SPIRITUALIZED
Let It Come Down
(BMG/Menart, 2001)

Spiritualized so otrok Jasona Piercea, oziroma Jasona Spacemana, kot se je preimenoval za album Let It Come Down. Rad bi prizemljil, vse preteklo pretiravanje s halucigeni ga je le izučilo. Vsak nadaljni korak, dva v isti smeri, bi pomenil zanesljivo pot v onostranstvo.
Jason je že dvakrat zamenjal spremljevalno zasedbo; najprej je v začetku 90.let razpustil kitarsko psihadelično skupino Spacemen 3, oziroma se je razšel s Sonicom Boomom, drugo ustvarjalno polovico skupine. Drugič je zamenjal večino članov svojih Spiritualized po tretjem albumu Ladies And Gentlemen, We Are Floating In Space, obdržal je le klaviaturista Thighpaulsandra (nekdaj v skupini Juliana Copea in Coil) in saksofonista Raymonda Dickatya. Očitno je želel prenesti težišče zvoka s kitar na karseda široko instrumentalizacijo, kar mu je nedvomno uspelo. Le da je kot nadomestek za dve, tri čez vse mogoče efekte speljane kitare uporabil orkester in pevski zbor skorajda stotih članov. Zvok je zato še bolj zasičen, ko je vsega že preveč, se iz ozadja prikrade še kakšna tuba, klavir, sitar... kot prikaz nedojemljivega kaosa sveta, v katerega je Jason sestopil iz zasanjanih, namerno slabo definiranih psihadeličnih meglic. K sreči zna predahniti. V premišljeno razvrščenih uspavankah izpostavi skladateljske sposobnosti, umiri ozadje, zares poje. Vseeno ni zanemaril starih nagnjenj. Že v uvodni On Fire zdrvi z močjo kakih MC5 ali Primal Scream, le da njihov drive spreobrne v mogočni simfonični tornado. Z njim zlahka vsrka poduhovljene (sic!) gospel napeve, pihalne vložke, srčni utrip rhythm'n'bluesa. Če bi lahko prikril svoj angleški naglas, bi ga jezdeci sodobne amerikane vzeli za svojega.
Z albumom Let It Come Down je Jason Pierce potrdil nekdaj le nasluten talent pisca pesmi. Sedaj je tako in drugače “čist”, jasen in razpoznaven. Svoj drzni spust pa le ni usmeril naravnost v orbito običajne stvarnosti, kot odmev starih sanjarij zdsne s poti. „Če bi se poboljšal, bi lahko dodal nekaj let k svojemu življenju, a jaz bi raje dodal več življenja svojim letom”, sporoča v Out Of Sight. In potovanje zaokroži s sklepno reinterpretacijo himne psihadeličnega gospela Lord, Can You Hear Me Now še iz repertoarja Spacemen 3. Vezi torej ostajajo, a vse bolj na ravni spomina. Kot pogled z druge, samozavedajoče strani.
(Muska)

Janez Golič