V SEN SEM JIH VIDEL
CZD & Rajko Muršič
(založba Frontier,1999)

Na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani je Rajko Muršič zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Dinamika medkulturnega stika; odnos med rokovsko podkulturo in lokalno kulturo na Tratah v Slovenskih goricah. Več kot petsto strani obsežna naloga, ki jo je delal pod mentorstvom profesorice dr. Marije Bergamo in izrednega profesorja dr. Božidarja Jezernika je posebej zanimiva zato, ker se ukvarja z rockom. V doktorski disertacije Muršič temeljito raziskuje pojav punka na Mariborskem, rockovski klub Trate in skupino Center za dehumanizacijo.
Včasih se sprašujem: kdo ima večjo srečo, ali bend CZD, da ima tako vernega in strastnega kronista ali pa kar Rajko sam, da izhaja iz tistih krajev, kjer se Hedlova druščina zbrana v Centru za dehumanizacijo ne pusti vkalupiti v običajne zabavno glasbene tokove popularne glasbe, ki prevladujejo pri nas.
Po leta 1995 izdani knjigi Center za dehumanizacijo, etnološki oris rock skupine je letos pri založbi Frontier izšla knjiga V sen sem jih videl. Ponoven kratek oris življenja in dela ene najpomembnejših in najbolj vztrajnih skupin slovenskega underground rocka. Zgodba, ki se kar nadaljuje. Nepredvidljiva in neulovljiva improvizacija, ki traja in traja ter se še vedno razvija.
Knjiga je opremljena z bogato fotodokumentacijo. Najstarejše fotografije so tako iz leta 1980, ko so si mladi v Tratah uredili klub v opuščenem mlinu, ki se je razvil v punkovski klub in prostor za vaje in nastope punk skupin.In tako vsako leto posebej. Kronistično in fotografsko so zabeleženi prvi nastopi bendov Masaker, Butli in Džumbus. Leto 1984 in nastanek Centra za dehumanizacijo. Trio, ki ga ni mogoče primerjati z nobenim sorodnim bendom tistega časa na Slovenskem in čigar ustanovitev ni bila prostočasna šala, ampak življenjska zaveza njenih nosilcev. Rajko Muršič potem verno, leto za letom vse do dandanašnjih, naniza najpomembnejše dogodke v življenju benda . Natačno opremljeno z datumi najpomebnejših nastopov in turnej. Skratka verodostojen zapis časa in dogodkov rokovskega življenja ljudi, zbranih okoli Dušana Hedla in njegovih ustvarjalcev. Neprecenjen vir rokovskega arhivskega gradiva za bodoče rodove.
Kljub temu, da se Rajko Muršič kot sam zapiše, ukvarja s pričevanji, ki so še živa, in z dogajanjem, ki še traja, je pogled, ki ga odstira zelo zgodovinski. Podlaga in vir za bodoče znanstveno raziskovalno delo tudi na področju tako imenovane "neresne" glasbe.
Končno, tudi v Sloveniji!
(Rock Vibe)

Varja Velikonja