. Vendar pa se PTV še vrnejo, tokrat nam brez elektronike ponudijo Unclean, spet z veliko mero improvizacije in udarnosti. Žur se nadaljuje v prejšnjem stilu in konča po skoraj štirih urah zanosa. Res, PTV se na odru počutijo kot delfini v vodi!
(SubRock, 1991)

Janez Golič
(foto: Janez Golič, festival Reading, Anglija, 1990)