SHE BOP
The Definitive History of Women in Rock, Pop and Soul
Lucy O'Brien
(Penguin Books, London, 1995)

'Goodbye tits'n'ass. Hello rock'n'roll.'
Chrissie Hynde

Da le nisem tako sama v raziskovanju fenomena 'žensk v rocku', me tolaži rokovska publicistika na zahodu. Ni kaj, popularna kultura in vse, kar se okoli nje dogaja, postaja in. Kako tudi ne? Kaj pa nas obdaja, praktično od rojstva naprej? Kakšnim zvokom sledimo? Kakšne medije spremljamo? Komu na koncu verjamemo? Kdo nas prepriča? Kdo nam je všeč? Kdo 'ostane' ? In koga odplavi že prvi naslednji trendovski val? In - saj res, kje in kakšna je kreativna vloga žensk sredi cirkusa, imenovanega popularna kultura?
Avtorica Lucy O'Brien, leta 1961 rojena Londončanka, je novinarka New Musical Expressa. Avtorica biografij o Annie Lennox in Dusty Springfield. Oglašala se je v praktično vseh najpomembnejših angleških revijah in časopisih, ki zajemajo tudi popularno kulturo (City Limits, Guardian, Cosmopolitan, Spare Rib, New Statesman, Vox, Everywoman in The Face).
Knjiga She Bop bazira na več kot 200 intervjujih, ki jih je Lucy imela širom po ZDA in Britaniji v letih 1984 in 1994, opremljena je s številnimi sekundarnimi viri ( impresiven , fascinanten spisek virov na koncu) in preglednim indexom. Ne gre za kronološki pregled zgodovine popularne glasbe, ampak bolj za pregled žanrov in trendov. Primerov, zgodb in izjav kolikor hočete. Natančen, poglobljen in enkratno avtentičen pristop. Avtorica je poznavalka in ljubiteljica glasbe. To se čuti iz vsake zapisane vrstice. She Bop pa je mogočna ekspresija same sebe, sam svoj manifest.
O'Breinova med drugim ugotavlja, da so bile ženske v ospredju promocij novih glasbenih formatov, najsi je šlo za Billie Holiday in njen 45 singel, (obdobje juke-boxa ); ali Donno Summer, ki je delala svoje disco hite z novim, 12-inčnim singlom v 70-ih. Kako ženske izhajajo z zvezdništvom? Je bil punk res ženska osvoboditev? In kaj se je sploh zgodilo z rock pičkami, post Joplinove, post Patti Smith - ali je le vse postalo parodija?
Zanimivo je npr. raziskovanje ženske moči v popu, zakaj so ženske kolonizirale pevski/ tekstopiski žanr, formirale lastno društvo znotraj gospel glasbe ali postavile nesmrtno vlogo disco dive? Brskala je v ozadju, za odrom, da bi se natančno prepričala, kako je izgrajen imidž. Koliko žensk je dejansko terorizirano od t.i. vprašanja imidža in vpliv, ki ga ima ta na njihovo delo. Dotika se tudi vprašanj lezbične seksualnosti, v smislu, da je outiranje še vedno tretirano kot komercialni samomor. Potem so tu vplivi z margine. Skozi različne bite in zvoke "z ulice" so ženske raperke formirale lastno avantgardo. V poglavju o world music opozarja na marginaliziranost žensk zaradi geografske lokacije, ki je izven epicentra Severne Amerike in britanskega popa. Lucy se ukvarja z raziskavo o ženskah v glasbeni industriji, pod drobnogled je vzela managerke, publicistke, producentke, promotorke. Izredno zanimivo je podatek o ženskah, porabnicah. Gre namreč za izredno vplivno skupino, ki je v množičnem porastu ( primer skupne REM, ki je prodrla šele, ko so v zgodnjih 90-ih začele njihove albume kupovati ženske).
Knjiga razdeljena na 13 poglavij in zajema izredno široko glasbeno področje, od bluesa do jazza, sanjskih deklic 50, obdobja Motowna, rocka, punka, obdobja MTV-ja in Madonne, obdobja androginosti in lezbičnega vprašanja, disco pojav, raperke in pojav reggeja, ženske v world glasbi, ženske protestnice v popu in ženske v glasbeni industriji.
She Bop je enormno referenčno delo.
"Vesela sem, da veliko punc dela to sranje, ker je neke vrste dolgčas tu zunaj. Samo pripeljite nove bende,veste?"
Chrissie Hynde, Rolling Stone, l.1994
(Muska)

Varja Velikonja