THE RAINCOATS
Looking In The Shadows
(Rough Trade, 1996)

Proteklo je više od deset godina od prijašnjeg albuma ženske grupe THE RAINCOATS, a skoro dvadeset od njihovih prvih koraka u glazbeni svijet. Vjerovatno se ne bih ni vratile na pozornicu, da se nije dogodilo nekoliko stvari, koje su vratile grupu u fokus glazbenog zbivanja. Izdavačka kuća DGC krajem je 1993-e godine odlučila ponovno objaviti njihov prvi album The Raincoats na CD formatu, Kurt Cobain je na omotu američke izdaje ploče Incesticide napisao nekoliko reći zahvale za inspiraciju, HOLE su objavile obradu pjesme The Void na B-strani singla Doll Parts, John Peel je pozvao grupu u svoj Peel session i Nirvana su ih zamoljeli da nastupe kao predgrupu na njihovoj američkoj turneji. Tome se nije moglo odoljeti. Ali glavna i originalna dvojka THE RAINCOATS, Ana De Silva i Gina Birch, odlučile su, ako se već vrate na scenu, to neče biti povratak poput korištenja stare slave, negu če napraviti nešto novo i time opravdati ponovno rođenje.
Album Looking In The Shadows dostojan je naslednik njihovih uradaka ispred 10 i više godina. Ne poseduje toliko mladenačke energije i stvaralačkog zanosa kao prvenac, ni originalnosti Odyshape, a donosi sasvim konsistentan material. Album je snimljen prošle godine uz pomoč Eda Bullera, producenata, koji je več radio sa Pulp i Suede te bio nekada član grupe Psychedelic Furs. Time THE RAINCOATS još nisu skoknule na vlak t.z. brit-popa, iako poseduje popriličnu dozu pop senzibileteta. Istovremeno u tekstovima pokazuju male obskurnosti, koje ženama blizu 40 ne bih mogli pripisati. Ana i Gina zaljube se u medijsku ličnost u Only Tonight, napiju se u You Kill Me, teško se sreću sa nekadašnjim dječacima u Don't Be Mean i oduševljene pjevaju refren Dying Again. A daleko od toga, da bih željele umreti, samo se ne plaše osloboditi svih kočnica.
U glazbenom smislu Looking In The Shadows ne znači revolucije, a to nije ni njegov cilj. THE RAINCOATS samo žele praviti svoju glazbu, uz koju se mogu zabavljat i poručiti stvari, koje se mogu dogoditi svakome od nas.
(Heroina Nova)

Janez Golič