RUBY
Short-Staffed At The Gene Pool
(Wichita, 2001)

Pomanjkanje strasti nerad povezujem z leti in močnejše naslanjanje na elektronske pripomočke ni nujno pokazatelj 'normalnega' razvoja nekega izvajalca. To, kar Leslie Rankine predstavlja na drugem rednem albumu pod imenom Ruby, je svetlobna leta stran od početja njenega bivšega punkrockovskega benda Silverfish. Se umirjeno petje bolj spodobi za njena 'zrela' leta in je elektronska predloga večine pesmi plod zavestne odločitve? To lahko le ugibam. Vseeno pa se raje nagibam k misli, da Leslie to počne samo zato, ker se najde v tovrstni glasbi.
Še prvenec Salt Peter je postregel z dobršnjo mero energije, tako na zgolj glasbeni ravni kot s petjem, ko bi Leslie na trenutke zlahka zamenjali s PJ Harvey. Druga polovica Ruby, producent Mark Walk, je bil takrat tudi še pod vtisom delovanja v Pigface, njegovi industrijalski ritmi so se umaknili v ozadje le za nov zagon. A od takrat je minilo šest let. Vmes se je Leslie nekajkrat preselila; od New Orleansa preko Seattla nazaj na Škotsko, snemala in nasnemavala novo gradivo, obenem je prenehala z delovanjem njena založba Creation. Dolgotrajni postopek nastajanja plošče je resda postavil vsako podrobnost na svoje mesto, a istočasno so presahnile prvinske glasbene draži. Preveč pesmi sedaj zveni, kot da se jih je Leslie že naveličala. Kar ne pomeni, da so to zgolj po pravilih oblikovane pop pesmi. Mark Walk je za vsako posebej pripravil dovolj izvirno predlogo, da je ne moremo odpraviti z uveljavnimi termini triphopa ali kakršnegakoli 'beata'. Še več truda je vložil v stalno razmigane aranžmaje, kjer se sempli naravno zlivajo s 'pravo' igro lahkotnega vibrafona, umirjene akustične kitare in lirične trobente. Leslie na to bolj šepeta kot poje, kaj šele kriči. Iz zamaknjenosti se prebudi le dvakrat, trikrat, v potencialnih uspašnicah Grace in Beefheart. Povečini se je umaknila v intimo, očitno zadovoljna s svojimi malimi obsesijami. Če bi pretrgala 'zemeljske' vezi, bi se lahko pridružila Laiki v njihovih kozmičnih spogledovanjih.
Ruby torej iščeta svoje mesto nekje vmes, med sredinsko, po všečnostjo segajoči produkciji, in se stalno ozirata v kreativne sfere elektronske plesne glasbe. Imena remikserjev (), ki so že pripravili svoje 'interpretacije' pesmi s Short-Staffed At The Gene Pool, govorijo temu v prid.
(Muska)

Janez Golič