SWANS
Die Tur Ist Zu
(Rough Trade Germany, 1996)

Po rećima samog Michaela Gire, bliži se kraj SWANSA. Album "Vrata su otvorena" predposlednja je regularna ploća tih newyorških legendi. U stvari, sada Jarboe i Gira žive na farmi u Georgi, i tamo okruženi slikovitom pokrajinom polako gube kontakt sa urbanom sredinom. A znamo, da su SWANS uvijek bili Michael Gira i kompanija, pa je sada teže naimivati glazbenike. Istovremeno, Gira je razočaran "uspjehom" poslednjih ploća i odzivom publike, što po njemi ne odgovara trudu, kojeg je uložio i u grupu i u izdavačku kuću Young God. Kada su mu kod njemačkog Rough Tradea ponudili izdavanje novijih snimaka SWANSA, odmah je pristao, nekako opogumljen relativno dobrim odzivom njemačkih fenove tekom njegove ovogodišnje samostalne turneje - čitao je kratke priče iz knjige "The Consumer And Other Stories".
"Die Tur Ist Zu" nije sasvim regularan album SWANSA, više manje je raznolik sabir svega, što danas Swans predstavljaju. Prva stvar je čak 22 minuta dugačka poema "Ligeti's Breath/Hilflos Kind", koja nagoveštava, šta možemo očekivati na poslednjim albumom SWANSA "Soundtracks For The Blind", koji izlazi još ove godine. Prvih osam minuta prava je simfonija, bogastvo zvukovlja, gde je teško izdvojiti pojedini instrument. Sve se mješa u kaosu pravih i samplanih zvukova, što bih moglo poslužiti kao soundtrack za bilo koji kultni horror film. Kada Gira udari akustičnom gitarom, pozadina se spušta i u prvi plan ulazi dubok i markantni glas. Monotona recitacija naizgled nema subjektivnog faktora, u glasu nema uspona i pada, a svakdo, koji bih ga koncentrirano slušao, uhvatio bih samog sebe u uvjerenju, da je vrag odnio šalu. Ni najmanje ne smeta, da je tekst prevođen na njemački jezik; što vredi je sam zvuk recitacije. Kompozicija zaključuje sa skoro tipičnom iscrpljajučim udarom bubnjeva i bas gitare, a ispod toga bori se klaviatura, koja stvara teško definisanu melodiju.
Druga stvar na albumu je obrada Michaelove vlastite pesme "I See Them All Lined Up", originalno objavljene na samostalnom albumu "Drainland". Sada opet u prevodu na njemačkom, pesma dobiva još hladniju atmosferu, pa i aranžerski sasvim je drugačija. Pomak u zvuku SWANSA najviše je pripomogao bubnjar Larry Mullins (Gira je uvijek imao sreće sa bubnjarima, samo se prisjetimo nekih - Roli Mosimann, Ted Parsons, Vinnie Signorelli, Bill Rieflin) inače saradnik Iggyja Popa na poslednje dve ploće. Njegova je ideja o vibrafonima na jednoj strani, i velikom timpani bubnju na drugoj. Na taj način Swans još lakše spajaju lirični dio na granici tišine i pulzivnu masu zvuka, koju su patentirali prije skoro 15 godina.
Na ploči su se našle u dvije stvari snimljene uživo, u Londonu i Bremenu, mada glazbeno opet zanimljive, dojam kvari doista prosječan zvuk, a njihova nova glazba osjetljiva je na pravi balans. Da bude slika SWANSA potpuna, ima tu verzija pesme "I Know Everything", koja datira u vreme albuma "White Light From The Mouth Of Infinity". Sada je to pesma bez pevanja, odnosno je nasnimljena recitacija dječjeg glasa (vjerujem da istog koga sretnemo na "Love Of Life") i pokraj pesme SWANS opet udaraju kao u najboljim vremenima. Verzija pesme "Mother/Father" u celini je akustična, a snimljena je za potrebe holandskog radia VPRO.
Treba spomenuti, da je prisutan i ex-AMERICAN MUSIC CLUB gitarista Vudi i basist Joe Goldring. Taj postava je prošle godine nastupila u Ljubljani i već snimila pomenuti dupli CD "Soundtracks For The Blind", kojeg če izdat opet nemački Rough Trade. Posle toga SWANS (nadam se, da baš u toj postavi) kreču na oproštajnu turneju. Nema sumnje, da će Michael Gira ostati aktivan, konačno može raditi pod imenom SKIN ili pak M Gira, može napisati još neku knjigu i snimiti muziku za film (što je več napravio za "Alphabeth City").
"Die Tur Ist Zu" je dakle album, koji odstupa od ostalih izdanja SWANSA poslednjih nekoliko godina. Više manje smo navikli na konceptualno zaokružene celine, pa ostaje dojam, da je taj album namenjen samo pravim fenovima. Ostali mogu bez štete sačekat na poslednji dah SWANSA.
(Heroina Nova)

Janez Golič